Ga naar inhoud


Hoe kijkt een schotel nou echt???


Gast albrecht

Aanbevolen berichten

Hallo

ik heb wat tegenstrijdige informatie omtrent de manier hoe een schotel kijkt. We weten dat een schotel ook staat ze horizontal voor bijvoorbeeld Astra met ca. 29 grad omhoog kijkt. Tot nu toe ging ik ervan uit dat de schotel met de gehele omvang(Triax 78cm bijvoorbeeld) omhoog kijkt. Op een andere website genoemd gorbtrack zie ik wat tekeningen die laten zien dat de schotel vanaf de middenpunt kijkt(zie bijlage). Ik heb beide manieren ingetekend met rood en blauwe lijnen en ben benieuwd welke de juiste is??

post-17212-1318258078,8812_thumb.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites


Hoe "kijkt" een schotel omhoog ? Da's een goede.

Zo ingewikkeld is het niet, het is alleen ingewikkeld het begrijpelijk op te schrijven. Ik zal een poging wagen.

 

Je hebt diverse soorten schotels. Schotels met het brandpunt in het midden, de zogenaamde "prime focus" schotels, en schotels met een brandpunt welke uit het midden van de schotel ligt. De meest bekende voor ons zijn de zogenaamde offset schotels.

 

Een prime focus schotel kan je qua constructie vergelijken met een parabolische spiegel. Bij een prime focus schotel ligt het brandpunt dus in het midden. Dit heeft als resultaat dat de elevatiehoek waarmee de schotel ten opzichte van vertikaal op de satelliet is gericht de reeele hoek is. Als de berekende hoek van een satelliet ten opzichte van een bepaald punt op de aarde 30 graden is zal je een prime focus schotel dus daadwerkelijk 30 graden elevatie moeten geven.

 

Bij de offsetschotel is het brandpunt verplaatst naar een punt buiten het midden van de schotel. Dit is bij de door ons gebruikte schotels eigenlijk altijd lager dan het middelpunt. Dit geeft als resultaat dat de schotel minder elevatie nodig heeft ten opzichte van vertikaal. Als de schotel vertikaal staat "kijkt" deze immers al een graad of wat omhoog. Zo kan het komen dat een offsetschotel maar een paar graden achterover geheld staat en toch op bijvoorbeeld Astra-1 staat gericht. Stel dat je schotel ongeveer 25 graden omhoog "kijkt" als de schotel vertikaal staat. Als je je schotel dan in Nederland op Astra-1 wil uitrichten dan hoef je je schotel dus nog maar een graad of 5 "extra" elevatie te geven.

 

Zo kan het dus ook gebeuren dat als je een offsetschotel uitricht op een satelliet die relatief laag aan de horizon staat dat het lijkt alsof de schotel naar de grond "kijkt".

 

Gelukkig staat bij alle mij bekende offsetschotels een gecorrigeerde gradenverdeling op de montagebeugel. Dit om montage te vergemakkelijken.

 

Waarom nu een offsetschotel, die constructietechnisch ingewikkelder is dan een prime focus ?

Heel simpel. Bij een prime focus zit de LNB in het brandpunt, en dus in de weg waardoor het rendement van de schotel lager is dan bij een offset schotel. Des te groter de schotel des te kleiner het verschil natuurlijk. Bij een 1.20 meter schotel is er waarschijnlijk al geen verschil meer meetbaar, maar bij een klein schoteltje is er dus wel degelijk verschil.

Dan nog regen en sneeuw. Omdat een offsetschotel rechter op staat dan een prime focus blijft sneeuw er minder gemakkelijk op liggen. Regen idem natuurlijk.

 

Ik hoop dat het een beetje een begrijpelijk verhaal is geworden. Op internet is er ook wel het een en ander over te vinden.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het is de blauwe variant. Bij een goed uitgerichte schotel komt (onfhankelijk van het type) de evenwijdige bundel vanaf de satelliet na reflectie samen in het brandpunt van de schotel. In het brandpunt zit de LNB.

 

Uiteraard treft de horizontale rode straal de schotel ook wel, maar die wordt zodanig gereflecteerd, dat deze nooit de LNB bereikt. Deze straal wordt dus voor de signaalontvangst niet "gezien" door de LNB.

 

 

Groeten van de zolder.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dat ligt er dus maar net aan welk type schotel.

 

Blauwe lijnen = offset schotel

Horizontale rode lijn = prime focus schotel

 

Of zie ik wat over 't hoofd ??

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi opzolder

als je zegt dat "Uiteraard treft de horizontale rode straal de schotel ook wel, maar die wordt zodanig gereflecteerd, dat deze nooit de LNB bereikt. Deze straal wordt dus voor de signaalontvangst niet "gezien" door de LNB."

houdt dit in dat de rode horizontale lijn GEEN vrij zicht moet hebben ivm obstakels etc.???

Link naar reactie
Delen op andere sites

@albrecht,

 

Ik ben van het volgende uitgegaan. Omdat de satelliet om en nabij 40000 km van ons verwijderd is, kunnen we de stralen van die satelliet die onze schotel bereiken beschouwen als een evenwijdige bundel.

Voor de astra 1 komt die bundel in Nederland op ongeveer 29 graden binnen. En dus zo ongeveer over de boom heen. Die horizontale rode straal kan dus nooit afkomstig zijn van de astra. Richt je de schotel op de astra, dan heb je dus niks te maken met de horizontale rode straal.

 

@prutsie,

 

Natuurlijk vangt een verticaal ingestelde prime focus schotel de horizontale rode straal in en zal hem in de richting van de LNB sturen. Maar die prime focus doet dan niks met de hellende rode straal. Eigenlijk probeerde ik dus te zeggen, dat je je schotel op de blauwe bundel moet richten. Een prime focus staat dan loodrecht op die bundel, een offset staat bijna verticaal.

 

Terwijl ik dit tik, heeft Icon mijn betoog al geïllustreerd. Goed werk.

 

 

Groeten van de zolder.

Groeten van de zolder.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Een prime focus staat dan loodrecht op die bundel, een offset staat bijna verticaal.

 

Als ik het goed begrijpt is een prime focus schotel beter dan een offset schotel? Scheelt het erg veel?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nee, een prime focus is niet beter, het is een andere techniek. Het is zelfs zo dat bij kleinere schotels een prime focus minder goed is (dus slechter) dan een offsetschotel. Bij een prime focus schotel zit de LNB immers voor de reflector (de schotel). Dat geeft "schaduwwerking" op de schotel. Het gedeelte welke in de schaduw zit krijgt geen signaal en refelcteert dus ook geen signaal. Kijk maar eens naar het plaatje welke Icon heeft bijgevoegd.

 

groeten,

Peter.

Niet gehinderd door enige vorm van technische kennis zet ik onbevangen overal mijn schroevendraaier en soldeerbout in.

Link naar reactie
Delen op andere sites

En dat is niet het enige nadeel van een primefocus.

Een lnb+feed met een op de schotel afgestelde f/d komt erg precies.

Anders kijkt hij over de rand van de schotel en pikt dan grond straling op (lnb kijkt naar de grond), en deze is 10 keer zo sterk als het satelliet signaal wat dan in de ruis verdwijnt.

Om dit te vermijden worden lage f/d verhoudingen gebruikt, wat op zijn beurt weer nadelige gevolgen heeft voor de versterking en het in het focus punt krijgen van de lnb.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Niet vragen is dom, want dan blijf je dom. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

f/d is de focus afstand gedeeld door de schotel diameter.

Het is dus een verhoudingsgetal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...