Ga naar inhoud


Big fellow

V.I.P.
  • Items

    5093
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    16

Berichten die geplaatst zijn door Big fellow

  1. Ik zal het (kort) stap voor stap proberen uit te leggen;

     

    Het belangrijkste is dat de paal waarop de motor / schotel gezet wordt, 100% waterpas staat, bij voorkeur in alle richtingen, maar zeker in de Oost/West richting! De Noord/Zuid richting kan worden gecompenseerd met de elevatie van de motor op de paal, maar de in de Oost/West richting wordt het nagenoeg onmogelijk om te compenseren. 

    Dus.... Eerst dit goed controleren, en niet tevreden zijn met "bijna perfect" of "aardig". Het moet zo perfect mogelijk zijn! Ik kan dit niet genoeg herhalen. Paal moet perfect verticaal staan. Geen concessies!

     

    Als de paal recht staat, volg dan deze stappen;

     

    - Sluit de motor aan op de coax kabel die uit de ontvanger komt. Doe dit alleen met de stekker van de ontvanger uit het stopcontact. Je kan namelijk onbedoeld sluiting maken, en dat kan je de ontvanger beschadigen...

    - Stel op je ontvanger de motor in als "USALS" en zet de juiste lengte en breedte graad in de instellingen.

    - Geef met je ontvanger een "GOTO 0" commando. Check op je motor of je schotel mount pijp draait, en dat de pijl op de as nu naar "0" wijst

    - Stel de motor in volgens de handleiding. In deze draad is al een aantal keren aangegeven onder welke (motor elevatie) hoek de motor op de paal moet worden gezet.

    - Hang nu de schotel aan de motor, en zorg ervoor dat de schotel "recht" op de motor staat. Met de motor in de "0" positie, moet de schotel dus parallel aan de motor staan. Er staat op de motor buis een lijn (waarschijnlijk) welke je kan gebruiken om de schotel precies op "0" graden t.o.v. de as te zetten. Zie de handleiding van je motor!

    - Zet de elevatie van de schotel volgens de instellingen die al eerder zijn gegeven in deze draad.

     

    Alle bovenstaande stappen kan je doen met de motor in een willekeurige azimuth hoek op de paal!

     

    Nu komt het laatste deel van de afstelling;

    - Stel op je ontvanger een FTA kanaal in op een "sterke" satelliet. Zorg ervoor dat de juiste satelliet is geselecteerd, dus als je besluit een sterk FTA signaal op een van de Astra 1 satellieten te gebruiken, controleer dan dat de satelliet instelling voor 19.2 oost is. Je kan ook een kanaal op Hotbird, op 13.0 oost pakken, maakt niet uit, zolang de satelliet maar zichtbaar is voor de schotel. (Dus geen boom in de weg enzo) Technisch gesproken kan het "beter" zijn om een kanaal te selecteren op een satelliet die zoveel mogelijk "pal zuid" staat. Dat is voor de meeste mensen in NL en BE een kanaal op Astra 4A op 4.8 oost.... (Zie https://www.lyngsat.com/Astra-4A.html voor de mogelijke FTA kanalen)

     

    - Zodra je het FTA kanaal selecteerde, ging de motor automatisch draaien. Dat moet ook gebeuren! Draai nu de gehele combinatie van motor en schotel langzaam op de paal, totdat je ontvanger beeld geeft. Controleer of het inderdaad het kanaal is wat je verwacht te ontvangen! Als dat het geval is, draai de combinatie terug totdat je geen beeld meer hebt. Markeer op de paal de positie waar je net signaal verliest. Draai de combinatie weer terug naar het beeld, en blijf draaien totdat je weer beeld verliest. Markeer deze positie op de paal. Draai nu de combinatie terug naar ongeveer halverwege tussen deze twee markeringen. Je zou weer beeld moeten hebben.Zet nu de motor handvast op de paal, zodat de combinatie niet meer kan bewegen.

    - Maak nu de bout van de elevatie van de schotel los, zodat je relatief eenvoudig de elevatie kan instellen. Doe hetzelfde als je net hebt gedaan voor de hoek op de paal; Vind de twee punten waar je beeld verliest, en zet de elevatie vast halverwege deze twee punten.

    - Wissel nu met je ontvanger van kanaal. Ga naar een FTA kanaal op een andere satelliet toe. Als je Astra 4A hebt gebruikt om de initiële uitrichting te doen, ga dan naar een FTA kanaal op hotbird. De motor gaat nu draaien, en hopelijk heb je nu meteen beeld. Controleer je elevatie afstelling van de schotel op de motor. Die zou nog steeds goed moeten wezen (dus halverwege de twee punten waar je signaal verliest)

    Als je op dit punt bent beland, dan ben je er bijna...! Gebruik deze post om het fijn afstellen te doen...

     

    Maar wat nu als je geen beeld kan krijgen op je eerste FTA kanaal, en het draaien van de combinatie op de paal niet helpt? Controleer dan als eerste de "elevatie" instelling van de motor op de paal. Ga een klein beetje (zeg 1 a 2 graden) meer voorover of achterover. De openingshoek van jouw schotel is zo groot dat je bij een mis afstelling van 1 graden nog altijd beeld zou moeten kunnen krijgen. En probeer dan de combinatie langzaam te draaien op de paal. Normaal gesproken zou je binnen een paar graden moeten zijn, dus misschien 1 of 2 keer aanpassen, en je zou beeld moeten hebben.

     

    Mocht het nog steeds niet lukken, dan denk ik dat de enige oplossing is de hulp van een mede forumlid te krijgen, want misschien is er iets anders aan de hand....

     

    Succes!

     

    • Bedankt 2
  2. 7 uren geleden, swartbroek zei:

    Belimo klepmotoren werken meestal met 24 V wissel en een stuursignaal van 0-10 Vdc of 4-20 mA

    Ik heb honderden aan boord gehad die of op 24VDC werken of 240VAC.... Wat ik dus wil zeggen is dat ook bij Belimo een plethora aan mogelijkheden zijn, dus de uitspraak "meestal" niet van toepassing is. Je kan mensen snel op het verkeerde been zetten met stellige uitspraken.

  3. Op 25-4-2024 om 11:08, ceesv zei:

    ....en dat we met gasturbines lokaal....

    Er staat nergens gasturbines? Gas generatoren kunnen prima normale 2 slag of 4 slag motoren zijn ... Wartsila maakt hele populaire motoren die op (aard)gas werken. (De 34SG of 50SG serie)

    Motoren zijn een stuk eenvoudiger te gebruiken als "peak shavers". Gasturbines niet echt...

    Aangezien het tijdelijke installaties zijn, zullen het wel iets van CAT 3520 in een container zijn. Geven per stuk 1.6 - 2.0MW op aardgas. Dus eenvoudig, klein (alles past in een 40ft container), en heel populair, dus gemakkelijk te vinden / krijgen.

    De Wartsila units zijn te groot voor tijdelijke oplossingen...

  4. 2 uren geleden, Codx zei:

    Dus je citeert de linkse krant "de Telegraaf" om jouw mening kracht bij te zetten? 

    Zonder een link te geven, beschrijf eens i je eigen woorden jouw mening wie dan de beslissing moet nemen? Het demissionaire kabinet? De partijen die het grootste zijn op dit moment? Of misschien de a-politieke ambtenaren?

  5. 2 uren geleden, moonchild zei:

    Stel ik slluit de omvormer van mijn 2 zonnepanelen, 600 Watt output, aan op de uitgang van een ups? Wat gebeurt er danbij een stroomuitval?

    Geheel afhankelijk van je inverter. Sommige zullen de gemodificeerde sinus die uit de UPS komt prima vinden, maar de meeste inverters schakelen af. Als je die opzet wilt doen, dan wordt het snel duur. Want dan moet je naar een dual-conversion UPS gaan kijken (de inverter van de UPS voedt altijd de belasting), of naar een hybride situatie met de juiste inverter, het moet een grid follower en grid forming mode hebben, en je moet een automatische breaker hebben die open gaat bij het wegvallen van de netspanning. Dan als de spanning terugkomt, dan moet de inverter de spanning gaan synchroniseren met de inkomende voeding, voordat de automaat dicht gaat.

    Voor kleine verbruikers is de dure dual conversion UPS nog altijd goedkoper dan de andere oplossing, want commercieel gezien rekenen wij, want dit doen wij voor grotere installaties, met prijzen die beginnen bij $1500 per kW.

  6. Ik gok dat de stekkerdoos prima is, en de satelliet ontvanger gewoon een uitgedroogde elko had.

     

    Het is niet klimaat ontlastend, maar ik heb al mijn electronica achter een UPS zitten, die er dus voor zorgt dat het altijd bij staat. Twee redenen; Electronica gaat over het algemeen kapot bij het uitzetten (je komt er pas achter als je het weer wilt aanzetten!), en ik woon in een gebied waar heel veel onweer voorkomt (in de zomer dagelijks). Dat zorgt weer voor heel wat problemen in de energievoorziening (goed voor mijn werkgever 🙂 ) maar het gebeurt dat op sommige dagen ik 10 - 20 korte stroomonderbrekingen heb. (Volgens de log van de UPS)

     

    Ieder voor zich, maar mijn electronica staat dus altijd onder spanning!

  7. 3 uren geleden, Codx zei:

    Er was laatst een onderzoek wat juist aantoonde dat het lang niet zo erg was en dat heeft in de telegraaf gestaan

    Hopelijk realiseer je jezelf dat de telegraaf van oudsher een "linkse" krant is? Je weet wel, die media waar je zo erg op aan het afgeven bent?

    Het valt mij op dat alles wat jouw tegenstaat onmiddellijk in een politiek daglicht wordt gezet, en dat de "linkse" partijen daar de schuld aan hebben.... Echter de bedrijven die afval verwerken zullen niet echt "links" zijn, maar meer "rechts", aangezien de rechtse partijen over het algemeen minder regels willen hebben voor de ondernemers.

    Dus tja, ik denk dat je de informatie bronnen die je gebruikt eens moet veranderen / sceptisch moet gaan bekijken.......

  8. 3 uren geleden, Con zei:

    Ik snap niet dat er geen blus-installatie inzit in de vorm van Halon.

    Zeker omdat het ruimten zijn waar normaal gesproken

    niemand aanwezig is.

    Als het onbemande ruimtes zijn dan is CO2 een goede oplossing. Halon werdt gebruikt in ruimtes waar tijdens het blussen mogelijkerwijs mensen aanwezig zouden kunnen zijn. Denk aan onderzeeërs. 

    Maar gas blussing vereist een hermetisch afgesloten ruimte om zo effectief mogelijk te wezen. Transformatorhuisjes zijn over het algemeen lucht gekoeld door natuurlijke convectie. Om dat af te sluiten moet je brandkleppen installeren die vrij veel onderhoud vereisen, dus eigenlijk niet praktisch zijn. Onderhoud kost veel meer dan het zo nu en dan vervangen van een transformator of volledig huisje.....

  9. 3 uren geleden, Drs. IJzerbout zei:

    Ik zou niet verbaasd zijn dat dit toestel van Alaska Airlines in China is ge-assembleert. 

    "The fuselage is manufactured in Wichita, Kansas, by Boeing spin-off company Spirit AeroSystems, before being moved by rail to Renton."

     

    In het Nederlands:

    "De romp wordt vervaardigd in Wichita, Kansas, door het spin-offbedrijf Spirit AeroSystems van Boeing, voordat het per spoor naar Renton wordt vervoerd."

     

    Dus niets met China. Probleem bij Boeing is de laatste jaren dat de centen belangrijker zijn geworden dan de kwaliteit. Dus minder tijd beschikbaar om het gegarandeerd goed te doen....

    Het MCAS systeem was een direct gevolg hiervan. Meer en meer kwaliteits problemen komen naar voren. Hopelijk is Airbus beter.

  10. 16 uren geleden, ceesv zei:

    Met 5 tot 25 Mb/s.....

    Het "probleem" is dat de signaalsnelheid nog altijd 1 Gbit is. Je gebruikt daar maar een klein deel van de max. capaciteit. Wat er bij slechte verbindingen gebeurt is veel retransmissions. En als dat naar een tegenstation buiten de deur gaat, dan gaat dat door je modem heen, wat ervoor kan zorgen dat de hele snelheid in elkaar stort. (Modem is druk bezig met de retransmissions wat zich allemaal afspeeld op de TCP layer, dus wat niet gebufferd wordt door de ethernet layer)

    Dus ja, een niet goed-genoege verbinding in een installatie, kan leiden tot vertragingen in de internet aansluiting...

  11. 4 uren geleden, Tonskidutch zei:

    vandalisme zou de meest denkbare oorzaak kunnen zijn OF is het toch de overbelasting van het (redelijk oude) net in deze buurt

    Wat ik veel waarschijnlijker acht is dat er een dier naar binnen is gekomen, en kortsluiting heeft gemaakt op de aansluitingen van de trafo of de distributie rail. Dat kan leiden tot een vlamboog, en tja, dan heb je in no-time een goede brand als er brandbare dingen in de buurt zitten.....

    • Like 1
×
×
  • Nieuwe aanmaken...