Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Gast toonsat

220V. Fase Dreambox 7000 ?

Aanbevolen berichten

Gast

Hoi mede Satters,

Ik ben op zoek naar de 220v. Fase van de dreambox, maar krijg deze niet echt gevonden. Ik heb de wisselspanning gemeten met een multimeter, tussen de aarde van een stopcontact en de aarde van de dreambox, maar ik heb geen verschil kunnen meten als ik de netsnoer omdraai in het stopcontact, dan zou je toch eigenlijk een verschil moeten zien. Het enigste wat ik zie is dat de waarde nogal schommelt. En dit is zowel bij een 7000 met serienr. 2a.... als met eentje die begint met 37.... Heb ik nu meteen de fout in de voeding bloot gelegd <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> of is er nog een andere manier om de fase te vinden <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" /> ?

Groeten Toonsat.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

heeft een dreambox dan een geaarde stekker er aan zitten ??

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

Hoi Steve,

Nee er zit geen geaarde stekker aan Steve. Maar ik heb op de zelfde manier een TV gemeten en andere app. en dan zie je toch goed een verschil. Ik heb de Dreambox gemeten op de aarde van de audio aansluiting .

Groeten Toonsat.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Nee, een dreambox heeft geen geaarde stekker eraan zitten. vreemd geval. er zit toch gewoon een gelijk richter in, daarachter kan je goed meten....

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

achter de gelijkrichter meet je gelijk spanning (stel de universeelmeter daar ook op in).maar wat is er mis met jou ontvanger ?

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

je gaat ook nooit spanningen meten ten opzichte van aarde.de zwarte meet kabel zet je op de - van de voeding en met de rode draad ga je meten. zet je meter wel op gelijkspanning (bijvoorbeeld op meetbereik 0 tot 500 volt)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

Hoi Steve,

Er is niks mis met mijn Dreambox , alleen wil ik de Fase weten van al mijn apperatuur om deze allemaal op de goede Fase te zetten van mijn 220v aansluiting . En ik wil er een afgeschermde kabel opzetten. Nou heb ik dus gelezen en bij de meeste app. ook uit zo uitgevoerd , dat je dus met die aarde meeting makelijk je Fase kan vinden, want als ik de laagste waarde zou meten ( bij een keer de 220v. stekker om te draaien in het stopcontact ) heb ik de goede draad op de Fase. Alleen gaat dat dus bij de dreambox niet op. En weet ik niet hoe ik dat dan verder wel kan meten met simpele hulp middelen.

Zo nu eerst ff opstap <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Prettige avond Groeten Toonsat.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

@Toonsat,

 

Wat wil je precies ?

Ik begrijp niet goed wat je bedoelt. Bedoel je dat je een 3 phase voeding hebt en alle apparatuur aan dezelfde phase wilt hangen ???

 

In dat geval meten tussen de phase waarop je alles wilt aansluiten en de phase waarop je dreambox is aangesloten. Meet je 380vac dan heb je niet dezelfde phase. meet je niets dan heb je dezelfde phase te pakken.

 

Of bedoel je dat je niet weet welke draad in je DB de phasedraad is?

 

Dit is heel erg simpel te meten met een spanningzoekertje. Zo'n schroevendraaiertje van een knaak met een lampje. Het lampje brand als je de phase te pakken hebt. Op de nul zal het lampje niet branden.

 

Wat ik verder niet begrijp is waarvoor je dit nodig hebt. De DB is voorzien van een schakelende voeding. Het maakt hier helemaal niets uit waar de phase en nul zitten omdat na binnenkomst de wisselspanning onmiddelijk wordt gelijkgericht. Je box aarden kan verder geen kwaad, eventuele vervuilende rommel die de schakelende voeding produceerd wordt zo netjes afgevoerd.

 

Mocht je je box aarden en ooit van een rs232 verbinding gebruik maken tussen je computer en je DB, en je DB is geaard, zorg er dan alstjeblieft voor dat je pc ook geaard is.

 

Als je alleen wilt dat je DB geen storingen oppikt van het lichtnet omdat dit ernstig is vervuild door bv. frequentie inverters of andere zware industrieele apparatuur dan zou ik gewoon een goed netfilter in de voedingslijn plaatsen. Mocht je een zgn. eilandgroep gebruiken (eigen generator, bv. een wkk) dan zou ik een netstabilisator met filter gebruiken of als je het ervoor over hebt een online UPS. In het laatste geval ben je volledig galvanisch gescheiden van het lichtnet. Ik plaats die dingen regelmatig bij gebruikers in de buitengebieden die op hun eigen generator draaien (eilandgroep). Ook in kantoren en bedrijfswoningen zijn ze nog wel eens nodig. wel een prijzige hobby.

 

groeten,

Peter.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

Hoi Prutsje,

Ik bedoelde dus de fase draad van me dreambox, maar ik zie dat het dus niks uitmaakt welke dat is. Ik wil alles aansluiten op een netfilter en alle app. voorzien van een afgeschermde voedingkabel. Mijn vraag is dus beantwoord bedankt . <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Groeten Toonsat.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

Citaat:
Ik bedoelde dus de fase draad van me dreambox

 

Ik kan jou niet helemaal volgen.

 

Wat is dan de fasedraad van jouw dreambox?

 

We noemen de fasedraad de bruine draad waar 220v op staat ten opzichte van de blauwe nuldraad. In de dreambox is dat helemaal niet ter sprake.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Volgens mij maakt het ook niet uit hoe de stekker zit. Het zou wel erg vreemd zijn als de DB zonder galvanische scheiding aan het lichtnet zou hangen. Maar om de verwarring compleet te maken hier het bericht van een medewerker van Dream NL die bij een lastig probleem het advies geeft de stekker om te draaien: bootprobleem.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

Dat is goed opgelet.

Tja deze zin:

Citaat:
We zijn er wel achter gekomen dat bepaalde diseqc motoren het niet tof vinden als er een fase op het chassis van de box staat

 

Fase op het chasis betekent toch dat er 220volt op de behuizing staat.

Dat lijkt me niet het geval en ook niet zo prettig <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites
Gast

toonsat, je bent echt helemaal verkeerd bezig.

De phase en de nul spelen helemaal geen enkele rol bij geschakelde voedingen, zoals in de Dreambox.

Zou een mooie boel zijn als dat wel zo was. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Er zijn inderdaad situaties te bedenken waar het wel degelijk uitmaakt. Er zijn zelfs meer situaties te bedenken waar het wel uitmaakt dan niet, aleen bij de Dreambox of eigenlijk alle consumentenelectronica maakt het niets uit.

Bij professionele installaties kan het wel degelijk uitmaken omdat bv. een zijde van de secundaire wikkeling van een transformator (of de - van een voeding) aan nul wordt gelegd. Men doet dit om storingen te vermijden.

 

Nog wat over het afschermen van kabel. Gemaasde afscherming werkt alleen op lage frequenties. Folie is voor HF. Kijk dus eerst voor welke signalen je wilt gaan afschermen.

Zorg er verder voor dat de afscherming in een sterpunt ligt. Dus niet alles aan aarde knutselen, maar op 1 centraal punt.

Een goede aarding is helaas heel er moeilijk te realiseren. De meest ingewikkelde storingen zijn dan ook emc storingen. Soms moet je onorthodoxe maatregelen nemen om deze storingen te lijf te gaan.

 

Groeten,

Peter.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Ideale oplossing, dan heb je dat hele fase probleem enz enz niet meer. koop een scheidingstrafo <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> 230 in 230 uit. dan heb je de stroomkring doorbroken en kan je dus nevernooit meer lekken naar aarde hebben bijv over je disecq motor.

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.