Ga naar inhoud


Schema thermostaat tbv aansturen fan in Dreambox


Gast

Aanbevolen berichten

In mijn dreambox heb ik een cooler gebouwd, omdat de ontvanger iets te warm naar mijn zin wordt met een HDD erin. Nu is het nadeel dat deze cooler continue draait, ook als de dreambox op standby staat.

 

Na een tip van een ander persoon op dit board heb ik een Velleman-zelfbouw-kitje gekocht ( MK138 ). Dit is een thermostaatje die ik gebruik om de cooler automatisch aan en uit te laten schakelen als de temperatuur boven of onder een bepaalde waarde komt. Nu is met dit kitje de temperatuur in te stellen van ca. 5 tot 30 graden celcius. Ik zou dit bereik alleen graag willen aanpassen naar bijvoorbeeld 25-50 graden Celcius (of iets in die buurt). Ik heb echter te weinig verstand van electronica op dit voor elkaar te krijgen. In de hoop dat iemand anders dit zo uit zijn mouw schudt, heb ik het schema hier bijgesloten.

 

Dus mijn vraag is eigenlijk: weet iemand hoe deze thermostaat aan te passen naar een ander meetbereik dan de standaard 5 tot 30 graden Celcius?

post-3094-1318257799,2968_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites


Probeer eens wat te spelen met weerstand R6. Zou volgens mij moeten werken. Wat natuurlijk wel noodzakelijk is is dat de NTC temperatuurvoeler de temperatuur aankan. Het nadeel van zowel NTC als ook PTC temperatuurvoelers is dat ze vaak een heel klein temperatuurbereik hebben, en dat enige vorm van lineariteit binnen dit bereik ook nog eens ver te zoeken is. Beetje "pielen en prutsen" zal dus noodzakelijk zijn :-)

 

succes,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je hebt gelijk: ik zit het printje nu te solderen, en bij R5 staat Tmax en bij R6 staat Tmin op het printje. Ik weet alleen niet of het dan volstaat om de weerstanden om te draaien. In de beschrijving staat verder ook helemaal niks. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een wat simpeler oplossing is gewoon een kleine 12v fan nemen en in serie hiermee een 1 k potmeter zetten.

Hierna afregelen zodat hij net niet hoorbaar is.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is ook een idee. Heb ik wel aan gedacht, maar als de Dreambox in standby staat wil ik eigenlijk niet dat de fan draait. Ik ga die potmeter er wel inzetten, want de fan loopt nu wel heel hard op 12v.

 

De thermostaat heb ik gisteren aan de praat gekregen. Nu heb ik een voeding en een thermostaat klaar liggen voor inbouw. Als ik iets meer tijd heb deze week, ga ik de Dreambox eens met de Dremel onder handen nemen. Moet alleen nog even de juiste waarden voor R5 en R6 vinden. Heb ze nu gewoon omgedraaid, maar ik weet nog niet wat het temperatuurbereik nu is. Dat ga ik vanavond even testen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ericnerd:

 

Ik heb net even snel zitten uitrekenen, maar een 1K variabele weerstand (potmeter) is wat aan de grote kant voor zo'n klein fannetje. Tenminste, als je minimaal nog 7v op de fan wilt hebben.

 

Als de 12V fan 0,1 A (100mA) trekt, dan heeft ie een interne weerstand van 120 Ohm. Als ik dat in een schemaatje teken, dan reken ik snel uit dat ik een weerstand/potmeter van 86 Ohm in serie nodig heb om ervoor te zorgen dat er nog minimaal 7 volt op de fan staat. Op minder dan 7 Volt werken de meeste 12V fans nl. niet meer.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...