Spring naar bijdragen

ebhoorn

Leden
 • Aantal bijdragen

  516
 • Geregistreerd

 • Laatst bezocht

Over ebhoorn

 • Rang
  Sat4all Freak

Aanvullende info

 • Geslacht
  Mannelijk
 • Locatie:
  Zoetermeer
 • Interesses
  Astrofotografie, Sterrenkunde, Koken, Motorrijden, Politiek, Schuldenproblematiek, Internationale bestrekkingen, Industriele archeologie

Recente profielbezoeken

4534 profielweergaven
 1. De Ultimo is duurder (nadeel) maar kan in tegenstelling tot de DUO ook 3.5" harde schijven aan. Goedkoper, sneller en in grotere capaciteit verkrijgbaar dan de creditcard formaat 2.5" schijven. Samengevat: met een Ultimo koop je dus wat meer flexibiliteit.
 2. ....(toevoeging): Je hoeft de huidige ontvanger omdat deze geen S2X ondersteunt niet te vervangen, maar als je er toch een koopt...
 3. Interessant onderwerp. Het lijkt er op dat de PLL LNB's de standaard gaan worden - als ik het goed begrijp. Daarnaast: die LNB's kosten geen drol - ongelooflijk. Vanzelf zullen dan verder geoptimaliseerde ontwerpen komen. Ik zat half-en-half met de gedachte te spelen om volledig op Unicable II over te gaan - we wachten even af wat er voor lekkere LNB-hapjes beschikbaar komen alvorens de schotel leeg te rausen.
 4. Eerlijk gezegd denk ik dat de topic starter in maximale verwarring is afgehaakt.
 5. Kortom: toekomstvastheid is de meerwaarde. En aangezien de toekomst onzeker is: De beste strategie is dan: - Als je al een ontvanger hebt die goed bevalt en HD aan kan: niets doen. - Als je nog geen ontvanger hebt of je wil het ding om een andere reden vervangen: koop dan een S2X ontvanger.
 6. Soms kan het leven ongelooflijk simpel en mooi zijn.
 7. Er zijn nog een paar valkuiltjes: Op netwerkniveau ben je verbonden - maar het kan zijn dat dreamboxedit van het besturingssysteem van jouw ultimo geen toegang krijgt. dreambox edit moet inloggen (dat kan je bij de instellingen opgeven: gebruikersnaam: root, password: <blabla>. Dit password moet overeenkomen met het password wat je via VTI systeemgereedschap in moet stellen:
 8. @Tonskidutch: Hihihi...die reclame van een landelijke optiekketen hakt er blijkbaar in!!
 9. De totale openingshoek omspant bijna 20 graden. Ik verwijs naar Afname versterking antenne als functie van LNB positie t.o.v. het midden waarin de versterkingsfactor van de wavefrontier als functie van de lnb-positie t.o.v het midden is afgebeeld, versus die van een gewone offset antenne. Zie ook de afbeelding (bron: sprietje). Op het eind van de dag komt het toch op niets anders neer dan het volgende: Ofwel je kiest voor een (ahum...nogal aanwezige) Wavefrontier met een maximale afval van 0,1 dB bij de LNB's die het verst van het midden staan, ofwel je kiest voor een gewone offset schotel of een Multifocale schotel (die blijkbaar helemaal niet zoveel beter zijn dan een gewone offsetter) met een afval van 1 dB bij deze LNB's. Niet gehinderd door enige kennis - maar just mij two cents: Je kan er gif op innemen dat door verfijndere modulatietechnieken en door steeds scherper afgebakende footprints in de toekomst steeds hogere eisen worden gesteld aan de antennes - dus speel op safe qua versterking, tenzij je het leuk vindt om eens per 8 jaar de schotel te vervangen. Ik zou voor geen goud een wavefrontier in m'n tuin of aan m'n gevel willen - optisch zie ik dan liever een offset met een diameter van 1,2 of 1,5 meter waarin de overkill factor zorgt voor voldoende signaal bij de buitenste LNB's. Maar smaken verschillen. Dan nog de E85 antenne: die staat nu zo'n drie jaar in de tuin en munt uit in roestvrij zijn. De coating bestaat uit een harde, kunststof laag - onvergelijkbaar dikker dan een laklaag van een auto en dan dat van een Triax die ik ooit in handen heb gehad. De LNB arm daar kan je een olifant aan ophangen, en extra ondersteuning van de LNB arm - (zoals bij de big bisat geloof ik) zijn niet nodig. En het ding is ook nog eens betaalbaar.
 10. @sprietje: welk deel van de LNB moet in het brandpunt staan: het begin van de feedhorn of de twee haaks op elkaar staande pickup antennetjes?
 11. @sprietje @ceesv: Dat dacht ik al: Niet zozeer het signaalniveau richting satreceiver is bepalend, maar het signaalniveau ten opzichte van de ruis. In die zin is - denk ik - naast de hoogte van de antenneversterking de ruis bepalend die de LNB toevoegt aan het hyper-zwakke ingangssignaal welke vervolgens mee versterkt wordt. Met helder vriesweer zou het dus ideaal zijn: weinig vocht in de lucht en bevroren electronica (met navenant lagere ruis). Het moet alleen niet gaan sneeuwen.
 12. Ik gebruik al jaren voor mijn (binnenkort te vervangen Travelsat UFO) caravanschotel. De satfinder die ik gebruik is een good old Schwaiger: Deze is permanent tussen de LNB en sat receiver geschakeld. Nu lees ik dat deze finder een demping van 8 dB introduceert. Moord, brand (zitten we te miepen over de 3..4 dB verschil die een 64 versus een 85 cm antenne introduceert - en dan accepteren we zomaar 8 dB verlies). Maar....zou het zo kunnen zijn dat deze demping in de praktijk niet zo relevant is? Een grote schotel brengt een verbeterde signaal/ruisverhouding met zich mee (het satellietsignaal wordt sterker dan de alomtegenwoordige, statische ruis), de LNB versterkt het signaal, voegt liefst zelf zo weinig mogelijk ruis toe, en mixt het met een HF signaal, zodat het verschilsignaal (met een voor een coax kabel behapbare lagere frequentie) panklaar wordt aangeboden. Ik kan mij voorstellen dat de signaal/ruisverhouding bepalend is voor het feit dat je aan de randen van een footprint wel of geen beeld kan ontvangen - en dat de demping tussen de LNB en de satelliettuner een ondergeschikte rol speelt. Is mijn aanname juist en is het waste of effort om een satfinder te bestellen die een lagere demping heeft?
 13. Ik ben een nono op het vlak van satellietmeters. Kan je uitleggen wat wij hier zien? Zelf zou ik denken dat je zou kunnen volstaan met signaalsterkte en bit error rate. Zo kan ik dan de elevatie, azimuth en de skew instellen. Wat is het nut van het kunnen zien van het spectrum?
 14. @Sprietje: Leuk! Geen dipolen zoals ik eerst dacht, maar trillingsholtes per polarisatierichting die op slimme manier per polarisatierichting uitkomen op een golfpijp richting de LNB. Staat de antenne goed gericht, dan zullen de golven van elke holte in fase trillen en elkaar versterken. Schuin stand zal resulteren in een afnemend signaal bij de LNB (want: uit fase)
×
×
 • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid