Ga naar inhoud


Kabel-TV kan veel goedkoper.


Littlesat

Aanbevolen berichten

Mediaspecialisten: Kabeltv voor 10 euro

 

Twee mediaspecialisten willen voor tien euro per maand televisie via de kabel gaan leveren. Volgens TNO kost het net namelijk slechts zes euro.

 

Televisie kijken via de kabel moet bijna de helft goedkoper kunnen worden, zo menen de mediadeskundigen P. Jelgersma en H. Kramer. De twee baseren zich daarbij op een rapport van TNO waarin de kosten van een kabelnetwerk zijn berekend. Alhoewel de grote kabelmaatschappijen geen cijfers van hun werkelijke kosten willen geven, denkt TNO met 5,99 euro per maand voor het doorgeven van tv-signalen een zeer redelijke inschatting te hebben gemaakt. In feite zouden de kosten eerder lager dan hoger zijn.

 

„Tel hier nog eens anderhalve euro bij op voor de auteursrechten, dan kom je op een totale prijs van maximaal 7,50 euro. De kabelnetten vragen ongeveer 16 euro voor een analoog abonnement en maken dus een enorme winst”, aldus Jelgersma. De man die aan de wieg heeft gestaan van onder meer Digitenne wil nu hetzelfde pakket zenders voor ongeveer tien euro gaan aanbieden. „Dan betalen de kijkers dus een stuk minder en kunnen we toch de programmamakers nog veel meer vergoeden dan de kabelbedrijven nu doen.”

 

Om tv-pakketten via de kabel te kunnen leveren, moet de toezichthouder Opta echter wel eerst de kabelmaatschappijen dwingen concurrenten op hun net toe te laten. Eerder al riep KPN hiervoor de hulp in van de Opta, maar die kreeg nul op het rekest. De Opta onderzoekt nu echter wel of er reden is om de kabelbedrijven te verplichten concurrenten op hun net toe te laten. Begin volgende maand spreekt ook de Tweede Kamer weer over deze kwestie. Vorig jaar al eiste het parlement dat het kabelnet zou worden opengebroken. Maar volgens de Opta verbiedt Brussel zo’n gedwongen concurrentie. Brussel meent dat er al genoeg concurrentie is door vooral Digitenne.

 

Het rapport van TNO toont nu echter aan dat kabelbedrijven wel erg veel winst maken op hun analoge tv-pakket. Dat is alleen mogelijk bij gebrek aan concurrentie.

 

TNO is uitgegaan van wat het aanleggen van een kabelnet nu kost. Dat komt neer op 5,99 euro per abonnee per maand. Waar TNO werkelijke cijfers van bestaande kabelnetten heeft kunnen achterhalen, blijken de netwerkkosten nog veel lager te zijn: 2,35 tot 4,30 euro.

 

bron: www.trouw.nl/hetnieuws/economie/article822718.ece/Mediaspecialisten_Kabeltv_voor_10_euro

 

Mijn additionele vraag: Wie betaald nu die 8 Mbit/sec? En wie ziet het als je 3 meter van een 42" scherm af zit?

Binnenkort is bijna alles in MPEG4 bij CanalDigitaal... je SD ontvanger kan dus in de Kliko
Link naar reactie
Delen op andere sites


Wat betreft je vraag: Bandbreedte kost een kabelmaatschappij niets gezien ze de kabel in eigen handen hebben. Wat nodig is een Coaxkabel en een MPEG-2-encoder die 8 mbit kan leveren.

 

Bij satelliet is met name bandbreedte op Astra 1 duur. Maar uiteraard geldt ook hier dat bandbreedte op Astra 1 dezelfde kostprijs heeft als bijvoorbeeld op Sesat 1, namelijk de kosten van het bouwen en lanceren van een satelliet. Wat bandbreedte op satelliet duur maakt is schaarste, men biedt tegen elkaar op en dat geld verdwijnt in de zakken van SES Astra.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Jelgersma kon bij Digitenne ook al niet rekeken, vandaar de lagere huidige prijs van Digitenne.

Hier zal hij ook wel weer te hoog zitten, ondanks de lager lijkende kabelprijs voor de consument.

Nou ja hij zal wel weer aan een nieuwe auto en huis toe zijn, o.i.d.. Hebben de huidige kabelboeren toch beter gescoord tot nu toe!

Groetjes,
Hoeba

DM 600 S PVR 160 GB, OpenPli, DM 8000 S/C, OpenPli, Nokia Dbox2 C, PB-7, Cisco dvb-C, RaspberryPi 2b

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Littlesat

 

Nu kun je zien dat je niet alleen roept dat het anologe kabelpakket veeeeeeeels te duur is.

 

Maar de huidige kabelboeren hebben het net niet aangelegd het grootste deel lag er al.De gemeentes waren veelal de eigenaar maar die moesten zo nodig met dollartekens in de ogen de boel verkopen.En ja nu is bijna het hele kabelnet in Amerikaanse handen en die willen geld verdienen. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat klopt helemaal.

 

En waar je ook mee te maken heb is de investeringsmaffia die kabelbedrijven opkopen daarna de abonementen duurder maken

en weer verkopen aan een ander bedrijf die het zelfde kunstje nogmaals uithaald. <img src="/forums/images/graemlins/crazy.gif" alt="" />

 

Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als het merendeel de kabel opzegt (zoals ik allang heb gedaan), en overstappen naar de schotel, lopen hun de inkomsten weg en zullen ze toch iets aanstrekkelijks (financieel??) moeten maken om hun klanten terug te krijgen.

Bij ons in de regio komt de kwaliteit van de kabel lang lang lang niet mee met die van de schotel.

VU+ Duo en 2x dreambox .

--------------------------------

plus 2 ruwharige tekkels

Link naar reactie
Delen op andere sites

De kabel massaal opzeggen heeft voor de Marktwerking zeker zin. Echter de meeste Nederlanders denken nog steeds dat je zonder de Kabel geen TV kunt ontvangen... In theorie natuurlijk maar zo werkt het wel... Dus het zit wel goed met de kabel en net als met Gas en Elektriciteit en Benzine/Diesel voor je Auto hoort het er gewoon bij.

Binnenkort is bijna alles in MPEG4 bij CanalDigitaal... je SD ontvanger kan dus in de Kliko
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Citaat:
Betekent dus ongeveer 4 ontvangers, met bijbehorden abbonement(en)


Eens de kabel volledig digitaal is dat voordeel ook verdwenen. En voor de 4 abonnementen bestaan ook oplossingen (splitty, smartwi, diablo, dreamboxen, ...)

, ... Digitenne.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...