Ga naar inhoud


Paal en schotel onder (lek-) spanning?


Gast Auggie

Aanbevolen berichten

Ik had last van electrische schokjes (tintelingen) als ik de paal of de schotel aanraakte. Ik heb het getest met een digitale spanningstester (geen multimeter, maar zo'n schroevedraaier met 'eenzijdige contactmeting'), en zag 200 Volt staan.

Dit verklaart volgens mij ook waarom mijn kompas niet werkte: ik kon naast de paal staand het zuiden niet vinden.

 

Kennen jullie dit verschijnsel: spanning op de paal?

 

Ik heb een Strong EVO 4325 fta. Die moet dan een hoge lekspanning op de coax zetten?

Of er nog steeds spanning op staat weet ik niet (ik moet daarvoor de ladder op) maar kan wel gewoon sat-TV kijken. Dus alles werkt wel!?!?!

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 56
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Normaliter maak je geen verbinding tussen de coax kabel en de schotel/paal tenzij je een speciale aarding aanbrengt, maar dan heb je zeker geen spanning.

Staat de spanning ook op de buitenkant (f-connector) van je ontvanger?

Zo niet, dan krijgt je paal ergens anders spanning vandaan en zou ik me zorgen gaan maken

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een lekspanning op de paal, maar 200V? Ik heb het nog nooit nagemeten, bij mij komt dit uit de Diseqcmotor en is vanaf het begin (nu ca 3 jaar lang) aanwezig. Volgens mij kan het geen kwaad. Ik heb ook verder geen storingen in het signaal, ook geen problemen met het draaien van de schotel en blijkbaar maakt het voor de ontvanger niets uit.

Wel interressant waar dit fenomeen door veroorzaakt wordt.....Wie volgt <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" />!!

-------------------------

m.v.g. Roy

-------------------------

Topfield TF7700HSCI, TF5500PVR; TF3000CIPRO; 99cm Funke schotel met stab HH100; 80 cm schotel; Mastera III en veel overbodige cams en cards

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als ik dit verhaal lees, lijkt het erop dat de spanning weg komt uit de ontvanger.

Zolang je geen vreselijke schok krijgt, hoef je jou daar geen zorgen over te maken.

Je hebt gemeten met een hoog Ohmig meetinstrument die je eigenlijk bedonderd.

Hij wijst misschien wel 200V aan,maar er loopt weinig stroom.

In voedingen van diverse apparaten worden vaak voor de ontstoring aan de primaire kant v/d trafo condensatoren geplaatst.

Bij deze schakelingen wordt de kast van jou ontvanger als nulpunt gebruikt.

Deze configuratie heeft als bijverschijnsel dat ze spanningen door geven aan de kast v/d ontvanger die vervolgens weer via de coax bij de schotel terecht komt.

Als je de kast van een goede aarde zou voorzien,is het over maar dit is geen “must “.

Suc6

Link naar reactie
Delen op andere sites

Soho was mij al voor, maar ik voeg mijn verhaal er even bij.

 

 

Auggie.

 

Het is normaal dat een ongeaarde ontvanger op het chassis 110V heeft staan.

Dit is een hoogohmige spanning die ontstaat in het onstoringsfilter dat meestal meteen achter de zekering in de netvoeding geschakeld is. Via dit filter worden hoogfrequent spoorpieken naar massa, dus in dit geval het chassis van de ontvanger, afgeleid. Omdat deze condensatoren een hoogohmige weerstand voor de 220V netspanning vormen komt de halve netspanning op het chassis te staan.

Als je een ongeaarde stopcontactenstrook met overspanningbeveiliging gebruikt dan zitten hier ook nog van die condensatoren in die parallel aan die in je ontvanger komen te staan.

Omdat je schotel en mast schijnbaar goed geïsoleerd opgesteld is komt de spanning via de coax dus ook daar terecht.

Vaak voel je deze tinteling als je de F connector van de coax willen aansluiten en daarbij ook even het chassis van de ontvanger aanraakt. Als je schotelmast aan metalen delen van het huis of de flat bevestigd is, is die daardoor vaak geaard.

Als je het chassis van de ontvanger zou aarden ben je van het probleem af.

Behalve als er echt iets fout is, maar dan gaat de aardlekschakelaar er wel uit.

 

Dit verschijnsel is ook vaak de oorzaak van het defect raken van apparatuur zoals LNB,s, computers en audio apparatuur. Als nl een geaard apparaat zoals een computer via een seriële koppeling of audio apparatuur aangesloten wordt op een ongeaard apparaat, en de hete kant van de verbinding, dit is dus de kant die niet aan gnd van het apparaat ligt, maakt contact vóórdat de gnd verbinding gemaakt wordt dan komt die 110V even op de elektronica te staan en dit kan desastreus zijn. Vandaar de raad om geen apparaten te koppelen die ingeschakeld zijn.

In de praktijk valt dit meestal wel mee, omdat veel connectoren zo gemaakt zijn dat de gnd verbinding eerst gemaakt wordt en dan de verbinding met de elektronica. Wil je zeker zijn, zorg er dan voor dat de gnd verbindingen, dit is haast altijd het chassis van het apparaat, met elkaar verbonden zijn.

 

Een computer moet altijd op een gaard stopcontact aangesloten zijn. Als dat niet zo is ontstaan er heel makkelijk problemen met modems en adsl apparatuur.

 

Albert_H.

Nextwave Plus 2500SUC met Canaal Digitaal kaart en penta 1.09, PCTVsat, Skystar 2, Skystar 1 CI, Technotrend V 1.3, DEC3000, 80cm schotel met twin LNB draaibaar op een SM3D12.

Link naar reactie
Delen op andere sites

“Bij deze schakelingen wordt de kast van jou ontvanger als nulpunt gebruikt.” [sOHO]

 

Moet zijn; “Bij deze schakelingen wordt de kast als nulpunt gebruikt, zo ook bij jou ontvanger”

 

BTW; dit onderwerp werd ook al besproken in het Humax onderdeel van dit forum, misschien is het de moeite waard dat ook eens te lezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Soho en Albert,

Jullie verklaring over de lekspanning op de stb is correct, maar daarmee komt er spanning, via de kabel, aan op de lnb.(tv kan ook nog de bron zijn)

De lnb is (normaliter) echter volledig geisoleerd van de schotel en mast en kan die dus niet onder spanning zetten. Aangezien de melding juist alleen een spanning op de mast betreft vraag ik me af hoe die daar komt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb ook een rotor, maar die hangt aan dezelfde coax, en heeft dus geen eigen voeding.

De paal zit ook vast aan een metalen regenpijp en aan een balkonhek, en ik neem aan dat die geaard zijn - dus ook de paal. Ik kan nu dus geen spanning meten. (Misschien even de F-plug losdraaien, maar ik zit 24/24 uur te kijken). <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Ik ben trouwens wel erg gevoelig voor statische lading: bijv. bij roltrappen krijg ik een oplawaai als ik de leuning vastgrijp; bij glazen vitrines met metalen frames idem...

 

Ik bedenk me opeens: ik heb de ontvanger met cinchpluggen op de TV aangesloten, en een TV-chassis staat onder stroom. Misschien geeft dat problemen. Het lijkt mij dat er geen hoogspanning op de verbindingen van een ontvanger staat. Die werkt op laagspanning.

Of de ontstoring problemen geeft???

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn ervaringen hebben mij geleerd niet te sparen op aardingen.

Zowel in de telecom als ook bij sateliet schotels, heb ik alle afschermingen aan een eigen aarde liggen (in Duitsland wordt de NUL ook als Randaarde gebruikt !! en is het dus dubbel raadzaam)

 

Ik heb veel problemen gehad met niet geaarde installaties en daarom neem ik me de moeite om alles goed te aarden.

 

mvg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn schotelbeugel staat ook onder spanning, je krijgt een kleine schok als je 'm aanraakt, maar aangezien je daarvoor op een ladder moet klimmen zit ik er niet mee - zolang 't goed werkt ga ik 't niet repareren.

 

Van die PC netwerkkaartjes (die COAX van vroegah) kreeg je ook altijd een oplawaai als je ze aansloot bij de LAN party. Lijkt wel een soort coax-probleem dus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met die coax bij netwerkpartys, dat is het gelijke probleem als boven al omschreven met de powersupply.....

 

Dat kon je allerdings je pc kosten. Ik heb op die wijze twee computers kunnen begraven.

 

Een ander nadeel van het niet aarden van je mastis dat bij een ontlading door bliksem, al je apperatuur onder stroom kan komen te staan en dus kapot is, ook als het niet direct bij jou inslaat.

 

Ik heb mijn verzekeringspolis even er bij genomen en zoals ik al dacht is het hier zo dat als mijn mast niet een eigen aarding heeft, ik geen dekking van de verzekering heb.

 

Bij vrienden van mij in Frankfurt zelf, was het nog erger, daar was de voorwaarde voor een schotel, dat de schotel onder de nok zou moeten blijven (natuurlijk de mast geaard). Zou dat niet het geval zijn, zou hij voor het hele huis, inclusief de schotel een bliksemafleider op het dak moeten installeren.

 

mvg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met bliksem zit 't wel goed, de schotel hangt ruim onder de nok.

 

schotel2.jpg

 

Mijn ervaring met AV apparatuur is dat aarden aan de randaarde van een stopcontact nooit een goed idee is - daar krijg je meer storing van binnen dan je ermee buiten houdt. Niet voor niks zit er wel een metalen kast omheen, maar is deze nooit aan een geaarde stekker gemaakt.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja, zo heb je een mooie beschutte plaats, ik heb ze midden op het dak.....

 

Alsjeblieft, blijf ver weg van de randaarde. Je weet nooit wat daar nog meer er op zit. Ik heb radio studio's opgebouwd en ben sinds een paar jaren als technicus bij concerten en het carnaval onderweg. In ons club gebouw (Carnavals vereniging in Karben) heb ik alles opnieuw aangesloten.....

 

Daar had men voor mijn tijd alles met randaarde aangesloten en in Duitsland is het gebruikelijk de NUL en randaarde samen te gebruiken.

Wat dat voor gevolgen had mag duidelijk zijn. Brommen, storingen, tot het uitvallen van versterkers. Sinds ik de stroom aansluiting, compleet aangepast heb, filters in de randaarde en een potentiaal vrij aarde als afscherming gebruik, kan ik de versterkers open draaien (totaal bijna 10.000 Watt) en hoor niets. Zelfs niet als ik met de lichtinstallatie speel.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...