Ga naar inhoud


drz

Lid
  • Items

    3693
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

  • Dagen gewonnen

    34

Berichten die geplaatst zijn door drz

  1. Wat is er mis met 19" velgen? Mis de juiste en passend in de stroomlijn van de auto kan dit een enorm brandstofvoordeel geven.

    ..hoewel 19" velgen onder een opel kadett uit 1980 weinig rijcomfort gaat geven. 😁

     

    Een auto wordt altijd getest onder de ideale omstandigheden en de meest gunstigste banden. Banden worden zo'n beetje elke paar jaar weer verbeterd dus de banden waar een auto mee getest wordt, als ze al rijdend worden getest, zijn altijd minder dan de fabrieksbanden.

    Ook kan het zijn dat een bandenfabrikant een deal sluit met een bepaald merk, terwijl de concurerende bandenmark misschien wel beter rubber fabriceert.

     

    Het is niet zo eenvoudig als het lijkt.

    Want wanneer heb jij het verbruik gemeten? In de zomer of in de winter? In welk jaargetijde heeft de fabrikant getest en onder welke omstandigheden?

     

    Dus daarom is voor mij de bewering " mijn auto rijdt zuiniger dan de fabrikant opgeeft" een spannend verhaal voor op een verjaardag of zo.

     

  2. Dat is niet overdrijven, dat zijn de feiten!

    Stel, een auto rijdt 5l/100km, dat is 1:20. Wanneer men 5% afwijking er bij gaat optellen wordt het verbruik geen 5l/100km maar 5l/95km.

    Voor die 5 km gebruik je dus 250ml meer brandstof.

    Het is makkelijker rekenen wanneer je het het aantal kilometers over een volle tank gaat uitrekenen.

    1:20 met een 50 liter tank is door de boot genomen ongeveer 1000 kilometer. Met de tellerafwijking van 5% is dat dus "slechts" 950 kilometer.

     

    Dan komt er nog een factor bij kijken en dat is factor 'brandstof'. de ene benzine is de andere niet en wanneer men rommelbenzine bij een witte pomp gaat tanken, het verbruik dan nog maar 900 km is op die volle tank van 50 liter.

    De afgelopen 30 jaar en enkele miljoenen kilometers om er lang over na te denken, kom je vanzelf bij deze conclusie uit.

     

    Hoewel, tonski, wat je zegt daar zit zeker wel een kern van waarheid in.

    Want we hebben nog de banden. Banden van een goed merk en geschikt voor de auto, kunnen het verschil in verbruik ook maken....net als de gebruikte velgen, kortom, de wielen.

    Heb je de juiste spullen op de auto, dan kan je gebruik inderdaad lager uitvallen dan de fabrieksspec's.

     

     

     

  3. Aangezien ik toch zo langzamerhand aan het kijken ben naar een nieuwe auto, ben ik eens wat gaan vergelijken.

    Het verschil tussen handgeschakeld en automaat is 4.5l/100km respectievelijk  4.9l/100km, dus er is inderdaad nog steeds verschil.

    Daarbij heb ik gekeken naar een willekeurige Ford focus met een 6 traps automaat en een 6 versnellingsbak en heb niet de moeite genomen om een ander merk te vergelijken.

     

  4. Is het niet handiger om het topic "autotechniek algemeen" te hernoemen?

     

    Maar terzijde: Met de 7 of zelfs 8 traps automaten zal het benzineverbruik in vergelijking met een "schakelbak" niet zo groot meer zijn als vroeger.

    En met vroeger bedoelen we dan 25 jaar geleden.

    Het mag duidelijk zijn dat het brandstofverbruik meer te maken heeft met de zwaarte van de rechterschoen.

  5. Ik blijf het ook erg eng vinden, maar dergelijke software bestaat al vrij lang.

    In bepaalde merken dashcam's zit een "lane-detector" die begint te waarschuwen wanneer de zijlijnen te dicht bij komen.

    Ze kunnen ook waarschuwen wanneer je te dicht op een voorganger rijdt en ga zo maar door.

    Deze detectie software is dus al vrij oud en zullen inmiddels relatief betrouwbaar zijn, maar daar zit de angst niet.

    ..het gaat mij meer om de hardware. Een blikseminslag in de omgeving van de auto kan enkele componenten een te grote afwijking geven dat de software onbetrouwbaar gaat worden.

    ..of erger, onderweg stuk gaat.

    Een systeem kan gehackt worden waardoor "grappenmakers" de auto kan overnemen en onbestuurbaar kan maken...en noem maar op.

     

  6. Het blijft lastig, daarom heb ik hier "levende vallen" gemaakt.

    In de schuur is het af en toe een soort van walhalla voor muizen en nadat ze mijn halve partytent hadden op geknaagd besloot ik er iets aan te doen.

    Met inspiratie van Shawn Woods van "mousetrap monday" heb ik uiteindelijk een plastic opbergdoos gekocht met een deel van een bestaande muizenval.

    bol.com | Muizenval - levend vangen

    Deze.. Het uiteinde is een dekseltje die ik heb verwijderd en vervolgens heb laten uitmonden in de opbergdoos....met kit om het vast te zetten.

    Het groene borgbalkje heb ik verwijderd zodat er meerdere muizen in kunnen lopen, maar er niet meer uit. In feite een terugslagklep.

    In de box heb ik toast met pindakaas, een lege toiletrol en nog wat bladeren en zaagsel gedaan zodat de beestjes niet verhongeren en zich een beetje kunnen vermaken, om vervolgens uitgezet te worden.

    Het was even volhouden, maar na enkele maanden bleef de val leeg. Dat kwam mede door het voorjaar dus met de late herfst kan ik weer opnieuw beginnen.

     

    Ik vind het onnodig om dieren te doden, ook al zijn het plaagdieren dus vandaar deze oplossing.

    Op de site vindt je ook voorbeelden met emmers water en ik zal je vertellen dat ik uit ervaring weet dat die beesten een serieuze doodstrijd leveren waarbij ze soms wel een kwartier aan het zwemmen zijn, dus bedenk dit eerst voordat je dergelijke vallen gaat maken!!!

     

    ondertussen.....man man, het is benauwd buiten!!

    ..maar wel lekker!

     

    • Like 1
  7. 7 uren geleden, gerrit B zei:

    Nu je het zegt hadden we laatst wel 2 x achter elkaar een spitsmuis in de muizenval zitten (die staan er altijd om te voorkomen dat de konijnen hun eten moeten delen met een heel leger muizen) en gisteravond hoorde ik ook regelmatig wat piepen.

    Spitsmuizen zijn een beschermde diersoort en deze vangen met een dodelijke(muizen)val is dus strafbaar.

    Maar ja, hoe vertel je de spitsmuizen dat ze niet in de val moeten lopen wanneer er echte muizen huizen? 😁

     

    Spitsmuizen zijn geen muizen maar familie van de mol, dus in feite ongevaarlijk. Er gaan wel spannende verhalen rond de spitsmuis en dat ze gevaarlijk zijn, maar dit valt reuze mee.

    Het feit dat ze "vlees" eten zal bijgedragen hebben aan de nonsense rond deze diertjes. En ja, wanneer ze gestrest zijn, vechten of in gevaar verkeren, dan kun je ze horen 'gillen'.

    Spitsmuizen in je tuin, net als egels, wil zeggen dat je tuin gezond is en rijk aan insecten.

    Ze knagen niet aan je huisraad, plunderen je voorraadkast niet en ondermijnen niet de fundering van je schuur, dus mocht je ze ooit levend vangen, breng ze dan ergens naar een bos op minimaal een kilometer afstand van jouw huis.

    Het zijn echt vriendelijke diertjes en ogen wat "dommig" en onhandig.

     

×
×
  • Nieuwe aanmaken...