Ga naar inhoud


Info CRT en LCD projectoren. Critici laat u horen!


Aanbevolen berichten

BRON: WWW.DUCA*.NL

 

Mocht dit al eerder geplaatst zijn verwijder dan topic....

 

 

Wat is Home Theater?

Te pas en te onpas wordt er gebruik gemaakt van de naam ‘Home Theater’ of een variatie hierop. Handige producenten van consumenten elektronica trachten zich ook deze term op slinkse wijze toe te eigenen.

 

Zoals vaker, is dit fenomeen overgewaaid uit de Verenigde Staten. De betekenis die wij in Europa hanteren wijkt enigszins af van die in de Verenigde Staten. In het algemeen hecht men in de VS meer waarde aan beeld dan aan geluid. Uiteraard is met komst van allerlei surround sound installaties een en ander recht getrokken echter men kan in het algemeen zeggen dat men in de VS met beeldweergave begint en zoekt later een bijpassende geluidsinstallatie. In Europa is dit net andersom, pas als men in het bezit is van een volledig geluidsinstallatie met allerlei tierlantijntjes, dan pas gaat men denken aan een ‘betere’ beeld weergave. Probleem hierbij vaak is dat men in Europa nog niet helemaal op de hoogte is van wat er mogelijk is. Als wij als dan uitleggen dat het beeld in onze showroom 2,7m breed is kijkt men ons ongeloofwaardig aan en vraagt hoe dat mogelijk is. Verandering is gelukkig echter wel snel op komst.

 

Probleem echter blijft de consumenten elektronica bedrijven die het grote publiek proberen te bereiken door de naam Home Theater voor producten waar niet uit blijkt wat er allemaal mogelijk is.De term Home Theater spreekt eigenlijk voor zich. Een Theater... thuis. Men heeft geprobeerd (en is geslaagd) om de ervaring die u in de bioscoop ervaart thuis na te bootsen.Als we op deze definitie fixeren dan kunt u zich voorstellen dat wanneer u een geluidsinstallatie met allerlei toeters en bellen (woofers, surround, etc.) heeft, ons inziens er gesproken kan worden over een Home Theater installatie met een TV van 85cm. diagonaal. Met een soortgelijke tv / monitor zult u de film niet ‘voelen’.

 

Home Theater is een emotie die u moet kunnen voelen, het is een samenhang van beeld en geluid die niet als afzonderlijke media gezien moeten worden maar als een totaliteit. Om deze emotie goed tot stand te brengen heeft het geen zin om naar uw lokale hifi leverancier te stappen om vervolgens met een stapel dozen weg te gaan waar allerlei ‘hightech’ afkortingen op staan weergegeven. Na enige tijd zult u tot de ontdekking komen dat voor hetgeen dat uitgegeven heeft veel meer mogelijk was geweest als er even was gepland. Hierbij willen we niet aangeven dat er hele studies gedaan moeten worden, echter u zou zich goed moeten laten inlichten over wat er mogelijk is…

 

Enkele voorbeelden van Home Theaters worden weergegeven in de Fotogalerie

 

LCD versus CRT

Ontzettend veel discussies zijn opgelaaid over de voordelen van CRT, LCD, en DLP. De ene is overtuigd van CRT en de andere overtuigd van andere systemen. Uiteraard is voor beide systemen wat te zeggen. De ene heeft dit voordeel en de andere weer andere. Om duidelijkheid te scheppen is het wel van belang te weten waar we over praten:

 

CRT=Cathode Ray Tube (de alledaagse beeldbuis):

een vacuum gezogen buis waarbij geladen deeltjes (electronenstraal) op een fosfor laag worden afgeschoten. Bij botsing ontstaat licht. Door de electronenstraal heen en weer te manipuleren d.m.v. magnetische velden kunnen er beelden worden gemaakt.

 

LCD=Liquid Crystal Diode Display:

een paneeltje bestaande twee transparante lagen van gepolariseerd materiaal waar zich een vloeistof in bevindt met kristalletjes. Wanneer er een stroompje op bepaalde plaatsen wordt toegediend zullen de kristallen zich bijeen voegen om zo een donkere plek te creeren in het kristal. De combinatie van licht en donkere gebieden in het LCD element is voldoende om beelden te maken.

 

DLP=Digital Light Processor:

een systeem die op basis van 508.800 miniscule spiegeltjes werkt in een chip. Net als bij een LCD projector werkt ook dit systeem met een gasontladingslamp echter kent wel het voordeel dat het zwartniveau beter is dan bij een LCD systeem. Ook het lichtrendement (N.B. er wordt gesproken over lichtrendement en niet lichtopbrengst of output) is hoger dan bij LCD projectoren.

 

Duca* houdt de ontwikkelingen van LCD en DLP systemen nauwkeurig in de gaten en hoewel voorgaande systemen gigantische ontwikkelingen hebben ondergaan blijven CRT systemen het uitgangspunt als het om beeldkwaliteit gaat:

Widescreen Review 2000 U.S.A.: A CRT projector produces the best picture by far in this exacting application (home theatre). The bottom line is that today, no technology other than CRT’s can deliver the resolution, the “black, black, black’s”, uniform exact colors at a comparible price.

 

It has been many years that alternative technology has been trying to dethrone the CRT king. It just hasn’t happened yet.

 

 

Hiermee is niet gezegd dat LCD/ DLP geen voordelen kent. Vele mensen willen hun Home Theater installatie integreren in de huiskamer waarbij de mogelijkheid tot verduisteren niet altijd optimaal is. In dit soort gevallen zou een LCD projector ‘eventueel’ zijn voordelen doen gelden. Ook is een LCD op zijn plaats voor mensen waarbij flexibiliteit zwaarder telt en de projector weleens mee willen nemen naar vrienden bijvoorbeeld. Een LCD projector is immers kleiner en lichter dan een CRT projector voorloopig zal kunnen zijn.

Feit blijft echter dat de serieuze Home Theater liefhebber / kenner nog altijd kiest voor CRT technieken waarbij meestal wordt uitgegaan van een vaste opstelling. Een feit is ook dat LCD ontwikkelaars de achterstand die enige jaren geleden gold tussen CRT en LCD behoorlijk verkleind hebben. Hierbij kan (helaas) nog niet geconcludeerd worden dat LCD binnenkort CRT-beeldkwaliteit zal hebben want zoals we allemaal weten wegen de laatste loodjes het zwaarst.

 

Ons inziens blijven LCD projectoren problemen hebben met de contrast ratio die zeer bepalend is voor de algehele beeldkwaliteit. Dit is waarschijnlijk de reden dat LCD producenten met zeer hoge waarden komen van contrast ratio’s, maar pas op...deze waarden zijn zeer gemakkelijk te manipuleren.

Niet onbelangrijk is te vermelden dat we praten over LCD’s en DLP’s die specifiek voor de Home Theater installatie bestemd en ontworpen zijn. Hierbij hoort automatisch een 16:9 instelling bij.

 

We hebben hieronder getracht om een ietwat technisch beeld te geven van de verschillen tussen CRT en LCD technieken.

 

 

VOORDELEN CRT

(voorprojectie)

1. De allerbeste beeldkwaliteit in thuisbioscoopgebruik, zonder uitzonderingen.

2. Beste zwartniveau, resolutie, detail en kleurenweergave.

3. Beeld kan op allerlei wijzen aangepast worden. Dit is bv. Handig wanneer een projector schuin gehangen wordt. Bij een CRT worden afwijkingen weer gecorrigeerd (= geometrische correctie)

4. Geen ‘Shadow mask’, overmatige warmte ontwikkelingen die afgevoerd moeten worden en ‘moire’ problemen.

5. Zeer betrouwbaar.

6. Lange levensduur beeldbuizen.

 

 

NADELEN CRT

1. Bij installatie dient de convergentie afgesteld te worden van een CRT projector. De meesten komen echter wel van de fabriek op een bepaalde beeldgrootte afgesteld.

2. CRT projectroren worden gemaakt voor het hometheater gebruik hetgeen betekent dat er in de te projecteren ruimte verduisterd dient te worden om het zwartniveau te bevorderen (dit geldt eigenlijk ook voor uw TV thuis!

 

 

VOORDELEN LCD

(voorprojectie)

1. Hoge lichtopbrengst

2. Licht, portable.

3. Simpel aan te sluiten.

4. Geen convergentie

 

 

NADELEN LCD

1. Beperkte levensduur van de lamp (1500 uur in het algemeen)

2. Geen geometrische correctie van het beeld hetgeen installatie geintregeerd in de woonkamer bemoeilijkt wordt.

3. Projector moet meestal op een exacte locatie worden gemonteerd anders heeft het beeldvervorming to gevold (bijv. Keystone correctie).

4. Toegepaste lenzen zijn van mindere kwaliteit, hebben geen kleurencorrectie. Het focussen van de drie kleuren en met name van de kleur blauw is akwijkend van de andere kleuren waardoor een totale focus moeilijker wordt.

5. De zogeheten ‘dead pixels’. Hoewel dit probleem behoorlijk is verbeterd de afgelopen jaren komt het nog steeds voor dat pixels kunnen stoppen met werken waardoor er een zwart punt ontstaat in het beeld.

6. Het zwartniveau van LCD projectoren laat veel te wensen over doordat het LCD element niet alle licht kan blokkeren van de gasontladingslamp.

7. Omdat een LCD vaste pixels heeft moet beelden aangepast worden op deze pixels hetgeen betekent dat beelden trager kunnen worden (haperen van het beeld en niet volledig nauwkeurig weergegeven beelden)

 

 

Testresultaten

 

Buizenprojector: Genesis (Vertaald uit het Duits, bron: Image Home Entertainment februari 1999.)

 

Het zal inmiddels bekend zijn dat beeldprojectie van een redelijke kwaliteit begint bij apparaten van minstens 10.000 Mark. Dit geldt vooral voor de sinds tientallen jaren beproefde buizenapparaten. De op videoweergave afgestemde analoge grootbeeldprojectoren behouden zich namelijk nog steeds het recht voor met succes tegen de digitale LCD en DLP apparaten te concureren.

 

Hoe duidelijk de balans, zelfs in de vermeende instapklasse, in het voordeel van een zorgvuldig afgesteld apparaat kan doorslaan, bewijst de met buizen uitgeruste Genesis. De Genesis is uit de V.S. afkomstig evenals zijn voorganger, de door Image Home Entertainment met topwaardering geteste Pro 880. Uiterlijk lijken beide apparaten sprekend op elkaar. Niet zonder reden want het chassis en zelfs de HDTV beeldbuizen zijn identiek. Dit is niet het enige feit dat onderstreept hoe weinig de Genesis met goedkoop uitgeruste en simpel opgebouwde instapapparaten te maken heeft. Via de vier hoofdmenu’s kunnen ambitieuze grootbeeldfreaks namelijk niet slechts hoofdfuncties bedienen maar bovendien ook speciale functies die alleen bij professionele apparaten beschikbaar zijn. Daartoe behoren het Blanking Menu voor de nauwkeurige maskering van het beeld, schakelbare Gammacorrectie, Combfilter en digitaal regelbare kleurtemperatuur evenals afzonderlijk regelbare uitgangen voor de drie basiskleuren. Via de ingebouwde timer kan het apparaat bovendien automatisch in- en uitgeschakeld worden. Van beslissende betekenis is tenslotte de mogelijkheid tot volkomen digitaal instelbare omzetting van Pal en NTSC beelden in de 3 formaten 4:3, 16:9 en 16:9 anamorphic video.

 

De digitale convergentie van de Genesis staat een zeer groot regelbereik voor de instelling van de beeldhoogte toe waardoor de Genesis zich voor zowel het 4:3 als het 16:9 lijnenscherm laat instellen. Voor een beter begrip willen wij beide varianten kort belichten. Een lijnenscherm in de verhouding 4:3 biedt de mogelijkheid de vlakken van de fosforbuizen en daarmee de bereikbare projectiehelderheid van normaal formaat optimaal te benutten. Bioscoopfilmen worden bij gelijke beeldbreedte met een iets kleinere diagonaal geprojecteerd. Worden anamorphic video 16:9 beelden door de DVD getoond dan corrigeert de Genesis de vervormde beelden tot een correcte hoogte voor de 16:9 films. In deze modus staan meer dan 100 videolijnen ter beschikking zodat de Genesis anamorphic video DVD films ook zonder Linedoubler practisch lijn-envrij projecteren kan. Dank zij het anamorphic videoformaat van de DVD staan daarbij meer vi-deolijnen voor het beeld ter beschikking dan bij de projectie van NTSC Laser Disc met Linedoubler. Als we aan een 16:9 formaat lijnenscherm de voorkeur geven moeten de 4:3 beelden in de hoogte gecomprimeerd worden zodat ze met een correcte geometrie op het scherm passen. Slechts projectoren met een groot regelbereik van de beeldhoogte en een overeenkomstig grote beeldscherpte kunnen het duidelijk kleinere 4:3 beeld overeenkomstig fijn op het fosfor samenbundelen en optisch even scherp projecteren.

De met HDTV buizen en hybridelenzen uitgeruste Genesis doorstond deze test uitstekend. Afgesteld voor het 16:9 scherm werden slechts 4:3 beelden en anamorphic video bioscoopfilms met gelijke beeldhoogte en lijnendichtheid getoond. Op ons scherm bedroeg de beelddiagonaal bij programma’s van normaal formaat 215 cm terwijl bioscoopfilms met een prachtige 290 cm projectie het hele schermoppervlak vullen. De verplichte convergentieafstelling van de Genesis is precisiewerk en mag slechts door ervaren vaklieden uitgevoerd worden. De middels infrarood bedienbare convergentieregelaar heeft namelijk op een ingewikkelde manier invloed op de gehele beeldvorm en staat derhalve geen bijzonder selectieve verandering toe op aparte beelden.

Bovendien biedt de inwendige testbeeldgenerator slechts beperkte hulp omdat men voor een exacte afstelling een uitwendige generator zou moeten gebruiken. Daarover hoeft de klant zich echter niet het hoofd te breken. Als het schermformaat en de definitieve positie van de projectie vaststaat wordt de Genesis door een geautoriseerde Genesis handelaar afgesteld die geschoold moet zijn volgens de eisen van de Amerikaanse Imaging Science Foundation.

 

Wat men met een zorgvuldige afstelling met de Genesis bereiken kan verdient zeker het predicaat wereldklasse. Deze perfecte, mes-scherpe, kleurenprachtige beelden hebben wij bij een projector van deze prijsklasse nog niet meegemaakt. De uitstekende PAL-DVD beelden leveren een prachtig beeld om de extra klasse van deze projector te beoordelen. Bij een rustige instelling van de camera kan het oog genieten van de fijnste details en de verplaatsing van de scherptediepte volgen wat de suggestie kan wekken van een bewegend bioscoopbeeld. De kleur- en contrastdifferentiatie van de Genesis is zowel bij zeer donkere beelden als bij heel lichte scenes zoals contrastrijke wolkenformaties, te vergelijken met prestaties van veel duurdere High End projectoren. De enorme beeldoplossing van deze 3 meter brede bioscoopfilmprojector is een genot voor het oog dat ongestoord door irriterende convergentiefouten, van fantastisch scherpe beelden genieten kan. De Genesis stelt ongetwijfeld normen, niet slechts in de 10.000 Mark klasse. Conclusie: De door Eye to Eye zorgvuldig gewijzigde en met extreme zorg uitgevoerde projector mag niet langer geheim blijven. Het apparaat brengt fascinerend perfecte bioscoopbeelden voor een nauwelijks te overtreffen prijs en verdient een referentiestatus bij Image Home Entertainment.

Wie voor het zeker niet zeer compacte apparaat een plaats kan maken, wordt vooral bij anamorphic DVD beelden beloond met een enthousiast makende bioscoop ervaring. Dankzij de ventilatiegaten is de Genesis de meest geruisloze projector van alle geteste apparaten.

 

 

BRON DUCA*

--> Windows logica: Afsluiten onder Start
Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoi

 

Nog een kleine aanvulling er word gezegt dat je bij crt moet verduisteren maar dat geld bij iedere projectie die er bestaat.

Je projecteerd namelijk met licht op een scherm iedere toevoeging van ander soort licht beinvloed het beeld.

Dus waar je ook mee projecteerd hoe donkerder hoe beter zelfs als je alle muren zwart schildert scheelt dat nog veel.

 

Rob

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...