Ga naar inhoud


waarom draaibaar instellen op Sirius?


Toine

Aanbevolen berichten

Hoi,

 

Kijken of ik het begrijp :

 

Als je de motor-elevation insteld en de juiste hoek van de schotel, en je kiest op je (gotoxx-)receiver een zender van astra (terwijl hij dus nog niet is uitgericht!) . Dan zal de motor draaien naar het punt dat ie moet hebben voor Astra (ook al wijst de schotel nu bij wijze van spreken richting het noorden).

En als je nu het hele gevaarte (schotel + motor) nauwkeurig insteld op astra, dan ben je toch ook helemaal klaar?

 

Als dit zo is, waarom wordt er dan steeds gesproken dat je je schotel op sirius moet instellen?

 

Toine

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 30
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Maar ik zit nu juist te piekeren over " , wat het meest bij Nederland in de buurt zit. "

 

Als je m.b.v. de receiver de motor op een willekeurige sateliet zet, al is het 45west. En je stelt daarna pas fysiek je schotel in op die sateliet. Dan weet het ding toch ook feilloos het 0 punt te vinden. Toch preciezer als " , wat het meest bij Nederland in de buurt zit. "

In weze zou het dan nauwkeuriger moeten zijn omdat dan b.v. sirius niet exact op 0 staat wat ie ook niet precies staat natuurlijk.

 

ik hoop dat je me kan volgen, kan het zelf maar amper.

 

toine

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sirius zit op 5 oost

In Nederland zitten we ook allemaal 'ongeveer' op 5 oost (duitsland ligt meer naar ooseten, engeland minder).

 

We zitten dus 'recht voor' Sirius. Zoiets moet je je daarbij voorstellen. Dus wanneer we vanuit Nederland de schotel op Sirius richten staat hij 'vertikaal'.

 

Ik hoop dat dit een beetje helpt.

"Es gibt keine verzweifelte Lagen, es gibt nur verzweifelte Menschen" - H.W. Guderian

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb alvast mijn draaibaar systeem feilloos kunnen afstellen op de Sirius wat me op de astra helemaal niet lukte. Wanneer ik op de astra africhte klopte de clarck belt helemaal niet zoals gezegd. Ik had enkel de sats van de oostkant en bijna niets op het westen behalve de thor. Ik heb motor op 1°E gezet en dan manueel afgeregeld tot ik signaal had op de sirius. En dan ging het allemaal vanzelf.

Iemand die zich de ant and aardvark tekenfilms herinnert ? ---------> (bezoek mijn site via mijn profiel)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toine, je denkwijze is helemaal goed alleen zou ik het afstellen wel op de sirius doen dan staat alles ongeveer in een lijn.

Ook als je afsteld op de Sirius met de Goto X funktie zal eerst de rotor een klein beetje verdraaien (verschil tussen positie op aarde en de Sirius satelliet positie) waarna je de rotor perfect kunt afstellen.

Het controleren op juisten afstelling kun je dan op de anderen satellieten doen.

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

DB 7000 met Moteck SG 2100 / gregorian schotel 90 cm draaibaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Iedereen heeft het altijd over de Sirius als referentie voor het zuidpunt hier in Nederland.

Wat ik wil zeggen is dat er hier (Breda/Tilburg) de klarkbelt precies gevolgd wordt als je als referentie Eutelsat W3 7E gebruikt.

Ik heb het nog nooit anders gedaan en het werkt hier in de omgeving perfect! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/shocked.gif" alt="" />

 

Greetzz Satcor <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoi,

 

als je Sirius neemt of (Eutelsat in het oosten) dan kan je alles in een lijn plaatsen. Dus mast, moter en schotel staan mooi op één lijn, als de moter op nul graden staat.

 

Als het geheel niet op een lijn staat , bij 0° , dan volgd de schotel de Clarc Bell niet, en vindt hij dus niet alle satellieten.

 

mvg

dreambox two ,  BigBisat met Smart Titanium, Alps, en 2 X Inverto Black Ultra

VU+ solo2 met defecte tuners

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik wil ook nog wel een poging wagen, ondanks alle reakties van anderen voor mij.

 

Wanneer je een schotel met motor gaat afstellen zijn er 4 variabelen die moeten kloppen om uiteindelijk een goed resultaat te verkrijgen:

1. de elevatie van de schotel op de motor

2. de verticale hoek van de motor t.o.v. de paal

3. de horizontale hoek van de motor t.o.v. de paal

4. de hoek die de motor is gedraaid t.o.v. de nul positie.

 

Wanneer één van deze variabelen niet juist is afgesteld, zal de schotel de Clarck Belt niet correct volgen, met als gevolg dat meerdere satelieten niet (of slecht) te ontvangen zijn.

 

Wanneer je blind gaat afstellen en gewoon gaat proberen is het niet uitgesloten dat je ooit de juiste afstelling vindt, maar het zal gegarrandeerd lang duren.

 

Dè manier om een probleem met meerdere variabelen aan te pakken is door zo veel mogelijk variabelen uit te sluiten.

In dit geval doe je dat door te beginnen met uitrichten op een sateliet waarvan je zeker weet dat je horizontaal goed zit.

Voor Nederland is dit Sirius. Dat komt omdat deze sateliet (net als het midden van Nederland) op 5 graden ten oosten van de 0-merideaan (de noord-zuid lijn door Greenwich, UK) ligt.

Dit betekent dat wanneer wij precies naar het zuiden kijken, wij recht tegen Sirius aankijken.

 

Doordat deze sateliet voor ons precies in het zuiden staat, staat deze sateliet voor ons ook het hoogst aan de hemel (gelijk het hoogste punt van de Clarck Belt).

 

Dit gegeven helpt ons verder met ons probleem: wanneer wij, met de schotel recht op de motor en de motor in de nul-stand, beeld hebben op Sirius, kan het niet anders zijn, dan dat variabelen 3 en 4 goed zijn afgesteld.

 

Nu is het alleen nog de kunst om ook de variabelen 1 en 2 goed afgesteld te krijgen, maar ook daar zijn hulpmiddelen voor. Zie bijv. deze site

 

De echte puristen onder ons vinden bovenstaande methode niet nauwkeurig genoeg: Zij zeggen dat wanneer je bijv. op 4,5 graden oost zit, je ook nog moet corrigeren voor die 0,5 graad die je 'naast' Sirius zit. In de praktijk betekent dat je vóór het afstellen de motor 0,5 graad naar het oosten (links) laat draaien.

Op 4,5 graden oost bevindt het hoogste punt van de Clack Belt zich 0,5 graden rechts van Sirius, ofwel Sirius hangt niet op het hoogste punt van die Clarck Belt, maar hangt daar 0,5 graad links van. Een motor in de nul-positie kijkt naar het hoogste punt van de Clack Belt, dus moet de motor vanuit dat punt 0,5 graden naar links draaien voor deze op Sirius afgesteld kan worden.

 

Wel is het zo dat deze correctie belangrijker wordt naarmate je verder (oost of west) van die 5 graden oost zit.

Ik woon zelf op 5,11 graden oost en ik heb niets gecorrigeerd.

 

Wanneer je zo ver naar het oosten of naar het westen woont dat een volgende sateliet dichter bij komt, richt je gewoon uit op een andere sateliet. Daarom zul je zien dat ze in Duitsland waarschijnlijk uitrichten op de Eutelsat W3 of W1. Nog verder naar het oosten pakken ze de Hotbird.

In Engeland pakken ze Thor.

 

Ik hoop dat het een beetje duidelijk is geworden en dat je er iets aan hebt. Ik ben mij ervan bewust dat het een theoretisch verhaal geworden is en dat het wellicht eenvoudiger zou worden met een plaatje erbij. Mijn artistieke vaardigheden laten dit helaas niet toe <img src="/ubbthreads/images/graemlins/blush.gif" alt="" />

Humax iCord HD v1.00.17 + AstonCrypt v2.19 + Panasonic TH-42PY70

WaveField T90 + ALPS LNB's + SatConn 10/1

10 satellieten van 28,2 Oost t/m 15 West

Link naar reactie
Delen op andere sites

@SATCOR

 

Ik ga niet beweren dat het niet mogelijk is om bij jou in de buurt op Eutelsat W3 uit te richten, maar gezien de oosterlengte van jouw lokatie (volgens Maporama Breda, 4,77 oost en Tilburg, 5,11 oost) zou het voor jou echt makkelijker moeten zijn om op Sirius uit te richten. Je hoeft dan namelijk niet de nul-positie van de motor te corrigeren.

 

Pas wanneer je voorbij 6 graden oost woont (ten oosten van Roermond) is de Eutelsat W3 'dichterbij' en wordt het eenvoudiger om die te kiezen.

 

Volgens mij hebben wij al eerder een discussie hierover gehad, maar ik ben nog steeds niet overtuigd van jouw gelijk <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/anoniem.gif" alt="" /> (waarmee ik ook niet wil beweren dat ik gelijk heb.........)

Humax iCord HD v1.00.17 + AstonCrypt v2.19 + Panasonic TH-42PY70

WaveField T90 + ALPS LNB's + SatConn 10/1

10 satellieten van 28,2 Oost t/m 15 West

Link naar reactie
Delen op andere sites

@all,

 

Het dubbeltje is gevallen. Goed om te zien dat het nog niet zo'n hele stomme vraag was.

Ik zit overigens op 5.6 dus ik vrees dat ik die .63 toch wil gaan proberen te corrigeren <img src="/ubbthreads/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

om eerlijk te zijn viel hier het kwartje :

Citaat:
3. de horizontale hoek van de motor t.o.v. de paal

 

@vette73 : super, bedankt.

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb het hele stuk goed gelezen, maar zit toch nog met de volgende (domme?) vraag;

 

Ik woon in Den Haag op 4,3E. Als ik mijn motor op het 0-punt uitricht op de sirius op 5E, moet ik dan in mijn USALS ontvanger als lengtegraad 4,3E of 5,0E invullen? Is het niet zo, dat als ik 4,3E invul, de ontvanger automatisch 0,7 graad _onterecht_ corrigeert?

hobby4all

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op zich heeft Toine gewoon gelijk; wanneer je je schotel recht voor uit op de diseqmoter zet, op een goed verticaal paaltje,je de achterwaartse hoek op 37,5/52,5 zet en de moter dan 14 graden oostwaarts laat lopen en vervolgens het hele zooitje op de Astra uitricht en afstelt, wel, dan doet 'ie het net zo goed of slecht als wanneer je het geheel op de Sirius had gezet met de moter in de 0 stand.

Bijrichten en bijwerken is toch altijd nodig, wanneer je ook sats uiterst links en rechts echt goed wil ontvangen......

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik woon in Den Haag op 4,3E. Als ik mijn motor op het 0-punt uitricht op de sirius op 5E, moet ik dan in mijn USALS ontvanger als lengtegraad 4,3E of 5,0E invullen? Is het niet zo, dat als ik 4,3E invul, de ontvanger automatisch 0,7 graad _onterecht_ corrigeert?


Deze 0,7 graad corrigeren is niet onterecht daarna kun je eigelijk alles goed afstellen, maar als je de speling op de meesten rotors bekijkt is dit vaak al bijna 1 graad.
Daarom stel ik de noorderbreete graad meestal in op rond de 60 i.p.v. 51 dit doet de speling grotedeels corrigeren.
Namelijk als de rotor door het nul punt gaat valt de speling naar de anderen kant door het gewicht van de schotel.

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

DB 7000 met Moteck SG 2100 / gregorian schotel 90 cm draaibaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...