Ga naar inhoud


Het drama als je een beetje computer kennis hebt.


Morgothzz

Aanbevolen berichten

Dit is een stuk wat mry007 op tweakers.net heeft geschreven. Ik loop ook altijd tegen dit soort problemen op en hij had het niet beter kunnen verwoorden. De credits gaan naar hem maar de gedachtegoed is 100% van mij.

 

 

 

Ik ben een IT’er. Ongeveer twintig jaar ervaring met computers en netwerken, eerst als hobby, later als werk. Die kennis en ervaring heb ik met bloed zweet en tranen opgebouwd. Ik vind het nog steeds een fantastisch vak en hoop het nog lang te blijven doen.

 

Er zit echter een groot nadeel aan dit vakgebied: familie en kennissen weten ook dat ik wat van computers weet. De ervaring door de jaren heen heeft mij het volgende geleerd:

 

1) Software

Van mij wordt verwacht dat ik op het werk illegale kopieën maak van Windows en Office en dat ik die software op hun pc kom installeren. In de winkel zal die software (Windows + Office) zo ongeveer 500-600 euro kosten. Maar mijn familieleden en kennissen vinden dat ik mijn baan maar op het spel moet zetten om hun gratis software te leveren. Het zijn allemaal “nette” mensen die nooit een autoradio van 500 euro zouden jatten, maar het jatten van software vinden ze geen probleem. Dat doet toch iedereen? Ik moet toegeven dat ik vroeger ook geen heilig boontje was op dit gebied. Maar nu schaam ik me daarvoor en ik laat me niet in met illegale software. De software die op mijn pc staat is legaal. Ik ben een professionele IT’er en ik betaal gewoon voor mijn spullen.

 

2) Vrije tijd

Om de paar jaar vervangen bedrijven verouderde pc’s. Die pc’s kunnen de werknemers dan mee naar huis krijgen, gratis of voor een prikkie. Maar voordat dat gebeurt, wordt de harde schijf schoongeveegd. En daar zit de trotse eigenaar van de pc dan thuis te lachen in zijn vuistje. Wat is het toch een handige jongen: voor weinig geld zit ie daar thuis toch maar met een nog redelijke pc. Het is wel een Pentium III ! Er zit dan wel geen cd-rom speler in en er staat geen software op (en waar zijn de drivers?). Maar ach, daar hebben we toch die handige computer-nerd in de familie voor? En ik wil ook op internet, moet ik dan de telefoonkabel in de pc prikken? Nee, dan heb je een modem nodig van zo’n 30 tot 40 euro. En dan zie je hem denken: shit, gaat het toch nog geld kosten. En die cd speler? Handige jongen als ie is, heeft hij een oude cd-rom speler (uiteraard gratis) op de kop getikt. En dat is dan zo’n ultratraag ding dat op zijn laatste benen loopt. Installeren vanuit die oude zooi kost uren. Maar ja, wat geeft het, computers zijn niet alleen mijn werk. Het is ook mijn hobby en ze kunnen me er midden in de nacht voor wakker maken. Ik besteed met liefde drie vrije avonden om jouw ouwe zooi aan de praat te krijgen met illegale software en je het internet op te helpen. Oh, trouwens excuses dat ik niet de Nederlandstalige versie heb van die software. Dat is inderdaad erg lastig voor je.

 

3) Geld

Van mijn baas krijg ik een heel aardig salaris voor mijn computerkennis. Ik krijg zelfs een auto er bij. Dus het lijkt er toch wel op dat IT een echt vak is. Maar voor familieleden doe je het natuurlijk gratis. Ook voor de timmerman in de familie die voor elke spijker die hij bij jou in de muur slaat geld wil zien, doe je het natuurlijk gratis. Is timmerman een echt vak en IT’er niet dan? Ik snap het even niet. Och verrek: hij timmert natuurlijk niet voor zijn hobby, maar computers zijn wel mijn hobby. Even vergeten.

 

4) Helpdesk

Je kunt met een computer een hele tijd zonder problemen werken. Maar er gaat wel eens iets mis. Je wilt ook wel eens iets anders: een nieuwe printer of een digitale fotocamera. Dan is het wel handig om een helpdesk in de familie te hebben. Wat wel lastig is: die helpdesk wil soms niet meteen dezelfde avond langskomen! Wat is dat nou voor een service! En ik moet vanavond die foto van mijn vakantie mailen.

 

Heb ik dan helemaal niks over voor familie en vrienden? Valt wel mee vind ik zelf. Als er een nieuwe pc gekocht wordt, inclusief Windows, dan ben ik niet te beroerd om bijvoorbeeld wat freeware te downloaden en te installeren (bijvoorbeeld OpenOffice, een firewall, een antivirus pakket). Maar het is toch moeilijk een grens te trekken: wat doe je wel en wat niet? Bovendien krijg je dan weer wrijving als je de een wel helpt en de ander niet. Het is een spel dat je niet kunt winnen. Als je zegt: ik doe niets aan je computer, dan vindt men dat al gauw flauw. Als je het wel doet, dan is het einde zoek. Men denkt dan tot in het oneindige een beroep op je tijd te kunnen doen. Als je iemand met een nieuwe pc op weg helpt, maar na een paar avonden ermee stopt, dan wordt dat ook niet gewaardeerd. De hulp die je al gegeven hebt is dan in een klap vergeten, men is alleen nog maar gefrustreerd en licht geïrriteerd.

 

Ik heb besloten dat het het beste is om helemaal niets te doen aan pc’s van vrienden en kennissen. Op verjaardagen moet je alert zijn als iemand over pc’s begint. Met name op opmerkingen als: “installeer jij ook computers”. Dan weet ik al hoe laat het is.

 

Ondanks de vele (slechte) ervaringen die ik heb, blijft het toch razend moeilijk om keihard “nee” te zeggen. Voor je het weet, trap je er weer in. En dan moet je weer gaan bellen dat je het toch maar niet doet. Daar scoor je geen punten mee.

 

Kortom, het sleutelen aan bevriende pc’s is wat mij betreft één van de rotste dingen van het IT-vak. Ik ben benieuwd wat anderen daar van vinden. Heb jij er ook een hekel aan, of doe je het met plezier?

Regards

 

'Life Is A Joke'

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 47
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Wat je ook doet voor je familie, vraag (of accepteer) nooit ofte nimmer geld. Want dan denken ze dat ze je een plezier doen (oh, Mike die heeft voor 25 gulden m'n systeempje weer helemaal op orde hoor). Ik nam maximaal een reep chocola aan.

 

Maar ben 't helemaal eens. Zodra ze er lucht van krijgen mag je komen opdraven voor van alles...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gelukkig ben ik maar hobbieïst gebleven op het gebied van computers-knoeien,

regelmatig mensen die mij vroegen om hulp...

 

maarja met die nieuwere rommer en windows enzo wil het wel eens niet direct goed gaan,

wat al aangegeven is, ouwe zooi, drivers??? Hoort dat erbij dan?

Kun je uren zoeken en proberen de driver te vinden en installeren!

 

Alle ouwe computerzooi is inmiddels de deur uit.

Alleen nog de pc die ik gebruik en de laptop! Als iemand nu aan mij vraagt:

'Zeg jij hebt wel verstand van computers he?' Dan is mijn antwoord tegenwoordig:

 

'Nee, ik doe wel wat met internet, maar verder heb ik er geen verstand van!'

Dan vragen ze je er ook niet meer voor, opgelost!

 

(Maarja als je in de IT-wereld werk dan kun je dat natuurlijk niet zeggen,

alhoewel je natuurlijk pertinent kunt weigeren om illegale software te gaan verstrekken of installeren)

Pluk een roos, die is rood.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Van mijn baas krijg ik een heel aardig salaris voor mijn computerkennis.
Ik krijg zelfs een auto er bij...
... Kortom, het sleutelen aan bevriende pc’s is wat mij
betreft één van de rotste dingen van het IT-vak.
Ik ben benieuwd wat anderen daar van vinden.
Heb jij er ook een hekel aan, of doe je het met plezier?


@Morgothzz,

Ik heb geen aardig salaris en geen auto van de baas
en toch sleutel ik wel eens (voor bijna niets) aan
pc's en satellietontvangstinstallaties van vrienden/kennissen.
Het is inderdaad niet altijd dankbaar werk, maar een hekel
heb ik er niet aan.


Met vriendelijke groeten <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik besteed met liefde drie vrije avonden om jouw ouwe zooi aan de praat te krijgen met illegale software en je het internet op te helpen. Oh, trouwens excuses dat ik niet de Nederlandstalige versie heb van die software. Dat is inderdaad erg lastig voor je.


Wat een klaagzang. Waar blijft die man zijn familie al die ouwe PC's halen?
Link naar reactie
Delen op andere sites

Morgothzz, ik kan het zelf niet beter verwoorden zoals mry007 het gedaan heeft. Bij mij staan ze ook om de haverklap aan de deur. Zelfs familie leden die je nooit hoort in het jaar, hebben zelfs het lef om zo maar even te komen aankloppen als hun printer ed. niet meer werkt.

 

Soms denk ik snachts, "waarom van die hobby het beroep maken, iedereen wilt alles, en het liefst nog gratis ook"

DM 7020, gem 4.60, astra1,2,3 & 13° op Big Visiosat. TVV + CD abbo. Soon Visiosat 1.20M draaibaar!

TVV Full, Telesat Full, CD-NL Settopbox,..

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook ik heb die fout gemaakt en ben inmiddels systeembeheerder van de halve buurt en familiekring.

 

In de loop der jaren ben ik wel makkelijker geworden in het zeggen dat "dit niet gaat werken en je beter een nieuw (plaats hier uw onderdeel) kan kopen".

 

Gegarandeerd minder problemen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Pat

Inventors are crazy until they invent something.

Then they are geniuses.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou ik kan je vertellen dat als je handig bent met auto's dat zich hetzelfde probleem voordoet.

Maar ik moet zeggen dat ik na heel wat jaartjes het eindelijk voor elkaar heb dat mensen het begrijpen.

Ik wens je er succes mee.

 

groeten

Als het leven een breuk was, zou je hem dan vereenvoudigen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je moet gewoon hard zijn, anders kun je elke avond wel aan een ander z'n rotzooi blijven sleutelen....

 

Ouwe pc's met windows 95/98/me ? sorry dat doe ik niet dat gaat me dagen kosten om alle drivers etc te vinden (ff goed overdrijven natuurlijk) , koop maar een snellere pc en zorg voor een fastoenlijke OS (liefst XP want die heeft systeemherstel <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> ) en nee die xp-cd heb ik niet daar moet je zelf voor zorgen.. en ik heb ook niets 'goedkoops' meer staan

 

Ik probeer ze ook altijd te overtuigen dat je aan een langzame pc niets meer hebt omdat alle nieuwe software daar niet op wil draaien bla bla, en dat ze met een snellere pc tenminste weer even vooruit kunnen

 

En als ze dan wat fatsoenlijks hebben gevonden, breng de kast dan maar langs en haal hem de volgende week maar weer op, of ik bel wel wanneer ie klaar is.

 

Het is inderdaad gevaarlijk om geld te gaan vragen, want dan denken ze dat ze je dag en nacht om support kunnen bellen. Ik zeg meestal: breng me maar een kratje bier <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

En als ze dan wat fatsoenlijks hebben gevonden, breng de kast dan maar langs en haal hem de volgende week maar weer op, of ik bel wel wanneer ie klaar is.

 

Dit doe ik ook altijd......ik ga nooit meer in pc installeren bij iemand thuis, maar alleen nog bij mezelf thuis.

En idd geen geld vragen, maar "wat lekkers".

 

Het blijft een lastig punt.

 

Grtz, Steven

Link naar reactie
Delen op andere sites

laten we ook even aan de afgedankte IT'ers denken..

die worden te pas en te onpas op straat gezet.

 

ondanks dat er heel veel blokkades opgeworpen zijn/worden voor startende bedrijfjes zouden vele ex IT'ers een goede boterham eraan hebben als ze met een stationwagon op afspraak die kennissen en familieleden zouden krijgen als opdrachtgever...

 

en dat men hem net als elke andere dienstverlener / expert gewoon de centjes betaald dat nodig is.

 

maar hoeveel mensen (familie of bekenden alsook collegae) hebben het besef dat je pc en software beheren een vak is?

 

ben het roerend eens met de stelling.

 

cheers

The Voice Of Experience

Fatboy Slim

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik voel precies wat je bedoeld, honderd keer naar zijn computer kijken maar als je vraagt of hij even naar de auto van je vrouw kan kijken (alleen advies) nooit geen tijd hebben maar ach hoe vaak trappen we erin.

Dan nog vragen van kennisen van je famile, denk je ik vraag er wel geld voor komen ze niet meer lopen ze alsnog je deur plat met die oude zooi maar het is en blijft een uitdaging om de troep van een ander aan de praat te krijgen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

Greetz.............René

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
maar het is en blijft een uitdaging om de troep van een ander aan de praat te krijgen

 

En dat is toch waar we het voor doen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" />

 

haha geintje, maar het klopt als een bus <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

 

Ik doe dit dus voor hobby , maar relaxen kan ik het zeker niet noemen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" />

That's Right, PINK FLAMINGO !

 

Humax 5400Z -->Aston simba 202 draaibaar 60cm triax-->4x Dreambox 7000s met 80cm/1m/1,2m triax draaibaar met 160gb Samsung Spinpoint! Salora schotel 150cm draaibaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ook is het altijd lekker bevredigend dat als je uiteindelijk gezwicht bent en een perfect lopend systeem hebt afgeleverd hij binnen een paar dagen weer terug is. De eigenaar van de PC vertelt je dan dat hij helemaal niets heeft gedaan maar dat de PC er in eens mee stopte.

 

Bij controle van die PC blijkt het systeem dan compleet vern*#kt te zijn en vol te staan met spyware, trojanhoses, dialers en virussen. Ook zijn er rucksichlose programma's geinstalleerd (deels op de desktop) die vervolgens handmatig gewist zijn.

 

Herstelpunten zijn dan of beschadigd of geinfecteerd en een eventuele image die ik als service meelever is gewist of zoekgeraakt.

 

 

Begrijp me niet verkeerd, knoeien aan PC's blijft een prachtige hobby maar de verplichtingen die andere je opdringen zijn a pain in the ase.

Regards

 

'Life Is A Joke'

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...