Ga naar inhoud


gelukt..geheugen uitbreiding PDA


Matchless

Aanbevolen berichten

  • Moderator

enige tijd geleden had ik ergens een berichtje op dit board geplaatst met het idee om me Ipaq 3630 uit te breiden met meer geheugen.

 

omdat er mischien nog meer mensen zijn met zo'n ding (of en andere met "maar" 32 mB geheugen) wil ik vertellen dat het me gelukt is om het geheugen te verdubbelen.

In de Ipaq zitten 2 winbond sdram chips type w98121ah-75.

Ik heb toen de datasheets ondezocht en hiervoor passende maar grotere capaciteit gevonden. Dit zijn weer chips die je nergens kan krijgen maar door goed onderzoek ben ik erachter gekomen dat dezelfde soort chips op de sdram plankjes voor de pc zitten. Ik heb voor deze operatie een 128mB plankje opge-offerd waar 4 chips opzaten. Pin-out was dezelfde als de kleine winbond chips.

Na wat problemen (slechte soldeerpunt die ik niet vond)meldt me ipaq nu dat hij 64mB onboard heeft <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

Een groter memplankje(met 4 chips) had ik niet anders had ik wel 256 mB gewild.chipjes wat er nu opzitten zijn MT 48lc16m16A2TG van micron..

Als iemand de operatie ook wilt gaan doen en wat meer info wilt dan meldt hij zich maar,dan kijk ik of ik wat kan uitleggen met evt foto's.

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Moderator

oke dan:

 

je zoekt een sdram geheugen bank voor in de pc waar een van de volgende chips opzitten:

 

W982516AH

K4S561632A/B

HY57V2571620

MT48LC16M16A2TG (deze heb ik nu)

TC59SM816BFT

HM5225165BTT

HYB39S256160CT

 

wel het geheugen eerst testen want het is een pokke karwij om de chips later van de ipaq af te krijgen!!

 

andere zullen ook wel passen maar dat moet je via de datasheets uitzoeken.deze chips zijn iig volgens de cross reference goed.De sdram bankjes zijn dan meestal met 4 van deze chips voorzien en de mem heeft alle 4 chips aan 1 kant zitten. Ik heb een SMD setje (helaas zonder nozzles) en een antistatische mat. Maar als je de metalen aanrecht gebruikt dan werkt dat net zo goed, als je maar ge-aard bent ivm statische ladingen.

De chips heb ik met de hetelucht soldeerstation erafgehaald. een mesje tussen de print en de chips en aan de achterkant verhit zodat de chips het niet te warm krijgen.de chips vallen er dan zelf af. Je zou dat ook kunnen doen met een verfbrander als je hem maar niet te dicht op de geheugenbank houdt. Je moet de chips erafhalen zonder dat de chips te heet worden. Worden ze te heet dan zijn ze kapot.

 

Als ze eraf zijn dan even de pinnetjes schoonmaken met een gewone soldeer bout. Ik draai voor dit soort dingen altijd een dunne koperdraad om me soldeerbout zodat de punt wat kleiner is.

Ik doe er ook altijd een beetje SMD soldeerflux op. das een vloeibaar spul wat de tin wat beter laat vloeien.Maar is waarschijnlijk niet nodig,als je maar goeie soldeertin hebt.

De chips wegleggen en de Ipaq openen.

 

vier schroeven aan de achterkant van de ipaq losdraaien,de pen eruit halen en aan de zijkant met een schroevendraaier de behuizing openwippen.de rest wijst zich eigenlijk vanzelf.kijk wel uit voor de twee flatcables aan de bovenkant onder de hoofdprint want die zijn nogal gevoelig.de kleine flatcable zit met twee clipjes aan de connector vast. de grote voor het scherm zit een dunne zwarte balkje over de kabel.die omwippen richting bovenkant.

dan schuif je de kabel er zo uit.

 

De ipaq ziet er dan zo uit :

 

878423-ipaqbinnenkant.jpg

 

Het metale plaatje waar de rode cirkel opgetekend staat erafsolderen.die zit met 4 lipjes op de print vast gesoldeerd.kijk uit voor de twee onderste want die kunnen je print mollen.het koper van de print laat daar vlug los.

 

Als je het plaatje eraf hebt dan zie je de twee chips zitten die eruit moeten. Ikzelf heb dat met een scalpel gedaan. een paar keer over de aansluitpennen ritsen en de chip laa dan los. Uitkijken dat je de print niet raakt want die snij je zo door.Dan alle overblijfselen eraf solderen zodat de soldeercontacten netjes en zonder sluiting zijn.dan de nieuwe chips op 2 uiteindes vastsolderen zodat hij goed geplaatst is.Hier merk je dat het solderen met een draadje om je bout erg handig is. En dan is het een kwestie van alle pootjes van de chip vastsolderen. vaste hand is wel noodzakelijk maar dat is met de hele operatie nodig.goed nakijken of je geen sluitingen hebt of dat alle pootjes ook echt vastzitten. Ik heb 2 uur zitten zoeken omdat de ipaq niet wilde opstarten door 1 slechte soldeer verbinding.

 

Als de chips er fatsoenlijk inzitten dan de boel weer in elkaar zetten en de ipaq meldt zich(als je het goed heb gedaan) met 64mB ram geheugen <img src="/ubbthreads/images/graemlins/smile.gif" alt="" />

 

Ga het alleen doen als je voldoende soldeer ervaring hebt want het is iets moeilijker dan een waterleiding solderen.

 

en ieder is natuurlijk zelf verantwoordelijk voor zijn ombouw.

 

Volgens mij moet dit met bijna elke PDA kunnen als er een sdram inzit, het is dus niet alleen voor een ipaq. Dan moet je wel zelf de datasheets van de chip van betreffende PDA onderzoeken en er dan een juiste vervanger voor zoeken. Maar het is te doen.

 

Ik wil met de tijd nog eens uitzoeken of er geen sdram chips zijn die wat meer geheugen hebben want volgens de datasheet van de processor kan deze 256 mB aansturen. Wel maar met 2 chips in de ipaq. Zal dus 128mB chips moeten zijn. Welke weet ik niet. Mischien iemand hier?

 

als er nog vragen zijn dan meldt je maar..

878423-ipaqbinnenkant.jpg

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

GRR..over pech gesproken..

 

Ik was bezig om de rom te updaten naar wince 2002. Toen hij halverwege was kwam er een lichtflits uit me pc en de upload naar de ipaq was dus afgebroken.

 

De pc nagekeken en de IDE controller was eruit gevlogen die de voeding meenam.Nu blijkt dat de floppydisk de sluiting heeft veroorzaakt. Was het 5 minuten eerder of later geweest dan was iig de ipaq niet het slachtoffer geworden.

Balen dus want nu zit ik met een kapotte pc en een kapotte ipaq <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

de PC loopt nu weer want op het MOBO en de voeding zat nog garantie.

 

Nu zoek ik nog iemand die een backup kan maken van zijn 3630 zodat ook deze weer werkt. Ik heb een backup van een firmware echter werkt die alleen met bootblaster en dat progje moet je in wince gebruiken. en die zit er dus niet op..

 

wat moet je doen om een backup te maken? je vinkt in activesync de seriele en USB uit zodat deze geen verbinding maakt.dan start je hyperterminal (11500/8n1/none/none) op en daarna druk je op de ipaq de power knop/navigatorknop en reset tegelijk in.navigatorknop en power langer ingedrukt houden.

Op de ipaq zie je nu een foto van een papagaai en in hyperterminal zie je een stel gegevens.3x op enter van de pc klikken. Dan type je in r2c (rom to flash).de ipaq gaat nu een backup maken van de rom die 16mB groot is. Als hij klaar is kan je een soft reset doen zodat de ipaq weer normaal opstart. Om deze backup op de Cf kaart gaat het mij. daarmee kan ik de ipaq weer tot leven brengen.

alleen r2c gebruiken en niks anders! c2r is bijv cf naar rom. dan overschrijf je je rom wat niet de bedoeling is..

 

wie o wie helpt me uit de brand...

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

ik heb van verschillende mensen een image gekregen , echter wilt de pda geen accepteren <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

 

serieel krijg ik wel de info te zien zoals de proc en mem snelheid. wil ik de firmare erop zetten dan komt er in hyper terminal een connection time out. de firmware komt dus niet in de pda. maar de verbinding zelf blijft wel goed <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" /> want ik kan nog steeds verschillende commando's ingeven.

 

Als ik de usb kabel gebruik dan gaat hij wel uploaden maar het lijkt erop dat de images dan of te groot of te klein zijn. Het programmaatje host11 geeft op het einde dan een USB connection lost aan..

 

Weet iemand waar de jtag aansluitingen zitten? zijn er uberhaupt mensen die met de materie pda bezig zijn?

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi match,

 

ikzelf heb de 3870 maar een image terug zetten heb ik geen ervaring mee, maar wat ik me afvraag of die geheugen uitbreiding niet voor problemen zou kunnen zorgen??

GREETZZ.HOBSAT
--------------------
oost west, mij best.
Xtrend ET8000 3x DVB-C

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

lijkt mij van niet want windows wordt in de ROM ge-installeerd en die is (nog) orgineel..

 

Ik ga eerst eens proberen de rom te installen mbv een cf sleeve maar dat kan nog even duren..

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voor een rom wissel is toch wat studie vereist Het gaat namelijk omhet serienummer van de pda dat moet in de rom file staan, heeft met taal te maken

ik heb zelf net mijn 3850 terug die was duitstaalig en daar heb in usbmode een engelstaalige rom in gezet dat ging dus ook niet.

Ik heb voor 39euro hem laten repareren en nu is ie weer pico belo

Er zwerft op het net wel een file met instructie en files om w2003 op je pda te zetten

Veel succes met de hobby en niet opgeven <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het omzetten naar een andere taal is inderdaad een beetje lastig maar ik heb net een duitse 3950 omgezet naar de engelse versie dus het is wel te doen.

Een beetje spelen met Hex editor en de header aanpassen deed wonderen.

misschien dat er bij jou ook zoiets gebeuren moet @Matchless.

Pli Core Member

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

een beetje vooruitgang..

 

ik heb een 3760 gekocht op een veilingsite en een backup gemaakt van deze ipaq. Dit bleek een 16mB rom image in te zitten.

deze heb ik via de cf sleeve op de 3630 gezet en ik heb nu de bootloader erop gekregen en de versie is nu 2.14

de 3630 start nu op maar gelijk naar de bootloader gaat de backlight aan en dan niks meer, de vorige keer ging ook geen backlight aan. dus volgens mij kan ik hem weer aan de praat krijgen als ik een juiste image op de cf kaart kan zetten. echter weet ik niet hoe de cf kaart geformateerd of welke besturings systeem erop hoort. windows iig niet.

mooiste zou zijn als ik een backup op een cf kaart heb..

woont er iemand in zuid limburg met een 3630??

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb dit ergens van het internet gehaald, misschien dat je er wat aan hebt:

 

Citaat:
[color:"blue"]IPAQ 36XX SERIES ... BLUE parrot ? try this:

 

--------------------------------------------------------------------------------

 

1.Make sure your Pocket PC is not Connected to the PC.

 

2.On your Desktop PC, open Microsoft ActiveSync, then go to File > Connection Settings > Remove the Selection from ?Allow USB Connection?

 

3.Make sure your Device is on Boot loader Screen* ( start up screen - you can skip this step as your device is already on the Bootloader Mode) but if not:

*Boot loader mode - For the boot loader mode to appear, you need to hold the on/off button on the top RIGHT corner and press the button in the small hole on the RIGHT bottom corner with a stylus and hold the navigation key from the center, all simultaneously. .

All these buttons must be pressed simultaneously for about a second or so and the boot loader mode will appear where you will see an empty screen saying USB v1.xx

 

4.Reconnect your Pocket PC to the Desktop PC using the USB Cradle and the Charger MUST be Connected to the Cradle (Don?t use the IrDA for the Upgrade)

 

5.Run the Upgrade again and it will work fine without any problems.

[/color]

 

de upgrade kan je HIER downloaden

 

Ik hoop dat je er wat aan hebt.

succes,

 

Sultan

Maak van je hobby je werk, dan hoef je nooit meer te werken

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • Moderator

had ik al eens geprobeerd. Echter hebben deze rom updates een active sync verbinding nodig en die heb je niet als je geen wince op je pda hebt. Ik krijg dus iedere keer een 101 error (comunication error)

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 1 maand later...
  • Moderator

update..weer gelukt..een vriend had een 3660 en deze image heb ik met een cf kaartje op me 3630 geflashed.Nu doet hij het weer maar wel met dubbel geheugen :P

 

iig bedankt voor alle voor de hulp <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Een smartphone is een hulpmiddel, geen levensstijl 

Kijk rond IN de wereld in plaats van voorover gebogen NAAR de wereld.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...