Ga naar inhoud


Nieuw virus infecteert computers met Windows of Linux


jacobus

Aanbevolen berichten

Nieuw virus infecteert computers met Windows of Linux

 

 

Maandag 10 april 2006, 08:33 - Hackers zijn er in geslaagd een voorbeeldvirus te ontwikkelen dat zowel Windows- als Linux-computers kan infecteren. Experts vrezen dat dit slechts het begin is.

 

 

Dit is voor zover bekend voor het eerst dat een virus in staat is zowel op Windows als op Linux gebaseerde systemen te infecteren.

 

Het virus, dat de dubbele naam Virus.Linux.Bi.a/Virus.Win32.Bi.a heeft gekregen, is afgelopen weekeinde ontdekt door beveiligingsbedrijf Kaspersky. Vooralsnog lijkt het erop dat het virus geen schade aanricht.

 

De onderzoekers vrezen dat deze nieuwe kwaadaardige code onderdeel kan zijn van een verontrustende nieuwe trend waarbij virussen meerdere besturingssystemen kunnen infecteren.

 

"Het virus is relatief eenvoudig", zo schrijft een van de onderzoekers op het weblog van Kaspersky. "Het is interessant dat het in staat is verschillende bestandsformaten die door Windows en Linux worden gebruikt te infecteren, namelijk het elf- en pe-formaat."

 

Elf (executable and linking format) en pe (portable executables) zijn bestandsformaten die worden gebruikt voor bepaalde types binaire bestanden in zowel Linux als Windows, waaronder de in Windows gebruikte exe- en dll-bestanden.

 

Proof of concept

 

Volgens Kaspersky heeft het ontdekte virus geen praktische toepassing. "Het is een proof of concept, geschreven om aan te tonen dat het mogelijk is om een crossplatformvirus te maken."

 

Kaspersky vreest echter dat het niet lang zal duren voordat de proof of concept zodanig wordt aangepast dat een opvolger wel schade kan aanrichten.

 

Het SANS Institute deelt de mening van Kaspersky en zegt dat dit een waarschuwing is voor Linux- en Mac OS X-gebruikers die denken dat hun computers ongevoelig zijn voor virusdreigingen. [eind]

(webwereld)

Link naar reactie
Delen op andere sites


Citaat:
Goed nieuws voor de makers van anti-virus software. Er blijft op deze manier werk aan de winkel. Toch wel een beetje toevallig of niet?


Neuh het virus betrefd enkel users onder linux die KDE of GNOME draaien de echte hardcore servers ect hebben hier totaal geen last van, dus het is toch nog wel beetje hoog van de toren blazen, maar ok het is natuurlijk een begin voor meer, al maak ik mij niet zoveel zorgen hoor linux wordt al automatish voorzien van antivirus onder kde tegenwoordig dit nog steeds meer bedoeld om je win doosjes op lokaal netwerk te kunnen beschermen maar ook zichzelf dus linux/kde is al tijdje voorbereid op wat nog komen gaat. Met andere woorden nog steeds geen zorgen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...