Ga naar inhoud


Plaatsing schotel


Gast nicc

Aanbevolen berichten

Om satelliet te ontvangen, moet ik mijn schotel boven op het (plat)dak zetten.. het is daardoor het hoogste punt in de buurt. En hij lijkt me behoorlijk gevoelig voor blikseminslag dan. Is er een systeem om bijvoorbeeld een schotel snel in te klappen of een andere creatieve oplossing?

Link naar reactie
Delen op andere sites


Woon op de begane grond op het hoogste punt in de vlakte en heb altijd gezorgd dat minstens 1 boom in de tuin hoger was dan de antenne/schotel. Heeft tot nu maar 1 LNB gekost door een inslag in de buurt. Als je boven op een hoge flat moet wordt het lastiger. Heeft dat gebouw een bliksemafleider dan daar uit de buurt blijven met de schotel. Ben je echt het hoogste punt, dan de LNBcoax snel afkoppelbaar maken, daar schijnt een schuifkoppeling voor in de handel te zijn.

3x VU+ met Open Pli , 2 Gregorians, 1 Big bisat en 3 LCD's

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een aantal jaar geleden heeft een professionele sat installateur een schotel op het dak gezet van het gebouw waar ik toen werkte voor een data downlink.

 

Dat was uitgevoerd met een 120cm deltastar die ook zo'n beetje het hoogste object was wat er op het dak stond en ook 1 van de hoogste punten in de buurt.

 

Hij heeft toen het het frame (XXL tegelvoet) en de schotel zelf aan de bestaande bliksem-afleiding van het gebouw gekoppeld via de dikke koper geleiders die al over het dak liepen.

 

Daarna is er binnen onder het dak in de coax naar beneden een zgn. lightning-arrestor geplaatst die ook weer was verbonden met de hoofd-aarding van het gebouw.

 

Dat laatste is als het goed is niet veel anders als de overspannings-bescherming kastjes die je tegenwoordig ook hebt voor 220V, Telefoon, kabel, etc.

 

Hiermee bescherm je niet de LNB. Die zal bij een directe inslag wel het loodje leggen, maar als het allemaal OK werkt zou de ontvanger en het traject kabel er naartoe beschermd moeten zijn, alsmede ook de rest van het gebouw en apparatuur.

 

Als een schotel de hoogste is op een gebouw en ook in de buurt weining hoger is, dan zou ik persoonlijk even informeren bij een bedrijf wat is gespecialiseerd in aarding en bliksem-afleiding.

 

Dit ook ivm. verzekerings problemen mocht er een inslag zijn en brand uitbreken en dit niet volgens de eisen was aangelegd. Vooral als het op een flat/appartementen gebouw wordt geplaatst waar het dak 'gezamelijk' bezit vormt via de VVe.

 

Bye, Arno.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: WPW

Ik snap er geen bal van... dit antwoord had bij deze
http://www.sat4all.com/forums/ubbthreads.php/ubb/showflat/Number/1543369#Post1543369
moeten staan maar staat nu hier?? een ubb spook?

gr, WPW. -=[Deze ruimte is opzettelijk leeg gelaten]=-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: Neptunus
Ik heb nog nooit gehoord dat de bliksem in de schotel is geslagen, komt dat voor? confused

Heb er wel eens een zwart geblakert en een flink gat gezien ja, was niet leuk wat er allemaal kapot was gegaan...

gr, WPW. -=[Deze ruimte is opzettelijk leeg gelaten]=-

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...