Jump to content

ebhoorn

Members
 • Content Count

  557
 • Joined

 • Last visited

About ebhoorn

 • Rank
  Sat4all Freak

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Zoetermeer
 • Interesses
  Astrofotografie, Sterrenkunde, Koken, Motorrijden, Politiek, Schuldenproblematiek, Internationale bestrekkingen, Industriele archeologie

Recent Profile Visitors

4,680 profile views
 1. Rapportage vanuit de kustregio (Zoetermeer): Hier een Maximum E85 schotel gemonteerd op een steigerpijp die in de grond gemept is, en zo'n 25 kilo aan ballast heeft in de vorm van een betonnen fundering. Al jaren geen centje pijn.
 2. Nee, dat heb ik niet geprobeerd. Op zich ging het schuiven van de Hirschmann connector over de male connector met enige weerstand gepaard, maar er was meer "geen contact" dan wel contact. Vervolgens als er wel contact was de coax kabel mishandeld - maar de aansluiting Hirschmann-coax leek niet het probleem te zijn. The killer question: is het de centrale draad of de ringvormige, verende bus die slecht contact maakt? Folie om de male connector bleek ook geen oplossing (strubt op). Dus ik heb een old school connector aangebracht, et voilá! een hufterproof verbinding. Nu dus maar een haakse verloopconnector gehaald die ik in de zojuist aangebrachte old school connector vastschroef. Eind goed - al goed
 3. Nou...ik heb vandaag de proef op de som genomen. De aansluiting van de coax kabel op de connector lijkt voortreffelijk te zijn. De aansluiting van de klemveer van de massa/afscherming van de connector op de schroefdraad van de male tegenhanger is slecht en onbetrouwbaar.
 4. Nog een kleine update: de haakse F-connector lijkt een zwakke schakel in de keten te zijn: het verbinden met de coax kabel is a piece of cake, en doordat je het huis van de connector tussen de geweven afscherming en de binnenste afscherming drukt over een afstand van ongeveer 1 cm is het massa contact prima. Met de wartel klik je de connector tamelijk vast op de kabel. So far-so good. Knelpunt is de push-on verbinding. Nog onbetrouwbaarder dan een hongerige kater in een voliere. Alleen er naar kijken zorgt al voor uitval. Dus ik heb er een gewone rechte F-connector op geklemd, et voilá.... Dus zodirect even een haakse connector met een klassieke wartel halen (zal wel een feest worden met die worstvingers van mij).
 5. Min of meer dezelfde lengte: vanaf mijn pols tot mijn vingertoppen. Er valt veel af te dingen op de meetmethode (buigsnelheid, niet meerdere keren herhalen, enz enz) maar het geeft een orde van grootte weer: Voor de soepelheid moet je geen koka coax nemen. Maar volgens de specs kan je (bij wijze van spreken) de kabel in een werkende magnetron plaatsen zonder dat het signaal wordt weggedrukt, en kan je stevige afstanden overbruggen vanwege de geringe demping per meter. Dus een echt Duits product: excellent maar stug. Of stug maar excellent.
 6. Ha! Vandaag is de doos met de Hirschmann Koka 9 Eca Coax gearriveerd. Meteen de proef op de som genomen om de stugheid (min-of-meer) objectief te vergelijken met de kabel die standaard mee werd geleverd met de EISS. Dus: digitaal keukenweegschaaltje gepakt, handlengte kabel met het ene eind op de keukenweegschaal geplaatst en vervolgens eenmalig 90 graden omhoog gebogen. Dat betekent dat het andere eind een zekere kracht op de weegschaal gaat uitoefenen die groter is bij een stuggere kabel dan bij een soepel gevalletje. Ja....ik heb geen rekening gehouden met de zwaartekracht (ik had de weegschaal haaks kunnen opstellen), enzovoorts, enzovoorts De uitslag: Lassi et Paoloni sat 423/n (RG6) Class N kabel: 130 gram Hirschmann Koka 9 kabel: 315 gram. De Hirschmann is dus echt Duits: stug en zwaar gepantserd.
 7. Dank je, kampeerders zijn gewend aan improviseren : voor elk probleem heb je wel een elastiek, duct tape, haring of een scheerlijn als remedie (en vanaf heden ook een stukje Alu-folie). Ik zal de stugheid op korte termijn meten met behulp van een digitale keukenweegschaal door te kijken hoeveel kracht er uitgeoefend moet worden om een lengte van - zeg- 20 cm 90 graden te verbuigen. Da's niet nauwkeurig, maar het geeft een indruk.
 8. Maar natuurlijk. Wellicht kan ik het - min of meer- reproduceerbaar maken door een soort uitrol proef te doen. Hoeven we ook niet te wachten tot de zomervakantie!
 9. Dank voor het stripschema. Ja, en ik ben een luie hond - dus gemak is een factor van belang. Ik zal de Koka zodanig laten krullen dat er minimaal 1 struikelpartij per dag zal plaatsvinden op de camping.
 10. Goed, Dank voor alle tips en adviezen! Ik heb 20 meter koka 9TS besteld met (voor binnen bij de TV) een Hirschmann QFA 5 connector. In plaats van het met de vingertjes aandraaien van de wartel klik ik de F connector in een keer vast. Voor buiten heb ik gewoon een rechte F-connector die ik met vulkaniserende tape waterdicht-en-vacuum-verpakt op de LNB vastschroef.
 11. .... En wat zien ik? Dan zou het echt zonde zijn om genoegen te nemen met een tweederangs kabel toch? Wat een design!
 12. Ja.... Daar ga ik.... Maxview haalt haar souplesse waarschijnlijk uit het feit dat er soepele materialen voor de buitenmantel en het dielectrum worden gebruikt, en een litze draad als kern en vlechtwerk als enige afscherming gebruikt. Koka is goed - maar stug. Een knelpunt(je) waarom ik dit draadje gestart ben. Een toegelaten kromtestraal van 7 cm is weliswaar soepel te noemen in vergelijking met die groen gekleurde gronduitvoeringen - maar niet een verbetering qua souplesse in vergelijking met wat ik nu heb. En good connections is qua specs te mooi om waar te zijn. Zoals vaker: het is kiezen tussen de pest of de cholera. In dat geval ga je dan naar de wezensvraag: waar doe je het voor? Antwoord: voor de goede ontvangst. Dus de compromisloze keuze is dan het antwoord. Een stoute gedachte bekruipt mij: we timmeren het kabeltraject volledig dicht - en terecht gezien de lengte en het risico van inkomende storing - maar de lnb printplaat is niet gemonteerd in een afgeschermde behuizing als ik het goed heb.
 13. Ik heb nu een Lassi et Paoloni sat 423/n (RG6) Class N kabel. Technische fiche: https://messi.it/dati/immagini/SAT423-All1_IT.pdf. Deze was standaard meegeleverd met de EISS/B&R schotel set.
 14. Nu ja, daar sloeg ik ook al op aan: Flexibel betekent een soepele mantel (prima), maar ook: een kleine kromtestraal - dus ook extra rek van de afschermingsmantel - wat nog wordt versterkt door de extra kabeldikte. Maar goed: folie met opgedampte aluminium afscherming verklaart al een hele hoop. Eh...wat is de impact van een dikke kabel (met een navenant dik dielectrum) op de demping van het signaal per meter? Is dat positief of juist negatief? Met soepel bedoel ik trouwens niet zozeer dat ik een kleine kromtestraal kan toepassen bij de kabel, maar vooral dat er weinig stugheid is (dus: er is weinig kracht nodig om te buigen). Hm. Ik zie het al...ik hou gewoon de orginele coax - toch? Dank voor het uitzoekwerk
 15. Mogelijke kandidaat gevonden, alleen de demping - het verlies per meter - kan ik nergens vinden.
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy