Ga naar inhoud


zelfbouw


Gast

Aanbevolen berichten

hallo Gents, kan iemand mij een goede tip geven voor goede en voordelige zelfbouw luidsprekers (dolby 5.1. of gewoon "ouderwets" 2 keigoede speakers)

ik kan zo veel op internet vinden dat ik door de bomen het bos niet meer zie.

 

Thanx,

Manou

Link naar reactie
Delen op andere sites


Als ik jou was zou ik even naar de bibliotheek gaan.

Daar hebben ze over het algemeen heel veel boeken die over het bouwen van boxen gaan.

Tenminste 2 jaar geleden heb ik daar een hoop van gezien in de openbare bibliotheek op de Prinsengracht in Amsterdam.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@AlanS : Ja dat klopt, ik heb er ook eens in zitten kijken, maar over het algemeen zijn dat vrij gedateerde boeken met voornamelijk technische info. In onze internettijd is veel meer / betere info te vinden lijkt me. Bedankt voor je reactie

 

@unison : je hebt pm

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is is nederland een bekend bedrijf dat bouwpakketten aanbiedt. De kunst van het speakers bouwen is niet zo zeer de kwaliteit van de speakers maar de kwaliteit van de kast. En dan is het misschien toch handig als je een bouwpakket koopt.

 

Mag geen reclame maken dus stuur je PM.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het beste (en gemakkelijkste) is natuurlijk een bouwpakket. Iets moeilijker maar wel meer vrijheid is een panklaar ontwerp van een ander nabouwen.

Bij de laatste optie gelden er wel nogal wat zaken waar je op moet letten.

1/gebruikte typen speakers die soms duur of moeilijk te verkrijgen zijn

2/gebruikte filters, je zal ze meestal zelf moeten maken en dat is veel (en secuur) werk

3/gebruikte materialen voor de kasten en isolatie. hier geld doorgaans dat des te zwaarder het materiaal des te beter de geluidskwaliteit omdat je minder last zult hebben van resonanties en harmonischen.

Goede isolatie spreekt voor zichzelf.

 

De laatste optie is het zelf berekenen van je filters, speakers en boxen. Het is natuurlijk mogelijk, zeker met de software die er tegenwoordig op internet is te vinden maar een aanradertje is het niet als je hier geen ervaring mee hebt en of niet eindeloos wilt experimenteren.

 

Ga in geen geval uit de losse pols wat in elkaar timmeren. De kans dat er een enigszins acceptabel geluid uit zal komen is nihil. Met zekerheid zal je teleurgesteld worden qua resultaat en je zal je toevlucht moeten zoeken tot allerlei electronische smaakmakers als equalizers, compressors en limiters om nog een enigszins acceptabel geluid te creeren.

 

Er zijn voor zeer redelijke bedragen bouwpakketten te koop die min of meer nabouwsels zijn van zeer succesvolle speakersets van bekende merken zoals Quad, Magnat, LAD ed. Of je uiteindelijk echt veel goedkoper uitbent wens ik ook te betwijfelen maar je hebt wel de voldoening van het zelfbouwen. Je moet rekenen dat als je zo'n set bouwt je ongeveer hetzelfde kwijt bent als de setprijs van een gebruikte set fabrieks speakers.

 

Wil je echt highend gaan bouwen dan adviseer ik je speakers zonder filters, en een crossover met losse versterkers in A klasse. Je hoeft verder tegenwoordig geen buizenversterkers meer an te schaffen om een "warm" buizengeluid te hebben, er zijn apparaten te koop die de door bv. de EL34 gegenereerde harmonischen perfect imiteren. Behringer heeft diverse relatief low cost oplossingen voor dit soort zaken. Al zullen de echte highend freaks gruwen van deze apparaten en ze natuurlijk hartgrondig verketteren.

 

Als laatste mijn aanrader: de Magnat plasma (als de kit nog verkrijgbaar is). Als je een hogetonen + bas stoker bent dan kan je hier een hele pens herrie uithalen zonder dat de conussen je om de oren vliegen.

 

Als allerlaatste: ga bij een bekende zaak eens proefluisteren. hier kan je gemakkelijk kiezen welke speakers voor jou de juiste zijn, en dan zoeken naar een bouwpakket. In Utrecht zit bv. een hele goede (en grote)zaak.

succes met de bouw,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ha jongens,

 

ben weer een stuk wijzer geworden en zie door de de speakers het geluid inmiddels weer <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

kwee nog niet wat ik ga kiezen maar ik zal wel naar een zelfbouw zaak gaan in Rooterdam, Breda of Oss.

bedankt voor alle informatie

Thanx again, <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Manou

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...