Ga naar inhoud


multytenne twin , hotbird en astra 23.5


SIMBAke

Aanbevolen berichten

Beste Technisatstarter

Welkom op dit forum.

Je hebt waarschijnlijk wel de tekening gezien die ik in bericht 34 geplaatst heb. De signalen die aan de buitenzijde op de schotel vallen (met een rode lijn aangegeven) moeten door het regenkapje waar de regendruppels op liggen. Het signaal wat meer in het midden op de schotel valt, dus wat binnen de gele lijnen valt, hoeft niet door het regenkapje. Met andere woorden, op het schotelvlak wat ik blauw gekleurd heb moeten de signalen door het regenkapje, op het schotelvlak wat ik groen gekleurd heb, hoeven niet door het regenkapje. Je ziet dat het blauwe oppervlak ongeveer even groot is als het groene oppervlak. Je zou dan denken dat de helft van het signaal dan toch belemmerd wordt door het regenkapje. Maar dat is niet waar.
Een lnb ontvangt van het midden van de schotel 10dB meer signaal dan van de buitenzijde, dat is wel een factor 10. Vandaar als je vanaf de buitenzijde van de schotel de signalen gaat tegenhouden, dit slecht een zeer kleine invloed heeft op de ontvangst.
Staat de schotel in de volle wind, dan mag je het regenkapje dus best wat verder over de kop laten steken. Het verlies aan signaal door de regendruppels op het kapje wordt ruimschoots goedgemaakt door een droge voorzijde van de lnb-kop.
 

post-60869-0-67542600-1408891884.png

Link naar reactie
Delen op andere sites


Ik heb de schotel op een platdak staan met een 4 tegelstander en de bevestiging van 1 meter staat waterpas. Afgesteld middels signaalsterkte op een zender op de 19.2 en bij max signaal heb ik de schotel middels de verstelling meer en minder achterover gezet ook weer totmax. Signaal en meer deed ik aan de afstelling nog niet. Heb er wel nadien een regenkap van een a4 tranparant opgedaan omdat ik merkte dat regendruppen op de voorzijde veel invloed hadden op de signaalsterkte. De oversteek van de a4 op de kant heb ik op 5cm en dat lijkt geen probleem. De rebox is een stuk gevoeliger dan de konig ontvanger die ik boven gebruik dus ook van invloed op de signaalsterkte.

Of alles nu optimaal is weet ik niet omdat ik geen verdere referentie heb, de moelijk te ontvangen zenders genoemd in dit forum pakt hij wel zij het op zo, n 60 %.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Beste ebhoorn

Tja, met een hoek muurbeugel gaat het makkelijk want dan leg je achter de muurplaat gewoon een vulling aan één zijde zodat die scheef komt te staan.
Bij een paal in de grond wordt het moeilijker maar je kunt een lost stukje pijp op de mast plaatsen en dan plaats je tussen de bovenste klem een vulling (aangegeven met maat X)  zodat het stukje pijp scheef komt te staan. Helaas laat de klem van de Multytenne zich niet scheef zetten.
 

post-60869-0-20235600-1408910321_thumb.jpg

post-60869-0-30560800-1408910341.jpg

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik woon in Groningen. Met het afschermen van de kop bedoelde ik niet de zijkant maar de hele bovenzijde van het regen kapje en dat deed ik met aluminium folie. Ik wou zeker weten dat ik niet te ver over stak maar het kan blijkbaar nog verder. Ik ga er dan van uit dat de zend stralen tegen gehouden worden Door de folie. Ik heb de schotel waterpas staan en niet een aantal graden scheef, als ik foto's van de lnb, s bekijk zit daar al het hoogte verschil in toch? Als ik per sateliet zenders heb Op 85 % en dat zitten ook zenders op van 60 % zal dat niet veel beter worden toch? Het is immers een erg kleine schotel.

Kunt u mij een aantal zenders noemen per positie die als referentie kunnen dienen voor een goed afgestelde schotel, ik zal toch alles niet goed krijgen met dit setje denk ik

Link naar reactie
Delen op andere sites

In Groningen moeten de lnb's in een schuine lijn staan van 9 graden. De lnb's in de kop staan maar in een schuine lijn van 6,5 graden. Optimale ontvangst over alle vier de satellieten krijg je dus als je de Multytenne 2,5 graad naar het oosten laat kantelen.
Natuurlijk moet je de Multytenne eerst uitrichten op de Astra 19,2 want de kop van de 19,2 zit in het midden zodat je de schotelarm naar de 19,2 oost uitricht. Daarna is het verstandig de schotel te fijntunen op de Astra 23,5. Neem daarvoor de zender NGC Wild HD. Die zit op een moeilijke transponder met DVB-S2, 8PSK, FEC 5/6.
 

post-60869-0-05574100-1408952936_thumb.png

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goed.

 

Ik heb - als je achter de schotel staat - Aan de linkerkant van de bovenste klem 2 Alu Shims van ongeveer 2mm geplaatst op de raakblakken tussen mast en klem. Uiteraard heb ik de klem aan de rechterzijde een ruime opening gegeven, en aan de linkerzijde de boel stevig aangedraaid.

 

Met een waterpas heb ik de skew gemeten waarbij ik de naad van de grijze LNB houder als referentiepunt gebruikte. Rechts staat ongeveer 2 cm hoger dan links, en de LNB houder is ongeveer 30 cm breed.  Ben zeiknat geregend overigens, de meetwaarden over de diverse satellieten zijn inerdaad verbeterd: "de jongens in de hoek" geven een fiks beter signaal

 

astra 3a 23.5e   ]
- transponder: 11856 v 53%
- transponder: 12188 h 58%
 
astra 1n 19.2  
- transppnder 19 71%
 
hotbird
- De zwakke transponder srf1 hd 49%
 
astra 28.2
- transponer:  itv london 1 68%
 
Zoals gezegd: het miezerde nogal, dus bij zonnig en wolkenloos weer kan je er (denk ik) gemiddeld 5..10% bijtellen.
 
Conclusie: Kantelen werkt prima. Ga vannacht een nieuwe zenderscan uitvoeren.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Mooi ebhoorn dat je zoveel winst op de buitenste twee lnb's hebt kunnen behalen.
Erg jammer dat Technisat geen voorziening heeft getroffen om de Multutenne een graad op 10 te kunnen kantelen. Dan hadden veel meer mensen veel plezier aan de Multytenne gehad. Zelfs in Engeland is die prima te gebruiken als je hem maar flink scheef zet.
Jammer dat het al zo lang slecht weer is in Nederland. Bij mij in Spanje is er het afgelopen jaar maar een paar millimeter regen gevallen. Duizenden bomen en struiken gaan dood van de droogte. Alleen al in de provincie Alicante zijn al 170.000 amandelbomen dood door de droogte die commercieel gebruikt worden want er is de afgelopen anderhalf jaar minder neerslag gevallen als sinds de officiële registratie daarvan, 150 jaar geleden.
Kun je niet wat regen naar Zuid-Spanje sturen.
 

Link naar reactie
Delen op andere sites

Och Sprietje,

 

Een van de dingen die ik heb geleerd is dat je tevreden moet zijn met wat je hebt, en niet ontevreden moet zijn om hetgeen je niet hebt.

 

Ok een paar plaatjes vannacht gemaakt. Duidelijk is de scheefstand van de schotel te zien.

post-72269-0-52122900-1409009218.jpg

Op de andere foto zijn de shims tussen de bovenste klem en de mast goed te zien. Ik was eerst bang dat door het scheluw plaatsen van de klem er een onstabiele situatie zou ontstaan waardoor de klem los zou raken bij windstoten. Wel, dat valt mee. Alles zit muurvast.

post-72269-0-83654500-1409009236_thumb.jpg

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

 

Welnu ik ben de zenders eens bij langs gegaan en geef ze mee ter referentie.

De moelijke NGC Wild hd zit hier op 87% de schuinte van 2.5 graad oost zal ik dusal wel vrij dicht benaderen . Mijn schotel kijkt naar zuid en meer kantelen naar oost is dan ook lastig. Ik zie dat je meet vanuit de 2e transponder rechts maaktdat veel uit of ijs dat een standaard methode?

De vraag over de alufolie over het gehele regenkapje en toch ontvangst kun je die verklaren?

 

Zoals ebhoorn al zei wees tevreden met wat je hebt geldt denk ik ook voor mij, alles willen ontvangen met zo, n kleine schotel is en een utopie.

 

 

Astra 3a 23.5e   ]

 

 

 

 

- transponder: 11856 v 53% hier 78j

 

- transponder: 12188 h 58% hier 82

 

 

 

astra 1n 19.2  

 

- transppnder 19 71% hier 87 (I tele)

 

 

 

hotbird

 

- De zwakke transponder srf1 hd 49% hier 79

 

 

 

astra 28.2

 

- transponer:  itv london 1 68% hier 86

Link naar reactie
Delen op andere sites

@Wortellica: Ik woon 75 km lager en maar ietsjes westelijker en ontvang BBC en ITV plus andere zenders prima ondanks de kleine footprint die gebruikt wordt.

 

@Technisatstarter:  De percentages verschillen bij verschillende merken en typen receivers bij een gelijke veldsterkte. De verbetering is dat de fors lagere waarden van Hotbird en de Astra 28.2 nu verhoogd zijn - en dat is winst.

 

Los daarvan is de vraag of het voor mij nut heeft een grotere schotel te kopen: Ik heb 4159 zenders gespot bij het automatisch zoeken, en de zenders die ik wil ontvangen ontving en ontvang ik. Bij digitale overdracht geldt: je hebt of wel beeld of geen beeld, en een klein gebied ertussenin met blokjes. Met andere woorden: goed is goed. En uitval vindt alleen zeer sporadisch plaats, en dat alleen als er grote onweerswolken zijn - zelfs bij zware regen is er in vrijwel alle gevallen ontvangst.

 

Ik neem de 19.2 als uitlijn LNB a) omdat het zo gezegd wordt, en B) omdat deze in het midden staat.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...