Ga naar inhoud


Digitale radio moeilijk van grond


ReBr

Aanbevolen berichten

bron: ANP, overgenomen van www.bn.nl

 

DEN HAAG (ANP) - Minister Brinkhorst van Economische Zaken wil dat in 2015 alle analoge radiotoestellen vervangen zijn door digitale apparaten, maar het uitzenden van digitale radio komt maar moeizaam van de grond. Dat staat in een brief, die de D66-bewindsman donderdag naar de Tweede Kamer stuurde.

 

De publieke omroep zendt tot dusver als enige digitaal uit, maar heeft al aangegeven haar vergunning binnenkort te willen teruggeven, als zij als enige de nieuwe markt moet blijven ontwikkelen. Overleg met de huidige commerciële radiozenders om er een begin mee te maken verloopt moeizaam.

 

Brinkhorst wil bij de uitgifte van vergunningen voor digitale radio niet het onderste uit de kan halen. Er komt geen veiling, maar een zogeheten vergelijkende toets, waarbij kandidaten worden beoordeeld op basis van een bedrijfsplan. De bewindsman wil voorkomen dat radiostations bij een veiling zo'n hoog bod uitbrengen, dat ze later in financiële problemen komen.

 

Investeren

 

Hij heeft gesproken met de commerciële radiostations die nu al een vergunning hebben om uit te zenden op de FM-band. Hij wil ze bewegen tot investeren in digitale radio door hen in het vooruitzicht te stellen, dat ze dan hun vergunningen, die aflopen in 2011, mogen verlengen.

 

Het koppelen van nieuwe digitale vergunningen aan bestaande analoge FM-vergunningen stuit op juridische problemen. Er is nog geen oplossing gevonden die ,,juridisch houdbaar'' is en tegelijk aanvaardbaar voor alle partijen

Link naar reactie
Delen op andere sites


Dat teruggeven zou me een stunt zijn zeg. <img src="/forums/images/graemlins/biggthumpdown.gif" alt="" />

 

Ik heb hier ondertussen een DAB-ontvanger staan en

ben daar best tevreden over.

Geregistreerd lid Sat4All sinds : 6-6-2001 (oorspronkelijk 1-12-2000)
Ontvanger : VU+ DUO 4K  (Digitenne via DVB-T2 en FTA-zenders via DVB-S2X en streams) 
Schotel : Visiosat Bisat
Ontvangst van : Astra 1, Astra 2, Astra 3 en Hot Bird

Link naar reactie
Delen op andere sites

volgens volgend bericht wordt er vanaf 2015 niet maar analoog uitgezonden:

 

bron: Planet.nl

 

Nederland stapt in 2015 volledig over op digitale radio. Alle analoge radiosignalen gaan verdwijnen en de huidige generatie radiotoestellen zal onbruikbaar worden. De Publieke Omroep dreigt haar digitale uitzendingen te staken, tenzij de markt zich sneller ontplooit.

 

Dat maakte minister Brinkhorst onlangs bekend in een brief aan de Tweede Kamer. Eerder zei de minister van Economische Zaken dat Nederland tussen 2015 en 2019 over zou stappen op digitale distributie van radio. Hij stelde zijn plan echter bij omdat Duitsland en Engeland ernaar streven in 2015 het analoge signaal te deactiveren. Om de marktontwikkeling in Nederland gelijke tred te laten houden, pinde hij het voornemen vast op 2015.

 

Er zal geen veiling van de frequenties worden gehouden. Vergunningen zullen worden verstrekt aan partijen die volgens de minister meer verscheidenheid op de Nederlandse radio zullen brengen en voor innovatieve dienstverlening zullen zorgen. Er komt een vergelijkende toets.

 

Voor de zomer van 2006 wil Brinkhorst de eerste vergunningen voor digitale radio gaan verlenen. Hij heeft de huidige FM-licentiehouders, via de VCR (Vereniging Commerciële Radio) uitgenodigd deel te nemen aan de toewijzingsprocedure. Die begint kort nadat de Regional Radio Conference in Genève afloopt, in mei of juni 2006. Tijdens die conferentie vinden internationale onderhandelingen plaats over de herindeling van de frequentiebanden voor onder andere digitale radio.

 

In 2007 of 2008 vindt een volgende frequentieverdeling plaats. Daar kunnen ook partijen aan deelnemen die niet op de Nederlandse markt actief zijn en partijen die alsnog ertoe besloten toch een digitale frequentie aan te vragen.

 

In Nederland zendt enkel de Publieke Omroep momenteel uit op digitale radio. Een slechts zeer kleine groep Nederlanders maakt daar gebruik van omdat er amper digitale radiotoestellen op de markt zijn. De Publieke Omroep investeerde als een van de eersten in digitale radio en eist nu van de minister dat er meer partijen komen om de markt te ontginnen. Anders geeft de Publieke Omroep haar vergunning terug, zo heeft ze Brinkhorst laten weten.

 

Zodra er in 2015 alleen nog meer digitale radiosignalen worden uitgezonden, kunnen huidige radiotoestellen de kast of het museum in. De radio's die we nu gebruiken kunnen enkel overweg met analoge signalen.

 

(P7

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hm, liever niet, kan ik weer nieuwe dure radio's gaan kopen voor thuis en in de auto.

Vond overgens nog een stukje tekst over DAB:

 

Citaat:
Waarom klinkt DAB beter?

 

Met DAB klinken radioprogramma's glashelder. DAB maakt gebruik van een speciaal soort geluidscompressie. Die staat garant voor een hoge kwaliteit van de geluidssignalen.

 

Hoezo zorgt compressie voor hoge geluids kwaliteid ? <img src="/forums/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Prachtig. maar wat betreft had het nog wel een paar jaar eerder gemogen <img src="/forums/images/graemlins/laugh.gif" alt="" />


Hmm, dat ben ik maar zeer ten dele met je eens!
Kijk naar het voorbeeld op de satelliet.
Duitsland vind ik een top voorbeeld van hoe het
hoort, alle Duitse zenders zijn nog steeds analoog
te ontvangen en daarnaast digitaal.

Ik vind nieuwe digitale ontwikkelingen uitstekend
(mits ze de bitstream niet weer gaan afknijpen <img src="/forums/images/graemlins/mad.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />)
maar wil daarnaast graag nog veel langer van mijn analoge
toestellen gebruik kunnen blijven maken.


Met Vriendelijke Groet <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />,


Wil Weten
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...