Ga naar inhoud


Telenet (België) wil digitale televisie zonder encryptie


satsurfer

Aanbevolen berichten

Overleg met zenders gestart

bron: zdnet

22/01/09

 

Als het van Telenet afhangt, dan stelt het zijn niet-betalende zenders zonder encryptie beschikbaar. Of dat er daadwerkelijk van komt, heeft het kabelbedrijf echter niet zelf te beslissen. Daarvoor moet het onderhandelen met de verschillende zenders. Zij leggen op hun beurt verantwoording af aan productiehuizen die hun programma’s niet zomaar verspreid willen zien.

 

Sinds de start van digitale televisie bij Telenet luidt een vaakgehoorde kritiek dat het aanbod versleuteld is. Om die reden kunt u de digitale zenders niet bekijken met enkel een televisie met een ingebouwde DVB-C tuner, maar heeft u ook een aparte settopbox van Telenet nodig.

 

Auteursrechten

Daar kan verandering in komen. Het bedrijf is zeer recent een overleg gestart met de zenders om zonder versleuteling uit te zenden. "Wij zijn principieel bereid om een aantal zenders ongecodeerd door te geven, maar daar is toestemming van de zenders voor nodig", verklaart Telenet-woordvoerder Stefan Coenjaerts.

 

Hij benadrukt wel de complexiteit van het onderwerp. Zo willen bepaalde binnen- en buitenlandse productiehuizen niet dat hun programma’s vrij worden uitgezonden, tenzij de zenders hiervoor bijbetalen. Dit omdat het met de huidige technologie veel makkelijker is om een illegale kopie te maken, dan ten tijde van de videorecorder. De discussie draait dus vooral om auteursrechten.

 

Indi

Telenet beslist dus zelf niet of het zijn aanbod versleutelt, maar doet dit op vraag van de zenders die het aanbiedt. "De discussie gebeurt boven ons hoofd", klinkt het. Al is de overname van Indi wel de reden dat het onderwerp weer oplaait bij de Mechelse kabelaar.

 

"Indi is net de reden waarom wij de vraag aan de zenders gaan stellen. Daar wordt niet gecodeerd en hier (in Telenet-gebied, nvdr.) gebeurt het structureel wel", licht Coenjaerts toe. "En als de zenders er mee akkoord gaan, dan zijn wij bereid om dat open te trekken voor het hele basispakket." Er zijn ook geen plannen om het aanbod van Indi te gaan coderen. Al benadrukt het bedrijf dat dit kan veranderen als de zenders dit eisen.

VU+ Duo 4K DVB-S2x FBC DUAL +  1 X DVB-C FBC V 1.0 (Enigma2); Visiosat BIG Bisat (13,2° 19,2°, 23,5°, 28,2°O), 4 Alps BSTE9-101B, smart MS 17/4 ES multiswitch, Samsung UE50JU6800W

Link naar reactie
Delen op andere sites


Wat een flauwe kul zeg: ze zonden alle jaren de anaologe vrij uit. Enkel de digitale waren gecodeert. Maar ze willen de analoge weg, om meer ruimte te hebben voor internet, en digitale TV. Daarom zouden ze nu de digitale vrij uitzenden, zodat ze gemakkelijker de analoge kunnen verwijderen.

 

Zwintje

Link naar reactie
Delen op andere sites

vindt dit ook zever,waarom kon dit niet van bij de start van digitale tv bij telenet,net of ze ergens de kosten moesten halen voor de veranderingen van hun apparatuur enzo.

en die activatiekost die elk jaar wat duurder werdt,

enkel voor gewoon even iets in de pc aan te passen van iemand z'n gegevens.

in nederland zetten ze weer enkele zenders FTA op kabel en opeens moet dat ook in belgie.

dat indi er een stuk voor tussenzit begrijp ik,maar dat de zenders dit zelf vragen,dat kan er niet in,

waarom mochten die in ex indi gebied dan al die jaren FTA op de kabel en in vlaanderen niet.

het zijn toch dezelfde zenders hé wink

Dreambox DM920: 2x Triple tuner (2x DVB-S2X multistream + DVB-C/T2) - T90 met 8 lnb's.

Tiny audio M7+, konig ANT-UV11L-KN en versterker konig ANT amp kit-10,

Konig FTA20

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: digitaal kijker
de rtl en sbs zenders zouden FTA op de kabel komen of al zijn volgens berichten.

Heb even gekeken maar Nederland 2, 3, de RTL's en SBS zitten nog zoals altijd achter de decoder.

Visiosat Bisat 19,2/23,5/28,2, Triax 54cm Hotbird, Spaun/Maximum/Axing/Satconn switches

Link naar reactie
Delen op andere sites

Op de Zeeuwse digitale kabel zijn NL1,2,3, Omroep Zeeland en Maximaal tv ongecodeerd... Ik dacht altijd dat dit zo moest... je moet de publieke omroep volgens mij toch FTA kunnen ontvangen in je eigen land?

- VU+ Ultimo 4K met 1x DVB-S2 FBC Twin + 1x DVB-C/T2 Dual tuner met VTI icm 2x een CityCom 2000 CCA850 voor Thor 1W en Astra 19.2Ost
 

 

Missachtet wird, was es umsonst gibt  (Else Pannek)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: Sverige
Op de Zeeuwse digitale kabel zijn NL1,2,3, Omroep Zeeland en Maximaal tv ongecodeerd... Ik dacht altijd dat dit zo moest... je moet de publieke omroep volgens mij toch FTA kunnen ontvangen in je eigen land?


Als het aan het vorige kabinet had gelegen, dan had je wel voor de publieke landelijke en regionale zenders een kaartje moeten hebben voor ontvangst (DVB-T dan).
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...