Ga naar inhoud


Scherpte-instelling tv belangrijk m.b.t. digitale bronnen


Gast

Aanbevolen berichten

Het valt mij op dat het onderwerp “scherpte instellen” van de tv nagenoeg niet voor komt op forums die over digitale televisie gaan terwijl het heel belangrijk is.

Ik heb het zelf gehad maar ook bij een hoop andere mensen meegemaakt dat ze niet tevreden waren over de beeldkwaliteit van digitale bronnen zoals satontvangers, kabelboxen en DVD-spelers. Klachten: het beeld zit vol artefacten en is in bepaalde delen onrustig.

De oplossing bleek iedere keer dat de scherpte te hoog stond op de tv. Terugregelen levert een prima beeld op zonder narigheid. In eerste instantie is de reactie: het beeld is onscherp, maar bij langer kijken blijkt het beeld juist meer echt detail te geven en is het beeld veel rustiger.

Achteraf is dat natuurlijk logisch omdat gewone SDTV niet scherper is dan de PAL-norm. Digitale televisie in deze norm is dan ook nooit scherper dan analoog. Als je de scherpte hoger zet dan de PAL-norm aankan ontstaat artificiële scherpte waardoor contouren overdreven worden en er duidelijke artefacten in het beeld komen. Veel digitale bronnen geven meer scherpte dan de PAL-norm, vooral via RGB en S-Video waardoor de scherpte van de tv lager moet staan dan bij het analoge tuner signaal dat altijd CVBS is.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Heel goed advies.

 

De belangrijkste reden is dat het beeld inderdaad vol zit met artefacten. Als je een tekenpakketje hebt, hebben die ook een "sharpen" functie. Pas die toe op een JPEG plaatje, liefst eentje met een compressie van 70-80%, zodat je nog net geen artefacten kunt zien. Door hier sharpen op toe te passen zie je ineens een soort 8x8 blokjes in het beeld te voorschijn komen.

 

Het 'sharpen' effect versterkt de artefacten in beeld. De beste instelling is de "blijf ervan af" instelling, en dat is voor de meeste TV's niet de standaard instelling.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik denk dat je wat dingen doorelkaar haalt, wat je bij een tv(sharpness of hoe het ook heet) doet is de video bandbreedte knijpen, hoe smaller het mf hoe waziger of onscherper het beeld is, het "hoog" wordt er afgehaald <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" /> Op RGB werkt dit volgens mij al niet, althans niet bij mijn Philips 100hz. Pal is een norm voor tv uitzendingen, bij een satontvanger heb je daar niets mee te te maken, alleen voor de modulator(pal of ntsc) maakt het uit. Als je het video(mpeg..xx) van de satontvanger afhaalt komt dit video op de scart, en het geluid is ook apart. Bij een Pal signaal(AM gemoduleerd) zit er ook nog geluid bij met een vaste afstand (per land is dit vastgelegd) tot de beeldfrequentie <img src="/forums/images/graemlins/shocked.gif" alt="" /> Pal heeft in principe niets met het beeld te maken, het is een norm van uitzenden <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />


Niet geheel mee eens, de topic starter heeft toch wel gelijk. Vaak met aangekochte tv´s staat de contrast super hoog en dat geeft ook deze rare verschijnselen, terwijl brightness en sharpness dan heel laag staan, het beste is dan ook de contrast te verlagen en brightness en sharpness hoger te zetten, en let ook op je color settings want die staan ook vaak veels te hoog.

Hij heeft dus wel degelijk gelijk als het om digitaal kijken gaat.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Dan moet je toch de koptext nog maar eens lezen daar heeft Paulllus het over de scherpte, en niet over de helderheid of contrast <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />
Als je de helderheid te hoog hebt staan dan overstraalt het beeld, is dan inderdaad niet scherp, maar dat bedoelt Paulllus(3x len?? <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />) niet <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />


Waarom heb ik daar dan geen last van? Of zijn mijn tv´s beter van kwaliteit, ik werk elke dag met photoshop, doet het zelf maar eens en zet op een plaatje de contrast maar eens erg hoog, dan krijg je naar bijsmaakje hoor. Sorry hoor maar ook op mijn werk doen we het met brightness en sharpness voor beste kwaliteit kleuren logo´s en modellen.

hier zitten ze allemaal op board te schreeuwen om hdtv of breedbeeld maar contrast op 80% of soms zelfs hoger standaard ingesteld zal geen fijn schoon beeld opleveren je beeld wordt te scherp gaat rare eigenschappen vertonen die je vooral ziet op mpg gecodeerde bronnen dus vooral echte digitale bronnen.

En dat bericht boven heb ik ook gelezen dan moet hij zijn contrast ook maar eens wat omlaag zetten he 30% contrast is met een zeer goede tv nog net geen overkill, maar vaak staan ze standaard hier ver boven, een leuk gemiddelde is 40% wat voor meeste tv´s nu wel aardig plaatje oplevert met brightness en sharpness wat hoger natuurlijk.

Nahja ik ben de gek zeg maar die dat weer rond schreeuwd maar heb er niet echt ongelijk aan in dit geval, mocht dit wel zo zijn volgens anderen is dat ook weer niet zo erg want hier ziet het beeld er met de settings als vermeld er zonder fratsen uit.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Sjaak, je hebt helemaal gelijk.

 

Veel digitale TV's hebben een "sharpness" of vergelijkbare instelling, die niets met de analoge gedeeltes te maken heeft. Het gaat hier om een gewoon, simpel, digitaal "sharpen" filtertje om het beeld een beetje op te leuken. Dit filtertje versterkt de mpeg artefacten tot ze echt foeilelijk zijn.

 

Over dit filtertje had de eerste poster het hoogstwaarschijnlijk. Het erop volgende verhaal moet je maar een beetje minder technisch beschouwen, hij heeft de bel wel een beetje horen luiden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de reacties.

Ik begrijp natuurlijk ook dat PAL een analoge norm is en niets te maken heeft met de DVB-S doorgifte op zichzelf. Feit is echter dat de sat-ontvanger dit digitale signaal omzet naar analoog PAL als je geen digitale verbinding naar je tv hebt zoals bij moderne LCD/ plasma schermen wel kan.

Verder wordt in de studio gebruik gemaakt van apparatuur met PAL resolutie. Als er wel een hogere resolutie is zoals bij HDTV aanvoer, wordt het door de omroepen teruggebracht naar PAL-resolutie.

Ik heb begrepen dat sommige zenders zelfs niet eens met de volledige PAL-resolutie worden doorgegeven via de satelliet en andere DVB vormen.

Daarom is hoger filteren dan de hoogste PAL-frequentie met de scherpteregeling op de televisie niet gunstig. Bij analoge tv tuners is de filterwerking al aanwezig in de tuner zelf doordat het geluid op 5,5 MHz zit en dit niet in het beeld mag verschijnen, een hogere scherpte-instelling geeft dan alleen meer egale ruis in het beeld naast artificiële contourscherpte. Een sat-tuner of andere digitale bron kan rotzooi doorgeven zoals artefacts in het analoge domein boven de hoogste PAL-frequentie net als een oude CD-speler zonder oversampling en een verlopen analoog filter boven de 20 kHz waardoor een onnatuurlijk scherp geluid ontstaat.

 

@Sjaak(k) Paullus en Paulus bestonden al <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Laat ik het dan zo zeggen zonder technische achtergronden want dat schept verwarring zo te zien:

 

Toen scherpte-instelling van de tv bij mij op 100% stond: zeer slecht beeld, bij 50% al beter maar nog steeds onrustig en veel artefacts. Bij 25% opeens perfect beeld, geen onrust meer bij streepjestruien en pakken, geen onrust meer in heggen bij buitenopnames enz. terwijl de details in het beeld behouden bleven. Ik kan bij RGB wel gewoon de scherpte regelen.

Bij anderen soortgelijke ervaringen, men vraagt mij vaak om digitale tv aan te sluiten omdat men het zelf lastig vind om te doen.

@ Sjaak(k):

Sorry voor de blijkbaar verkeerde overtuiging dat PAL niet alleen een kleursysteem is maar ook gekoppeld is aan resolutie (aantal beeldlijnen: 625, en een bepaald maximaal horizontaal oplossend vermogen), blijkbaar is dat bij RGB anders. Ik snap alleen niet waarom er dan bijvoorbeeld bij DVD-spelers over PAL of NTSC geleuterd wordt, deze worden meestal ook met scart RGB aangesloten en de informatie op de DVD is digitaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij een sat-tuner, dvd-speler en kabelbox komt er een analoog signaal uit de scart. Dit heeft een bepaalde bandbreedte ongeacht of dit nu CVBS, Super-Video, RGB of Component is. Dit zijn allemaal analoge signalen in welke vorm dan ook verweven of gesplitst over de aders van de verbindingskabel.

Het aantal MHz bandbreedte van het analoge signaal wordt dan bepaald door de resolutie van de bron en daar moet je de scherpteregeling, wat gewoon een regelbaar laagdoorlaatfilter is, van de tv op aanpassen.

Kern is dus dat er een verband is tussen de beeldkwaliteit en de instelling van de scherpte.

Als ik zeg PAL-resolutie bedoel ik dat het analoge signaal uit een (SDTV) sat-tuner, DVD-speler, kabelbox niet meer oplossend vermogen heeft dan zo’n 5 MHz. Zet je de scherpte van de tv te hoog dan filter je bijvoorbeeld op 8 MHz en komt er een hoop rotzooi mee omdat er blijkbaar vervuiling zit boven de 5 MHz. Anders zou ik met 100% scherpte een perfect beeld moeten hebben en dat is niet zo, zelfs een zender als ZDF is dan niet te pruimen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sjaak, schiet mij maar lek zo langzamerhand.

 

Jij blijft maar beweren dat het analoge signaal via SCART geen PAL is terwijl ik in de gebruiksaanwijzing van mijn tv, een "ouderwetse" 4:3, 50 Hz, zie staan dat de weergavemogelijkheid via de scart PAL is en ook in de sat-ontvanger kan ik in het menu instellen PAL of NTSC, met NTSC heb ik geen goed beeld via de scart met PAL wel. De HF uitgang gebruik ik niet.

 

Ik ben benieuwd of een ander nu eens duidelijkheid kan scheppen hier in.

 

Het enige onhandige voorbeeld wat ik gegeven heb is het verhaal over oude cd-spelers omdat het slechte geluid niet veroorzaakt wordt door frequenties boven de 20 kHz in directe zin, die horen we niet, maar door interferentie met de hoogste audio frequenties door zijbanden van harmonischen boven de 20 kHz.

 

Verder ben ik juist constant met mijn verhaal. Ik geef dit hele topic al aan dat er blijkbaar rotzooi zit boven de 5 MHz en dat het beeld daar niet beter van wordt.

Filter ik goed op die 5 MHz met de scherpteregeling dan is de rotzooi weg. Zou er geen rotzooi zitten dan moet ik met 100% scherpte geen narigheid in mijn beeld krijgen want: wat er niet is, kan je ook niet zien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

@ Sjaak:

 

Dank je voor de link, erg overzichtelijk en leerzaam. Overigens zie ik bij de tabel "analoge formaten" gewoon PAL staan bij resolutie <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

De link gaat echter voornamelijk over het digitale domein terwijl ik het steeds heb over de analoge verbinding naar de tv via de scart. Die scherpteregeling op de tv is gewoon een analoog filter en niet iets digitaals.

 

Ik denk dat daar de verwarring door ontstaan is.

<img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uiteindelijk is alles dan toch nog duidelijk geworden.

RGB is niet per definitie PAL, kan ook een ander format zijn, maar is dat bij mij wel omdat mijn sat-ontvanger op PAL staat. Vandaar dat ik het steeds over PAL-resolutie heb gehad.

Verbinding naar mijn TV is SCART analoog. Praktijkervaring: scherpte-instelling te hoog, rotzooi in beeld; scherpte-instelling lager, mooi rustig beeld met behoud van detail en verlost van artefacten.

Conclusie: Blijkbaar komt er met het scartsignaal van de sat-ontvanger rommel mee die boven de eigenlijke resolutie van het beeld zit.

 

@ Sjaak:

Bedankt voor de toevoegingen en correcties.

Link naar reactie
Delen op andere sites

RGB en CVBS zijn kwa beeldfrequentie en het aantal beeldlijnen 625/50 hier in Europa. Dus komt overeen met een aantal spec´s van de PAL norm.

Als iemand tegen mij PAL zegt, ga ik onmiddelijk uit van 625/50 terwijl PAL eigenlijk "moduleren" van de kleur informatie definieerd in het kader van een bestaand 625/50 systeem.

Het wordt dus in de volksmond foutief uitgedrukt.

Een weergave-apparaat zoals TV, monitor of display kun je niet scherper doen lijken door de bandbreedte tot boven 5 mHz te verhogen. Omdat dit geen zin heeft en niet nodig is.

De scherpte regelaar baseerd zich op het verkrijgen van "nepscherpte". Ook wel "peaking" genoemd. Hier worden de hoge frequenties extra versterkt en het gevolg is een wat optisch frisser beeld vooral op zwart-wit overgangen in het Y-signaal. Alle TV´s, monitoren etc. hebben een zekere mate van peaking nodig. En men vond het kennelijk wel interessant om die regelaar naar buiten uit te voeren zodat de consument het zelf naar smaak kan instellen.

Peaking werkt alleen op het cvbs signaal en niet op het RGB signaal.

De meeste mensen stellen die zogenaamde scherpte inderdaad veel te hoog in om dat men denkt: "hoe meer hoe beter".

Het resultaat is een totaal overgecompenseerd beeld dat er uitziet om te kotsen.

Het is inderdaad aan te bevelen die regelaar op minumum te zetten en alle andere beeldverbeteraars op "uit".

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik moet toegeven dat ik zelf ook altijd die scherpteregeling vrij hoog had staan. Ik heb 'm nu eens een pak lager gezet (balkje dat de scherpte aangeeft is nu tweederde minder vol dan voorheen) maar eigenlijk zie ik niet echt een verbetering. Het beeld is minder scherp geworden, ja, maar digitale artefacten zie ik eigenlijk nog even goed als voorheen... Dit alles met mijn kleine 37 cm. beeldbuisje.

VU+ Duo2 + Wave Frontier T90 + Draaibaar 45 oost tot 15 west + hele zooi achterhaalde ontvangers 🙂

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...