Ga naar inhoud


Enkel verticale ontvangst met Imperial 300 SL


Gast

Aanbevolen berichten

Ik wens ERT (Hotbird, 11642, 27500, H) te ontvangen maar merk dat ik enkel Verticale kanalen ontvang. Op mijn toestel heb ik blijkbaar geen mogelijkheid om dit aan te passen. Wat kan het probleem zijn ?

Link naar reactie
Delen op andere sites


ik vind op het net trouwens geen info over die H/V polarisatie bij satellietontvangst... De enige kanalen die momenteel signaal geven zijn verticaal...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou de vraag is zeker niet belachelijk hoor. Maar er moet wel het een en ander over te vinden zijn.

Even in het kort, de H/V polarisatie instelling in de LNB wordt geschakeld door de voedingspanning die de ontvanger aan de LNB levert. Deze wordt door de ontvanger voor de ontvangst van een verticaal gepolariseerde transponder op 13V gezet, en voor een horizontaal gepolariseerde transponder op 19V.

Hardwarematig kunnen er dus twee dingen aan de hand zijn, of je ontvanger geeft niet de goede spanning uit, of de LNB reageerd er niet goed op. Mijn ervaring is dat het kritisch wordt als de spanning voor H transponders onder de 17,5V komt. De ene LNB zal nog braaf op H schakelen bij 17,5V terwijl de andere bij 17,8V al naar V terug valt.

Kijk dus eerst eens even met een voltmeter wat voor spanning er op de coax staat in beide gevallen. Bij het meten wel de LNB aangesloten laten. Dit gaat het makkelijkst met zo'n F connector T stukje. Deze kun je dan in de coax opnemen en op de vrije aansluiting meten. Komt de spanning bij afstemming op een transponder met horizontale polarisatie niet boven de 17,5V uit dat ligt daar waarschijnlijk je probleem. Is de spanning wel goed, dan is de kans groot dat het probleem in de LNB ligt. Meet voor de zekerheid nog even bij de LNB, het kan ook nog zijn dat er door een slecht contact of een breuk in de kabel te veel verlies optreed in de kabel van de ontvanger naar de LNB.

Als je er een motor of DiSEqC schakelaars tussen hebt zitten haal die er dan even tussenuit. Ook daarin kan verlies optreden.

Check voor alle zekerheid ook nog even je transponderlijst in de ontvanger. Ik heb zelf weinig ervaring met stand alone ontvangers omdat ik hoofdzakelijk met PCI DVB kaarten in de PC werk, maar ik lees soms wonderbaarlijke genezingen na het resetten of opnieuw laden van software en of kanaal of transponderlijsten in ontvangers.

 

Succes Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er kunnen verschillende oorzaken zijn!

 

Mits antwoorden op volgende vragen komen we al een stuk dichter bij een mogelijke oplossing of raad:

 

- Ontving je vroeger de verticale zenders of heb je deze nog nooit ontvangen?

- Nog nooit ontvangen? Hoe oud is de receiver? Hoe oud is de LNB?

- Is het een single LNB of een monobloc?

- Ontvang je uitsluitend Hotbird of ook Astra en, indien je ook Astra ontvangt, ontvang je daar ook geen verticale of wel?

- Gebruik je een goede coaxkabel? Hoe oud is de kabel? Of is hij nog van in de tijd van het analoog tijdperk?

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

vraag & antwoord

 

1) vroeger verticale zenders... geen idee, ik denk dat de noodzaak zich nu pas stelt (na verhuis van ERT (griekse zender) naar andere frequentie)

2) receiver van 2003 en LNB ook

3) single LNB

4) ontvang ook Astra (zonder motor maar met een ingenieus draaisysteem...) maar ook hier zonder horizontale zenders

5) coaxkabel lijkt me in orde... kan de lengte een rol spelen ? (10-15 meter ?)

 

Verder nochtans goede ontvangst van zowel Hotbird als Astra...

Link naar reactie
Delen op andere sites

In eerste instantie lijkt het er op dat de LNB kapot is, coax kun je dan uitsluiten dat kan tot 100 meter probleemloos.En toch eens zoeken in het menu om de LNB op universeel te zetten.

 

GR <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Foutje van mij natuurlijk: je ontvangt de verticale zenders wel maar het zijn de horizontale die een probleem zijn...

 

Ja, kan de LNB zijn of het tunergedeelte van de ontvanger maar de LNB ligt het meeste voor de hand. Heb je geen mogelijkheid om jouw ontvanger eventjes bij een andere schotelbezitter aan te sluiten? Dan weet je het meteen!

Gerdy

Link naar reactie
Delen op andere sites

LNB staat op universeel... kan je die LNB openen en repareren of nieuw kopen (Waar?), of dadelijk een andere schotel... Verdorie toch !

 

Toch bedankt allemaal want jullie weten niet hoe lang ik hier al mee sukkel... (of misschien kunnen jullie je dat wel voorstellen)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Opgelost ! Ik heb ineens van de gelegenheid gebruik gemaakt een monoblok aan te schaffen, zo heb ik tegelijkertijd Astra & Hotbird !

 

bedankt voor de informatie !

 

Roeland

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...