Ga naar inhoud


[7025S] Externe harddisk zonder IP-adres mounten


Alex1970

Aanbevolen berichten

Ik heb een Targa DataBox NDAS 500 gekocht, een externe (stand-alone) harde schijf die voorzien is van een ethernetaansluiting.

De bedoeling is ook dat die stand-alone in mijn netwerk komt, zodat ik vanaf elke PC (én zeker vanaf de Dreambox!) deze harde-schijf van 500GB kan gebruiken.

Nu lees ik hier in de database (http://www.sat4all.com/forums/faq/index.php?ToDo=view&questId=224&catId=21) dat het mounten van een dergelijke harde schijf in de Dreambox middels een (vast) IP-adres gaat.

 

Echter ondanks de ethernetaansluiting heeft deze 'DataBox' geen instelmogelijkheid voor een IP-adres. (Benadering gaat via (Windows-) software/drivers die je op de PC installeert.

De box heeft wel een MAC-adres.

Is er iemand die weet of ik deze DataBox toch nog kan mounten in de Dreambox of moet ik z.s.m. deze omruilen voor een andere externe harde schijf cq. Netcenter?

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Elk (thuis)netwerk apparaat heeft een IP adres.

Enerzijds kan die vast in worden gesteld in de configuratie van het apparaat, anderzijds krijgt hij die automatisch van een DHCP server (meestal je internet modem/router).

Zonder IP adres kan zo'n ding niet werken en zullen computers en andere apparaten er ook niet mee kunnen lullen.

 

Als de box geen vast IP adres kan krijgen (wat me sterk lijkt) dan kan je meestal in de DHCP server instellen dat het apparaat altijd hetzelfde IP adres krijgt en heb je eigenlijk hetzelfde bewerkstelligd. Dit doe je dan door een IP adres aan een MAC adres te koppelen.

Die laatste heeft mijn persoonlijke voorkeur omdat je dan niet steeds afhankelijk bent van het apparaat zelf. De DHCP server regelt dan alle IP adressen in huis, en heb je nooit (per ongeluk) last van een IP conflict.

Maar dat is een keuze en die is persoonlijk. Maar net wat je mooier en makkelijker vind. Bij mij in huis krijgen alle netwerk apparaten een IP adres van de DHCP server, maar de DHCP server staat dus zo ingesteld dat hij altijd dezelfde adressen uitdeeld aan dezelfde apparaten.

 

Toch lijkt het me uiterst vreemd dat een netwerk apparaat niet de mogelijkheid tot het instellen van een vast IP adres heeft. Kijk nog 'ns goed in de handleiding zou ik zeggen, mocht je voor deze weg kiezen.

 

Edit:

Gezien de reakties hieronder zit ik ernaast. Kennelijk is NDAS toch iets anders dan ik dacht dat het was. Het ding heeft dus geen IP nummer. Denk dat ik zelf zou proberen het ding om te ruilen voor een NAS. Zoals hieronder ook word gezegd: veel flexibeler.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het probleem is dat een NDAS geen echte netwerkschijf is. Een echte netwerkschijf (ook wel NAS genoemd) is in essentie een aparte pc (draait ook vaak een mini-versie van Linux) en heeft dus een eigen IP-adres en dergelijke.

 

Een NDAS wordt als een gewone schijf aan een pc gekoppeld middels een driver. Net zoals alle onderdelen van een pc drivers hebben heeft een NDAS dat ook. Deze driver weet hoe met de NDAS te praten. Als je deze aan een dreambox wilt koppelen heb je dus een NDAS-driver nodig die onder het OS van de dreambox werkt.

 

Persoonlijk snap ik niet zo goed wat nou het nut van een NDAS is. Een NAS is veel flexibeler en transparanter voor het netwerk in te zetten, omdat deze met standaard protocollen (CIFS, FTP, TCP/IP) werkt ipv via een rare driver. Maar goed, bovenstaande link van Ome Merde geeft misschien wat ingangen om het aan de praat te krijgen.

2 x Dreambox 800 met dvb-c en dreambox 7025+ met 2x dvb-c verbonden met Synology NAS

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als dat andere topic niet helpt, waarnaar gelinkt word:

Er zit toch ook USB aan die NDAS?

Dan knoop je die toch aan de dreambox en laat je evt je dreambox met samba die schijf sharen voor je andere computer(s0?

Of andersom: hang 'm via USB aan de computer, share 'm via windows en laat de dreambox via CIFS daaraan connecten. Ben je alleen de voordelen kwijt van NDAS en NAS: Er moet een computer/dreambox aanstaan wil hij te benaderen zijn vanaf een ander apparaat.

Je dreambox staat in de basis altijd aan (tenzij je 'm naar deep standby afsluit). Dus een HDD eraan en laten sharen via je DB is misschien niet eens zo'n vreemd idee.

 

Maar zoals ik al in m'n andere post roep: misschien beter om proberen te ruilen voor een NAS.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok, bedank allemaal voor jullie wel zeer vlotte reacties.

Jammer dat ik die andere post niet via de zoekmachine vond, ik zag nu pas dat standaard niet gezocht wordt naar berichten ouder dan één maand en deze post was dus al van mei.

 

Via USB koppelen wil ik liever niet omdat die PC dan altijd aan moet staan (lastig als je Dreambox net een programma aan het opnemen is en je bent tegelijk op die PC bezig en die moet gereboot worden bijv.) Dan had ik net zo goed een 500GB harde schijf op de IDE-aansluiting ín de PC kunnen doen. Bovendien is de snelheid via USB volgens mij lager dan via een 100Mb/sec ethernet aansluiting?

 

Of ik de DHCP-server kan instellen dat aan het MAC-adres een vast IP-nummer wordt toegekend zou ik moeten uitzoeken. Ik gebruik de DHCP-functie van mijn ADSL-modem, een Speedtouch 716 v5 WL, softwareversie 6.1.7.2. Via de web-interface in ieder geval niet volgens mij, want die hebben ze bij Alcatel lekker uitgekleed. <img src="/forums/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> Misschien via de Command line interface.

 

Maar als ik Tonskidutch goed begrijp kan de 7025 dus wel met NDAS overweg? (Zie: http://www.sat4all.com/forums/showflat.p...ue#Post1402544)

 

'Voordeel' van deze NDAS is nl. dat-ie €50 goedkoper is dan een NAS 500 GB wat ik even zo gauw opgezocht heb dan.

Zijn er wellicht nog andere nadelen van een NDAS t.o.v. een NAS?

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2)

Xtrend ET10000: 1x DVB-S2, 2x DVB-C/T2, IPTV OpenPLi 8.3
VU+ Duo
/ Dreambox DM800 / TBS 5925
Channel Master 180cm offset: 39.0°E-37.6°W, SAB 97 schotel 45.1°E-60°E, 80cm vast: 28.2°E/23.5°E/19.2°E/13°E | DVB-T/DAB: VHFIII/UHF combi-antenne op zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Bovendien is de snelheid via USB volgens mij lager dan via een 100Mb/sec ethernet aansluiting?

Neen hoor, makkelijk dubbel zo snel.
Wel op een USB2.0 poort natuurlijk.

VU+ Duo - Triax 88 - Smart TMT43 LNB - Dune Smart D1 mediaplayer

Op een Hitachi 42PD8600 Plasma TV.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...