Ga naar inhoud


schotel van anderhalve meter


Gast

Aanbevolen berichten

Hoi allemaal, een vraag...

 

Ik heb een plat dak met daarop een Funke van 1 meter. Ben daar tevreden over, maar wil meer en heb mijn oog laten vallen op een Gibertini van anderhalve meter.

 

De installateur zegt geinformeerd te hebben bij de gemeente Den Haag, waar ik woon. Volgens hem zou de gemeente schotels groter dan 1 meter niet toelaten.

 

Hoe zit het inmiddels met die wetgeving dat je schotels van onder de 2 meter zonder problemen mag plaatsen?

 

Bijzonderheden: het huis ( en dak ) is mijn eigendom, die schotel van 1 meter is van de straat niet te zien en die Gibertini waarschijnlijk ook niet.

 

De opstelling die ik eigenlijk wil is: mijn Funke vastzetten en met 4 lnbs op 4 satelieten richten ( Astra, Hotbird, Sirius en nog een daar in de buurt ) en de Gibertini draaibaar. Verder de Gibertini met een gecombineerde LNB voor C- en Ku-band laten uitrusten, zodat ik voor het eerst ook iets van de C-band kan zien.

 

Het is nogal winderig hier: die 1 meter Funke is al een keer aan de wandel gegaan en ligt nu haast bedolven onder ( meer dan 8 ) 60 x 40 plavuizen. De installateur zegt dat voor die 1.50 Gibertini 8 van die plavuizen voldoende zijn, ik wil hem echter ook met staaldraad aan het dat laten vastleggen.

 

Naast mijn hoofdvraag of het wel mag, zo'n schotel van 1.50, graag ook tips wat betreft de installatie.

 

Bij voorbaat dank (PS. ik heb een echostar 3000 IP ontvanger, 36 volt aansturing, etc)

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites


Je hebt een PM. Ik woon zelf dicht bij jou. Je kan bij mij terecht voor een raad.

Work is work if you're paid to do it. It's a HOBBY if you've to pay to be allowed to do it.

 

2X Amiko 8900HD SPARK(Schiterrend!!!). T90 in aankoop......

Link naar reactie
Delen op andere sites

De gemeente Den Haag kan jou zonder goede redenen een schotel van 1,50 m niet weigeren.

Zo’n schotel is meldingsplichtig, dat betekend in de praktijk dat je wat tekeningen moet inleveren van de schotel opstelling en de omgevingssituatie en verder nog wat papierwerk moet invullen.

De wetgeving dat je schotels tot 2 meter vrij mag plaatsen gaat waarschijnlijk op 1 jan 2003 in.

Voor de windlast moet je rekenen op 100kg per m2 bij storm aan de kust.

Bij een schotel van 1,5 m is dit dus 1,75 m2 = 175 kg

Een 60 x 40 cm tegel weegt 25 kg, dus reken maar uit.

Ik weet niet hoe hoog de schotel komt, maar dat is nog wel een verzwarende factor.

Het wordt dus krap om.

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Enig idee waar ik moet zijn, bij welke afdeling - van de gemeente, bedoel ik - om zo'n schotel aan te melden en het vereiste papierwerk te verrichten? Je meldt dat je in de buurt zit, dus neem ik aan dat je ook met dit bijltje hebt gehakt. Dat van dat vereiste papierwerk heb ik dus uit een ander antwoord dat ik heb gekregen? Gewoon, stadhuis den Haag, of Bouw- en Woningtoezicht, of zo?

 

Alvast dank voor een antwoord

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben er ondertussen achter dat er een complicatie kan zijn. Ik heb inmiddels telefonisch getraceerd waar ik zijn moet, deelkantoor Scheveningen van de gemeente, omdat de wijk waar ik woon, het Statenkwartier, een beschermd stadsgezicht zou zijn. Morgenochtend in alle vroegte (8.30) spreekuur met de betreffende ambtenaar. Ik hou jullie op de hoogte. Ben benieuwd of ze met een verordening betreffende beschermd stadsgezicht vrije nieuwsgaring kunnen tegenhouden, grin. Een ieder die daar info over heeft, ook graag commentaar.

 

Groet alvast

<img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/icons/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat verklaard een hele boel. Dan kan ik mij voorstellen dat ze moeilijk doen.

Work is work if you're paid to do it. It's a HOBBY if you've to pay to be allowed to do it.

 

2X Amiko 8900HD SPARK(Schiterrend!!!). T90 in aankoop......

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Amsterdam moet je bij een schotel groter dan 1 meter een bouwvergunning aanvragen. Dat zal dus wel bij bouw en woningtoezicht zijn. Ze maken veel luchtfoto's van amsterdam dus dan val je wel door de mand als je het niet doet.

Het is trouwens erg leuk die luchtfoto's te bekijken http://www.atlas.amsterdam.nl

Ze zijn verbazingwekkend duidelijk. Tip: vink topografie uit voor duidelijkere luchtfoto's

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even de laatste ontwikkelingen....

 

Ik heb nog maar even gewacht met het aanvragen van vergunningen, geen honden wakker maken...., grin.

 

Ik heb gisterenmiddag een installateur over de vloer gehad, beter gezegd op mijn winderige, platte dak. Hij raadt een schotel van 1.50 ten zeerste af, omdat deze op mijn winderige dak niet goed te verankeren zou zijn, daarvoor zou eigenlijk een betonnen dak nodig zijn. In mijn geval zou alleen een grote tegelvoet mogelijk zijn, maar het was zijn ervaring dat met een tegelvoet en de windkracht bij een schotel van 1.50 regelmatig de azimith de mist in zou gaan en opnieuw afstellen van de schotel zou zijn vereist.

 

Wat wel kon was een Channelmaster van 1.20, geeft 50% meer signaal dan mijn Funke van 1 meter. Mijn tegenbod: ok, een schotel van 1.20, maar dan een Gregoriaan; ik lees steeds dat het rendement van een Gregoriaan van 1.20 vergelijkbaar is met dat van een normale schotel van 1.50. Dat hebben we een compromis: toch het signaal van een 1.50, met de windkracht van een schotel van 1.20.

 

Ik zit nu te wachten op een offerte van de leverancier. Is trouwens wat van de C-band te ontvangen met een schotel van 1.50? Ik heb op mijn 1 meter soms een paar analoge arabieren op Arabsat2 en hoop eigenlijk met wat meer signaal ook wat van de C-band op te pikken. Leverancier beweert dat ik dat kan vergeten, daar zou minimaal 1.80 voor nodig zijn.

 

Enig commentaar op de ontwikkelingen wordt op prijs gesteld.

 

Tot zover, grin

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik hoop niet dat je van plan bent om met de gregorian naar de C-band te gaan kijken,denk dat je dat wel kan vergeten daar past geloof ik geen Ku/C in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een andere suggestie:

 

Op 7 juli stond op Merktplaats een advertentie van een 2,4 m schotel die zonder de buitenste ring ook als 1,8 m schotel kan worden gebruikt, draaibaar, maar zonder motor, en voor een zeer goede prijs.

 

Koop die, zet er een motor op, en besteed het geld dat je bespaaard aan een deskundige aannemer die voor jouw antenne een speciale constructie op je dak maakt, die is afgestemd op de toelaatbare dakbelasting en de windlast van de schotel.

 

Dan heb je de ideale schotel voor c-band én Ku-band ontvangst. Want met een 1,2 m schotel kan je geen c-band ontvangen, met 1,5 m misschien iets, maar het ideaal is volgens mij een 2,4 m dichte schotel. Voor Ku band moet het natuurlijk wel zeer nauwkeurig worden afgesteld.

 

Ik zit zelf eigenlijk in precies dezelfde situatie, probeer het nu met een 1,5 m vaste schotel. Ik ben niet ingegaan op die 2,4 m schotel omdat ik ook bang ben voor de windlast (ik heb een dakopbouw met een plat houten dak, maar ook omdat de schotel er op een kleine rijtjeswoning wel heel erg opvallend uit komt te zien.

 

Succes,

 

Harry

Link naar reactie
Delen op andere sites

Even de laatste ontwikkelingen, dan is iedereen weer op de hoogte....

 

Na het bezoek van de installateurs belde de potentiele leverancier me. Hij kon geen Gregoriaan leveren en kwam met die WaveFrontier van 90 cm aanzetten (noemde dat ook een Gregoriaan, grin). Einde discussie met die leverancier, dus.

 

Ik ben er inmiddels ook achter dat ontvangst van de C-band wel wat meer vergt dan alleen een grotere schotel. Het soort lnb's dat ze gebruiken voor de C-band is voorzien van zgn feedhorns, joekels van dingen in vergelijking met Ku-band lnbs.

Er schijnen ook mechanisch bewegende delen in te zitten. Voor zover ik begrijp nodig voor de ontvangst van horizontale, dan wel verticale signalen. Installatie van die joekels - ook van die welke ontvangst van C en Ku band combineren - in standaard schotels kun je blijkbaar wel vergeten.

 

Het verhaal is ook dat de C-band aan het uitsterven is en dat het weinig zin heeft te investeren in apparatuur voor ontvangst van die band.

 

Ik ben nu op zoek naar een terzake kundige installateur. Blijkbaar is dat wat ik wil niet te behappen door de gemiddelde satellietboer.

 

Groet

Link naar reactie
Delen op andere sites

T.a.v. de verchillende polarisaties etc.. Je kan ook een bullseye (zie hier ) kopen voor Ku en C band. Dat is een feed die werkt met vier losse lnbs, 1 Ku hor, 1 Ku ver, 1 C linksdraaiende pol en 1 C rechtsdraaiende pol. Is een aardig gevaarte, maar dan ben je van alle draaiende onderdelen van je polarisator af, hoewel het het mooiste is als je wel je polarisator behoud. Die heb je eigenlijk wel nodig voor een draaibare opstelling....

Trouwens zo'n bullseye feed is niet goedkoop... De lnb's zullen iets duurder zijn dan de "normale"... Als je het echt wilt dan is het wel een van de mooiste oplossingen ...

 

Big fellow

 

PS Die bullseye is ontworpen voor schotels met een f/d van +/- 0.4 ...

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een bullseye is inderdaad nogal dure oplossing, de feet alleen al kost iets van 350 euro, dan kun je beter een corotor kopen, kost ongeveer 200 euro daar komt dan nog 1 c en 1 ku band lnb bij en niet vergeten, je ontvanger moet de polarizer kunnen aansturen.

 

C band is nog lang niet dood, even een bloemlezing uit lanceernieuws van de laatste 2 satellite's:

 

nss-7 met 36 c + 36 ku transponders op 21,5 west

intelsat-905 met 72 c + 22 ku transponders op 24,5 west

galaxy-3c met 24 c en 53 ku transponders op amerika

amc 10, 11 en 13 alle drie uitsluitend met c band transponders gericht op azie

 

C band is vooral interessant als je naar specifieke niet Europese zenders wilt kijken.

En je moet het geld er voor over hebben.

 

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Klopt, maar het niet alleen een kwestie van geld.....

 

1. Ik heb nog geen leverancier gevonden voor schotels groter dan 1.20 meter. Goed er is die ene met die Gibertini schotel van 1.50, maar dat blijkt een standaard leverancier te zijn. Wekt bij mij in ieder geval de indruk dat ik zelf bijna meer over de C-band en grotere schotels weet dan hijzelf. Dat geeft dan niet veel vertrouwen in een goede afloop.

 

2. De andere leverancier - die van die 1.20 Gregoriaan - komt met de melding dat het ding niet meer leverbaar is. Wil je eindelijk je goede geld besteden, kun je niet meer kopen wat je hebben wil.

 

3. En dan die suggestie toch een grotere, tweede hands schotel te kopen en dan met een aannemer een speciale constructie te laten maken, zodat een grotere maat toch veilig op het dak zou kunnen. Tja, wat ik eigenlijk zou willen hebben is een terzake kundige leverancier, annex installateur, annex aannemer, alles in één hand. Trouwens, aannemers zijn heel moeilijk te krijgen, zeker voor zo'n relatief klein klusje.

 

4. Ja ik zou graag C-band willen kijken, maar bij leveranciers lees je ook niet veel over C-band. Er staat meer over C-band hier in het bord, dan op het web bij leveranciers. Dat is ook niet echt lekker als je er dan achter komt dat het niet alleen schotelgrootte is die bepaalt of je C-band kunt ontvangen.

 

Met andere woorden, ik wil mijn geld wel kwijt, maar ik vind geen echt degelijke partij waaraan ik het kwijt kan, grin.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er zijn nog wel leveranciers die c band spullen leveren en ook de bij behorende schotels en kennis in huis hebben.

Ik zal je wel een pm sturen.

En anders kun je alles wat je nodig hebt bij online shops in de USA bestellen.

 

Ik ben een jaar geleden ook begonnen met een c band opstelling zonder ook maar een flauw idee te hebben waar ik aan begon.

Alles tweedehands en niemand die het naadje van de kous wist.

Toch heb ik alles wat ik moest en wou weten van internet gehaald, het is wel even zoeken want overal staat wat.

Om die reden ben ik van plan om alles waar ik zelf met mijn neus tegen aan ben gelopen op een internet site te zetten.

 

Het is waar dat een gregorian schotel een groter rendement heeft, maar toch zou ik zelf niet een willen hebben, door de dubbele reflector is het een stuk lastiger om hem goed af te stellen.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...