Ga naar inhoud


pc nfs server wil niet starten


bartbnl

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal. Eindelijk vrijdag een dreambox gekocht, dus tijd om te de-lurken na al aardig wat read-only uurtjes in dit forum te hebben doorgebracht.

 

Ik zou m'n net nieuwe dreambox graag op de hdd van mijn PC laten opnemen, maar helaas krijg ik de TrueGrid nfs server niet aan de gang. Ik krijg een general failure bij het starten van de nfs server.

 

Ik heb de te sharen directory (in mijn geval e:\dreambox) aangemaakt, en de regel "/dreambox -path=e:\dreambox" toegevoegd aan de exports file (in c:\windows\etc ; ik gebruik winxp ; later kan ik nog een -access optie toevoegen evt.). De host-file is ook aangepast en findhost laat de juiste uitvoer zien. De portmap en nfs server registreren is ook goedgegaan, want ik zie de services in de lijst die windows laat zien via de "services" onder de "administrative tools". De portmapper draait (wordt bevestigd door rpcinfo -p), maar elke keer als ik de nfs server zelf probeer op te starten crasht nfs.exe.

 

Het netwerk is in orde: dit posten vanaf de pc is geen probleem en ik kan ook naar de dreambox telnetten en ftp-en. Het is een intern netwerkje (dat via router en een kabel-modem aan het grote wijde net hangt), met vaste ip nummers voor mijn pc en de dreambox, en een router die via dhcp nog eens een ip adres aan mijn vriendin's computer uitdeelt).

 

Iemand enig idee waar ik het zoeken moet, of suggesties voor een andere nfs server pakket?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Dank! Dat brengt me al iets verder. De export regel luidt nu "/dreambox -path=e:\dreambox/dreambox -path=E:\dreambox" (waarom er een dubbel pad nodig is mag Joost weten). En de nfs service start nu wel. Na alles dan nog maar eens compleet geinstalleerd te hebben (om referenties naar de oude install-dir van de server te voorkomen) geen crashes meer (misschien gaven de spaties in het oude install-pad onder "program files" wat problemen).

 

Het mounten lukt helaas nog steeds niet. Ik gebruik "mount -t nfs -o nolock "192.168.2.17":/dreambox /hdd" (in een telnet sessie op de dreambox, of via NfsDream), maar daarop geeft mount: "Mounting 192.168.2.17:/dreambox on /hdd failed: Invalid argument". Wat kan ik daaraan fout doen? Zonder de "-o nolock" dezelfde foutmelding, en een lege /hdd directory is aanwezig. Showmount op m'n pc geeft aan dat /dreambox voor iedereen geshared wordt. De box is bij mij voorzien van Traveller's emu_beta105_3a.5 (en voordat ik die zelf ga her-flashen wil ik een beetje meer ervaring met de db opdoen). Voordat ik opnieuw installeerde gaf het commando wel een crash van de nfs server op mijn pc, dus er wordt weldegelijk contact met m'n pc opgenomen.

 

Ik denk dat ik er maar eens een nachtje over ga slapen...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij heb ik de firewall van XP niet aanstaan (control panel -> network connections -> local area connection -> advanced (tab) : "protect my computer and network by limiting or preventing access to this computer from the internet" niet aangevinkt). Mijn firewall zit in de router. Die heeft een wan aansluiting naar het kabel modem en blokkeert daarop zo ongeveer alles (Volgens Shields Up draait mijn computer in "full stealth mode"). De router heeft ook 4 lan aansluitingen en functioneert daarmee ook als hub/switch. Over die verbindingen is alles vrij spel. Dus ik share drives met m'n vriendin (via standaard windows shares), en kan ook zonder probemen telnetten en ftp-en naar de dreambox.

 

De situatie waarbij ik de dreambox en mijn pc direct via een hubje (dus zonder router) verbind geeft geen verbetering, dus de firewall van de router lijkt het niet te zijn.

 

"Zones" doet me denken aan de internet explorer, dus ik heb het ip-adres van de dreambox (en "dreambox" maar eens toegevoegd bij de "trusted sites", maar dat haalt niets uit. Ik krijg van mount ook alleen de ene "invalid argument" foutmelding. Niets anders.

 

Ik had gedacht me wat dieper in linux te moeten gaan verdiepen na het aanschaffen van de dreambox, maar ik ben nu voornamelijk in windoze aan het rommelen... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Op de dreambox hoef ik verder niets te doen (zoals een nfs client installeren ofzo), toch?

 

PS: de dreambox share staat inderdaad op een normale ntfs schijf, dus dat zou het eigenlijk ook niet mogen zijn...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op de dreambvox hoef je inderdaad niet te installeren. En als de mount fout gaat, dan ligt dat echt (er vanuitgaande dat het netwerk geinstalleerd is) nooit aan de dreambox. De zone's waar ik het over had zijn van Zonealarm.

 

Ik denk dat je probleem dan in de switch/hub/router zit. NFS moet nl. ook een internet verbinding hebben ??? Waarom dat weet ik niet. Maar aangezien NFS een service is en dat je die geen aparte rechten kan geven moet je zowel je ip van je pc en dreambox (loaak dus) volledige toegang geven over je netwerk. en wat betreft nfs op internet tja.... dat zul je zelf verder moeten uitdiepen.

 

Suc6

 

Dreamon

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dank alweer voor de suggesties. Zonealarm is een apart firewall pakket, begrijp ik?

 

Volgens mij hebben zowel mijn PC als de dreambox volledige toegang op het lokale netwerk. Alleen de toegang van buiten naar het lokale netwerk wordt door de firewall in de router geweerd. De andere kant in niet, dus ik heb van mijn pc geen enkel probleem om op het internet te komen, en omdat de dreambox op precies dezelfde manier aan de router hangt als de pc kan die ook op het net (zal ik eens verifieren door te kijken of ik een extern IP adres kan ping-en). De configuratie is zoiets als:

 

PC1 -------------\

PC2 ------------- router ----- kabel modem ----- internet

Dreambox -----/

 

waarbij de router voor de verbindingen aan de linkerkant als switch/hub functioneert (op interne ip-addressen 192.168.2.x, waarbij 100<=x<200 gereseveerd zijn voor de DHCP pool van de router) en alleen op de verbinding naar rechts als firewall functioneert. Dus intern is alles open, en ik heb bv een aantal werkende windows shares tussen de twee PCs. Ik heb al geprobeert om een extra hubje tussen m'n PC en de dreambox te zetten, maar dat haalt ook niets uit. Ik zal eens proberen of ik nfs op de andere pc aan de gang krijg, en wat er gebeurt als ik de verbinding naar het internet even vergeet en de router vervang door een hub tussen mijn PC en de dreambox (dus zonder router-firewall aangesloten; maar dan krijg ik misschien een probleem omdat de router ook als standaard gateway functioneert). Ik kan ook eens proberen om de tweede pc ook een vast (intern) ip adres te geven en dhcp op de router helemaal uit te schakelen.

 

Waarvoor heeft nfs een internet verbinding nodig? Voor DNS ofzo? Ik probeer (om het niet ingewikkelder te maken) zoveel mogelijk direct met de (interne) ip nummers te werken.

 

Is het misschien mogelijk nfs te vergeten en een samba client op de dreambox te installeren om de standaard windows shares te kunnen benaderen (dus niet een samba server zoals je misschien zou doen om een hdd in de dreambox zichtbaar voor buiten te maken, maar juist een client)?

 

Ik kan natuurlijk altijd de hdd uit mijn PC trekken en in de dreambox inbouwen, maar ik wilde het nou juist via het netwerk doen om de herrie van de harde schijf in de woonkamer kwijt te zijn (en wat flexibeler te kunnen zijn met de grootte van het stuk schijf dat ik voor de dreambox beschikbaar maak).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Waarvoor heeft nfs een internet verbinding nodig? Voor DNS ofzo? Ik probeer (om het niet ingewikkelder te maken) zoveel mogelijk direct met de (interne) ip nummers te werken.


Nee, NFS heeft absoluut geen Internet koppeling nodig. Je kunt overigens wel de NFS server vertellen dat alleen het IP nummer van de dreambox de geexporteerde directory mag mounten. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />

Dat zeg ik... lezen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Om het inderdaad niet ingewikkelder te maken..... ik heb wel een internet conmnectie nodig.... maar kijk hier maar eens verder..... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />

 

 

http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto/

 

Greetz,

 

Dreamon

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Het mounten lukt helaas nog steeds niet. Ik gebruik "mount -t nfs -o nolock "192.168.2.17":/dreambox /hdd" (in een telnet sessie op de dreambox, of via NfsDream), maar daarop geeft mount: "Mounting 192.168.2.17:/dreambox on /hdd failed: Invalid argument". Wat kan ik daaraan fout doen? Zonder de "-o nolock" dezelfde foutmelding, en een lege /hdd directory is aanwezig.


Wellicht dat je het wel zal doen, maar ik neem aan dat je de aanhalingstekens om je ip adres toch weghaald?

Hullie
Link naar reactie
Delen op andere sites

Hullie: ik heb het natuurlijk met en zonder geprobeert.

 

Ik ben er uit! In m'n 2de post hier is te lezen dat nfsdream de regel in de export file aangepast naar iets vreemds. Het gebruik van nfsdream zorgde er wel voor dat nfs niet meer crashte. Dat laatste komt denk ik omdat de tools nu in een andere directory (zonder spaties in het pad) stonden. Ik heb de regel in de export-file nu weer teruggezet naar de regel zoals ik hem in mijn eerste post melde, en nu werkt het. df geeft wat gekke getallen voor vrije disc-ruimte (veel te weinig), dus ik zal dadelijk eens een duur-proef opstarten en kijken of ik wat langs kan opnemen. Dan verder nog eens uitzoeken hoe ik m'n videos het beste kan organiseren en na afloop wissen.

 

Dank allen voor de hulp!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Om het inderdaad niet ingewikkelder te maken..... ik heb wel een internet conmnectie nodig.... maar kijk hier maar eens verder..... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />


http://nfs.sourceforge.net/nfs-howto/

Greetz,

Dreamon



Waarschijnlijk heb IK zand in mijn ogen. Geeft eens aan waar het volgens jou precies staat in deze docu. Het KAN NIET WAAR ZIJN. NFS heeft geen Internet koppeling nodig, wel een TCP/IP netwerk verbinding. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/dogeyes.gif" alt="" />

Dat zeg ik... lezen!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja klopt, heeft geen internetnet verbinding nodig, alleen in mijn configuratie wel... sorry <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> . Maar nu heb je wel de hele handleiding van nfs.

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nog even een addendum: ik denk dat ik de reden gevonden heb dat nfs in het begin crashte: in de distributie van nfs 1.1 is te lezen dat een probleem van v1.0 was dat nfs crasht als de laatste regel van de exports file niet op een return eindigt. Dat zal bij mij wel het probleem geweest zijn (en niet de spaties in het pad, zoals ik eerder dacht). Mocht iemand anders hier nog eens tegenaan lopen, is het geven van die return op de laatste regel dus een poging waard.

 

Nog even iets gerelateerds: ik heb mijn start-up scriptje aangepast om de mount bij het opstarten te doen. Dus zoiets als

 

ifconfig ...

sleep 5

mount ...

enigma

 

Die sleep 5 zorg er nu wel voor dat het opstarten langer duurt. Je kunt ook mounten lang nadat enigma opgestart is (via telnet). Dus is het dan niet handiger om die sleep en mount in de achtergrond op te starten? Dus

 

ifconfig...

(sleep 5 ; mount ... ) &

enigma

 

(eventueel de ifconfig ook nog tussen de haakjes, maar dat

zal wel niet zo heel erg hard nodig zijn). Zou dat nog problemen kunnen geven?

 

En nog een ander gerelateerde opmerking: de vrije discruimte op de nfs share wordt (bv bij het opnemen) veel te laag gerapporeerd. Lijkt erop dat het modulo 4GB gaat (dus ergens een unsigned 32bits int gebruikt om vrije bytes te tellen ofzo). Ik zal eens gaan experimenteren met tgnfs v1.1 en met de block-sizes van het mount command om te kijken of dat nog iets verandert. Ik denk niet dat het aan de db zelf ligt: die kan tenslotte met veel grotere schijven overweg...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...