Ga naar inhoud


ASTRA 2 28.2 E


vaeyens

Aanbevolen berichten

Waarom kan ik ASTRA 2 op 28.2 E niet vinden ? Ik wou graag de FTA SKY zenders ontvangen. Bezit een schotel 1 m diam en kan de meeste sat goed ontvangen (vb ook nilsat op 7 W ) De schotel staat 23 meter van mijn woning en de daknok is slechts 6.5 m hoog. Wat doe ik fout ? Heb ik soms een verkeerde LNB ?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Kijk eens naar de footprint van ASTRA 2 misschien lig je er buiten ?

ET10000 4x DVB-S2, ET4000 client, OSCAM, CanaalDigitaal, TNTSat.

Reelbox AVG 3x DVB-S2, 1x DVB-T (staat nauwelijks aan)
Visiosat G3+ (28.2E-23.5E-19.2E-13E) 4x ALPS quad 0,2db, PHILIPS 55PUS9109 TV
(2x Xsat CDTV410 & Cherokee 9000 NG4 in de kast)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als Payottenland dat lapje grond met dat 'goei poeier' is, dan moet het makkelijk lukken om op 28E te kijken. Doet me deugd, dat onderwerpen op dit forum goed gelezen worden, want iedereen roept nu als eerste : kun je de satelliet wel zien?

Begin even in het onderwerp van Gerdy om te zien hoe ver obstakels weg moeten staan om de satelliet te zien. De Astra2 vind je bij benadering in kompasrichting 180-28= 152 graden

groet, skippy2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Doe geen moeite om je schotel naar 28,2 graden te draaien als het je om het kijken naar FTA Sky zenders gaat, want behalve Sky News heeft Sky geen FTA zenders.

Maar ik denk dat je wat anders bedoeld?

BBC???? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als we even aannemen dat het centrum van dat Pajottenland zich bevind op 50N 3 Oost, dan vinden we voor de astra 28E een azimuth (~kompasrichting) van 149 graden en een elevatie van 28 graden. De polarisatie (draaing van de LNB in z'n houder) om de Horizontaal en Vertikaal gepolariseerde kanalen correct met de antenne in de lnb op te lijnen) is 19,6 graden.

Nog even precies gekeken naar de obstakel afstand (als je de keurige benadering - helft van de afstand is de maximale hoogte - van Gerdy al niet goed genoeg vind:

sinus (elevatie) = obstakelhoogte / afstand (het regeltje bij een rechthoek is : sinus is overstaande gedeeld door aanliggende rechthoekzijde), dus als je de zaak op grondniveau zou neerzetten op 23 meter dan mag je huis hoog zijn :

sinus(28 graden) = obstakelhoogte / 23, dus obstakelhoogte is sinus(28)*23 = 10.8 meter. Nu was de nok 6.5 meter hoog, dus tenzij er ineens een enorme bodemverzakking is geweest, of er een etage of twee tussen gekropen zijn, er een veel hogere boom of flat vlak achter het huis staat, moet Astra2 spijkerhard binnen toeteren.

Conclusie : er is iets anders mis... ik neem aan dat je een draaibaar systeem hebt, al eens gekeken of je paal wel recht staat, de motor en schotelhoek conform de specificatie zijn, kun je sats ten oosten van astra2 soms ook niet zien enz.

skippy2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijne heren,beste dank voor de moeite. Ik heb er dus wat gereedschap, rekenmachiene, compas en een GPS bij gehaald en kom tot de volgende som. Ik woon op 50.74° N en 4.00 ° E . Dus zit de ASTRA 28.2 ° op 149 ° N . Je bent er dus dicht bij skippy2 . Wat ik nog niet goed snap is uw volgende zin "De polarisatie (draaing van de LNB in z'n houder) om de Horizontaal en Vertikaal gepolariseerde kanalen correct met de antenne in de lnb op te lijnen) is 19,6 graden".Kan je me daar iets meer over mailen ?

Indien ik nu mijn compas gebruik dan zie ik in de buurt van de 149 ° wel een schoorsteen zitten, maar het al kantje boord zijn. Deze schoorsteen zit inderdaad korter bij mij dan die 23 meter en de schoorsteen komt een stuk boven de nok. Indien het weer ( en mijn echtgenote) het toelaat probeer ik het volgend week-enk opnieuw, mogelijk verplaats ik de schotel eens. Ik kan inderdaad ook de sats ten oosten van de Astra 18.2 ontvangen.

mvg

marcvaeyens@belgacom.net

Link naar reactie
Delen op andere sites

Polarisatie is simpel gezegd ervoor zorgen dat de signalen zoals uitgezonden door de zendantenne in een bepaald vlak zoveel mogelijk energie uitzenden en in een ander vlak bijna niets. Dit is alleen dan effectief als je zorgt, dat de ontvangantenne in datzelfde vlak zijn hoogste gevoeligheid heeft. Een bijkomend voordeel is dan nog, dat je op 1 uitzendfrequentie dan meerdere afzondelijke (elkaar niet storende) signalen kunt uitzenden. Voor 'onze' satellieten wordt op 1 frequentie een horizontaal gepolariseerde stream (tv kanaal) en een vertikaal gepolariseerde stream uitgezonden. In de frequentie lijsten zie je dan ofwel een H of een V achter dat kanaal staan. Om je daar wat bij voor te stellen: Als je richting satelliet kijkt en dan ook nog het uitgezonden signaal kan 'zien' dan is dat te vergelijken met een assenkruis in een grafiek, met als X-as het horizontaal gepolariseerde signaal en de Y-as voor het vertikaal gepolariseerde signaal. Wanneer je nu recht onder de satelliet staat (dus in jouw geval een sat op 4 graden Oost) dan staat het assenkruis nog netjes recht als het op je antenne terecht komt. In de meeste universele LNB's zitten trouwens ook gewoon twee kleine sprietantenne's, de ene horizontaal en de andere 90 graden gedraaid (vertikaal) tegen het einde van wat dan weer een golfpijp heet. Heb je dan een dual of een quad lnb dan zitten er navenant meer sprietjes in. Het probleem van roteren van de LNB gaat spelen op het moment, dat die satelliet niet op dezelfde lengtegraad staat waar je de antenne neerzet (en dat geldt dus voor de meesten van ons). Op dat moment zit je scheef tegen dat assenkruis aan te kijken en moet je de richting van de antenne sprietjes in de LNB anders gaan instellen door de hele LNB in zin houder te draaien. Dit verdraaien wordt belangrijker naarmate de hoek waaronderje naar de satelliet kijkt groter wordt (ook naarmate het uitgezonden signaal zwakker wordt, maar dat terzijde) Normaal gesproken zal je ondanks het niet aanpassen van de polarisatiehoek altijd nog wel een beetje signaal oppikken, maar of het genoeg is voor een foutloos TV beeld hangt dan heel erg af van de kwaliteit en maat (dus eigenlijk de gain) van je schotel. Kijk je nu op de 'pijp'van een goede LNB, dan staat daar ook een gradenverdeling op. Dat gebruik je om de draaing van de LNB in z'n houder voor elkaar te krijgen. Uiteraard moet je een behoorlijk rekensommetje maken om te weten hoeveel die verdraaiing moet bedragen, maar daar komt de moderne computer en www techniek je tegemoet. Op kunje de details van je woonplaats en de te ontvangen satelliet invullen om de draaiingshoek (polarisatie) te krijgen.

Wil je lokaal kunnen rekenen, dan biedt smw op hun website een download aan om dat te kunnen. Voordeel daarvan is, dat ze ook nog een plaatje meegeven waarinn je kunt zien hoeveel en in welke richting je moet draaien.

 

Hoop dat je hier een beetje mee uit de voeten kunt. Het verhaal is trouwens geenszins kompleet en exact, maar een gepopulariseerde versie -)

 

groet, skippy2

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...