Ga naar inhoud


Zuiden met zon bepalen


Gust

Aanbevolen berichten

Hi

Ik dacht ooit ergens een site gezien te hebben waar je voor elke dag van het jaar het uur kon zien wanneer de zon pal in het zuiden staat, maar vindt deze (na lang zoekenen en<img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />)niet meer terug

Mogelijk heeft een van jullie hem op zijn favorieten lijst staan

 

groetjes

 

Gust

Link naar reactie
Delen op andere sites


Een handig programma vindt ik Gorb Track. Geef eenmalig je coordinaten ( longitude en latitude ) in van je woonplaats en je krijgt een schat aan informatie op sat gebied. Ook natuurlijk de ecxate tijd dat de zon in het zuiden staat. Dat zou vandaag om 13:02 uur zijn volgens Gorb Track.

Dit programma is eigenlijk onmisbaar voor sat hobbyisten.

Het programma is hier te downloaden.

 

Wilhelm. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

 

DM7020S/160gbHDD + DM800/250gbHDD + Visiosat G3D (13,0/19,2/23,5/28,2 ) in cascade met de Triax TD110 + STAB HH120. Schwaiger SF 9000 Satfinder Plus.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Aanvulling:

 

Citaat:
Horloge met wijzer plaat kleine wijzer richting zon

en 12 uur is dan ongeveer het zuiden (hou wel rekening met de zomer tijd )

 

Bij afwijkende tijden van 12 uur. Kleine wijzer op de zon richten. Zuiden is nu precies tussen kleine wijzer en 12 uur in. Houdt inderdaad rekening met zomertijd!!

 

Citaat:
Een handig programma vindt ik Gorb Track. Geef eenmalig je coordinaten ( longitude en latitude ) in van je woonplaats en je krijgt een schat aan informatie op sat gebied. Ook natuurlijk de ecxate tijd dat de zon in het zuiden staat. Dat zou vandaag om 13:02 uur zijn volgens Gorb Track.

Dit programma is eigenlijk onmisbaar voor sat hobbyisten.

Het programma is hier te downloaden.

 

Kortom, en daar heb je geen programma voor nodig om 12 uur in het zuiden (zomertijd 13 uur)

Synology DS414 + DS1815+(8GB) + iPad Pro 10.5 64Gb (iOS 11) + iPhone 7+ 128 GB (iOS 11) + MacbookPro 15" 2016 (MacOS  High Siera 10.13)  + Apple Watch Series 3 (WOS 4) + Apple TV3 + Apple TV4 + Nvidia Shield + Microsoft Gecertificeerd.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi wilhelm

Dank voor die site, prima info.Alleen zie ik niet waar je de "13h02" gehaald hebt(zie ik ook nergens staan), moet volgens andere berekeningen ergens rond de 13h40 hangen

 

@ bliksem & winwiz

zocht eigenlijk iets accurater dan "12 uur is dan ongeveer het zuiden" en " Kleine wijzer op de zon richten. Zuiden is nu precies tussen kleine wijzer en 12 uur in"

 

In elk geval dank voor de reactie

 

groetjes

 

Gust

 

 

Link naar reactie
Delen op andere sites

@bliksem..

 

Dan weet je inderdaad waar het magnetische zuiden is... Misschien dat Gust wel het geografische zuiden wilt weten... Ik weet niet welke "versie" van het zuiden Gust wilt weten.. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

 

Big fellow

“Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts.” ~ Winston Churchill

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal.

 

Voor wie het niet weet, op de teletekst pagina 718 van de Nederlandse zenders 1,2 en 3 staat elke dag het hoogste punt van de zon aangegeven. Dat is voor vandaag en morgen 13.46. Let wel op deze tijd geldt voor de O.L. van de Bilt, dus je zult nog een beetje moeten scharrelen.

 

Succes Gerrit

Link naar reactie
Delen op andere sites

Daar er veel verwarring is over de tijd waarop de zon door het zuiden gaat doe ik hier een poging e.e.a te verduidelijken.

 

De aarde draait zoals wij weten in 1 jaar om de zon. De baan van de aarde is echter hellend, hierdoor staat de zon in de zomer hoger dan in de winter. Ook is de baan niet volledig rond, in januari staat de aarde dichter bij de zon dan in juli. De zon beweegt zich hierdoor in januari iets sneller aan de hemel dan in juli.

 

De aarde draait ook om zijn as. Dat merken wij aan het op- en ondergaan van zon, maan en sterren. Het is van oudsher ook de bron van onze tijdswaarneming, tot de komst van de spoorwegen bepaalde men de tijd voornamelijk met zonnewijzers en -kijkers. De ware zonnetijd werd bepaald door het moment dat de zon door het zuiden ging, dit was per definitie 12:00. In Greenwich doen ze dat nog steeds. Het probleem was dat de tijd waarop de zon door het zuiden gaat afhankelijk is van de plaats, voor iemand in het oosten gaat de zon eerder door het zuiden dan voor iemand in het westen. Daardoor verschilde de tijd vroeger van dorp tot dorp. Maar met de introductie van de trein en de dienstregeling ontstonden de problemen; niet zelden kwam de trein eerder aan dan hij was vertrokken door de tijdsverschillen.

 

Om dit probleem op te heffen werden tijdzones ingevoerd. Iedereen binnen een gebied ging dezelfde tijd gebruiken. In Engeland is dit de tijd in Greenwich. De meeste europese landen waaronder Nederland gebruiken de tijd op 10 graden oost, dus ergens in duitsland (ruwweg lijn Hamburg - Ulm). Hierdoor gaat de zon niet meer om ca. twaalf uur door het zuiden maar om ca. half een, afhankelijk van de plaats (oostelijker vroeger) en de tijd van het jaar.

 

Doordat de zon zich zoals eerder gemeld niet constant aan de hemel verplaatst loopt de ware zonnetijd niet regelmatig, in september loopt hij sneller dan in december. Als we deze verschillen eruit halen en de tijd over het hele jaar constant laten lopen krijgen we de zogenaamde middelbare zonnetijd. Deze tijd heeft een vast verschil met onze 'normale' tijd, bepaald door onze breedtegraad. Het verschil tussen middelbare en ware zonnetijd is uitgezet in de grafiek Tijdsvereffening 2003 hieronder. Als wij iedere dag om 12:00 middelbare zonnetijd (ruwweg 12:30 MET, 13:30 MEZT) een foto van de zon zouden maken krijgen we iets te zien als op de linker figuur hieronder. Hieruit blijkt dat de zon in augustus hoger staat dan in februari maar later door het zuiden gaat, vergelijk met de grafiek rechts.

 

Ik hoop dat ik niet al te veel verwarring sticht met mijn verhaal. Nog wat links:

 

Calculators:

U.S. Naval Observatory

NOAA

Online Satellite Calculations

 

Time Zones

GreenwichMeanTime.com

World Clock

Europe time zones

Daylight Saving Time

 

Bronnen:

Sterrengids 2003, De Koepel

Algemene Sterrenkunde, Bodifee - Dethier - Wojciulewitch

 

post-5720-1318257809,0323_thumb.jpg

Ik ben niet zo gek mij voor normaal uit te geven.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hi @

Was naar het geografiche zuiden op zoek , op wat ik dacht de eenvoudigste weg was-met de zon

Dat de zon in het zuiden staat om:

12:00 + lengtecorrectie - tijdsvereffening ,had ik ook al gevonden.

Omdat de tijdsvereffening fel varieerd(zie grafiek van TCDD)had ik gedacht een eenvoudig middel te vinden in een programmatje(zie de link van wilhelm)dat dit voor mij zou doen( ik zal mogelijk te lui zijn om het zelf uit te rekenen)

Met een kompas heb ik slechte ervaring de 3 stuks die ik bezit, geven op verschillende plaatsen een ander uitslag(waarom weet ik ook niet,kan er mogelijk niet mee werken)bijkomend kom ik zowel met het electonisch kompas en het orientatieloop kompas nooit tot op 5° na exact het(magnetisch)zuiden bepalen,laatstaan op op het speelgoedkompas

De tip van gwyhof was prima , er is enkel drie minuten verschil(oorzaak verschil in Oosterlengte van mijn woonplaats en De Bilt)met De Bilt

Alle die gereageerd hebben nogmaals dank <img src="/ubbthreads/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

Gust

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hallo allemaal,

 

Heb recent gezocht en ook niets gevonden dat de tijd aangeeft dat de zon in het zuiden staat. Ik heb het volgende programmaatje gebruikt dat naast veel andere zaken de zonsopkomst en ondergang uitrekend voor jouw breedte en lengtegraad. Ik heb hier exact het midden tussen genomen en aangenomen dat de zon dan precies in het zuiden staat. Dat was zondag een week geleden om 13.55 uur hier in Amsterdam. Ik weet niet of dat geheel wetenschappelijk onderbouwd was, maar goed, ik wist niets beters.

 

Met het kompas moet je inderdaad behoorlijk wat schipperen om de juiste aanwijzing te vinden. En vervolgens nog een graad of drie van de aanwijzing aftrekken (magnetische deviatie). Je kan er een paar graden naaste zitten door allerlei invloeden.

 

Daarnaast maak je natuurlijk op elke manier nog instelfouten e.d. met je polarmount. Dus moet je altijd nog met de meest oostelijke en westelijke satelliet die je ontvangt je schotel naar boven en beneden buigen om het exacte zuiden, de elevatie en de inclinatie bij te stellen (zie afbeelding op deze link ).

 

Groeten,

 

Harry

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...