Ga naar inhoud


Icon

Lid
  • Items

    259
  • Registratiedatum

  • Laatst bezocht

Over Icon

  • Verjaardag 08/19/1966

Aanvullende info

  • Geslacht
    Mannelijk
  • Locatie:
    Urk
  • Interesses
    Satelliet, Fotografie, Computers, 3D-printen

Recente bezoekers van dit profiel

De recente bezoekers block is uitgeschakeld en zal niet meer getoond worden aan gebruikers.

Icon's prestaties

Rijzende ster

Rijzende ster (5/8)

  • Conversatie starter

Recente badges

  1. Icon

    PLA en zonlicht

    Ik heb hier al een paar jaar wat met PLA geprinte 'dingetjes' buiten liggen om te zien hoe dat reageert onder invloed van de weersomstandigheden. Deze hebben dus al meerdere keren zomer, winter, regen en wind meegemaakt. Tot nog toe is het wat verkleurd, doffer geworden en een langwerpig (zwart) onderdeel is een beetje kromgetrokken. Verder is het nog steeds stevig, en niet bros. Toch zou mijn keus voor een onderdeel wat buiten gebruikt gaat worden, en wat ook nog wat kracht moet kunnen hebben niet voor PLA zijn. PETG is al beter, mede vanwege de wat hogere temperatuurbestendigheid. Maar voor buiten wordt over het algemeen ASA of ABS geadviseerd. Alleen deze laatste 2 zijn lastiger te printen.
  2. Er zal ongetwijfeld wel kwaliteitsverschil zijn tussen verschillende merken filament. Maar of een rol die de helft duurder is, nu ook zoveel beter is? Ik zou het niet met zekerheid durven zeggen. In de afgelopen jaren heb ik van meerdere merken 1 of meer rollen gebruikt, en echt slecht filament ben ik nog niet tegengekomen. Ik ga zoveel mogelijk over op PETG omdat dat een wat hogere glastransitietemperatuur heeft. Van PLA is dat +/- 60°C en van PETG +/- 85°C. Er is grote kans dat een van PLA geprint voorwerp in de zon (of in een auto die in de zon staat) zal gaan vervormen, terwijl die kans met PETG minder is. Van PETG wordt wel vaak beweerd dat het lastiger print dan PLA, maar daar heb ik zelf gelukkig geen last van. Er treed wat sneller stringing op, maar met de juiste instellingen is dat weer goed te voorkomen.
  3. Met 'warping' zou ik persoonlijk eerder de temperatuur van het printbed wat verhogen dan de temperatuur van de nozzle. Maar het blijft altijd een vervelend probleem waar niet zomaar dé oplossing voor te geven is. Wat betreft het PLA, heb ik heel veel gebruik gemaakt van de jupiter serie van een erg bekende Nederlandse webwinkel. Maar ik ga steeds meer over op PETG (van eSun). Effen kleuren koop ik alleen nog maar in PETG. Ik koop nog wel twee kleuren PLA omdat ik die nog niet in PETG gevonden heb, en dat is dan van Polymaker. Als slicer heb ik erg lang Cura gebruikt, maar ik ben met volle tevredenheid overgestapt op Prusaslicer.
  4. Is je laagdikte echt ingesteld op 0,4mm? En wat is dan de diameter van de nozzle? 0,4mm is een hele gangbare diameter voor een nozzle. Maar dat zou ik de laaghoogte terugzetten naar 0,2mm. Een algemeen advies is om de laaghoogte maximaal de helft van de nozzle-diameter te houden. (Als je dus een nozzle van 0,8mm gebruikt, is die 0,4mm laaghoogte wél goed).
  5. Gefeliciteerd met je aanwinst. Veel plezier en goede prints gewenst!
  6. Marillion is bekend geworden door het nummer "Kayleigh". Maar in mijn beleving hebben ze zoveel méér mooie muziek gemaakt. Script for a jester's tear bijvoorbeeld (van het gelijknamige album).
  7. Mooie oplossing! Nou ben ik niet thuis in die programmeertaal, maar ik heb het wel even doorgelezen. Ik kan er dus overheen gelezen hebben, maar zit er een 'automatische pompstart' in dit geheel? Als straks de zomer komt, en je CV installatie gaat een paar maanden niet meer aan, is het niet handig als je pomp(en) zolang stil blijven staan. Elke week een paar minuten laten draaien voorkomt dat je pomp(en) gaan vastzitten.
×
×
  • Nieuwe aanmaken...