Jump to content

Zuppelan

Members
 • Posts

  1,755
 • Joined

 • Last visited

 • Days Won

  2

Recent Profile Visitors

The recent visitors block is disabled and is not being shown to other users.

Zuppelan's Achievements

 1. Nou, als je IPTV als oplossing ziet voor opnameperikelen en denkt dat je de rest van de mogelijkheden van je Ultimo 4K ook wel via IPTV krijg ga je toch van een koude kermis thuiskomen.
 2. Ik ga er vanuit dat we nieuwe ontvangers nodig hebben om de CI+ 1.4 te gebruiken en dus zenders van meerdere transponders tegelijk te kunnen decoderen. De beperking van max. 1 transportstream bij CI is vrij fundamenteel, CI+ 1.4 verbreekt de compatibiliteit, dus zit het er dik in dat ook hardwarematig veranderingen nodig zijn; een ciplushelper alleen zal niet voldoende zijn.
 3. Als er bij lezers gebrek aan kennis is over wat CI in oude of nieuwe versie wel of niet kan, dan is het zeer nuttig die kennis even op te halen en bij te spijkeren. Als je dat onder oude feiten verstaat, mij prima. Voor degene die zijn feiten op orde heeft is er dan inderdaad niets nieuws.
 4. Zeker, je beschuldigt mij oud nieuws te brengen. Ik ben mij van geen kwaad bewust.
 5. Ik ben het niet met je eens dat er geen nieuws is. Het nieuwe is dat Canal Digitaal nu een CI+ 1.4-module heeft, wat ze tot nog toe niet hadden en dat CI+ 1.4 sowieso nog vrij nieuw is (maar inderdaad al langer gestandaardiseerd).
 6. Je kunt hiermee zien waar het heen gaat: Zodra kijken en opnemen tegelijk mogelijk is met modules, is de noodzaak voor een kaart grotendeels gepareerd. Weliswaar kan een kaart nog steeds meer, veel mensen zijn dik tevreden als ze kunnen kijken en opnemen tegelijk. Seinen op groen voor Canal Digitaal om kaarten verder af te bouwen. Maar... Canal Digitaal krijgt wel mooi knopje om de opnamerechten weer af te nemen, want knopjes voor de rechthebbende, dat is nu eenmaal wat CI+ doet. En dan krijg je iets later gedoe dat je niet kunt opnemen omdat rechthebbenden dat eisen.
 7. Ik ben nog nooit een ontvanger tegengekomen die kan mergen, het is vooral een theoretische mogelijkheid. CI+ 1.4 zou meerdere transportstreams door de CI mogelijk moeten maken, maar dus ten koste van de compatibiliteit. Wellicht daarom dat Canal Digitaal zegt dat je apparatuur met minimaal CI+1.3 moet hebben al kan ik de logica voor specifiek 1.3 met de mij beschikbare kennis niet zien.
 8. Wij met onze Linuxontvangers en softcams hebben in de loop der jaren heel weinig pijn gehad. Je kon je DM7000 vanaf het eerste begin tot het eind van het MPEG2-tijdperk gebruiken en als je toen iets van een Vu+ Duo kocht heb je nog steeds beeld, dus voor ons zijn alle wisselingen vrij pijnloos geweest. Het zijn met name degenen die gedaan hebben wat Canal Digitaal adviseerde die veel pijn gehad hebben: Irdeto-ontvangers die niet naar Seca geüpgraded konden worden, ontvangers die een maximum aantal coderingen op een zender hadden, CI-modules die opeens niet meer compatibel met ontvangers bleken, is maar een handvol zaken die ik me kan herinneren en er zijn er nog veel meer geweest. Gecertificeerde apparatuur kopen was bij Canal Digitaal altijd het domste wat je kon doen en het gaat tot op de dag van vandaag op.
 9. Een inherente beperking aan CI is dat er maar één transportstream tegelijk doorheen kan. Er zijn weliswaar modules die meer dan één zender kunnen decoderen, maar dat moet dan op één transponder. CI+ 1.4 probeert hier wat aan te doen, maar dat gaat ten koste van de compatibiliteit, want de beperking van één transportstream is behoorlijk inherent. Dit betekent dat er nieuwe CI+ 1.4-apparatuur moet komen voor CI+ 1.4-modules. Ik ben benieuwd of de opmerkingen van kijken en opnemen tegelijk hierop slaan. Onze apparatuur ondersteunt doorgaans geen CI+, laat staan CI+ 1.4, dus kijken en opnemen tegelijk zal zonder Seca-kaart voorlopig niet kunnen.
 10. DVB-S2X is niet bedoeld als opvolger van DVB-S2, het is bedoeld voor professionele toepassingen en je zult het in de consumentenmarkt weinig zin. Je kunt dus op basis van transponders gericht op consumentenontvangst niet oordelen of het een fiasco is, dit is precies de reden waarom het geen DVB-S3 is gedoopt. Voor 4K-uitzendingen kun je van DVB-S2X dan ook geen voordeel te verwachten. H.266 kan wel het nodige betekenen, als 40% reductie wordt waargemaakt dan zou de 22 megabps die Canal Digitaal gebruikte neerkomen op 13,2 megabps en dat economisch maken is voorstelbaar, maar vanzelfsprekend nog altijd een stuk duurder dan gewoon HD.
 11. Bij de huidige bitrates 3 zenders per transponder, bij de normale prijzen is dat niet rendabel te krijgen. Dat is een beetje de achilleshiel van 4K en eigenlijk zouden de satellietboeren met speciale regelingen moeten komen voor 4K, lagere transponderprijzen als aanbieders daarop in 4K uitzenden (ze verhuren dan immers meer transponders).
 12. Het waren een paar mooie televisieweken. Dank u wel Publieke Omroep & Canal Digitaal!
 13. Als we enkel naar de resolutie kijken, dan ben ik het met je eens, maar zoals vaak worden bij televisie meerdere zaken aan elkaar gekoppeld. UHD betekent niet alleen 4K-resolutie, maar ook MPEG-H, BT.2020, HDR en ligt er een verbod op het gebruik van interlacing. Dat zorgt er alles bij elkaar dat Nederland 1 er in 4K toch ontegenzeggelijk veel beter uitziet dan in HD. En als je aan SD blijft vastklampen uit angst de extra inkomsten voor HD te missen dan ontstaat wel een gevaar dat je op een bepaald moment voorbij gestreeft wordt door nieuwe spelers die niet zo moeilijk doen over een HD-signaaltje. Dankzij DVB-S2, MPEG4 en 8PSK zijn de uitzendkosten in HD redelijk vergelijkbaar met SD geworden. Neem je MPEG-H dankzij de nieuwe norm, dan is een HD-kanaal in deze norm goedkoper in uitzendkosten dan een oude MPEG2-zender, dus vast blijven zitten in SD is op termijn zeker een risico voorbijgestreefd te worden. Ooit zal je die worst van extra HD-inkomsten los moeten laten.
 14. Wat je bij HD overigens zag is dat de rijke Britse en Duitse omroepen de kar moesten trekken. Pas toen zij HD voor elkaar hadden bleek het voor kleinere omroepen haalbare kaart.
 15. In ieder geval komt 4K niet dichterbij zolang men voor achterblijvers DVB-S, MPEG2 en MP2 in de lucht moet houden. De kans dat de ARD alles 3 keer gaat uitzenden lijkt me gering. Ze begonnen ook pas serieus met HD toen analoog afgeschakeld werd.
×
×
 • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.