Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast

Sats in zelfde boog soms wel, soms niet te ontvang

Aanbevolen berichten

Gast

Hallo, gisteren heb ik een 80 cm-sat opgehangen met 0,3 dB LNB, daaraan een Dreambox-ontvanger. Nu is het vreemde dat sommige sats een perfect signaal geven (19,2 Astra: 87 procent, 28,2 Astra 2: 85 procent, 23,5 Astra 3a: 81 procent) maar satellieten die daar vlak in de buurt liggen, het vertikken (21,5 Eutelsat: 45 procent, 26.0 Arabsat: 45 procent, 31,5 Turksat 1b: 45 procent).

 

Hoe kan het dat sats die ver uit elkaar liggen - Astra 19,2 en Astra 28,2 - en dus in dezelfde boog liggen, het wel doen, terwijl sats daarnaast het vertikken?

 

Of vraag ik nu iets heel doms? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Astra 1 (19.2 oost) en Astra 2 (28 oost) hebben een knetterhard signaal. Ook Hotbird (13 oost) en bv. Hispasat (30 west) zijn erg hard. Je hebt er bijna niet eens een schotel voor nodig om ze te ontvangen.

Veel andere satellieten zijn veel zachter en hebben een grotere schoteldiameter nodig om een goed plaatje op je tv te toveren.

Dan heb je nog de footprint (het verzorgingsgebied) van de satelliet. Bij sommige satellieten zitten we op de rand of vallen we gewoon buiten de footprint van de satelliet.

Dan zijn er nog diverse satellieten die diverse beams gebruiken. Bijvoorbeeld een beam voor Afrika, een beam voor west europa en een beam voor oost europa. De beam voor Afrika zal hier doorgaans niet te ontvangen zijn evenals de beam voor oost-Europa.

Je kan kijken op www.lyngsat.com of www.satcodx.com hoe sterk een bepaalde transponder hier zou moeten zijn en hoe de footprint loopt.

Als laatste is het natuurlijk ook heel erg belangrijk dat je schotel optimaal op de polaire baan staat ingesteld. Astra en Hotbird ontvang je nog wel met een oude bakpan van moeders. Als je ook signaal hebt op de zwakkere satellieten dan staat je schotel dus ook goed voor de sterke broeders onder de satellieten.

 

Dus eerst je polaire baan controleren. Gebruik hier liefst een analoog satmetertje voor (zo'n ding met een wijzertje). Met een "digitaal" ding met ledjes is het gewoon erg lastig om een accurate meting te doen. Wil je echt het onderste uit de kan dan zal je iemand moeten ritselen die je schotel met een spectrumanalyzer afstelt.

 

Als laatste, 80 centimeter is wel erg minimaal voor sommige zwakkere satellieten. Ik denk persoonlijk dat dit gewon het euvel is. 1 meter a 1.20 meter is gewoon veel beter.

 

groeten,

Peter.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

OK, bedankt <img src="/ubbthreads/images/graemlins/cool.gif" alt="" />

 

(Ik ga vanavond even een bakpan van mijn moeder aansluiten om zo tot 1,2 meter schotel proberen tekomen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> )

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.