Ga naar inhoud


Is DRM een bedreiging?


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

Citaat:
Hoe kan je dan die rechtmatige eigenaar vinden ? Dit wil zeggen dat je voor elke CD die je koopt, je volledige identiteit moet opgeven, die dan opgeslagen moet worden in een grote databank. Dus moet er voor elk bestaand exemplaar een registratie gebeuren.

Met geperste schijfjes kan dit bijna niet, maar kijk maar naar iTunes, daar is dit dus al in werking. Pas dus maar op dat er geen iTunes-bestanden in een gedeelde directory terechtkomen <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 68
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

VOORBEELD 3

-----------

 

Meneer Zweistein heeft in zijn hobbykelder een manier gevonden om koude fusie te doen. Hij gaat met zijn vinding naar het patentbureau, en vraagt patenten aan. Met deze patenten gaat hij naar bedrijven om zijn idee tot werkelijkheid te maken. Meneer Zweistein wordt een rijk man, en de ozonlaag is gered. En omdat hij een patent heeft, zijn alle details van zijn vinding publiekelijk bekend.

 

Omdat iemand het illustere idee had dat kennis communistisch verdeeld moet worden heeft Zweistein twee keuzes. Hij kan zijn vinding bekend maken en er nooit een rooie cent voor vangen. Het alternatief is dat hij met wat geldschieters in zee gaat en zelf een centrale opstart. Tijdens de constructie gaat er iets fout en Zweistein komt om het leven. Het geheim van koude fusie gaat met hem mee het graf in en de beschaving stort ineen door het energietekort.

 

VOORBEELD 4

-----------

 

Meneer Tolkien schrijft een leuk verhaaltje voor zijn kinderen over een hobbit die een schat gaat zoeken, met natuurlijk een draak, een tovenaar en wat dwergen in het verhaal. Een van de kinderen neemt het verhaal mee naar school, en al zijn vriendjes maken een kopie, en de vriendjes van die vriendjes kopieren het weer. Als het verhaal als boek uitkomt, wil niemand het nog kopen natuurlijk. Tolkien had nog een leuk idee voor een vervolgverhaal met wat meer helden en bijzondere wezens, maar door gebrek aan motivatie en omdat hij door zijn fulltime baan te weinig tijd heeft, schrijft hij het verhaal niet meer op.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Is DRM een bedreiging?

 

Ja het is een bedreiging maar niet voor wat het bedoeld is. Dit soort maatregelen zal de ilegale handel alleen maar vergroten en dan word er meer geld verloren dan nu.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Voorbeeld 4a

Een nakomeling van mijnheer Tolkien heeft nog een stapel manuscripten van zijn voorouder liggen, sorteert ze in de juist volgorde, plakt ze aan elkaar als één boek, en brengt dat uit. Of hij nou wel of niet literair begiftigd is maakt niet uit, hij kan nl flink verdienen aan het werk van zijn reeds lang overleden voorouder...

 

Overigens vergelijk je DRM, Autuersrecht/Copyright en Patenten, terwijl dat allemaal héél verschillende dingen zijn...

 

Tolkien schreef overigens voornamelijk voor eigen genot en familie, en had waarschijnlijk LotR ook wel geschreven als hij niets aan de Hobbit zou hebben verdiend, zolang het maar niets kostte... Hij had een goede baan als professor, en LotR kwam grotendeels voort uit zijn interesse voor talen (bestaand en/of fictief) en het gebruik er van...

Link naar reactie
Delen op andere sites

DRM zou ook goede dingen kunnen doen. Die R is van "Rights" en slaat op de rechten van de consument, ook al lijkt het vaak dat de rechten van de belanghebbende worden bedoeld.

 

DRM zou het mogelijk maken om 30000 songs op een enkele USB stick kwijt te raken. Op de stick staan alleen de rechten, de content zelf wordt naar je toe gestreamd waar je je ook bevindt. Je kunt deze rechten gewoon overdragen, zoals je ook een tweedehands DVDtje aan je buurman kunt geven of verkopen. Je zou bijvoorbeeld liedjes kunnen ruilen met vrienden alsof het voetbalplaatjes zijn.

Link naar reactie
Delen op andere sites

VOORBEELD 3

-----------

 

Meneer Zweistein heeft in zijn hobbykelder een manier gevonden om koude fusie te doen. Hij gaat met zijn vinding naar het patentbureau, en vraagt patenten aan. In het rijke deel van de wereld koopt iedereen een licentie en de milieuvervuiling behoort daar tot het verleden.

 

De voor de koude fusie benodigde ingrediënten (water en zand) zijn overal aanwezig. Als je het trucje eenmaal weet is het nog eenvoudiger dan het stoken van een houtvuurtje. In het arme deel van de wereld kan echter niemand de licentie betalen. Daarom worden daar tot in de lengte der dagen de bossen gekapt en wordt het milieu vervuild met het stoken van hout.

 

CONCLUSIE

---------

 

Kennis in het bezit van individuen hoeft niet in het algemeen belang te zijn.

 

Natuurlijk is het niet meer dan redelijk dat iemand die werk verricht daar ook voor beloond wordt. Een bedrijf wat een product ontwikkelt wil daar natuurlijk ook de vruchten van plukken. Ook zonder dat je door patenten en copyrights beschermd wordt kan je met innovatie goed geld verdienen. Namaken kost namelijk ook tijd en geld. Tegenwoordig worden patenten door juristen geschreven, niet door uitvinders. Veel patenten zijn triviaal, en dienen meer om de concurrentie dwars te zitten dan om de eigen investering te beschermen.

 

In met name de entertainment industrie is naar mijn mening het intellectual property right volledig doorgeslagen:

1) Snotneuzen van 18 jaar die goed kunnen voetballen worden multimiljonair. Om dit te kunnen betalen moet heel Nederland (inclusief de minima) EUR 6.- per maand extra betalen om voetbal te kunnen bekijken;

2) Celebreties leven volledig los van deze wereld en vliegen rond in privevliegtuigen (Michael Jackson, Paris Hilton, etc.).

 

De entertainment industrie doet alsof zij zouden verdwijnen zonder DRM. Dat geloof ik totaal niet. Een goede voetballer of artiest zal ook zonder DRM best een leuk inkomen weten te vergaren, alleen wat minder extreem dan nu.

 

Ik kijk ook gewoon legaal TV. Ik weet dat als ik wil kijken ik niet bang hoef te zijn dat de keys zijn verlopen. Dat gemak is mij best wel een Digitenne abonnement van EUR 6.95 per maand waard. Ook een CD wil ik best kopen. Maar niet als ik er geen kopietje van mag maken voor in de auto! Met DRM erop zou ik hem dus niet kopen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

De entertainment industrie doet alsof zij zouden verdwijnen zonder DRM. Dat geloof ik totaal niet. Een goede voetballer of artiest zal ook zonder DRM best een leuk inkomen weten te vergaren, alleen wat minder extreem dan nu.

Nog erger, er is nu niet echt sprake van een wijdverbreid DRM. Zelfs met de huidige situatie heeft de entertainment-industrie 't al goed genoeg; met DRM nog beter.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik ben al helemaal geen fan van kopieerbeveiligingen - die zijn zinloos, want wat je kunt horen en zien kun je altijd weer opnemen.

 

Maar DRM is meer dan alleen maar kopieerbeveiliging. Goede DRM is zelfs prettig voor de consument:

  • Als je je CD kwijtraakt kun je gewoon een nieuwe maken.
  • Als je USB stick met 1000 liedjes erop wordt gestolen, heeft de dader er niks aan, hij kan ze niet afspelen.
  • Je 'gestolen' liedjes zet je thuis weer gewoon op een andere stick.
  • Films die je gekeken hebt kun je in de winkel inleveren tegen korting op de volgende film, of doorverkopen aan de buurman.
  • Feestje? Naast een goede fles wijn neem je natuurlijk ook je muziekrechten mee.
  • Je hoeft je niet meer te haasten om een DVD terug te brengen naar de videotheek. Je gooit de gebruikte DVD gewoon weg (in de recycler uiteraard).
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik kan het "prettige" nog niet ontdekken hoor.

 

Als je je CD kwijtraakt kun je gewoon een nieuwe maken. [color:"blue"]Ik raak nooit CD's kwijt. [/color]

 

Als je USB stick met 1000 liedjes erop wordt gestolen, heeft de dader er niks aan, hij kan ze niet afspelen [color:"blue"]Als mijn USB stick gestolen wordt ben ik m'n USB stick kwijt. En daar baal ik van, niet die 1000 liedjes [/color]

 

Je 'gestolen' liedjes zet je thuis weer gewoon op een andere stick [color:"blue"]Dat kan ik nu ook. Ze staan immers gewoon op m'n harde schijf [/color]

 

Films die je gekeken hebt kun je in de winkel inleveren tegen korting op de volgende film, of doorverkopen aan de buurman. [color:"blue"]Inleveren met korting gaat niet werken. Daar zal de detailhandel niet aanwillen. En mijn buurman wil mijn films niet kopen. [/color]

 

Feestje? Naast een goede fles wijn neem je natuurlijk ook je muziekrechten mee [color:"blue"]Nu neem ik gewoon 1 DVD mee, aangenomen dat de mensen op dat feestje mijn muziek willen horen (metal) [/color]

 

Je hoeft je niet meer te haasten om een DVD terug te brengen naar de videotheek. Je gooit de gebruikte DVD gewoon weg (in de recycler uiteraard) [color:"blue"]Videotheek? help me even herinneren. [/color]

  • Resistance is futile you will be assimilated
  • Those who would give up essential liberty, to purchase a little temporary safety, deserve neither liberty nor safety. Benjamin Franklin (1706-1790)
  • Mijn vrijheid eindigt niet waar jouw angst begint!

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Psychosammie

Je geeft exact een deel van mijn mening weer. Voor de rest blijft het mij een raadsel dat Milo zo'n voorstander van DRM lijkt. Alles, maar dan ook alles, lijkt me alleen over het beperken van de (D)R(M)echten van de consument te gaan, alleen maar om uiteindelijk iedereen voor elke, maar dan ook echt elke aktie te laten betalen, of om die akties onmogeljk te maken. Dan nog te bedenken dat al die beveiligingen steeds weer gekraakt worden, maar wij er wel voor betalen.

 

Het verhaal van Milo is voor mij dan ook "Er was eens... of wel Hans en Grietje" niveau.

ET10000
DM7020HD

Linux laptop en Linux zelfbouw NAS

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik probeer gewoon wat andere kanten van de zaak te belichten en mensen aan het denken te zetten. Lekker met de andere schapen meeblaten is geen uitdaging.

 

Ik heb zwaar de pest in het hele DRM gedoe zoals het er nu ligt. Maar de historie wijst duidelijk uit dat, hoe beroerd de implementatie ook gaat zijn, het merendeel van de consumenten schapen, incluis de blatende, gewoon die spullen blijven kopen. Zeg nou eerlijk, hoeveel van jullie hebben al apparaten met HDMI gekocht?

 

Wat we als consumenten moeten doordrukken is dat die R - van Rights - in DRM van ons moet zijn en niet van de RIAA of BUMA. Ons recht om een aankoop te kunnen en mogen gebruiken zoals het ons goeddunkt. Als we daar al niet eens van bewust zijn, dan kun je er zeker van zijn dat de wolven gaan winnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik koop expres niks met HDMI (nouja, HDMI is prima, maar niks met HDCP). Maar als mijn monitor stukgaat, of er moet een grotere TV komen, dan gaan we het even héél moeilijk krijgen. Je kan domweg geen moderne TV zonder HDCP meer kopen. <img src="/forums/images/graemlins/frown.gif" alt="" />

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Je kan domweg geen moderne TV zonder HDCP meer kopen.
Een TV met HDCP input is niet zo'n probleem. Daar kan je alles op aansluiten. Ook spul zonder HDCP.

Een DVD speler met een HDCP output is het probleem. Die beperkt je in wat je met het signaal doet.

Dat is wel zo, maar eigenlijk wil ik de technologie niet eens in huis hebben, ik heb geen cent over voor die onzin. Maar of er nog aan te ontkomen valt..

En probeer binnenkort nog maar eens een videokaart zonder HDCP te vinden..

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...