Ga naar inhoud
Log in om dit te volgen  
Toxic

Waterkoker op zonne-energie

Aanbevolen berichten

Studenten aan het Massachusetts Institute of Technology hebben met goedkope onderdelen een prototype van een zonneschotel gebouwd. Een startup hoopt het ontwerp commercieel aan te kunnen gaan bieden.

 

1214135960.jpg

 

De parabolische schotel, die een doorsnee heeft van ongeveer 3,5 meter, is opgebouwd uit algemeen verkrijgbare en goedkope materialen. Zo zijn de gebruikte spiegels plat, terwijl bij de huidige zonneschotels kostbare gebogen spiegels worden toegepast om het zonlicht te kunnen bundelen. Door aanzienlijk kleinere en in doe-het-zelf-zaken verkrijgbare spiegels op een speciale manier uit te lijnen kan hetzelfde resultaat worden behaald. Verder bestaat de draagconstructie uit aluminium buizen en wordt de motor van een satellietschotel gebruikt om het gevaarte te laten draaien. Het prototype ontbeert nog de benodigde software om de schotel continu op de zon gericht te houden, maar de ontwerpers verwachten dit probleem ook spoedig op te lossen.

 

De zonneschotel van het MIT-team bundelt het zonlicht met een factor duizend, waardoor het smeltpunt van staal - dat rond de 1800°C ligt - kan worden bereikt. Door water langs het brandpunt te leiden ontstaat stoom. Met behulp van een stoomturbine en een generator kan vervolgens elektriciteit worden opgewekt. Ook kunnen gebouwen met het systeem gekoeld of verwarmd worden.

 

Door het toepassen van goedkope materialen zouden dergelijke parabolische schotels minimaal driemaal goedkoper zijn dan de huidige ontwerpen. Volgens de MIT-studenten is de aanschafprijs voor hun ontwerp in slechts twee jaar tijd terug te verdienen. Ook zouden de schotels bij toepassing op grote schaal goedkoper energie kunnen genereren dan het verbranden van fossiele brandstoffen.

 

In de hoop hun zonneschotel commercieel te kunnen uitbaten hebben de studenten samen met enkele investeerders het bedrijf Rawsolar opgericht. De onderneming hoopt binnen een jaar minimaal duizend schotels te kunnen gaan produceren. Op korte termijn wil Rawsolar solarfarms in de VS gaan bouwen, maar op langere termijn ziet het bedrijf vooral groeikansen in de opkomende markten van China en India.

 

Bron: Tweakers.net

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Het doet me aan vroeger denken, het vergrootglas en

je schoenveter . . . en fikken maar.

 

Komen ze er dan nu pas achter dat je warmte kan bundelen?

 

HG CC

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Waar kan je die kopen???Is wel wat voor op de camping.Moet alleen wel 2 plaatsen reserveren en 2 keer rijden om het spul daar te krijgen.

 

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Tja je moet wat over hebben voor een soepie.

 

btw misschien hebben ze dit wel bedacht dankzij het soepie. (zo een halfuurtje geleden)

Deel dit bericht


Link naar bericht
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
Log in om dit te volgen  

  • Wie is er online   0 leden

    Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken

×
×
  • Nieuwe aanmaken...

Belangrijke informatie

Lees alvorens je verder gaat onze Gebruiksvoorwaarden en Privacybeleid. We hebben cookies geplaatst op je toestel om deze website voor jou beter te kunnen maken. Je kunt de cookie instellingen aanpassen, anders gaan we er van uit dat het goed is om verder te gaan.