Jump to content

Breedbeeld tv 16/9


Frans B
 Share

Recommended Posts

Ik heb sinds 3 jaar een breedbeeld tv. Doet het prima, 40" full HD. Wat mij de laatste tijd heel erg stoor is dat ik weer zwarte balken onder en boven in het beeld heb. Heel veel op discovery, maar ook op TMF en meerdere zenders. Wat is hiervan de oorzaak, en is dit op te lossen? Alle instellingen staan echt goed.

Link to post
Share on other sites


De oorzaak zou kunnen zijn dat Discovery SD (niet HD) en ook TMF vaak in letterbox 16:9 i.p.v. echt breedbeeld (anamorph) uitzenden.

 

Bij mij zou ik dan handmatig de TV op zoom moeten zetten (als ik er naar zou kijken). Maar TMF bekoort me niet en de SD versie van Discovery hoef ik niet aangezien ik de HD versie ook heb. smile

 

XTrend ET-8500 / Astra 1,2 en 3 en de Hotbird /Alleen FTA / TV: Philips 47PFL5028H LED Full HD / Tevens Ziggo Connect & Play

Link to post
Share on other sites

Guest Allure

Dit wordt veroorzaakt door het feit dat TMF en Discovery niet in echt (anamorphic) breedbeeld uitzenden maar in letterbox.

Oftewel: een 4:3 signaal met zwarte balken boven en onder. Balken die dus onderdeel uitmaken van het beeld.

 

Veel kijkers hebben hier geen last van omdat ze hun tv op automatische zoom hebben staan en dan worden die balken weggefilterd. Maar dit leidt bij 'normale' 4:3 uitzendingen tot vervorming (uitrekken beeld).

 

Om deze reden hebben sommigen hun tv op 4:3 staan en de ontvanger op 16:9 - hierbij wordt 16:9 gewoon als breedbeeld weergeven (mits anamorphic) en 4:3 met zwarte balken links en rechts (maar zonder vervorming). Nadeel is dan echter dat je bij letterbox uitzendingen ineens weer zwarte balken boven en onder krijgt én aan de zijkant. Dit geldt ook als je zonder overscan (1:1 pixelmapping) kijkt op een Full-HD scherm.

 

Helaas is er geen andere oplossing voor dan toch voor automatische zoom te kiezen. Dit leidt op Full-HD schermen wel tot verlies aan beeldscherpte vergeleken met de 1:1 pixelmapping variant.

Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Lees alvorens je verder gaat onze Terms of Use en Privacy Policy. We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.