Ga naar inhoud


Declination channelmaster!!!


Sjaak

Aanbevolen berichten

Boven op de polarmount van een channelmaster zit een declination afstel mogelijkheid. Als ik deze op in mijn geval 52 graden zet en latitude ook op 52 graden heb ik geen beeld <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> iemand een verklaring, ervaring........en alles staat waterpas <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites


Wat doe je verkeerd:

De elevatie. Op het hoogste punt is de elevatie ongeveer 32 graden. Woon je in Nederland of belgie dan is het zuivere zuiden meestal de Sirius satelliet. Stel je elevatie dus in op ongeveer 30 graden en probeer de Sirius satelliet te vinden. De elevatie is het lange draadeind waar (als het goed is) een sticker op zit geplakt met een verdeling.

post-37-1318257825,1491_thumb.jpg

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je kan nu het beste als volgt te werk gaan:

 

1/zorg ervoor dat de schotel horizontaal staat. Je kan dit even naameten door een lange waterpas over de twee feedarmen te leggen. is dit waterpas zet dan de motor vast zodat deze instelling vastligt. Zorg ervoor dat de motor in de middenstand staat (je moet immers een heel eind naar oost en west kunnen draaien)

2/stel de inclinatie in op 52 graden (tweede foto)

 

3/stel de elevatie in op ongeveer 30 graden en laat genoeg ruimte dat je hier gemakkelijk iets aan kan veranderen. bouten dus handvast.

 

4/draai de bouten waarmee de schotel op de paal staat nu dusdanig los dat je de schotel met de hand kan draaien en zoek nu sirius. Heb je een analoge transponder stem deze dan even af op 12439, alleen weet ik ff niet of het horizontaal of vertikaal is).

Heb je sirius eenmaal gevonden dan stel je met de elevatie af op het absoluut maximale signaal. je kan de bouten van de bevestiging van de schotel aan de mast nu ook vastdraaien.

 

 

Nu heb je ongeveer 50% van het werk gehad. Het is heel belangrijk bovenstaande stappen goed te hebben uitgevoerd, het is de basis van een perfect werkende installatie.

 

5/Nu ga je draaien naar oost of naar west. Doe maar eens naar oost. je ziet je satfindertje regelmatig uitslaan. draai zover totdat je geen signalen meer ontvangt en niet zover dat je schotel door het dode punt heenklapt. Controleer of het signaal harder of zachter wordt als je je schotel met de hand een beetje omhoog of omlaag forceert. Wordt het signaal alleen maar minder dan ben je hier klaar. Wordt het harder als je de schotel omhoog of omlaag beweegt dan ga ik daar straks op verder.

 

6/Nu je schotel toch maximaal oost staat stel je direct maar even de eindcontaten van de motor af. Kijk in de gebruiksaanwijzing van je motor hoe dat te doen.

 

7/Draai nu naar west en herhaal dezelfde procedure als beschreven bij punt 5 en 6.

 

 

Wordt het signaal niet beter als je gaat rukken en plukken aan je schotel dan zou ik er niets meer aan doen. Je bent klaar.

 

Wordt het signaal wel harder als je bv. je schotel omhoogtrekt (oost en west) dan moet je heel voorzichtig de inclinatie een beetje aanpassen en ook de elevatie. Doe dit ALTIJD en ALLEEN als je je schotel op SIRIUS hebt staan en absoluut NIET op een andere satelliet. Sirius is je ijkpunt, het is puur zuid.

het klooien met inclinatie en elevatie is een beetje vingertoppen gevoel. het is lastig te omschrijven. De eerste keer doe je er een halve dag over om het helemaal 100% af te stellen, nu doe ik het in 10 minuten (nouja,,,,10 minuten???)

 

De ervaring leert echter dat als je de punten 1 tot en met 4 goed uitvoert en je mast staat perfect vertikaal dat je waarschijnlijk weinig meer aan de installatie hoeft te doen. Ik ben wel eens een dagje aan het "pielen en prutsen" geweest om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat het in het begin eigenlijk zo slecht nog niet stond.

 

Lukt het nu niet, geef ff een gil.

Hoor het wel.

 

Succes,

Peter.

 

 

Oh ja, ik weet het, ik moet nodig snoeien <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

declinatie hoek is toch de hoek tussen een oneindig vere ster en as tussen aarde en sat die op korte afstand sttan tussen aarde en sat

deze hoek is in vlissingen 6.8 graden dus 52 graden altijd fout.

met latitude bedoel je zeker de hoek die je moet maken om evenwijdig aan de aarde as te komen. deze is in vlissingen 51.4 graden.

 

kortom je benoemd volgens mij de hoeken verkeert

bij zeer grootte schotels is evenwijdig aan de aardeas

de "latitude"+ inclinatiehoek= poolhoek= 51.4+ 0.7 = 52.1 in vliss.

omdat de schotel dan gericht staat op een oneidig vere ster in onze heelal en de sat's toch heel dichtbij staan is er de declinatiehoek in vliss dus 6.8 graden

 

dat is de verklaring denk ik

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, ik benoem niets verkeerd.

Channelmaster heeft het voor simpele zielen zoals ik simpel proberen te houden. Men heeft de inclinatie netjes omgerekend naar graden latitude in het staal geponst. Ik zit hier geloof ik op 51,87 ofzo. Dus op de schotel streepje op boutje op ongeveer 52 zetten en klaar is klara.

 

De elevatie is de hoek tussen horizontaal en de satelliet. Omdat de satelliet op ongeveer 36000 kilometer boven de evenaar hangt is de elevatiehoek voor puur zuid ongeveer 32 graden. Laten wij in nederland nu de mats hebben dat de scandinaviers hier hun Sirius satelliet hebben "opgehangen". Lekker gemakkelijk met uitrichten dus. Geen rekenmachines, geen compas, helegaar niets nodig <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

had ik die uitleg maar een paar dagen eerder gekregen, maar is me uiteindelijk met de hulp van sat4alml dan toch gelukt

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

------------------------------------------------

VU duo - dreambox 7000/160Gb -T90 4sats

Als je niets kan zeggen die mooier klinkt dan de stilte, zwijg dan.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ prutsie <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Super uitleg <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Hier gaat 't wel mee lukken <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Sjaak

 

Na snoeien misschien ook een likje verf <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

zolang je er maar uitkomt vindt ik het oke

als channelmaster het maar ergens vermeldt.

maar volgens de boeken heb je veel hoeken.

je hebt draaibaar system met

breedtegraad(oost-west), en noord zuid te maken

deze geeft elke gps weer.

dan hebben we het echte noorden daar komt de inclinatie om de hoek kijken.

de declinatie is de afwijking tussen oneindig en sateliet

de elevatie en de azimuth.

kortom een hoop hoeken. zolang de schotels nog een behoorlijke openinghoek hebben ,kan je wel wat foutjes maken. zoals uitrichten op 5 graden oost sat. wat dus voor mij 1.5 graad buiten puur zuid is en mijn opstelling zo ook niet heb afgesteld

kortom het kan wel maar in theorie klopt het niet. maar wie kijkt er nauw naar de uiterste sat's die nog in nederland te zien zijn ???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als laatste, kijk eens op de site van Zeeman .

Hier staan wat verklarende tekeningen over het elevatie / declinatie verhaal die veel verduidelijken zonder er veel woorden aan vuil te maken.

 

@Jacoboot,

Als je er 1.5 graad naastzit dan kan je met een beetje vingertoppengevoel de schotel een klein "duwtje" de goede kant opgeven. Dat is als je een Channelmaster 1.20 gebruikt ook zeer zeker nodig. De openingshoek van een CM is zeker groter maar je gaat het zeer zeker merken. Als je zo'n proff. soepbord neerzet wil je toch dat 'ie optimaal staat. erder zie je al aan de roestvorming op mijn CM hoe oud 'ie is ! Ik denk iets van 15 jaar trouwe dienst, het is een van de allereerste. Het nieuwere broertje staat op 't dak.

Verder is het zo dat je met een satfindertje je schotel nooit en te nimmer helemaal 100% afgesteld krijgt of je moet er echt een dag de tjd voor nemen. Omdat dat mij ook net teveel is heb ik een spectrumanalyzer aangeschaft en dan gaat het helemaal perfect.

Ik ben verder ook begonen met ellenlange berekeningen, bepalingen van het geografische zuiden op een zo nauwkeurig mogelijke manier maar uit ervaring is gewoon gebleken dat de boerenmanier (Sirius als zuiden en hiervanuit verdergaan) gewoon de allerbeste en allersnelste is.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

bijft moeilijk he die naam <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

 

het ware zuiden vinden heb ik gedaan zonder meet app. alleen potlood papier en schuifmaat. de trick is twee sats te vinden met dezelfde elev. voor jouw woonplaats. ik heb jaren geleden in dos tijdperk een program geschreven om alle berekeringen in een oogopslag te bekijken en zo kan je altijd wel twee sat's vinden met zelfde elev..

o ja je moet natuurlijk wel even weten waar je woon.

maar zoals ik al scheef ieder op zijn eigen manier, als je maar weet wat je doet en even opschrijf wat de laastste verandering was.

Link naar reactie
Delen op andere sites

nu weten de mensen alleen wat er beter is, maar ik ben weer trots op dat mijn naam weer goed staat.

heb er gisteren niet van kunnen slapen, o o wat had ik het moeilijk <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...