Ga naar inhoud


Hoe aansluiten voeding bouwradio?


Aanbevolen berichten

Ik heb voor een jaar terug een bouwradio gekregen met 1 geluidsbox/speaker. Hierin zat een analoge radio en die moest vervangen worden. In de radio zat een 0.7mA 12v adapter. Nu had ik nog een "oude" Philips RC169 liggen (Digitaal display zonder RDS). Al gauw kwam ik erachter dat de adapter niet voldoende stroom leverde. Nu heb ik van de week een hand weten te leggen op twee adapters van 5A 12volt. Nu heb ik er één van de twee aangesloten en de radio geprobeerd........ Plof... De zekering van de radio was erdoor gegaan. Wat is er misgegaan?

 

Uit de adapter komen twee draden: een blauwe en een bruine. Ik neem aan dat de bruine draad de "plus" en de blauwe draad de "min" is. Wie kan mij dit bevestigen?

Of levert de adapter teveel stroom (ik neem aan van niet, de radio neemt toch zoveel stroom af als ze nodig heeft)?

 

Aan de radiokant heb ik de draden voor de accu en het contactslot met elkaar verbonden en aan de plus-kant gehangen. De zwarte draad (aarde-teken) heb ik aan de "min" gedaan.

 

Ik neem aan dat iemand hier er wel antwoord op kan geven.

 

Mvg,

 

Henri Busger

Eerste Nokia 9302S met 3 flash en motorondersteuning in Enter, Nu ook met REVOLUTION 3.1 Beta

Link naar reactie
Delen op andere sites


Je voeding is ofwel foutief gepolariseerd (+ en - gewisseld) of er komt wissel- in plaats van gelijkspanning uit.

 

Als je geluk hebt is enkel de beveiligingsdiode en de zekering defect. De diode zit in de radio, de zekering heb je al gevonden.

 

Eerst de spanning van je voeding controleren en dan pas aansluiten. Meettoestel gebruiken of een persoon bijhalen die iets deskundiger is.

 

Succes, Boarder

Link naar reactie
Delen op andere sites

Update....

 

Adapter laten nameten bij electrozaak, bleek een wisselspanningsadapter te zijn (het teken voor wisselspanning was onleesbaar). Gelijkspannningsadapters hebben koeling nodig zei men mij daar. Nu is de vraag, kan ik op een goedkope manier deze wisselspanning-output omzetten in gelijkspanning, of kan ik beter een nieuwe gelijkspanning voeding kopen?

 

Mvg,

 

Henri Busger

Eerste Nokia 9302S met 3 flash en motorondersteuning in Enter, Nu ook met REVOLUTION 3.1 Beta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Oplettten als je deze 12V wisselspanning omzet naar gelijkspanning, dan stijgt de spanning tot ongeveer 16.5v (12*1.41). Je radiotoestel moet deze spanning kunnen verdragen. Eén diode is niet voldoende; gebruik een gelijkrichterbrug en daarachter een elco van 2200 tot 4700 µF.

 

Je kunt dergelijke voedingen compleet kopen voor ongeveer 25euro.

Je kan ook gebruik maken van een kleine pc-voeding - zijn reeds beschikbaar voor 20euro.

 

Laat je radio ook eens controleren; deze ligt waarschijnlijk in kortsluiting - de beveiligingsdiode is dan defect.

 

 

Succes, Boarder

Link naar reactie
Delen op andere sites

voedingen voor 25 euro, die heb ik niet eerder gezien... hier beginnen de prijzen te lopen vanaf 35 euro. een computervoeding is wel tweedehands te krijgen. Maar daar moet je weer meer truken uithalen met het aan- en uitgaan van de voeding (heb ik gelezen). ATX-voeding krijgt normaal signaal van het moederbord.

 

Zou je mij ff een pm kunnen doen waar je die voeding kunt kopen voor 25 euro (ik hoop dat dit niet in strijd is met de boardregels)?

 

Henri Busger

Eerste Nokia 9302S met 3 flash en motorondersteuning in Enter, Nu ook met REVOLUTION 3.1 Beta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb eens een kist gezien die op de bouw gebruikt werd. Ik neem aan dat dat een bouwradio is?

 

In die kist zat een autoradio/CD speler, 2 behoorlijke speakers, een kleine accu (mogelijk van een motor) en een acculader.

 

Heb je 220 tot je beschikking dan zet je de acculader aan en anders werkt het ook een tijdje op de accu.

 

En er kwam een behoorlijk pokke herrie uit!

 

Ik wil dus geen reclame maken, maar kijk eens bij de bekende duitse elektronica groothandel waar je deze onderdelen zo kan bestellen.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop het niet voor je maar volgens mij is die radio nu goed naar de kloten.

Wisselstroom op autoradio´s dat gaat niet echt lekker. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Probeer eens een voeding te scoren bij een kampeerzaak. Heb er eentje meegebracht voor E 13.95. (voor het zelfde doel)

Input 220v - output 12v 6A

Er zit een sigarettenaansteker aansluiting op, heb dus aan de radio een plug gemaakt. Radio is nu ook te gebruiken zonder 220v in de buurt, dan krijgt ie stroom van een accu.

Praatjes vullen geen gaatjes, maar PUR wel !!!!!

 

Dream 800HD 13/19.2/23.5/28.2

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Svetik

 

Jammergenoeg heb ik het wel geprobeerd. Geluk bij een ongeluk heeft de flipse een zekering in de pluslijn (rood). Deze was er ook binnen twee seconden door. Ik had op m'n kamer nog een 5a autozekering liggen.

 

@Jarno

 

Dit was ik ook al van plan. Maar heb gelezen dat het nog niet zo eenvoudig is. Ik bedoel met onbelast/belast inschakelen van de voeding. Er zou nog een weerstand aan moeten worden gesloten. Klopt dit?

 

@Greenpolo

 

kun jij me ff dat adres geven via mail, of het type/merk van dit apparaat?

 

Mvg,

 

Henri Busger

Eerste Nokia 9302S met 3 flash en motorondersteuning in Enter, Nu ook met REVOLUTION 3.1 Beta

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Greenpolo

 

Bedankt voor de link.

 

@Greenpolo & de rest

 

Ik zit ff te ratelen, althans, m'n hersenen doen dat. M'n autoradio is een radio met 4x50watt uitgangen. Hoe zit het dan met het berekenen van de stroom die nodig is. Lang geleden toen ik een keer wakker werd in de natuurkundeklas werd er mij geleerd: P=UxI (Vermogen=Spanning x Stroomsterkte). Ben ik dan op het goede spoor door te zeggen: ik heb (4x50watt)/12v=16.7a (I=P/U) nodig als ik de radio met 4 speakers van 50watt verbind?

 

Nu heb ik thuis 2 speakers liggen (uit een sloophuis, ingebouwde speakers) waar geen vermogen op staat. Het enige wat vermeld is "8ohm" en de doorsnee van de magneet achter is 8cm. Wat gebeurt er (bijv. met de radio) als ik speakers aansluit op de radio die groter zijn dan 50 watt en de volumeknop volledig uitdraai bij voldoende stroomsterkte van de voeding? Laten we zeggen dat het vermogen van de speakers 75 of 100watt is.

 

En hoe kom ik erachter hoeveel vermogen de boxen afgeven als 't niet vermeld staat?

 

Veel vragen, maar wil het graag in één keer goed af hebben.

 

Mvg,

 

Henri Busger

Eerste Nokia 9302S met 3 flash en motorondersteuning in Enter, Nu ook met REVOLUTION 3.1 Beta

Link naar reactie
Delen op andere sites

Speakers hebben geen vermogen, speakers kun je belasten tot een bepaald vermogen. Een "100 watt speaker" kun je dus belasten met maximaal 100 watt, en die levert dan een flinke hoeveelheid herrie. Sluit je die speaker aan op een 50 watt versterker, dan komt er wat minder herrie uit. Sluit je die speaker aan op een 200 watt versterker, dan komt er meer herrie uit en mogelijk rookwolkjes. In alle gevallen staat dan de volume regelaar helemaal open! Overigens moet je dit met een korreltje zout nemen. Het kan goed zijn dat een "50 watt speaker" geen enkel probleem heeft met een goed keihard signaal van een 200 watt versterker, maar in rook opgaat van het signaal van een totaal overstuurde 30 watt versterker.

 

De hoeveelheid geluid die een speaker geeft is afhankeljk van zijn rendement, uitgedrukt in dB/watt. Een speaker met een rendement van 87dB/watt geeft een veel zachter geluid als een speaker met een rendement van 93dB/watt (bij hetzelfde input signaal).

 

Een speaker heeft een impedantie, ofwel wisselstroom weerstand uitgedrukt in ohm. Die moet overeenkomen met de eisen van de versterker. Een versterker kan bijvoorbeeld ontworpen zijn om speakers met een impedantie van 8 ohm aan te sturen. Hang je er dan een speaker met een impedantie van 4 ohm aan, dan kan de versterker in rook opgaan, zeker als je hem helemaal open draait.

 

Sommige versterkers kun je ook in brug schakelen zoals dat genoemd wordt. Bij een 4-kanaal versterker houdt dat in dat je zowel bij het linker als het rechter kanaal één van de uitgangen 180 graden in fase omdraait. Dat klinkt ingewikkeld, maar het valt wel mee. Er zijn voor rechts (en links) twee kanalen. Normaal leveren die hetzelfde signaal, dus de "plus" aansluitingen geven bijvoorbeeld op hetzelfde moment +10V. In brug schakeling zou één van die kanalen op dat moment -10V leveren. Hang je nu een speaker tussen die beide "plussen", dan staat daar dus 20V overheen in plaats van 10V. Effectief bouw je daarmee een 4-kanaal versterker om naar een 2-kanaal versterker met een hoog vermogen. Er zijn autoradios waar dit trucje mogelijk is.

 

Als je een autoradio met een vermogen van 4 x 50 watt via het lichtnet wilt gebruiken, dan heb je toch wel een behoorlijke voeding nodig.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...