Ga naar inhoud


Speakerkabel,stroom,spanning en impedantie


Aanbevolen berichten

In veel audio winkels wordt (zeer)dure speaker kabel verkocht onder het motto beter geluid.Ik had hier kabel van een bouwmarkt (2*2,5mm) en dat ging prima.Onder invloed van alle berichten over het belang (?) van hoogwaardige speakerkabel toch maar de portemonnee (weer <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smirk.gif" alt="" />)opengezet en voor 30 euro 10 meter snoer gekregen zijnde kwaliteit beter dan gemiddeld.....(volgens verkoper)

 

Thuis exact in 5 gelijke lengtes geknipt, en aangesloten op de fronts(Biamp dus dubbel) en de center (enkel).Resultaat:hele cd collectie gedraaid maar geen hoorbare verbetering(verschil) gemerkt.

 

Uitgaande van een sinus toon van 50 Hz (dit komt ook uit je stopcontact) en een impedantie(=wisselstroomweerstand) van ca 8 ohm zou bij een spanning van 32 volt er 4 Amp moeten lopen door de speakerkabel;dit moet dan resulteren in ca 138 Watt vermogen in de speaker.

 

Die 4 ampere kan ook heel goed door een 1 mm2 snoertje van echt H**A. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

Er wordt door hifi mensen gesteld dat de aders elkaar beinvloeden middels magnetische velden (volgens hen wordt diit voorkomen door een onderlinge tussenafstand van enkele millimeters) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/disc.gif" alt="" />

Achter mijn audio systeem lopen net als bij iedereen vele 230V AC 50 Hz snoeren en daarbij de voeding van de keuken,vaatwasser kookplaat enz.Deze kabels lopen tegen mijn speaker kabels aan en voeren stromen tot 16 Ampere en zullen dus zeker 4keer grotere magneetvelden opwekken.Deze "velden" hebben nog nooit een hoorbare brom op de speakers ten gehore gebracht. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Het enige apparaat dat dit voor elkaar krijgt is de TV op de centerspeaker.Een Tv maakt gebruik van magnetisme om een elekronenstraal af te buigen ......(met behulp van enkele kVolts aan spaning)

Worden we (met zn allen) genept met de kabels ??????? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites


echt wel

en we worden niet alleen genept met de kabel

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

het is een feit dat een koe meer schijt dan een geit want had die geit dit geweten had ie vast meer dan die koe gescheten

Link naar reactie
Delen op andere sites

Je maakt een paar denkfouten.

 

We hebben het hier niet over energie voorziening. Het uitrekenen van de stroomsterkte is hier zinloos.

De vraag die je je moet stellen is hoe een signaal er aan het andere einde van de kabel uitziet. Is die sinus nog steeds een sinus? Zit er ruis op het signaal?

 

Verder zeg je al dat jij het niet kan horen. De hele installatie is zo sterk als de zwakste schakel. Hoe goed is de rest van je installatie? En de opstelling in je huiskamer? En inderdaad, veel mensen zullen het verschil domweg niet horen.

 

Op internet is wel het een en ander te vinden over de zin en onzin van kabels (interlinks en speaker) voor je hifi installatie.

 

Er geldt hier dus maar 1 advies. En dat is luisteren. Als jij het verschil niet hoort tussen een kabel van die winkel en die duurdere (overigens nog steeds goedkope) kabel, dan moet je zeker die kabel van 20.000 euries niet kopen. En die bestaat echt.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

Uitgaande van een sinus toon van 50 Hz (dit komt ook uit je stopcontact) en een impedantie(=wisselstroomweerstand) van ca 8 ohm zou bij een spanning van 32 volt er 4 Amp moeten lopen door de speakerkabel;dit moet dan resulteren in ca 138 Watt vermogen in de speaker.


Die luidspreker-impedantie is een gemiddelde waarde, volgens DIN norm gemeten met 1000 Herz.
Dus bij lage frequenties kan dit wel afnemen tot zelfs 1 Ohm

Geplaatst in jouw berekening 32 Volt / 1 Ohm is 32 Ampère ofwel heb je dan een versterker van 1024 Watt nodig.
Dan zul je wel begrijpen, dat er wel zeker een dikke kabel (soort auto-startkabel) nodig is om deze grote stroom te kunnen verplaatsen.
Hoe lager nu de weerstand van de draad..hoe minder het verlies van het transport, dus verminking van het signaal.

Snurker <img src="/ubbthreads/images/graemlins/disc.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/regels.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

( Straks zijn meer behangers nodig om OLED schermen tegen de wand te plakken)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben het helemaal met je eens dat de impedantie van de speaker verloopt met de frequentie, maar de de meeste betere speakers hebben een impedantie die in de lage frequenties min of meer vlak is tot aan de -3dB ondergrens(dit is trouwens de helft minder geluidsdruk dan 0dB) die vaak rond de 35 to 45 Hz ligt.

 

Het is ook handig om dit soort lage frequnties door een speciale speaker weer te geven en daar is de subwoofer geboren.

 

In de elektra centrale stopt men een zuivere sinus vorm in kabels daarna in trafos dan onder de grond door je meterkast, door t echt H**A verlengsnoer(half opgerold)en dan op de oscilloscope en wat zie je ........een zuivere sinus.

 

Tot nog toe hebben we vastgesteld dat een speakerkabel een gelijkstroomweerstand heeft,een capaciteit heeft(condensator) en een reactantie (spoel).

Theoretisch is het mogelijk dat een van deze drie een vervorming van het signaal geeft maar of dat te horen is???

 

Is dit dan te meten???????(op een scope) <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Er is ook nog een hype geweest om luidspreker-kabel te maken

van flatcable, om en om massa en signaal.

Ik geloof het allemaal niet zo.

Ik ben het eens met de mensen die zeiden dat je op je gehoor

af moet gaan!

Wat wel belangrijk is, is dat je de kabels naar je luidsprekers

even lang moet maken(ivm fase). Dat kun je wel duidelijk

horen met surround-effecten, een eenvoudige stereo-opstelling

kan al een aardig surround-sound geven.

Mvg, wammes.

Ik lees veel dus ik hoef niet veel te posten.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jij hebt het nu alleen over 50 Hz, door audio kabel lopen frequenties tot 44000Hz bij een beetje installatie.

Hierbij gaan de aders van de speakerkabel bij hogere frequenties meer kapaciteit ten opzichte van elkaar krijgen ,

waardoor de hogere frequenties gedempt bij de speaker aan komen.

 

Dus kabel met enkele mm ruimte tussen de aders hebben een mindere demping op hogere frequenties, dan het gewone tweelingssnoer.

Hierdoor klinken de hoge tonen schoner, mooier, scherper. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

VU+ Solo2 HD, XTrend ET 9200 , XTrend ET 4000, TF 7700hsci
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

stel dat je een zware eind versterker hebt die zou ik niet graag veel vermogen door een kabeltje van 1mm2 laten duwen

ook moet je erop letten dat veel muziek bestaat uit pieken en dalen als je een zwakke kabel hebt en de installatie bv op 2 ohm geschakelt dan zal die eerder klippen waardoor de kans op beschadigen groter wordt.

en daarbij komt dat het ook afhankelijk van jouw luidsprekers is

stel dat je zware speakers hebt die een hoop vermogen vreten dan zal je onzettend veel weerstands verlies hebben op een dunne kabel en dan is het zeker hoorbaar en meetbaar.

Link naar reactie
Delen op andere sites

kabels zijn kabels of kabels:)

tja van home audio ben ik niet echt op de hoogte . daar ik meer in car hifi bezig ben <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

eigelijk is het allemaal onzin . oke er zijn verschillen tussen speaker kabel en speaker kabel

dat zijn zijn ze stug of soepel <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

en het materiaal .

koper of zilver

 

voordeel van soepel is dat ze beter weg te werken zijn achter plintjes enzo .

 

en het verschil tussen koper en silver <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

koper voldoet byna altijd .

silver is volgens de kenners beter in staat om de hoge tonen door telaten . en dat zou dan voordelen geven te opzichte van de dynamiek ( hoge tonen komen beter uit . ruimtelijker geluid ) enzo . Nadeel van silver is dat je dus ook snel te schel word ( bepaalde stemmen krijgen dan de nadruk op S klanken ) en je mag van mij aannemen dat wil je echt niet, je word gewoon moe van het luisteren dan . MIJ idee over kabel is dan ook gewoon de goedkoopste koper draad die er is tussen de 2,5 en 4 MM voldoet aan alle eisen . Belangrijker als dat speakerdraadje zijn de filters ! die moeten kloppen standaard worden de meeste tweeters in de boxjes afgefilterd rond de 2500 HZ (terwijl de meeste tweeters onder de 3000 hz niet zuiver spelen) doormiddel van simpel condesatortje . Dit is een super goedkope oplossing van de fabrikanten en is voor de meeste mensen ook ruim voldoende . maar wil je meer dan zal je dus eens moeten kijken naar zobel netwerk enz .

mijn mening is dus ook kabels maakt niks uit . alleen aanpassen aan het opgenomen vermogen dus 2.5 voor speakertjes tot 100 watt en 4 voor subwoofer . . behalve als iets storing geeft dan zou je eens kunnen kijken of het aan die goedkope kabel ligt ( meestal niet dus)

meestal zijn dat de rca kabels ( als die gebruikt worden )

 

gr

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je nu eens een keertje het geluk hebt gehad om in een echte studio een test te kunnen meemaken

 

(zoals ik een jaartje of vier geleden in stuttgart bij een grote uitgever van tijdschriften over dit thema en auto's)

 

dan zal rekenen of meten leuke waarden opleveren, als je ze al kunt interpreteren, maar de luisterproef is maatgevend..

Stond erbij en ik keek (luisterde) ernaar.

 

er zijn grote verschillen en kleine verschillen waarneembaar.

afhankelijk van de kabel.

 

cheers

Perfect Motion - Boys Own Mix

Sunscreem, Terry Farley, Pete Heller

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Precies. Alleen maar praten over ohmse weerstand is zinloos. Maar je moet het wel kunnen horen. Dus stap 1 is haal in de winkel een paar goede oren (kon dat maar) en verder heeft deze discussie voor surround setjes uit 1 doos geen enkele zin.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

toen ik mijn installatie kocht kreeg ik er als "service van de zaak" gratis speakerkabel bij.

op die kabel staan pijltjes en die moeten naar de speaker wijzen. andersom aansluiten zou een slechtere geluidskwaliteit geven.

hebben de hi-fi fanaten daar ook een verklaring voor?

 

bromtol

mij zie je hier niet meer posten, hoewel ik me soms erg in moet houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik zou het niet meer durven zeggen waarom ... dat bij speaker kabel zo zou zijn

 

maar op de cinch kabeltjes die ik ook hier bij mij gebruik staan die pijltjes ook

en simpel als ik ben <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> doe ik gewoon dat wat dat pijltje suggereerd. ( in - uit )

 

bij de cinch is het nog enigzins verklaarbaar omdat de wikkelrichting van de buitenste afscherming zelf ook een veld oproept welk gecompenseerd is

 

bij je geluidkabel weet ik het niet..

 

misschien een ander die daar iets meer over kan uitleggen..

 

cheers

Perfect Motion - Boys Own Mix

Sunscreem, Terry Farley, Pete Heller

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bij dikke stroom kabelen is dat ja omdat na een paar kilometer je een magnetisch veld hebt en zo teveel vermogen verliest daarom draaien ze dan de richting van de wikkeling om om dit tegen te gaan.maar bij een inch of luidspreker kabel zal dit wel de grootste onzin zijn

denk dat het alleen wat beter verkoopt als er pijltjes op staan.(niet iedereen heeft dit natuurlijk <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...