Ga naar inhoud


[dagdroom topic] Ideeën voor nieuwe NL satprovider


W3ird_N3rd

Aanbevolen berichten

Om te beginnen, onderstaande is slechts een idee in mijn hoofd waarmee ik wat in mijn hoofd heb zitten spelen. Als ik geld had zou ik wel onderzoek laten doen om te onderzoeken of het haalbaar/financieel aantrekkelijk is en het wellicht uitvoeren, maar mijn inkomsten zijn niet dusdanig hoog dat de bank onder de indruk gaat zijn als ik om het soort bedragen kom vragen wat nodig is om dit op te zetten. Maar omdat er wellicht een interessante discussie uit voort kan vloeien post ik het eens hier. Er zijn ook veel klachten over CDS, maar zou iemand anders het beter kunnen? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Zelf Nederlandse zenders aanbieden op de sat. Hoe zou ik dat aanpakken?

 

Om te beginnen de techniek. Ik zou één transponder op Astra 23,5 oost huren, da's best betaalbaar. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Hier zou ik opzetten:

 

Nederland 1

Nederland 2

Nederland 3

RTL4

RTL5

SBS6

RTL7

NET5

Jetix/Veronica

Tien

Discovery

Eurosport

Één

Ketnet/Canvas

 

Eurosport kan evt. vervangen worden door Nickelodeon, dan zoek ik wel uit waar men het meest naar kijkt/het best kan missen.

 

De oplettende lezer valt nu 2 dingen op. Ten eerste, een aantal zenders ontbreken. TMF, MTV, The box, Animal planet, NGC. De motivatie voor het weglaten van de muziekzenders is dat daar wel alternatieven voor zijn op de sat die denk ik voor veel mensen wel zullen voldoen als ze eenmaal sat hebben. Animal planet en NGC komen later, als het bedrijf goed loopt en er geld is voor een 2de transponder. Die MTV zooi kan er dan ook op. Dit is het opstartpakket.

 

Via deling met andere providers zou ik verder nog aanbieden: de regionalen, BBC Prime, en wellicht een pornozender.

 

De oplettende lezer was echter nog iets anders, ergers, opgevallen: ik prop 14 zenders op één transponder! <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> Maar dit kan. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Als ik nu als nieuwe provider zou starten hoef ik geen erfenissen uit het verleden mee te slepen. De transponder gaat dus met DVB-S2 ingericht worden, en de beelden zullen h.264 geëncodeerd worden. Ik huur een sloot programmeurs in die x264 gaan aanpassen om voor realtime gebruik ingezet te worden en commando's van de multiplexer te verwerken, superkwaliteit encoder dus. Zooitje quadcores er tegenaan smijten.. Met DVB-S2 heeft ieder kanaal ongeveer 2,5mbit/s tot zijn beschikking. Tel hierbij op dat ik geen MPEG2 maar h.264 gebruik wat stukken efficiënter is, en de kwaliteit zal ver boven CDS uitstijgen.. <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

 

Dan de encryptie. Ik weet nog niet zeker welke encryptie ik zou gebruiken, maar het zou sowieso een encryptie zijn waar officiële, goede kwaliteit, goedkope CAMs voor beschikbaar zijn. Conax of Irdeto2 wellicht.

 

Dan komen we bij de hardware bij de gebruikers. Het grote nadeel komt hier, consumenten moeten een HDTV decoder kopen.. Die kost nu rond de 250 euro, maar aangezien zelfs als je NU zou beginnen je dit alles hooguit over een paar maanden in de lucht hebt, zijn ze tegen die tijd wel onder de 200 gedoken. Ook zal er een CAM bij moeten, voor een euro of 45. 245 euro totaal dus. Echter, KPN kan €60 korting geven op hun ontvangers bij een abo, dus dat moet ik ook kunnen. Blijft over: 185. En dat daalt alleen maar.

 

Sowieso zal ik een fysiek cardsharingapparaat á la SmartWi ondersteunen, want CDS maakt nu de grote fout geen goede ondersteuning voor meerdere televisies te bieden. Verder zal ik klanten standaard een Astra 19,2e-23,5e monoblock aanbieden, of een Multytenne.

 

Ik laat Technisat een Multytenne produceren afgesteld op midden-Nederland, die dus met gemak in heel NL zal werken. Ook zorg ik dat er een soort stickers voor beschikbaar komen zodat je hem minder op kan laten vallen. In mijn ogen zou dit voor veel huisvrouwen het doorslaggevende argument kunnen zijn.. In Nederland tenminste, want dit is een van de weinige landen waar zo'n echte schotelfobie heerst. Hier zou ik dus ook echt reclame mee maken, op TV met een grappig spotje. "je ziet hem bijna niet, maar op het scherm zie je heel veel!" <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

 

Dure monteurs/installateurs, veelal nodig wanneer iemand een schotel wil. Maar bijna iedereen kent wel een handige harrie of is dat zelf. Ik neem, landelijk, jongeren in dienst. Ik geef ze een korte opleiding met de basics om een schotel op te hangen en uit te richten en de ontvanger in te stellen. Deze jongeren kosten natuurlijk bijna niets, dat scheelt honderden euro's. Omdat ik zoveel mogelijk met landelijke dekking probeer ze in dienst te nemen blijven de voorrijkosten ook laag. Met 2 afspraken kan de schotel opgehangen worden: de eerste keer komt de kleine expert langs en in overleg met de klant kiezen ze een locatie voor de schotel, de expert geeft advies voor het ophangen van een mast/muursteun (waterpas!), en geeft genoeg kabel aan de klant om te leggen van de schotel naar de plaats waar TV gekekeken moet worden. De klant hangt vervolgens zelf de mast/muursteun op (of laat een handige harrie die iedereen wel kent dat doen voor een kratje bier) en legt de coax. Bij de 2de afspraak hangt de expert de schotel op en richt deze uit, en stelt de ontvanger in. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Geïnstalleerd, voor weinig. Een professional blijft natuurlijk een optie, maar dat kost dan gewoon extra.

 

KPN betaald zich zuur aan UHF etherfrequenties, CDS betaald zich zuur aan transponders op een premium satellietpositie, maar ik zal wat dat betreft amper kosten hebben met mijn enkele 23,5 oost transpondertje, dus ik kan een betere prijs bieden. Mensen bij CDS klagen over de beeldkwaliteit en over het (niet) aansluiten van meerdere televisies, ik los die problemen dan op. En de hoge installatiekosten, al staan de hogere apparatuurkosten daar tegenover.

 

En in de nabije toekomst: een tweede transponder. Op 1 transponder kan je prima 4 HDTV zenders zetten (uitgerekend en getest). Ofwel.. NGC HD, Discovery HD, en in SD: Animal Planet, MTV NL, TMF, Nick/The Box, evt. de SD versie van NGC, en dan kunnen er nog 2 bij. AT5 en nog een regionale zender wellicht? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Allemaal dingen waarvan jullie niet bang hoeven te zijn dat ik ze ooit uit zal voeren gezien het geld wat nodig is om het op te starten, maar wat denken jullie van deze ideeën op zich? Zouden jullie het anders doen? Zo ja, hoe? Is het haalbaar volgens jullie? <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 41
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Een mooi verhaal maar waar komt de bank mee als je om geld gaat vragen?

 

Hoe denkt u dat de eerste jaren eruit gaan zien, wat denkt u om te zetten?

 

Heb je al berekend wat je aan abonnementskosten moet doorberekenen aan ons als klant, is dit rendabel tegenover de andere aanbieders die nu op deze markt actief zijn?

Daarnaast zal je een soortgelijke business denk ik niet vanuit je woning kunnen runnen, je zal hiervoor minimaal een pandje nodig hebben en een aantal medewerkers voor de administratie.

 

Het is een mooi idee hoor, en ik heb bewondering voor je als je het klaar kan spelen maar of dit haalbaar is?

 

Wellicht dat de satelliet detailhandel hier wel brood in ziet met de vooruitzichten die er aan te komen zitten, met name die club denk ik dat je het moet zoeken.

Dat zal hun positie in deze markt ook vele malen sterker maken dan het nu is.

 

Gr en succes !

Link naar reactie
Delen op andere sites

Waarschijnlijk heeft Johnny de Mol ook een haalbaarheidonderzoek laten doen naar de zender Sport7. Hij had het geld, knowhow etc. Toch geen succes. Ook nu met Talpa heeft hij nog steeds geen zekerheid dat het een blijvertje is. Hoe zeker ben je van je zaak dat er behoefte aan is? Waarom denk je dat de huur van een transponder op 23,5 helemaal niet zo duur is? Wat is de aanloopperiode waarin je het bestaansrecht kunt bewijzen zonder te bezwijken onder de financiële lasten? Verder kan ik (geen knowhow) niet beoordelen of jouw assessment juist is v.w.b. de technische haalbaarheid. Ik vind het wel aanspreken als discussie! Wie weet wat daar uitkomt.

Ik ben allergisch voor pollen en mensen die regels uitvaardigen, maar er zichzelf niet aan houden.

 

Amstrad650D2Mac>>TF5000PVR>>etc.>>/DB7025+/TF5300KPN,VU+Duo Moteqc2100a-schotel 1mtr-X-Cam/Aston 1.05.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Wifi (en de rest): dit topic is alleen bedoelt als discussie. Ik heb zelf niet het geld of de vereisten om een bank te overtuigen om het geld te krijgen om iets als dit te starten, het lijkt me wel heel leuk maar ik denk dat de bank me zelfs smakelijk uitlacht <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />. Zodoende heb ik ook nog geen berekeningen gedaan of laten doen naar de financiële haalbaarheid.

 

Maar wie weet wat er allemaal inzit. De kabelaars nemen nu voor RTL457 en nog een stel zenders het signaal af van CDS, als dit nieuwe bedrijf betere kwaliteit zou bieden is er best een goede kans dat een aantal kabelaars het signaal voortaan van dit nieuwe bedrijf afneemt, daar zouden nog extra inkomsten in kunnen zitten.

 

Als ik puur kijk naar het soort bedrijf zou het kunnen - KPN, CDS en de kabelaars hebben ook allemaal kantoortjes, support balies etc. en die hebben blijkbaar ook brood op de plank.

 

Waarom ik denk dat een transponder op 23,5 goedkoper is: Astra 1 is "vol". Alle frequenties zijn in gebruik. En er blijft vraag naar meer, en die vraag zal eerder groter dan kleiner worden. Dus wil jij een transponder op 19,2, dan moet iemand anders er vanaf. Op 23,5 is dat geen probleem. Ook zijn er minder mensen die al een schotel op 23,5 gericht hebben, dat zal vermoedelijk de prijs ook drukken. Kijk maar op http://lyngsat-space.com/world.html voor een indruk (dit telt niet als commerciële site lijkt me, ik betwijfel dat hier iemand is die zich de aanbiedingen op die pagina kan veroorloven, dit is puur om een indruk van de prijzen te krijgen <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />). Dus het lijkt me sterk dat een transponder op 23,5 hetzelfde kost als op een premium positie als 19,2.

 

Misschien moet ik eens een bezoekje aan Dragon's Den brengen <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Wifi (en de rest): dit topic is alleen bedoelt als discussie. Ik heb zelf niet het geld of de vereisten om een bank te overtuigen om het geld te krijgen om iets als dit te starten, het lijkt me wel heel leuk maar ik denk dat de bank me zelfs smakelijk uitlacht <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />. Zodoende heb ik ook nog geen berekeningen gedaan of laten doen naar de financiële haalbaarheid.


@W3ird_N3rd,

Het is een leuk verhaal maar zonder echte cijfers kun je er niet veel mee.
Wat wil je met een discussie bereiken?
Misschien wil je anderen de berekeningen laten uitvoeren
waartoe je zelf niet in staat bent of geen zin hebt? <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />


Met vriendelijke groeten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuke discussie. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Het probleem zou hem in eerste instantie gaan zitten in de aanloop kosten.

Bedrijven als CDS en UPC werken wat dat betreft dankzij financierders met een stuk financiele ruimte die het toelaat om de eerte jaren met verlies te draaien.

 

Je zou nog wat in de kosten kunnen knippen door de commercielen onder druk te zetten en te weigeren om een doorgifte vergoeding te betalen.

Willen ze op de satelliet, dat kan zolang het jouw maar niks kost.

Willen ze dat niet, pech voor hun en hun adverteerders.

Als daar wat beters tegenover gezet kan worden in de vorm van een paar film/serie kanalen, dan heb je een aardig alternatief voor al die reclame rotzooi.

Een concurrent voor cds hoeft niet persé hetzelfde aanbod te leveren, ook al zou dat wat goedkoper zijn.

Een duurder aanbod gebaseerd op hoge uitzend kwaliteit en variatie zou ook een goeie kans maken, waarbij je als provider probeerd om beter naar de klant zijn/haar wensen te luisteren.

 

Een goedkopere encryptie ala conax is wel een veiligheids gevaar voor jou als ondernemer, dat zou ik zelf niet aandurven.

 

 

Ik hou wel van het uitdenken van het onmogelijke.

Dit gaat een leuk toppic met enorm veel meningen worden. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo moet je dit ook zien, openlijk dagdromen.

Is niks verkeerd aan en voor de verandering ook wel eens leuk.

De beste ideeén zijn ontstaan door dagdromen.

 

Fokker, Bell, Captain Kirk

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn in de afgelopen jaren minimaal drie "partijen" bezig geweest met een haalbaarheidsonderzoek naar een tweede digitaal satellietpakket voor Nederland. Allen kwamen tot de conclusie dat de Nederlandse markt te klein is voor een tweede satellietprovider. Zeker eentje die prijstechnisch tegen soortgelijke abonnementskosten kan gaan uitzenden als CDS doet.

 

Daarnaast is de markt op dit moment nog slechter geworden om een nieuwe satellietprovider op te zetten. De concurrentie van andere digitale televisieaanbieders is groter geworden. In tegenstelling tot voorheen moet men nu geld betalen aan commerciële zenders om in het zenderpakket op te nemen.

 

Daarnaast wordt hier bijvoorbeeld gesproken over DVB-S2 te gaan gebruiken. Dat betekend dat iedereen dus weer een nieuwe ontvanger moet gaan aanschaffen om ook naar gewoon het SD aanbod te kunnen gaan kijken. CI modules van de genoemde coderingsystemen mogen voor de consument wel goedkoop zijn maar wat zijn de licentiekosten voor het satellietprovider van deze coderingsystemen? Misschien zijn deze wel veel duurder dan de licentiekosten van andere coderingsystemen waarvan de CI modules duurder zijn.

 

Ooit wel eens gedacht wat de extra kosten zijn. Huisvestiging, support afdeling, administratie afdeling, uplink kosten naar satelliet, transportkosten naar uplink punt. En dat dan goedkoper kunnen aanbieden dan 49,95 euro per maand per abonnee ?

 

Ik zou zeggen succes ermee. De enige die op dit moment dit soort dingen kunnen doen zijn grote multinationals. Deze moeten dan een heel groot aanloopverlies willen leiden en mogelijk over enkele jaren echt te kunnen gaan concurreren met CDS.

 

En laten we eerlijk. Sommige mensen hier klagen, in sommige gevallen, terecht over de beeldkwaliteit van CDS op sommige kanalen. Maar wij zijn hier wel echte hobbyisten die tegenover alles kritisch kijken. Maar als je gewoon logisch denkt zijn wij misschien nog geen 10 % van de markt die Canal Digitaal op dit moment bedient. 90% van de abonnees die kijken echt niet zo kritisch naar beeldkwaliteit. Daarnaast blijkt Nederlanders in het algemeen voor de grote meerderheid niet zo nauw kijken naar beeldkwaliteit. Kijk bijvoorbeeld naar de meer dan 250.000 Nederlanders die op dit moment een digitaal abonnement hebben gekozen bij Digitenne.

 

Kortom leuk om over de discuseren op dit forum maar laten we elkaar geen illusie maken. Alleen zakelijke partijen met heel veel geld achter de hand zouden in staat kunnen zijn iets dergelijks op te zetten. En of deze partijen de handen willen gaan branden aan een tweede satellietprovider voor de Nederlandse markt is nog maar de vraag. Zeker nu een grote durfkapitalist een meerderheid heeft genomen in het bedrijf dat Canal DIgitaal en TV Vlaanderen bezit. Je moet dus voorbereid zijn op een harde concurrentiestrijd die heel veel eurootjes zal gaan kosten. En dat naast de aanloopverliezen en de opstartkosten........ ik denk dat een ieder wel drie keer nadenkt voordat men hier aan gaat beginnen.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
@W3ird_N3rd,

Het is een leuk verhaal maar zonder echte cijfers kun je er niet veel mee.
Wat wil je met een discussie bereiken?
Misschien wil je anderen de berekeningen laten uitvoeren
waartoe je zelf niet in staat bent of geen zin hebt? <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Dat zou ook wel mooi zijn als dat zou kunnen <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />. Ik heb geen economie gestudeerd en zou ook niet zo snel weten waar ik aan cijfers zou kunnen komen om het uit te rekenen.
Citaat:
Jaren terug was er een liedje dat hete "Daydreams" <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Het leven is saai als je stopt met dromen, dus daar is inderdaad niets mis mee <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" />.
Citaat:
Je zou nog wat in de kosten kunnen knippen door de commercielen onder druk te zetten en te weigeren om een doorgifte vergoeding te betalen.
Willen ze op de satelliet, dat kan zolang het jouw maar niks kost.
Willen ze dat niet, pech voor hun en hun adverteerders.
Als daar wat beters tegenover gezet kan worden in de vorm van een paar film/serie kanalen, dan heb je een aardig alternatief voor al die reclame rotzooi.
Een concurrent voor cds hoeft niet persé hetzelfde aanbod te leveren, ook al zou dat wat goedkoper zijn.
Een duurder aanbod gebaseerd op hoge uitzend kwaliteit en variatie zou ook een goeie kans maken, waarbij je als provider probeerd om beter naar de klant zijn/haar wensen te luisteren.

Dat is ook wel een leuk idee! Dan boor je weer een compleet andere markt aan ipv. dat je overal hetzelfde ziet. Zo zat ik ook al eens aan een ander idee te denken: een muziekzender die alleen maar muziek uitzendt die gratis verkrijgbaar is. Dus Creative Commons, en beginnende artiesten die hun CD nog voor nop op het web zetten, en muziek van Sellaband. Ik denk dat er zelfs best een redelijk aantal mensen zijn te vinden die bereid zouden zijn te betalen voor zoiets, tenslotte: als ze muziek horen die ze leuk vinden hoeven ze daar niet (veel) geld meer aan uit te geven.
Citaat:
Ik hou wel van het uitdenken van het onmogelijke.
Dit gaat een leuk toppic met enorm veel meningen worden. <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Dat hoop ik ook <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />.

Satwatcher: daar noem je een aantal goede punten wbt. haalbaarheid. Het is zeker niet iets wat je even tussendoor voor elkaar kan boksen, de concurrentie is behoorlijk moordend in deze markt. Zeker in het begin zou inderdaad verlies gedraait worden, en weinig banken zullen zin hebben dat op te vangen. Dat iedereen een nieuwe ontvanger aan moet schaffen is niet zo'n punt echter: de meeste ontvangers in omloop op dit moment zullen ontvangers met een Seca2 kaartsleuf zijn en Mediahighway meuk. Die moeten dus sowieso vervangen worden in zo'n geval.

Ik heb het topic overigens even een tag gegeven voor de duidelijkheid <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelfs al is het dagdromen wordt er mijns inziens nog veel te licht over gedacht.

 

In de originele posting geeft hij aan met een klein aantal zenders te willen beginnen om daarna, als er meer geld is verdiend, zenders zoals MTV en National Geographic toe te voegen. In het echte leven gaat dit natuurlijk nooit werken, mensen die overstappen (of dat nu van kabel, Digitenne of CDS is) zijn NGC gewent en zullen niet zonder willen. Zelfs al kijken ze er niet naar.

 

Je zal dus alleen de basiskijkers krijgen, maar hebt zenders in je pakket die niet voor een heel lage prijs door te geven zijn. Waardoor je dus relatief veel zou moeten vragen voor een klein pakket.

 

Ik denk niet dat je hier veel mensen mee zult kunnen trekken, dat ga je pas doen als je meer zenders hebt en die zou je pas toevoegen wanneer je genoeg geld hebt verdient. Enfin, je krijgt in dit geval dus een mooi spiraaltje naar beneden toe.

 

En dan nog de techniek die je zou kiezen: De mensen die je het eerst zou kunnen bereiken, zij die al een schotel en ontvanger hebben dwing je dan toch tot hoge kosten. Weer een stukje minder aantrekkelijk.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Leuke diskussie het is eens wat anders.

 

Alleen of er plaats is voor een tweede provider naast CDS is de vraag, naar mijn mening wel kijk naar een land als Polen waar sinds kort de nieuwe provider "N' begonnen is en als je naar Roemenie kijkt die heeft dacht ik vijf providers alleen is het mij niet bekend wat de resultaten zijn. Een voorwaarde voor een bedrijf is dat het winstgevend is anders kun je je de moeite besparen.

Ook is niet goed in te schatten wat triple play in Nederland gaat doen KPN is net begonnen voor de rest zijn het de kabelaars waar dat voor veel geld kan, gaat het de Franse richting op waar je bij provider Neuf voor 30 euro in de maand een 20 mb verbinding hebt plus echt gratis naar vaste nummers belt en 70 TV kanalen hebt dan lijkt een tweede sateliet provider een dood geboren kindje.

 

Als we als voorbeeld de Poolse provider "N' nemen die begint toch met 47 kanalen een aantal in DVB-S2 met op een transponder 16 kanalen en op een andere transponder 10 kanalen waarvan drie HD kanalen.

Voor degene die daar een abo neemt krijgt er dus een ontvanger bij die daarvoor geschikt is, het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat je zelf een paar ontvangers laat ontwikkelen zoal een gewone en een PVR plus de software die met een paar drukken op de knoppen er een keurige op volgorde staande settingslijst er in zet.

 

Maar de diskussie komt goed op gang de rest van de punten komen later wel. <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
In de originele posting geeft hij aan met een klein aantal zenders te willen beginnen om daarna, als er meer geld is verdiend, zenders zoals MTV en National Geographic toe te voegen. In het echte leven gaat dit natuurlijk nooit werken, mensen die overstappen (of dat nu van kabel, Digitenne of CDS is) zijn NGC gewent en zullen niet zonder willen. Zelfs al kijken ze er niet naar.

Dat klopt niet helemaal. CDS kent gigantisch veel settopboxers die ook geen NGC hebben. En die 250.000 Digitenne leden lijken zich ook niet aan dit verlies te storen. Ik dacht dat NGC ook ontbreekt in een aantal UPC gebieden.
Citaat:
Je zal dus alleen de basiskijkers krijgen, maar hebt zenders in je pakket die niet voor een heel lage prijs door te geven zijn. Waardoor je dus relatief veel zou moeten vragen voor een klein pakket.

Welke zenders zijn dan zo duur?
Citaat:
Ik denk niet dat je hier veel mensen mee zult kunnen trekken, dat ga je pas doen als je meer zenders hebt en die zou je pas toevoegen wanneer je genoeg geld hebt verdient. Enfin, je krijgt in dit geval dus een mooi spiraaltje naar beneden toe.

Ik weet niet of dat waar is. Ik dacht dat verreweg het grootste gedeelte CDS klanten settopbox heeft? Om nog maar te zwijgen over dat kwart miljoen digitenners, t.o.v. waarvan mijn plan alleen de MTV zenders mist.

En over MTV.. MTV NL staat op een MTV transponder, niet op een Canal Digitaal transponder. Het is niet uit te sluiten dat dat kanaal te delen valt.
Citaat:
En dan nog de techniek die je zou kiezen: De mensen die je het eerst zou kunnen bereiken, zij die al een schotel en ontvanger hebben dwing je dan toch tot hoge kosten. Weer een stukje minder aantrekkelijk.

Dat is sowieso niet te voorkomen, ik vrees dat het aantal CI-ontvangers in NL verwaarloosbaar is.
Citaat:
Voor degene die daar een abo neemt krijgt er dus een ontvanger bij die daarvoor geschikt is, het lijkt me dan ook vanzelfsprekend dat je zelf een paar ontvangers laat ontwikkelen zoal een gewone en een PVR plus de software die met een paar drukken op de knoppen er een keurige op volgorde staande settingslijst er in zet.

Dit is ook wel een goed idee. Maar ik zou het denk ik laten bij één ontvanger en één PVR, en allebei met een module. Die module geeft extra zekerheid: mocht het encryptiesysteem eens gekraakt worden, wat niet ondenkbaar is, dan zijn de kosten hooguit dat iedereen een nieuwe CAM moet krijgen (en smartcard). Dat kost een stuk minder dan iedereen een nieuwe receiver geven. Sowieso zou ik de markt openlaten om andere merken ontvangers te gebruiken, zolang ze maar DVB-S2/h.264 en een geschikte CAM aankunnen.

Ik bedacht me trouwens nog wat leuks. Veel moderne plasma/LCD TV's hebben slechte deinterlace filters, en schijten uiteindelijk een waardeloos plaatje op het scherm. Met mijn systeem zou het mogelijk zijn om zenders in 576p uit te zenden. Zeker voor zenders die toch nooit sport uitzenden best aantrekkelijk.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Om te beginnen de techniek. Ik zou één transponder op Astra 23,5 oost huren, da's best betaalbaar. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" />


Geschatte transponderkosten op Astra 19 Oost: 3 miljoen Euro per jaar.
Op 23,5 Oost dan misschien 2,5 miljoen Euro per jaar of daaromtrent.


Citaat:
Hier zou ik opzetten:
Nederland 1
Nederland 2
Nederland 3
RTL4
RTL5
SBS6
RTL7
NET5
Jetix/Veronica
Tien
Discovery
Eurosport
Één
Ketnet/Canvas

Eurosport kan evt. vervangen worden door Nickelodeon, dan zoek ik wel uit waar men het meest naar kijkt/het best kan missen.


Dit wordt al voor een relatief laag bedrag aangeboden door alle andere digitale aanbieders.
Vaak met nog een aantal extra zenders.
Eurosport eruit halen zal geen goede zet zijn.


Citaat:
De oplettende lezer valt nu 2 dingen op. Ten eerste, een aantal zenders ontbreken. TMF, MTV, The box, Animal planet, NGC.


Dit lijkt me geen voordeel bij de start.


Citaat:
De motivatie voor het weglaten van de muziekzenders is dat daar wel alternatieven voor zijn op de sat die denk ik voor veel mensen wel zullen voldoen als ze eenmaal sat hebben. Animal planet en NGC komen later, als het bedrijf goed loopt en er geld is voor een 2de transponder. Die MTV zooi kan er dan ook op.



Als het bedrijf goed loopt?
Dat kan wel een aantal jaren duren eer het zover is (als het al ooit zover komt).
Als er nu al alternatieven voor de MTV zooi zijn dan is
het raar dat er over een aantal jaren wel opeens MTV zooi wordt aangeboden.


Citaat:
Via deling met andere providers zou ik verder nog aanbieden: de regionalen, BBC Prime, en wellicht een pornozender.



Ik denk niet dat CanalDigitaal happig is om jou de regionalen door te linken.


Citaat:
De oplettende lezer was echter nog iets anders, ergers, opgevallen: ik prop 14 zenders op één transponder! <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" /> Maar dit kan. <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> Als ik nu als nieuwe provider zou starten hoef ik geen erfenissen uit het verleden mee te slepen. De transponder gaat dus met DVB-S2 ingericht worden, en de beelden zullen h.264 geëncodeerd worden. Ik huur een sloot programmeurs in die x264 gaan aanpassen om voor realtime gebruik ingezet te worden en commando's van de multiplexer te verwerken, superkwaliteit encoder dus. Zooitje quadcores er tegenaan smijten.



Realtime gebruik van DVB-S2/H.264 bestaat al.
De superprogrammeurs zullen veel geld kosten, maar of
je dat geld ook kunt terugverdienen met de betere encodering?


Citaat:
Met DVB-S2 heeft ieder kanaal ongeveer 2,5mbit/s tot zijn beschikking. Tel hierbij op dat ik geen MPEG2 maar h.264 gebruik wat stukken efficiënter is, en de kwaliteit zal ver boven CDS uitstijgen.. <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />



Zover ik weet is de winst bij DVB-S2/H.264 ongeveer 40%.
De 2,5 MBit van straks is vergelijkbaar met 3,5 MBit van nu.
Op die bitrate zendt CanalDigitaal nu al bijna uit bij de Publieke Zenders.
Bij de commerciële zenders zendt CanalDigitaal nu ongeveer op diezelfde 3,5 Mbit uit.
De sportzenders van CanalDigitaal zitten (af en toe) iets hoger.
De Publieke Zenders zenden bij de kabel uit met ongeveer 8 Mbit.
Daar heb je dan meteen al een grote achterstand op.


Citaat:
Dan de encryptie. Ik weet nog niet zeker welke encryptie ik zou gebruiken, maar het zou sowieso een encryptie zijn waar officiële, goede kwaliteit, goedkope CAMs voor beschikbaar zijn. Conax of Irdeto2 wellicht.



Goede kwaliteit en goedkoop willen we allemaal.
De praktijk is echter vaak anders.
Ook eraan gedacht dat je wat centjes achter de hand moet hebben
voor het geval dat de encryptie gekraakt wordt?


Citaat:
Dan komen we bij de hardware bij de gebruikers. Het grote nadeel komt hier, consumenten moeten een HDTV decoder kopen.. Die kost nu rond de 250 euro, maar aangezien zelfs als je NU zou beginnen je dit alles hooguit over een paar maanden in de lucht hebt, zijn ze tegen die tijd wel onder de 200 gedoken. Ook zal er een CAM bij moeten, voor een euro of 45. 245 euro totaal dus. Echter, KPN kan €60 korting geven op hun ontvangers bij een abo, dus dat moet ik ook kunnen. Blijft over: 185. En dat daalt alleen maar.



UPC kan gratis digitale ontvangers geven.
Dat moet jij, jouw redenatie volgend, dan toch ook kunnen...


Citaat:
Sowieso zal ik een fysiek cardsharingapparaat á la SmartWi ondersteunen, want CDS maakt nu de grote fout geen goede ondersteuning voor meerdere televisies te bieden.


Uit berichten op dit board valt op te maken dat zoiets
de klant honderden Euro's extra gaat kosten.
Ik geloof dat er sprake was van zelfs een 700 Euro of zo.


Citaat:
Verder zal ik klanten standaard een Astra 19,2e-23,5e monoblock aanbieden, of een Multytenne.



Dat zijn dan standaard zo'n 50 tot 100 Euro hogere kosten voor de klant.


Citaat:
Ik laat Technisat een Multytenne produceren afgesteld op midden-Nederland, die dus met gemak in heel NL zal werken.



Voordat jij met wat Euro's over de brug komt zal Technisat er niet aan beginnen denk ik.


Citaat:
Hier zou ik dus ook echt reclame mee maken, op TV met een grappig spotje. "je ziet hem bijna niet, maar op het scherm zie je heel veel!" <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />



Deze en andere reclame kost wel ook weer veel centjes die je moet terugverdienen.


Citaat:
Dure monteurs/installateurs, veelal nodig wanneer iemand een schotel wil.
Ik neem, landelijk, jongeren in dienst. Ik geef ze een korte opleiding met de basics om een schotel op te hangen en uit te richten en de ontvanger in te stellen. Deze jongeren kosten natuurlijk bijna niets, dat scheelt honderden euro's.



Juist <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />
In dienst nemen als ze een jaar of 15 zijn en ontslaan
als ze een jaar of 18 en te duur zijn geworden.
Dat doen de supermarkten ook met de vakkenvullers.
Het vooruitzicht binnenkort (weer) geen werk te hebben
zal die jongeren ongetwijfeld geweldig motiveren...


Citaat:
Omdat ik zoveel mogelijk met landelijke dekking probeer ze in dienst te nemen blijven de voorrijkosten ook laag.



Oeps <img src="/forums/images/graemlins/blush.gif" alt="" />
Lage voorrijkosten?
Jongeren van 15 tot 18 jaar hebben doorgaans geen rijbewijs...


Citaat:
Met 2 afspraken kan de schotel opgehangen worden: de eerste keer komt de kleine expert langs



Is dat die kleine jongen van 15 jaar? <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />


Citaat:
...geeft genoeg kabel aan de klant om te leggen van de schotel naar de plaats waar TV gekekeken moet worden. De klant hangt vervolgens zelf de mast/muursteun op (of laat een handige harrie die iedereen wel kent dat doen voor een kratje bier) en legt de coax.



Hier Opa, aanpakken die kabel! <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />


Citaat:
Bij de 2de afspraak hangt de expert de schotel op en richt deze uit, en stelt de ontvanger in. <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />



Dat worden dan 2 keer voorrijkosten...


Citaat:
KPN betaald zich zuur aan UHF etherfrequenties, CDS betaald zich zuur aan transponders op een premium satellietpositie, maar ik zal wat dat betreft amper kosten hebben met mijn enkele 23,5 oost transpondertje, dus ik kan een betere prijs bieden.



Uit jouw eerdere postings blijkt dat je geen idee hebt
wat "een transpondertje op 23,5 Oost" kost.
Dus om te zeggen dat je amper kosten zult hebben
lijkt mij een wel heel zonnige voorstelling van zaken.


Citaat:
Mensen bij CDS klagen over de beeldkwaliteit en over het (niet) aansluiten van meerdere televisies, ik los die problemen dan op.



De oplossing is dat de klant heel veel kosten moet maken voor de hardware.


Citaat:
En de hoge installatiekosten, al staan de hogere apparatuurkosten daar tegenover.



De installatiekosten gaan heel eventueel met enkele tientjes omlaag
en de apparatuurkosten die stijgen met vele honderden.
Dat schiet niet echt op.


Citaat:
En in de nabije toekomst: een tweede transponder.



Ik ben bang dat dat niet zo nabij zal zijn...


Citaat:
Allemaal dingen waarvan jullie niet bang hoeven te zijn dat ik ze ooit uit zal voeren gezien het geld wat nodig is om het op te starten



Ik ben niet zo bang maar CanalDigitaal misschien wel <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />


Citaat:
...maar wat denken jullie van deze ideeën op zich? Zouden jullie het anders doen?



Als niet doen ook anders is dan zou ik het inderdaad anders doen <img src="/forums/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />
Naast de al genoemde transponderhuur, hardware, software, personeel, reclame
en andere, deels door Satwatcher al vermeld, kosten wordt
het toch een duur project.

Wat moet trouwens een abonnement op die 14 zenders gaan kosten? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />


Met vriendelijke groeten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

sattaz
Link naar reactie
Delen op andere sites

Is leuk om over te dromen, maar absolute onzinnig.

 

Het enige waar mee je kan komen is een gespecialiseerd pakket, bijv. HDTV of Sport. Of je gaat samen werken met een buitenlandse provider om hun pakketten aan te bieden in combinatie met een Nederlandse ondertiteling.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...