Ga naar inhoud


Voeding levert te hoge spanning


Andre1

Aanbevolen berichten

Gisteren gemerkt dat ik geen ontvangst meer had op alle zenders van mijn Humax IRCI 5400. 0% ontvangst, 0% kwaliteit. De menufunkties werkten normaal maar zenderzoekfunktie en motor werkten niet. Groene lampje in SG2100 brandde. Bij handmatig proberen te draaien van de schotel blokkeerde de receiver. Dan de Humax Cleaner erin gezet, originele Humax software en nieuwe settings. Resultaat: Loader 1.37, rA en drie knipperende puntjes, verder niets. Ik heb dan de voeding eruitgehaald en volgende waarden opgemeten (tussen haakjes de waarden die op de print staan):

17.5 V (15V)

5.4 V (3.4V)

8.2 V (5 V)

14.8 V (8 V)

28 V (17 V)

40 V (23V)

48.6V (30V)

Dus aanzienlijk hoger dan normaal.

Ik heb dan C9, C10, C13, C14, C15, C16, C17, C18 en C19 vervangen.

Niet de C20, C21, R21 en ZD3 omdat ik die een jaar geleden al vervangen had.

De spanningen bleven min of meer gelijk hierboven (veel te hoog dus).

Wat kan ik nog proberen? Ik hoop dat de receiver niet beschadigd is door die hoge spanningen.

Link naar reactie
Delen op andere sites


<img src="/ubbthreads/images/graemlins/cool.gif" alt="" />kan het niet zijn dat je net spanning te hoog is 240 ipv 220

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />Groeten Benno

Link naar reactie
Delen op andere sites

Die spanning moet je niet onbelast meten. Een oplossing voor je probleem heb ik echter niet.

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Vannacht is mijn voeding ook stuk gegaan (ongev. 6 maanden na laatste rep!!, alle elco's opnieuw vervangen (2 waren er daadwerkelijk stuk), ook de diodes Z03 en D12 en de weerstanden R19 en R?? (print is zwart).

 

Voor de rep. even gemeten op 17V ,23V en 38V uitgangen, hierop stonden de de dubbele spanning 38V, 45V, 97Vdus. (onbelaste meting want het kreng kon niet meer belast worden...)

 

Na de rep. alles weer binnen de grenzen (ca 10% afwijking)

 

FredjeV

Rebox RE8500 V2.11.34

Link naar reactie
Delen op andere sites

OK, vanavond zal ik de 2 caps vervangen (die heb ik nog liggen) en eventueel later deze week de weerstand en z-diode. De hierboven opgegeven spanningen kloppen niet met de werkelijkheid. Multimeter defekt. Ga nieuwe kopen. Intussen heb ik nog maar eens nieuwe software in de receiver gezet maar zonder resultaat. Ik heb de indruk dat het uploaden van software van pc naar receiver met horten en stoten verloopt (ik weet niet meer of dat vroeger ook zo was). Ook is de pc allang klaar dan duurt het nog zeker 30 sec. vooraller ik "ready, press standby" op mijn TV scherm zie.

Link naar reactie
Delen op andere sites

De netspanning is precies 220 V. Ik heb C20 en C21 nu ook vervangen. Nieuwe multimeter gekocht. R21 en R19 losgesoldeerd. Waardes kloppen. Nog een aantal andere weerstanden (op de print) proberen na te meten, maar is moeilijk. Eigenlijk zou je alles moeten lossolderen. Alle componenten van de voeding (en receiverprint) zien er goed uit. Geen verkleurde onderdelen. De grote afvlakkondensator (82µF/400V) ziet er wat opgezwollen uit. Voedingsspanningen kloppen nu ook. (ca. 10% afw. zoals bij FredjeV). Zou dus in orde moeten zijn. Met de laptop eerst DeleteAllChannels.hdf en dan hic10500-00.hdf erin gezet. Geen settings omdat die er toch maar voor spek en bonen in zitten. Met settings kan ik dan wel door de zenderlijst zappen maar er gebeurt hoegenaamd niets. Dus enkel originele software, maar dan kom ik zelfs niet eens in het menu. L1.37, rA en de drie knipperende . . . en daar stopt het.

Ik ben er dus nog lang niet.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hoor je wel het relais klikken of kom je daar ook niet?

 

Als ik het zo lees lijkt het me verder geen voedingsprobleem, alles spanningen kloppen, je kan connectie maken via de PC om de gegevens erin te krijgen. Zie je op het mainboard ook geen zwarte vlekken of verbrande elco's?

 

Wellicht is het tuner gedeelte stuk, of de LNB. Heb je deze al een gechecked? Indien de LNB stuk is heb je kans da de rotor ook niet werkt (gaat via dezelfde kabel) en heb je daardoor ook een signaal van 0. Wellicht iets om te checken.

 

Fred

Rebox RE8500 V2.11.34

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het relais klikt. Mainboard lijkt OK. LNB heb ik niet gechecked. Doe ik morgen. Ik heb nog een ouwe LNB liggen. Ik zal die rechtstreeks en niet via de motor aan de receiver koppelen en gewoon op de grond laten liggen. Dan moet ik toch signaal hebben (kwaliteit zal wel 0 zijn natuurlijk). Maar waarom kom ik zonder settings niet eens in het menu? En met settings kom ik wel in het menu maar op de meeste plaatsen blokkeert de receiver: bvb. bij automatisch zenders zoeken, of als ik manueel de motor wil draaien.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja nu ga ik ook ff gokken, als de LNB kortsluiting maakt zal alle connectie naar de LNB (aansturing motor etc) resulteren in een fout. Wellicht???? Ik weet het ook niet.

 

Of je signaal ziet als de lnb op de grond ligt weet ik niet, het lijkt me niet. Of komt er signaal bij jullie uit de grond:-)

 

Fred

Rebox RE8500 V2.11.34

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 4 weken later...
Citaat:
Vandaag een telefoontje gekregen van de Satboer. Heel waarschijnlijk is de tuner stuk. Volgens hem loont het zich niet een nieuwe in te bouwen omdat dit een vrij dure herstelling is (ca.100€). Graag jullie advies.
ik weet niet of je er wat aan heb maar ik heb een keer ergens op het forum gelezen dat er in de tuner een condensator zit die ook wel eens kapot gaat en dat je daarna geen ontvangst meer heb,mss een tip om eens te proberen!

Dreambox HD800se-Openpli3-TripleTunermodule-Suntek usb cabletuner / Hotbird/astra19.2/astra23.5/astra28.2 op triax 78cm + Ziggo Cable 5555

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...