Ga naar inhoud


hoe werkt de recalculate optie in de motor setup ?


Jean-Claude

Aanbevolen berichten

hoi, een vraagje : kan ik de recalculate optie gebruiken om de nul-setting van mijn draaibaar systeem te beïnvloeden ?

wat achtergrondinformatie : na installatie van de dreambox heb ik in de motor-setup de "goto x" methode aangevinkt, en de correcte locatie opgegeven (3° oost, 51° noord, approximatief). Met deze instelling kon hij echter geen enkele satelliet vinden. Ik kan ze wél manueel instellen, 1 per 1, maar ik vond die "goto x" veel handiger. Toen merkte ik op dat, als ik de schotel in de nul-setting zette, deze zich ergens tussen de Sirius en de Hotbird plaatste. Ik dacht dat de schotel bij de nulsetting naar de Sirius moest kijken, dit was niet het geval. Ik heb alle sat-posities gedelete, de "goto x" terug aangevinkt, en ik ben met de lengtegraad beginnen spelen, en ja : als ik een lengtegraad van 10° oost opgeef, dan vind hij alle satellieten. Enkel bij Arabsat zit hij er nog een beetje naast, en moet ik hem 2 stapjes naar het westen verzetten, om goed beeld te hebben. Dit is de meest zwakke satelliet, want 1 stapje verkeerd naar het oosten of het westen geeft fouten in het beeld, het moet dus exact goed zijn. Nu is dit een kwestie van de lengtegraad in de "goto x" ietsje kleiner te maken, maar ik heb een ander idee :

stel dat ik in de "goto x" de juiste coordinaten ingeef, ik de schotel manueel goedzet voor de Arabsat, en ik voer het commando 'recalculate' uit. Hij kent dan mijn geografische locatie, hij weet naar welke satelliet hij kijkt, dan kan hij toch een correcte nulwaarde berekenen en deze weer goedzetten, of maak ik een denkfout ?

DreamBox 8000+Xtrend ET10000+Gigablue UHD 4K, openPLi, CCcam, CD+TVV kaarten (gene zever), wavefrontier T90, EMP Centauri 33/12 multiswitch en VEEL te weinig slaap.

Link naar reactie
Delen op andere sites


Vooropgesteld dat je de elevatie en declinatie goed hebt staan, moet je de schotel uitrichten op Sirius. Hoe een en nader in zijn werk gaat staat in meerdere draadjes op dit forum <img src="/ubbthreads/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

we hebben het dus toch maar geprobeerd, op goed geluk af : en het werkt voor geen moer !

na de "recalculate" optie is er helemaal niks veranderd, ik moet nog steeds dezelfde afwijkende lengtegraad opgeven. Blijkbaar werkt deze optie enkel indien je de positie van de satellieten 1 per 1 individueel vastlegd, en niet indien men via de "goto x" optie werkt.

Nu ja, 't was het proberen waard.

DreamBox 8000+Xtrend ET10000+Gigablue UHD 4K, openPLi, CCcam, CD+TVV kaarten (gene zever), wavefrontier T90, EMP Centauri 33/12 multiswitch en VEEL te weinig slaap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

lees mijn eerste bericht : als ie optimaal staat dan vindt hij juist niks !

hij vind enkel de satellieten indien ik hem wijs maak dat ik op 9.550 oost woon, ipv op 3.124 oost (of zoiets).

en die 9.550 is nog niet 100% juist, daarom dacht ik die recalculate eens te proberen. Bah, niet erg, zal via de beproefde 'trial and error' wel de exacte lengtegraad vinden waarop hij alles correct terugvind, inclusief die arabsat.

DreamBox 8000+Xtrend ET10000+Gigablue UHD 4K, openPLi, CCcam, CD+TVV kaarten (gene zever), wavefrontier T90, EMP Centauri 33/12 multiswitch en VEEL te weinig slaap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jean Claude,

 

De oorzaak is dat de uitrichting van je schotel niet optimaal is. Dit kun je ondervangen door met de lengtegraad spelen. Maar dat had je al ontdekt.

 

Je woont op lengtegraad 3 oost, dus als je de schotel uitricht op de sirius ( is meestal gebruikelijk in Nederland, België ), dan heb je al een afwijking.

Met usals ( goto functie ) kun je perfect uitrichten:

Vul de juiste waarde in bij de goto-functie ( lengtegraad, breedtegraad). Laat dan door de dreambox de schotel bijvoorbeeld naar de astra 19.2 E draaien. Ga dan naar de rotor en verdraai de complete rotor net zolang, wanneer het signaal op de astra op zijn sterkst is. Dan zet je de rotor weer vast op zijn paal. Maar nu is het nulpunt van de rotor niet de sirius, maar het nulpunt is nu 3 graden oost. Nu volgt de rotor perfect de boog, waarop de satelieten via de goto functie zijn te vinden.

 

Deze schotel afstel methode heb ik onlangs toegepast met een schotel plaatsen ( draaibare opstelling ) in Denemarken. De lengtegraad daar was 8,5 E, Tsja dan kon ik kiezen: afstellen op de eutelsat 7e of op 10 e.

 

Met vriendelijke groet, paardengek

Door veel lezen en prutsen kom je er wel!
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...