Ga naar inhoud


Grotere harddisk inbouwen


TangoBravo

Aanbevolen berichten

Toen ik een paar weken geleden mijn Topfield 4000 kocht, was een van de eerste dingen die ik ben gaan uitzoeken: Hoe moet ik de harde schijf verwisselen, en welke grotere harde schijf past het beste bij mijn wensen.

 

Dus ben ik op internet gaan zoeken, en kwam ik al vrij snel bij dit board terecht. Toch vond ik daar lang niet alles wat ik wilde weten. Op de Duitse sites was al wat meer te vinden. Over het algemeen echter ontdek je dat de ervaren gebruikers moeite hebben in te zien dat ze zelf ook eens nieuweling waren, en dat er dan wordt verwezen naar: “Dat is al eens eerder beschreven”, “zoek maar goed”, of dat soort opmerkingen. Verder zoekend kom je dan bij oude informatie, of worden schijven geadviseerd die niet meer verkrijgbaar zijn. Ik wil hier graag mijn ervaringen vermelden, ter informatie voor de nieuwkomers die hiernaar op zoek zijn, en ik hoop dat de mensen met meer ervaring dan ik dit willen aanvullen, zodat er een ‘kennisbankje’ ontstaat.

 

Allereerst de vraag: Hoe moet ik de harde schijf verwisselen? Gelukkig blijkt dat eenvoudiger dan ik gedacht had. Het enige dat je nodig hebt zijn twee kruiskopschroevendraaiers, een wat kleinere voor de schroeven van de kast en een iets grotere voor de schroeven waarmee de disk bevestigd zit. (Mijn Victorinox Swiss Tool verschafte beide…). Let er wel op dat je vrij blijft van statische elektriciteit, ik werkte aan een houten tafel op een stenen vloer. En als je de netstekker van je Topfield al een tijdje hebt losgekoppeld loop je ook minder risico dat daar nog ‘resten’ aanwezig zijn.

 

Schroef de kast los (5 schroeven, twee aan beide zijkanten, drie aan de achterkant), en trek het deksel iets naar achteren, en dan omhoog. De harde schijf ligt gemakkelijk bereikbaar op een houder in het midden van de kast, alleen de middelste schroef aan de kant van de voeding moet met iets meer beleid worden losgeschroefd om de omliggende elektronica niet te raken of te beschadigen. Neem voor het losschroeven de voedingsstekker (4 polig) uit de schijf, en haal na het losschroeven de platte aansluitstekker uit de schijf (als de schijf nog zit vastgeschroefd zit de kabel klem, en kan de stekker er niet uit.) Zorg dat je deze stekker er rechtstandig uittrekt, niet wrikken! Het plaatsen van de nieuwe schijf gaat dan in omgekeerde volgorde, en voilà!

 

Het enige waar je verder rekening mee moet houden is dat je via een jumper de schijf tot ‘master’ benoemd, hoe dat moet staat in de gebruiksaanwijzing van je schijf, of op de schijf zelf op een etiket, en anders wel op de internetsite van de schijvenfabrikant.

 

Nu de vraag, welke harde schijf moet ik kopen? Hoe groot (en duur) hij mag of moet zijn bepaal je uiteraard zelf. Er is geen precies getal te noemen hoeveel MB er per uur opnemen wordt gebruikt, ikzelf heb een paar opnames staan die variëren tussen de 1570 tot 2290 MB per uur. Een 120 MB schijf geeft mij dus ruw tussen de 50 en 75 uur opnamemogelijkheid, en dat vind ik voldoende.

 

In principe zou iedere (moderne) schijf moeten passen, alleen heeft iedere schijf zo zijn pro’s en contra’s. In een bekend Nederlands computerblad van oktober 2002 stond een test van 17 harde schijven, en daaruit haal ik onder andere de volgende informatie: De harde schijven met 5400 toeren maken over het algemeen iets minder herrie dan die van 7200 toeren (alhoewel er uitzonderingen zijn). De schijven met meer fysieke schijven (platters), hebben meer capaciteit, maar maken ook meer herrie en worden warmer. De schijven met 7200 toeren worden vaak warmer dan die met 5400 toeren. Dit heeft te maken met de lucht tussen de platters die door dat hogere toerental meer wrijving ondervindt. Overigens moeten de woorden ‘herrie’ en ‘warm’ ook niet de verkeerde indruk wekken, de onderlinge verschillen tussen de diverse categorieën zijn soms miniem.

 

Van de in dat tijdschrift beschreven 17 schijven zijn een aantal modellen al lang weer vervangen door verbeterde opvolgers. En dat is eigenlijk een van de grote problemen waar je tegenaan loopt als je een harde schijf zoekt, de modellen die op de diverse sites op internet beschreven worden zijn soms nergens meer verkrijgbaar. Of tegen prijzen….

 

Zo zocht ik dus eerst naar een 5400 toeren schijf van Maxtor. Ik wilde 120GB hebben. Op internet vond ik prijzen tussen de 170-210 Euro. Ik ben gaan bellen. Meestal bleken het oude prijzen, en was de schijf niet meer leverbaar. Er was er eentje die volgens hem wel kon leveren, (maar hij had hem niet zelf liggen), die vroeg echter 305 Euro…..

 

Toen zag ik een 160GB Maxtor 5400 toeren in een winkel liggen. ‘slechts 279 Euro’. Maar toch nog 100 Euro duurder dan waar ik vanuit gegaan was. (Als je wilt weten waar dat was mail me dan maar).

 

Eerst even waarom ik op een Maxtor kwam:

Op met name de Duitse sites worden twee schijven beschreven als de meest gebruikte, dat zijn de Maxtor en de Samsung. Daarbij heb ik bij de Maxtor iets minder over problemen gelezen dan bij de Samsung. Bij de Samsung zijn er een aantal mensen die spreken over een wat hoge fluittoon (waar overigens beslist niet iedereen last van heeft, dat ligt uiteraard ook aan de omstandigheden, maar hij werd afgeraden voor gebruik op de slaapkamer), en aansluitproblemen, die in een aantal gevallen werden opgelost door het onderbreken van de kabel op pin 1 van de aansluitstekker.

 

De Maxtor is daarentegen niet de ‘koelste’ schijf, maar kennelijk wel een van de meest stille. Over de Seagate (het merk van de originele 40GB schijf uit de Topfield) kon ik niet veel gebruikerservaring vinden. En de Western Digital viel voor mij af omdat er kennelijk een aantal modellen van zijn waarbij de schijf op regelmatige tijden een soort interne controle heeft, waarbij hij op dat moment verzuimt een stukje van de uitzending op te nemen. Misschien zijn er modellen die dat niet hebben, ik had echter geen mogelijkheid dat uit te zoeken.

 

Maar goed, de Maxtor 120GB was in 5400 toeren dus zeer moeilijk te vinden. Dan maar 7200 toeren? Weer op de Duitse boards gekeken, en daar bleken gelukkig een aantal positieve verhalen te vinden over de Maxtor Diamond Plus 9, met Liquid Bearing. Weer moderner, ondanks de 7200 toeren toch weer stiller, maar wel met een nadeel, daar kom ik zo op.

 

Via wat zoeken op Internet kwam ik nu op een prijs van 149 Euro (!!) voor een 120GB Maxtor. Weliswaar was dat de schijf met 2Mb cache, er is er ook een met 8Mb cache, die koste 169 Euro. Volgens mij heeft de Topfield die grotere cache niet nodig dus ik heb de schijf van 149 Euro gehaald, de winkel was maar een half uurtje rijden hier vandaan.

 

Na de montage kwam echter het (ook op internet soms genoemde) nadeel van deze Maxtor naar boven. Hij staat bij mij onder de TV in een spaanplaat (maar wel heel mooi) meubel, met glazen deur. De Maxtor geeft een trilling af, waardoor dat hele meubel ging resoneren in een vrij lage frequentie. Eerst hoor je het niet, vooral als er wat omgevingslawaai is, maar als je de tuner uitzet is het net of er opeens een druk van je afvalt. Op internet wordt het advies gegeven de Maxtor schijf zoveel mogelijk in rubber op te hangen (ringetjes tussen de schroeven, en zelfs een ring tussen de schijf en het deksel van de kast), en dat ga ik binnenkort dan ook proberen. Voorlopig heb ik deze resonantie weg gekregen door zachte rubber kussentjes onder de voeten van de tuner te plakken, uiteraard ruimte vrijhoudend voor ventilatie.

 

Resumé:

 

Wil je upgraden naar een grotere harde schijf, dan is dat heel eenvoudig. Reken uit welke schijf je nodig hebt (en welke je kunt betalen). Neem beslist niet groter dan je nodig hebt, want wellicht moet je extra koeling inbouwen als je een erg grote schijf neemt, en als je die ruimte vervolgens niet benut, wat is dan de zin ervan?

Ik hoop dat anderen mij hier verder zullen aanvullen in hun ervaringen met de diverse merken en modellen. Ik heb voor een Maxtor gekozen, maar moet nog verder werken aan het elimineren van de resonanties.

 

Groet’n vanuit een zonnige Veluwe

 

T B

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Goed verhaal! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Ben mijzelf ook aan het orienteren op een grotere HD. Na gezocht te hebben op diverse sites, ben ik inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat de Maxtor Diamondplus het beste is op dit moment. Overigens is er op sat4all best het een en ander over te vinden, alleen is dit onderwerp alweer wat ouder denk ik en hebben de echte pioniers deze fase al achter de rug. Daarnaast is

Over de resonantie-problemen: ik weet niet of dat bij andere Toppies ook zo is, maar bij mij zit de Seagate in een soort rubber tuigje verpakt, waardoor (denk ik..) de trillingen gedempt en vervormd worden. Dit tuigje moeten lijkt mij ook in de winkel te koop zijn.

Ik wil in ieder geval proberen dit tuigje open te knippen en opnieuw om mijn toekomstige Maxtor (ik denk op dit moment ook aan 120 GB) te wikkelen.

Wel heb ik inmiddels de HD aan mijn pc gekoppeld en ik vond het bij het losmaken wel een beetje lastig om de kruiskoppen die bevestigd waren aan het HD-rack los te krijgen omdat die erg dicht op de elektronica zaten. Ik zou trouwens niet alle schroeven terug schroeven, want de HD komt er toch nog wel eens uit, bovendien klemt hij genoeg in het rack. En als je geluk hebt dan verandert hierdoor de resonantie nog wel misschien!

Het schijnt overigens dat je de Maxtor softwarematig nog stiller kunt maken.

 

succes <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Gorilla King

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste Gorilla King (mooie naam...)

 

Mijn Seagate heeft ook dat rubber tuigje. Omdat het etiket van de Seagate daarop geplakt zit denk ik dat het een inherent onderdeel van die schijf is, misschien wel speciaal op verzoek van Topfield zo vervaardigd. De Maxtor die ik heb ingebouwd heeft dat omhulsel niet, en ik denk dat dat van de Seagate er ook niet omheen past. De Maxtor past zonder dat omhulsel precies in de houder, er zit niet veel ruimte tussen.

 

Het losschroeven van de HD ging prima, ik gebruikte een tool van mijn Victorinox, een bithouder met een kruiskopbit, die net als een imbussleutel gevormd is, dus een 'schroevendraaier om een hoekje'.

 

En inderdaad heb ik gelezen dat er software is om de HD stiller te maken, alhoewel ik ook ergens las dat de Maxtor standaard in de 'stille stand' geleverd wordt. Maar om die software op de HD los te laten, zal die in de PC gebouwd moeten worden denk ik, en aangezien ik mijn PC nog nooit heb opengehad....

 

Goed idee van die middelste schroef, eerst nog even wat moed verzamelen voordat ik onder mijn TV ga duiken en alle kabels losmaak en de volgende faxe van 'tuner verbouwen' in ga.

 

Ook succes gewenst! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

T B

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wat denk je van de Seagate Barracuda IV of de nieuwe Barracuda V series? Dit zijn ook extreem stille en koele schijven met liquid bearing. Ik hoef voorlopig zelf geen nieuwe HDD in te bouwen, ik heb de Special Edition gekocht met 80Gb Seagat origineel in de Topfield en daar heb ik voorlopig nog even genoeg aan. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Open the pod bay doors, Hal

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ikzelf heb al diverse verschillende HD's in mijn topfield geprobeerd en kwam tot een paar conclusies:

1. Een HD met een groot cachegeheugen (8 mb of meer) zapt heel snel in een opgenomen film of via timeshifting, maar heeft ook meer de neiging om af en toe "uit fase" te lopen, waardoor het geluid en het beeld niet meer synchroon lopen.

 

2. De beste resultaten had ik met een HD welke een rpm heeft van 5400. 7200 of hoger zorgt namelijk voor een hoog bijgeluid en wordt ook warmer.

 

3. Op de site van Maxtor kun je overigens een tool downloaden waardoor je in de firmware de HD (van Maxtor uiteraard) in "silent" mode kan zetten. Hij is minder snel, maar wordt bijna niet heet en goed stil. Voor de Topfield maakt de snelheid niet uit, aangezien deze nog altijd meer dan voldoende is, ook bij timeshifting.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

 

Ben zelf op zoek naar een 120gb hdd van maxtor 5400 rpm.

Maar heb 3x 1 besteld maar elke keer kreeg ik een mail dat hij niet meer leverbaar was.

Kan iemand via mail of pm door geven waar ik een 5400 rpm 120 gb maxtor kan krijgen?

 

Alvast bedankt!

 

Groeten Newbier

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Pesja

 

Is dat de Maxblast software waar jij het over hebt ? Kon zo gauw even niets anders vinden bij Maxtor op de site.

Is trouwens slecht te lezen, die site. Het is net of ie de fonts niet afmaakt ofzo...

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 2 weken later...

TangoBravo,

 

Voor ik mijn Topfield open schroef wil ik nog even weten of de schroeven van de harddisk goed berijkbaar zijn? Ik heb namelijk geen "victorinox". Kan het met elke willekeurige dopsleutel houder en het juiste bitje? Verder nog bedankt voor de handleiding.

 

groeten,Fred

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...