Ga naar inhoud


Frequentie verkoppeling fm band


Gast

Aanbevolen berichten

Dat begrijp ik niet.

alleen als de diverse zenders 100% gelijk lopen kan dit volgens mij werken. dat dan ook alleen nog in theorie. zowel de phase van de diverse zenders zal 0 afwijking van elkaar mogen hebben, en de modulatie idem.

op moment dat er ook maar iets verschuiving optreed zijn de rapen gaar, en zal je interferentie krijgen. Ook bij een FM gemoduleerd signaal.

Omdat de afstanden tussen de zenders niet overal gelijk zijn zal je dit dan toch nooit lukken ?

Goed 300.000 KM per sec. is vrij snel, en stel dat men op 1 punt ervoor kan zorgen dat de phase van twee verschillende zenders 100% gesynchroniseerd zijn, dan zal er een paar kilometer verder toch altijd een phaseverschuiving optreden ??

Of zie ik dit verkeerd ?

Peter.<p>

Oh ja, beetje off topic misschien ?

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoe het technies in elkaar zit weet ik ook niet precies maar dat ze ermee bezig zijn dat weet ik zeker

Ze zijn aan het testen in Rotterdam met Radio 10

Of alles gaat werken dat weten ze pas na de test

Maar als het niet haalbaar zou zijn theoretisch

dan zouden ze ook geen tests doen

Maar stel dat de zenders 100km van elkaar staan

dan zouden ze theoretisch elkaar op 50km in de weg zitten hebben ze dan ook niet beide de zelfde vertraging

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit systeem van gelijke frequenties voor dezelfde zender in de FM band en ook op MG/AM wordt al sinds jaar en dag in Engeland toegepast en is in de praktijk op hart en nieren getest.

De Nederlandes PTT/Nozema moet natuurlijk het wiel weer eens opnieuw uitvinden zodat die amtenaren met hun meet-orgies, hun job blijven behouden.

DAB (Digital Audio Broadcast) in Duitsland berust op hetzelfde principe van frequentie gelijkheid. Bij DAB heeft het effekt van multipathing een ander voordeel. Door deze reflekties vullen de signalen elkaar juist aan zodat een zeer stabiele ontvangs bij mobiliteit gegarandeerd wordt.

laugh.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dit is absoluut geen probleem en werkt prima...<p>Het zaakje moet uiteraard wel zero-beat zijn.<p>Je hebt trouwens altijd wel last van multi-path.

Het is ook niet zo dat de verschillende zenders elkaar overschrijden kwa bereik, meestal worden zwakkere zenders toegepast met een behoorlijk richteffect.<p>Dit wordt al een hele tijd gedaan in oa. Engeland en Frankrijk.<p>Het voordeel van gebruik zwakkere zenders en een grotere dichtheid hiervan is wel dat men beter kan inspelen op propegatie.<p>Engeland gebruikt ook nog een tweede soort van organiseren van de nationale ether.<p>Bijvoorbeeld Radio1 97 to 99.<p>Oftwel je komt ze alleen tegen tussen 97,1 en 99,9MHz.<p>Bij condities vrijwel altijd in Nederland te horen op 99,3MHz.

Receiver: VU+ Solo 4K

Schotel: Digiality 85cm multifocus, 4x Triax PLL LNB, 4x Digiality DiSEqC 1.0 High-Iso (Astra1-2-3, Hotbird)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Deze truuk word allang bij de hermandad gebruikt, maar is geloof ik geen succes, omdat zij geen goede frequentie stabiliteit hebben,voor de Nozema is dit echter geen probleem om dat zij een zeer nauwkeurige standaard gebruiken, n.l.de syc puls van de tv zenders, en dit word gekoppeld aan alle tv zenders en studio's door het hele land, dus als Lopik uitvalt dan ligt het hele zaakje PLAT. <img src="graemlins/huilen.gif" border="0" alt="[Huilen]" />

Deze sync word ook gebruikt door de sterren wacht in Dwingelo, en word door de TH van Delft,die een atoom standaard heeft,gecontroleerd.

Men kan deze dus ook voor de radio gebruiken.

Maar dan zal ook het bandplan aangepast moeten worden internationaal.

73's SJAAK<p>[ 14-12-2001: Bericht gewijzigd door: Sjaakk ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nou Sjaakk, dat verhaal van die sync puls lijkt me toch wel sterk. Zonder hier met een leervinger te willen zwaaien, TV sync heeft een frequentie van 15.625 Hz horizontaal en 50 Hz (raster) vertikaal.

Om van deze lage frequentie een referentie te maken zet ik mijn vraagtekens bij.

Bij alle TV zenders worden vrijlopende sync generatoren gebruikt die met niks gekoppeld zijn. Dit is namelijk nergens (meer) voor nodig. Die dingen zijn gewoon vrijlopend. De stabiliteit is dermate hoog dat hier geen verdere synchronisering voor nodig is. Om hier dan weer het FM zendernet vanwege de frequentie stabiliteit te willen koppelen lijkt mij echt geen goed idee.

Als dit inderdaad zo´n hoge nauwkeurigheid zou vergen zijn daar veel betere middelen voor zoals bijvoorbeeld de atoomtijdklok in Braunschweig waar b.v. de DCF tijdklok in Mainflingen (op 77Khz) weer mee gesynchroniseerd word. Dit is één manier.

De andere meer voor de handliggende manier is:

neem één hoofdzender, centraal gelegen als referentie, en genlock alle andere secundaire, omliggende zenders hiermee en klaar is Kees.<p>Groet, Fred smile.gif" border="0<p>[ 15-12-2001: Bericht gewijzigd door: svetik ]</p>

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nozema is bezig om op de fm radio frequenties te verkopelen.

Dit houdt in dat de zenders van 1 station door het hele land op de zelfde frequentie komen.

Door alle zenders met gps of dcf te koppelen zodat alle zenders exact op de zelfde frequentie lopen zal er geen overgang te horen zijn als van de ene zender overgaat naar de andere (de zelfde zender in een ander gebied )

De reden hier voor is dat er dan weer meer ruimte op de fm komt zodat er weer meer zenders bij kunnen

Misschien ook weer wat ruimte voor de vrije radio amateur en als die het zelfde doen met wat kleine zendertjes dan heeft de rcd ook weer wat te doen (het is alleen jammer dat het nogal in de papieren loopt)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Svetik, ik moet je toch teleurstellen maar het is echt zo, want je kunt aan een sync puls een oscillator locken, en de stabiliteit van dit signaal zit toch al gauw op 10 tot de min 13e, nauwkeurigheid hoor, en DCF haalt ook maar zoiets, natuurlijk is dit wel stabiel maar voor hun voldoende.

De sterren wacht gebruikt Quasaars(schrijf ik dit goed?), dat zijn sterren die een nauwkeurige freq. afgeven en als referentie voor hun schotels en ontvangers gebruikt word, en dit word om de zoveel tijd gecontroleerd door de TH in Delft die in Nederlan de beste standaard heeft,en dat doet men ook via de sync puls van NED 2.

Tevens word deze sync voor het hele omroep bedrijf gebruikt,men heeft 1 sync doos voor alles,wan je kunt je wel voorstellen wat er gebeurt als dit niet in de pas loopt.

Vroeger was dit een probleem met het omschakelen tussen de studio's onderling, dan zag je het beeld rollen.

Wil je hier meer over weten dan kan ik je in kontakt brengen met een bevriende zendamateur die deze meting n.l.doet voor zijn werk.

73's Sjaak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry Sjaakk, we gaan misschien een beetje off-topic. Sync pulsen van TV zenders zijn niet de methode om FM zenders die op gelijke frequenties moeten uitzenden te verkoppelen. Hoe wil je in godsnaam 15.625 hz/50Hz naar laten we zeggen 100.7 Mhz brengen. Wat frequentie verkoppeling betreft.

Ook bij Ned1/2/3 in Hilversum staat doodgewoon een Philips, Tektronics, Grass Valley of Trilogy Sync Gen dom voor zich uit, vrij lopend, genlocked met weet ik veel wie voor zich uit te blerren. Alle signalen worden tegenwoordig met elkaar dmv van synchronisers in sync gebracht.

Dan moet het signaal nog op en AM draaggolf (quasi SSB)gebracht worden om daarna weer te worden gedemoduleerd. Krijgen we daar niet een jitter van...? Nou ja. Ik ben echt nogal sceptisch<p>Fred

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij wordt genoemd principe ook wel boosting genoemd. Momenteel wordt dit ook al toegepast door SKY radio, hieraan is echter nooit veel ruchtbaarheid gegeven. (Bijvoorbeeld op de frequenties 100.4 en 100.7). Ingeval van Sky wordt dit gedaan door een sterke zender (lpk) met een relatief zwakke (hgl) te combineren.

Bijvoorbeeld de zenders Hengelo & Lopik (beiden 100.7). Mijn ervaring is dat je in een vrij groot gebied +/- 20 km interferentie (=storing) kan hebben. Moderne RDS ontvangers lossen dit op door ingeval van sterke interferentie tijdelijke over te schakelen naar een andere frequentie (100.4 smilde).

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...

Heren HF freaks (hahahi)...

Nog even een opmerking over die frequentieverkoppeling en of dit nu wel of geen storing geeft.

Ik ging afgelopen week op vakantie en reed naar het zuiden van Zwitserland. Dan kom je door ik weet niet hoeveel tunnels, sommige daarvan zijn kilometers lang. En je kunt door zo´n lange tunnel perfect naar DRS1 luisteren op één en dezelfde frequentie, zonder ook maar een spatje van storing. Rijdend door zo´n tunnel heb ik goed gelet op anntenes en je kunt duidelijk de FM zender antennes zien hangen om de paar honderd meter. (niet te verwarren met GSM antennes)

Dit bewijst toch dat het perfect werkt en dat sinds jaar en dag al.<p>Fred wink.gif" border="0wink.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Volgens mij wordt dit systeem gebruikt door de brandweer. En die accepteren het niet als er gebieden zijn waar je door onderlinge storing een slecht ontvangst hebt..

Vaak als er proef-alarmen over de hele regio worden gegeven hoor je aan de hoeveelheid ruis dat er verschillende zenders worden in en uitgeschakeld. Ook tegelijkertijd. Ooit heb ik eens de communicatie gevolgd van de technici (rohde & schwartz ??) die de boel aan het inregelen waren en dat was geen simpele klus ...<p>Overigens kun je volgens mij voor synchronisatie het beste een GPS ontvanger gebruiken. Dit is uiterst nauwkeurig, goedkoop en wordt tegenwoordig vaak gebruikt in professionele systemen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Svetik, dit systeem wat jij noemt word al jaar en dag in sommige nederlandse tunnels gebruikt,maar alleen voor de vaderlandse zenders, ditis gedaan ingeval van een ongeluk of ramp zodat de verkeersinfo toch te beluisteren is laugh.gif" border="0 . en met dit soort vermogens heb je natuurlijk GEEN interferentie van buiten, omdat je toch al in een kooi van faraday zit laugh.gif" border="0 <p>Groeten van een gelicenceerde <img src="graemlins/thumb.gif" border="0" alt="[Duimpje]" /> hf/uhf freak.<p>73's Sjaak

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal,<p>Het gebruikte systeem is voor leken onder ons toch vrij simpel uitgelegt n.l. er zit een heeeeeel klein verschil in de zendfreq. de b.v. autoradio merkt een signaal verschil als men in een andere regio rijdt (de radio ontvangt 2 a 3 dezelfde zenders en vergelijkt het signaal)

Daarop reageerd de radio door op de sterkste zender af te stemmen.

De G.S.M. palen werken ook zo!<p>De groeten,<p>view '73<p>(kunnen we geen topic starten met "Technische Notities van....")(hi)<p> laugh.gif" border="0

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...