Ga naar inhoud


Het merk Arion is het goed?


TheLastHero

Aanbevolen berichten

Daar ik in mijn nieuwe huis geheel op de sat wil overstappen heb ik meerdere ontvangers nodig in huis. Bij het zoeken naar geschikte sat ontv. stuite ik op het merk Arion. Nu leek de Arion AF9400PVR mij wel iets, zeker vanwege het multiroom aspect. Nu vroeg ik me af, omdat ik het merk niet ken of het wel een stabiel degelijk merk is? Heeft iemand ervaring met dit merk?

Manhattan MX starlight

IPBOX 9000HD plus

64 cm Triax schotel

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 38
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

tsja, wordt als een commerciele site gezien....

 

even googelen op een stukje uit deze tekst en je komt er wel

 

***

 

De laatste weken heeft de Arion AF-9300 PVR veel in het nieuws gestaan. De reden lag niet zo zeer dat Arion het nieuws opzocht met deze ontvanger maar lag meer in het feit dat het bekende Echostar besloot al zijn Europese consumenten activiteiten te stoppen. Hieronder viel ook de net op de markt gebrachte Echostar 5020 PVR. Wat heeft dit met de Arion AF 9300 PVR te maken zult u misschien afvragen. Nou de ontvangers komen voort uit hetzelfde ontvangerconcept.

 

Arion maakt deze ontvanger niet allen voor zichzelf maar ook voor anderen. Zo kocht Echostar de ontvanger aan en maakte daar de Echostar 5020 PVR van. Maar er zijn er nog meer. Zo is de Eycos 5012 PVR ook een satellietontvanger uit hetzelfde ontvangerconcept van Arion en heeft deze daarnaast ook nog exact hetzelfde uiterlijk als de Echostar 5020 PVR. Maar wat niet alle ontvangers gebruiken dezelfde hardwarerevisie het ontvangerconcept. Het mag natuurlijk duidelijk zijn dat Arion voor zichzelf de laatste hardwarerevisie gebruikt. Voor ons tijd om de Arion eens aan de tand te voelen.

 

Arion, niet te verwarren met een ander satellietmerk Arnion, is een redelijk nieuwe bespeler op de satellietmarkt en komt, zoals vele satellietmerken uit het Verre Oosten. Arion houdt domicilie in Zuid-Korea, in satellietland gewoonweg Korea genoemd. En maakt naast satellietontvangers ook andere electronica producten en onderdelen. Arion werd in 1999 opgericht door K.J Park. Het bedrijf ontwikkelde op opdrachtbasis producten voor andere bedrijven. Sinds enkele jaren maakt het bedrijf ook onder eigen naam producten waarvan computers en satellietontvangers op dit moment het belangrijkste zijn. De meeste satellietontvnagers worden niet alleen onder eigen naam op de markt geplaatst maar worden daarnaast ook nog als OEM product aan andere bedrijven verkocht. In de meeste gevallen blijft de software engineering wel in eigen handen van het bedrijf. De bedrijven welke de ontvangers dus aankopen zullen in vele gevallen ook de software voor de satellietontvangers bij Arion laten ontwikkelen en laten verbeteren.

 

 

 

Terug naar de Arion AF 9300 PVR. Als we de ontvanger uit de doos halen zien we een blokkerig ogende ontvanger. Wel eigentijds vormgegeven door een afwisseling van zwart en glinsterend zilvere vlakken. Op het front is alleen een 4 digit grote, met elk zeven segmenten, display te zien. Daarnaast zijn enkele oplichtende symbolen op het display zichtbaar. Aan de onderzijde van het front zit over de hele lengte van de ontvanger een openklapbaar front. Hieronder bevinden zich de bedieningsknoppen en de twee common interface sloten. De achterzijde van de ontvanger is van alle gemakken voorzien. Naast de twee tuner (twin tuner) LNB aansluitpunten bezit de ontvanger 2 scartaansluitingen, een cinch audio/video uitgang, een SVHS uitgang, een coaxiale digitale uitgang, 0/12 volt cinch uitgang, een rs232 poort en een USB 2.0 uitgang. Verder wordt de achterzijde van deze ontvanger nog opgesiert door een digitale optische geluidsuitgang en een stroom aan/uit schakelaar.

 

De Arion AF 9300 PVR is een PVR, Personal Video Recorder, satellietontvanger. Dat wil zeggen dat de ontvangen signalen digitaal opgenomen kunnen worden op een harde schijf. De ontvanger wordt standaard uit Korea geleverd zonder harde schijf. Bij sommige bedrijven kan je ook deze zogenaamde PVR ready kopen en op een later tijdstip zelf een harde schijf inbrengen. Andere bedrijven leveren direct de complete versie met harde schijf en plaatsen deze zelf in de ontvanger voor de verkoop ervan. Wij kregen van onze sponsor ***geen-reclame*** een PVR ready versie tot onze beschikking. Belangrijk bij deze PVR ready versies is de keuze van de harde schijf door de consument zelf. Aan te bevelen is een harde schijf te gebruikten uit de nieuwe Seagate CE serie. Deze zijn wel net even wat duurder dan de gangbare harde schijven maar vooral door zijn geluidloosheid en zijn geringe stroomopname is deze Seagate CE uiternate geschikt voor PVR gebruik. Arion adviseert zelf Samsung, Seagate of Maxtor harde schijven te gebruiken in de satellietontvanger. Het inbouwen van de harde schijf is een makkelijk kunstje. Alles staat goed beschreven en de los bijgeleverde HD tray is maar op één manier eenvoudig te monteren in de ontvanger. Belangrijk is dat men direct na het plaatsen van de harde schijf een hd formatering wordt gedaan. Deze is uit te voeren door in het menu naar de HD optie te kiezen en daar te kiezen voor de optie formateren.

 

 

 

Inwendig is de Arion AF 9300 PVR goed ingedeeld. Het hart van deze satellietontvanger is de uPD61130(Emma2) chip welke een snelheid kan behalen van 200MIPS@167MHz. Dat is min of meer de normale procesorsnelheid welke in de hedendaagse PVR ontvangers wordt gebruikt. Over het algemeen gebruiken alleen op Linux draaiende satellietontvangers als Dreambox en Triple Dragon een procesor met meer snelheid in het concept. De hier gebruikte Enmma2 chip is echter meer dan voldoende voor de functies welke de Arion AF 9300 PVR over beschikt. De procesor ligt goed verscholen achter aan koelframe welke op de procesor is. De ontvanger heeft daarnaast een flashrom van 4 Mb en een geheugen van 64 Mb. Hierdoor is de snelheid waarop de ontvanger reageert op gegeven commando’s goed te noemen en zeer goed werkbaar.

 

Eenmaal de ontvanger aangesloten te hebben komen we achter een eerste minpunt. De gebruikte tuners in de Arion AF 9300 PVR zijn niet al te gevoelig te noemen. Hierdoor wordt gebruik van deze ontvanger bij schotel welke minder groot zijn dan 60 centimeter, en uitgericht staan op bijvoorbeeld de Astra 1 satelliet, afgeraden. De ontvangst van signalen is gewoon mogelijk alleen is het kans zeer waarschijnlijk dat bij verslechterede weersomstandigheden (denk aan regen of sneeuw) constante ontvangst minder gegarandeerd kan worden. Echter bij installaties waarbij een schotel van minimaal 60 centimeter wordt gebruikt zijn geen problemen te verwachten. Mits deze natuurlijk goed is afgesteld en uitgericht. Maar tegen dit minpunt zijn diverse pluspunten van de satellietontvanger te noemen. De belangrijkste is voor de consument misschien wel dat de Arion AF 9300 PVR zelf bepaald welke tuner er bij het twin tuner systeem gebruikt wordt. Dat houdt in dat men niet zelf hoeft te bepalen welke tuner er bij een bepaalde opname of het bekijken gebruikt moet gaan worden. Verder kan men bij deze ontvanger tot 4 opnamen gelijk opnemen. Hieraan zitten wel enkele restricties. Zo moeten de opgenomen zenders op de twee transponders zitten waarop de twee tuners geselecteerd zijn. In vele gevallen voor het Nederlands zenderpakket op de Astra 1 satelliet zal dit echter geen probleem zijn. Satellietprovider Canal Digitaal gebruikt tot op dit moment slechts 3 transponders op de satelliet om zijn programma’s uit te zenden. Hierdoor is het bijna altijd mogelijk om 4 opnamens van Nederlandse zenders te bewerkstelligen.

 

 

 

 

 

Het menu in de Arion AF 9300 PVR is uitgebreidt en overzichtelijk te noemen. En wat natuurlijk belangrijk is, is dat er een Nederlands menu in de ontvanger voor handen is. Deze is zeer goed werkbaar. Belangrijk is echter wel te weten dat alle belangrijke veranderingen in het menu bevestigd moeten worden via de okee knop anders zijn deze nog niet doorgevoerd. In bijna alle gevallen zal men deze bevestiging pas in beeld krijgen als men een extra druk op de toets exit heeft gedaan. Ook bij de timeropnamen moet dit niet vergeten worden anders zijn de timerinstellingen niet opgeslagen en zal het ingeprogrammeerde programma niet worden opgeslagen op de harde schijf. Misschien een aanrader voor Arion daar in een toekomstige firmware update eens aandacht aan te besteden. Over de timer gesproken. Deze geeft direct aan of een timerinstelling mogelijk is. Als er meerdere opnamen tegelijk geprogrammeerd staan zal de ontvanger duidelijk aangegeven dat een extra ingevoerde timerinstelling niet mogelijk is ten opzichte van eerder ingevoerde timerinstellinge, Het gebruikers gemak van deze ontvanger is dus in dit opzicht groot te noemen en daardoor is deze ontvanger zeker aan te bevelen voor consumenten welke de eerste stappen zetten op het terrein van satellietontvangst en toch direct gebruik willen maken van de digitale opname mogelijkheden welke Personal Video Recording (PVR) bieden.

 

Negatief is dan weer de irritante bug in de geluidsuitgangen te noemen. Zowel de digitale optische als de analoge cinch audio uitgangen hebben te maken met dropouts en "hikjes" in de weergave van het geluid. Dat is natuurlijk jammer zeker omdat een steeds belangrijker wordend onderdeel van een PVR satellietontvanger de volledige plaatsing en functionaliteit in audiosystemen is. Onduidelijk is overigens of het hier gaat om een softwarematige of hardwarematige bug. Mocht het softwarematig zijn dan is er een goede hoop op een spoedige oplossing van het probleem. Is het probleem echter hardwarematig dan is er zeker geen sprake van een spoedige oplossing voor dit probleem en zal dus inwendig enige veranderingen in het concept te worden toegepast. (update met de laatste firmware versie is deze geluidsbug zo goed als opgelost)

 

Bij Common Interface satellietontvangers, zoals deze Arion AF 9300 PVR ook is, is het belangrijk hoe de satellietontvanger met de diverse common interface modules kan omgaan. Prioriteit heeft dan natuurlijk de werking met modules en kaarten voor het Nederlandse Canal Digitaal pakket. Wat betreft de Irdeto 2 Epsilon kaart van Canal Digitaal kunnen we snel klaar zijn. In combinatie met een Irdeto Access euro CI module werkt de kaart fantastisch. Haalt hij alle updates binnen en is het zappen binnen de gecodeerde kanalen van het Canal Digitaal pakket gewoon goed te noemen. Anders wordt het als we kijken naar de meest gebruikte abonnementskaart van Canal Digitaal in Nederland, de Seca 2 kaart. We hebben hier zowel de zwarte uitvoering als de nieuwere geel/groene uitvoering getest. Met een door Canal Digitaal goedgekeurde Mediaguard CI is de werking met de zwarte kaart niet al te goed te noemen maar is deze echter nog altijd beter dan de geel/groene kaart. Het zappen tussen gecodeerde kanalen binnen het Canal Digitaal pakket verloopt niet al te soepel. Daarnaast heeft men met deze CI module vaak last dat de ontvanger op tilt slaat en opnieuw opgestart moet worden. Gebruikt men echter de kaarten in de Aston Dual CI dan is er geen probleem meer merkbaar tijdens het zappen. Ook heeft deze CI als voordeel dat hij twee zenders tegelijk kan coderen. Vooral voor de Picture in Picture mogelijkheid in deze ontvanger is dit goed te noemen. Men moet er dan wel echter rekening mee houden dat deze dual scrambeling optie alleen werkt voor twee zenders welke via dezelfde transponder worden uitgezonden. Het is technisch op dit moment nog steeds onmogelijk om twee streams van verschillende transponders welke gecodeerd worden uitgestraald middels één CI module te decoderen. Het is dus aan te bevelen, bij gebruik van een seca 2 kaart van Canal Digitaal, een Aston Dual CI in deze ontvanger te gebruiken.

 

Wat betreft andere CI modules kunnen we heel kort zijn. Met bijna alle CI modules heeft deze ontvanger geen problemen. Uitzonderingen zijn de eerder genoemde Canal Digitaal goedgekeurde Mediaguard CI, de Matrix CI en de Alphacrypt CI. Opvallend is echter wel dat de Arion AF 9300 PVR heel veel moeite heeft met gelijk gebruik van twee zogenaamde "hobby CI modules". De best werkende hobby CI module is de Dragon Module. Echter ook met deze Dragon Module wil de Arion AF 9300 PVR nog wel eens een steekje laten vallen.

 

 

 

Conclusie:

 

Het tijdperk dat alleen bekende bespelers op de PVR markt, zoals bijvoorbeeld Topfield, goede en functionele Personal Video Recorder (PVR) ontvangers op de markt kan brengen lijkt voorbij. Nieuwe bespelers als deze Arion AF 9300 PVR zijn ook onder deze noemer te plaatsen en hebben daarnaast als grote voordeel dat de prijs in vele gevallen veel gunstiger is dan merken als bijvoorbeeld Topfield. Zo is deze Arion AF 9300 PVR een zeer complete PVR ontvanger te noemen met vele mogelijkheden en ligt de prijs van deze ontvanger zeer gunstig in de markt.

 

Positief om te melden is dat bij deze ontvanger bijna alle belangrijke aansluitkabels worden meegeleverd. Zo is niet alleen de audio/video cinch kabel aanwezig. In de doos vonden we ook een volledig bezette scartkabel, een goede kwaliteit USB 2.0 A-B aansluitkabel en een gegoten kleine coaxkabel om de doorlus van tuner 1 naar tuner 2 mogelijk te maken.

 

Belangrijk is ook de twee afstandbedieningen welke worden meegeleverd. Eén grote afstandbediening waarmee alle functies en mogelijkheden mee te bedienen valt, één kleine afstandbediening waarmee alleen gezapt kan worden, opgenomen kan worden, opgenomen programma’s mee afgespeeld kan worden en waarmee het geluidsnivo bepaald kan worden.

 

Nadeel is dat ook bij deze Koreaanse satellietontvanger een Nederlandse handleiding ontbreekt en het gedaan moet worden met een Duitse en Engelse handleiding. Verder komt de satellietontvanger blokkerig over in zijn vormgeving. Technisch zijn er ook nog wel een aantal verbeterpunten. De niet goede constante weergave van het geluid via de geluiduitgangen en het spontaan rebooten tijdens het zappen zijn hier waarschijnlijk met meest irritante van.

 

Voor de rest heeft de potentiële koper van deze ontvanger een satellietontvanger op het oog met een zeer goede prijs/kwaliteitsverhouding. En koopt men met deze ontvanger zeker geen kat in de zak. Het is echter wel te adviseren, waarneer deze ontvanger gebruikt wordt voor het Nederlandse satellietpakket van Canal Digitaal, een kleine extra investering te doen door de iets duurdere Aston Dual CI aan te kopen dan de iets goedkopere Canal Digitaal goedgekeurde mediaguard CI. Dat is overigens niet alleen aan te bevelen bij deze Arion AF 9300 PVR twin tuner PVR ontvangers maar voor alle twin tuner PVR ontvangers.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor de snelle reactie. Verhaal ziet er positief uit, ik begrijp dat eigenlijk maar 2 nadelen (1. je kan maar 8 programma's tegelijk programmeren en 2. het geluid schijnt nog niet helemaal zonder 'hiks' te zijn) aan deze ontvanger zitten en tig voordelen.

Manhattan MX starlight

IPBOX 9000HD plus

64 cm Triax schotel

Link naar reactie
Delen op andere sites

Arion heeft ook een officieel forum.

Hierop zitten zelfs de ontwikkelaars van de ontvanger, distributeurs en Beta testers. Hier kun je ook direct vragen stellen over een of ander.

 

Het forum is hoofdzakelijk in het Duits maar ook in het Engels word je goed geholpen.

 

http://www.arionboard.de

[color:"blue"]"Zur community"[/color] is het forum en op de andere link vind je de laatste downloads voor de 9300

Gigablue Quad Plus 2x DVB-S2 2x DVB-C

Link naar reactie
Delen op andere sites

Met de nieuwe betasoftware van 18 oktober zijn de audiohiks tot nu toe ook niet meer waargenomen.

 

Daarnaast veel betere ondersteuning in deze soft voor rechtstreeks timer zetten vanuit de EPG en betere werking van de Mediaguard EPG.

 

Downloaden kan via het eerder genoemde Arionboard of ook via de plaza.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Via de winkel waar ik mijn echostar kocht, werd de arion afgeraden.

Verschillende nadelen:

 

-Software niet stabiel... veel meer vastlopers dan de echostar

-harde schijf die groter is dat 160 gb geef konstant vastlopers en loopt dus niet lekker.

-hij is nog te onstabiel qua software kan er nog heel veel verbetert worden....

-Veel audio hiks

 

conclusie, heb toen een echostar gekocht en ben dik tevreden! Ondanks dat er geen software update meer zou komen. De servers van echostar blijft bestaan met nederlandse ondersteuning!

 

Kijk wat je met mijn informatie doet..... ik zeg alleen wat er mij is verteld. arion is ook 150 euro duurder...

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Kijk wat je met mijn informatie doet..... ik zeg alleen wat er mij is verteld. arion is ook 150 euro duurder...

 

De arion is enkele tientjes goedkoper. <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Rebox 9000 ,triax 88cm 4 x quad LNB.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zelf denk ik er over om een overstap temaken naar arion en volgens mij zijn de verschillen t.o.v. de echostar alleen maar voordelen.

 

2 Afstandbedieningen

USB 2 die werkt.

Betere MHW EPG

Uitgebreider display

 

Oh ja, opnames wissen niet met de play toets.

Rebox 9000 ,triax 88cm 4 x quad LNB.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...