Ga naar inhoud


ATI Videokaart lijkt defect,monitor regelmatig uit-en-aan,soms herstarten.


Gerard 76

Aanbevolen berichten

Lijkt mij op een defecte videokaart.

Na ff gegoogled te hebben kwam ik dit tegen.

 

Hardnekkig probleem met ATI-videokaart

 

19 januari 2005 | Redactie PC Magazine

 

VPU Recover-melding

 

VPU Recover is een techniek die ATI in haar stuursoftware heeft ingebouwd. Als het stuurprogramma signaleert dat de videokaart niet meer reageert, dan zal 'ie proberen de versneller opnieuw te activeren, resetten, opdat u niet uw systeem hoeft te herstarten.

 

Het is een optie die ATI aan u heeft overgelaten. Als u rechtsklikt op het bureaublad en u kiest voor Eigenschappen, u gaat vervolgens naar het tabblad Instellingen en klikt op Geavanceerd, verschijnen de tabbladen die ATI heeft toegevoegd. Een ervan is VPU Recover. Daar vindt u de opties om VPU Recover in of uit te schakelen (staat standaard ingeschakeld) en om het opstellen van foutenrapporten in of uit te schakelen.

 

Wat is er met uw kaart aan de hand? Het kan een defect aan uw videokaart zijn. Maar tegelijkertijd: er zijn blijkens de discussiefora op internet zoveel ATI-kaartbezitters die melding maken van het verschijnsel, dat een hardwaredefect waarschijnlijk niet dé verklaring is.

 

Videochipontwikkelaar ATI rapporteert op haar website wel een probleem dat onder Windows XP met elke ATI-kaart, in combinatie met elk merk moederbord, kan voorkomen. Daarbij kunnen meldingen over een 'infinite loop' of 'vpu recover' de kop opsteken. ATI vermoedt dat een instelling in het BOIS mede oorzaak is van het probleem, maar geeft te kennen nog informatiee aan het verzamelen te zijn. Oftewel: dé oplossing is er nog niet.

 

De VPU Recover-optie uitschakelen kunt u proberen, maar verwacht er niet teveel van. Uitschakelen van de herstelfunctie kan ertoe leiden dat in het vervolg bij videokaartproblemen het hele systeem blijft hangen, en dat u de pc weer tot leven moet wekken met de resetknop. Aan de andere kant: sommige gebruikers ervaren een duidelijke vermindering van het aantal verstoringen. Het zou kunnen dat de recover-functie 'gevoelig' is afgesteld.

 

Experimenteren met stuursoftware wil nog wel eens helpen. Hoewel nieuwe versies van videodrivers in de regel verbeteringen zijn ten opzichte van vorige uitvoeringen, kunt u wel proberen of oudere uitgaven u minder heibel geven (altijd eerst de bestaande drivers verwijderen voordat u de volgende installeert). ATI heeft een online archief waarin oudere versies van haar drivers bewaard worden en te downloaden zijn.

 

In sommige gevallen kan het helpen als u een AGP-instelling bij de ATI-opties aanpast. Ga opnieuw naar de ATI-tabbladen (kan uiteraard ook door met de rechtermuisknop op het ATI-icoontje in het systeemvak te klikken) en kies voor SMARTGART. Daar vindt u de instelling voor de AGP-snelheid. Als die bij u op 8X staat, zet hem dan eens terug naar 4X (uw pc herstarten is waarschijnlijk nodig) en kijk of dit verbetering oplevert. Zo niet, zet hem dan maar weer terug.

 

Ga ook eens na of uw videokaart wel onder behoorlijke omstandigheden draait in uw systeemkast. Hij mag dan wel geen hardwaredefect hebben, maar wordt hij bijvoorbeeld niet te heet en krijgt hij genoeg koeling?

 

bron: PC Magazine

 

Mijn kaart is een jaar of 5 oud .

Die VPU melding heb ik idd wel es gezien,

maar is er niet altijd.


 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Heb je je drivers al eens geüpdatet?

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...