Ga naar inhoud


asscom doet niets meer


gerrit B

Aanbevolen berichten

Ik heb hier een asscom reference V2 staan welke na het invoeren van de all-cam versie nog een paar dagen perfect heeft gewerkt en daarna geheel is uitgevallen.

Ik heb dus geen display, geen beeld op TV en als ik mijn PC aansluit ook geen enkele reactie op de loader ook niet met de S toets ingedrukt.

Ik denk dat de ontvanger ergens vastloopt in zijn software en zich daar ophangt vandaar dat hij geen enkele reactie geeft.

Nu vond ik links op de hoofdprint een accu of batterij (C271).Als ik deze kortsluit of loskoppel zou je dan de ontvanger dwingen om met fabriekswaardes op te starten?

Want ik heb deze ontvanger eerst 14 dagen onder de bank laten staan en bij het opstarten gaf hij 1 x anam enz en daarna een bult onzin, daarna na elke opstart geen enkele reactie. Het lijkt er dus op dat als je hem maar lang genoeg spanningsloos laat staan dat dan de accu's batterijen of elco's leeg lopen waardoor hij een poging doet om toch op te starten.

Wie heeft hier ervaring mee en kan een tip in de goede richting geven?

 

al vast bedankt

 

gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites


Gelukkig heb ik ook nog een goed werkende ontvanger zodat ik enig vergelijk materiaal heb

Ik heb de spanningen gemeten welke vanaf de voeding komen

Aangegeven

Op de print

1 GND

2 7V

3 12V

4 7V

5 H/L

6 5V

7 30V

8 17,5/21V

9 3,3V

10 3,3V

11 GND

12 GND

 

goede ontvanger

1 0,0

2 6,8

3 12,1

4 6,7

5 0,0

6 5,0

7 29

8 24,8

9 3,4

10 3,4

11 0,0

12 0,0

 

foute ontvanger

1 0,0

2 6,0

3 12,4

4 7,1

5 0,0

6 5,2

7 32,3

8 22,4

9 3,5

10 3,5

11 0,0

12 0,0

 

Spanningen gemeten tov. De zwarte GND

 

Zoals je ziet kloppen de spanningen in de niet werkende ontvanger niet, maar die van een werkende ontvanger wijken ook af.

Wat is nu goed?

Of komt het er niet zo nauw op aan?

 

Suc6

 

Gerrit B

 

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

  • 3 maanden later...

Ik probeer de Asscom electronica te doorgronden en kwam deze oude vraag tegen.

 

Op de hoofdprint zit C271 naast het IC DS1302S. C271 oogt als een verwisselbare batterij (knoopcel) tussen een klemmetje, maar is een condensator volgens het opschrift. Een condensator van 0,10 Fahrad, dus een joekel in zijn soort. Het IC er naast is een Real Time Clock(RTC), die als druppellader fungeert naar die condensator. Zet je de spanning af, dan wordt de DS1302S gevoed vanuit de condensator. De RTC kan daarmee nog maanden de juiste tijd bijhouden. Stel de RTC is in de war geraakt, dan kan hij dus ook nog maanden in de war blijven.

 

De RTC is een zelfstandige microcontroller met een beperkte functie. Het houdt de tijd bij en het biedt daarnaast nog 31 bytes battery backed up RAM geheugen aan zijn buitenwereld. Wellicht staat hierin het laatste kanaal waarop was afgestemd. Als je immers de ontvanger vanuit de standby stand (tijd wordt aangegeven op LED) schakelt naar de 'aan' stand, dan wordt de laatst afgestemde zender weergegeven op het LED.

 

Achter het frontpaneel zit een kleine print met de infrarood interface (voor de afstandsbediening) en de LED display. Het printje wordt bestuurd door een 4-bit microcontroller (Anam12858S). Zet je de ontvanger aan, dan zal die microcontroller de tijd moeten vragen aan eerder genoemde RTC. Dit gebeurt via een serieel (bit voor bit) protocol. Gaat dit goed, dan zie je de tijd verschijnen op het LED display. Reageert de RTC niet goed, dan zal waarschijnlijk de microcontroller van het frontje opnieuw proberen de tijd op te vragen van de RTC.

 

Stel de RTC is in de war dan raakt het geheel dus in een klassieke programmalus. De microcontroller zal niet verder komen in zijn start sequence. Het LED display zal donker blijven. Aan een boot opdracht voor het main board komt de microcontroller niet toe. Stel de microntroller geeft wel het boot commando naar het main board, dan zal de mainboard controller niet alleen om het kanaalnummer vragen aan de front-board controller, maar ook via de RS232 interface een reeks van boodschappen naar de buitenwereld uitspuwen: 'ANAM DBS Monitor Program V3.00' etcetera.

 

De controller op het main board (L64108/MIPS R3000) zal in ieder geval zijn opgestart via de normale power-on reset afloop in zijn eigen programma, maar wacht nu op ontvangst van een commando van de microcontroller van het frontje. Immers op het frontje komen alle signalen binnen die óf van de infrarood afstandbediening zijn ontvangen óf via de knopjes op het frontpaneel worden ingetoetst. Dit is normaal de enige weg waarlangs de bedoeling van de gebruiker aan het asscom mainboard kan worden doorgegeven.

 

Blijft de front-board microcontroller hangen in zijn opstart programma, dan blijft het display donker en verschijnt er geen boodschap over de RS232 poort. De mainboard controller zal wel opstarten, maar op een commando van het frontboard wachten (eerst 'boot' daarna kanaalnummer). Wellicht staat ook nog even kort de RS232 verbinding aan tijdens het opstarten en is het mainboard daarom nog aanspreekbaar met de SSSSSS ingedrukt houden op de PC (load.exe) tijdens het aanzetten van de asscom.

 

Ik denk dat het vreemde gedrag van een schijndode asscom zo te verklaren is. Het tijdelijk uit het klemmetje halen van C271 zorgt er voor dat het programma van de RTC stopt bij power down. Het is een aanzienlijke versnelling van het proces van de ontvanger een paar maanden zonder spanning onder de bank zetten en de RTC de condensator microwatt na microwatt te doen ontladen. Bij de eerstvolgende power up zal de RTC zijn power-on reset code uitvoeren. Er zal geen tijd of laatste zender meer in zijn geheugen staan, maar de communicatie met de front board controller zou weer gewoon moeten functioneren. C271 kan dan weer gewoon in zijn klemmetje terug. Let wel op de polariteit. Zowel op de condensator als op het mainboard staan met dubbele pijltjes de overeenkomstige richting aangegeven. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/lezen.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Mijn Asscom weigerde 's avonds plotseling dienst. Geen reactie meer, uit en aanzetten hielp niet. Werkte de volgende dag nog steeds niet. Was ook niet met ssss intikken in load.exe tot communicatie te bewegen. Multimeter uit de kast en spanningen opgemeten van de voeding. In plaats van 3.3V mat ik maar 0,8 V. Conclusie voeding stuk of kortsluiting in de Asscom.

 

Voedingskabel met een kleine schroevendraaier voorzichtig losgewrikt uit voetje op hoofdprint. Weer de spanningen gemeten van de voeding. Die waren nu weer in orde, dwz kwamen dicht in de buurt van de waarden zoals ze op de voedingsprint staan gedrukt. Conclusie: voeding goed, dus moest er kortsluiting zijn in de Asscom.

 

Verbinding van hoofdprint met frontcontroller (2 kabeltjes) en met modemprint losgewrikt, voeding weer aangesloten op de hoofdprint. Asscom weer aangezet en spanningen van voeding opgemeten. Alles nog steeds OK, dus geen kortsluiting op de hoofdprint. De modemprint aansluiten veranderde daaraan eveneens niets. De front controller print aansluiten maakte dat de spanningen weer in elkaar klapten. Daar moest dus de kortsluiting optreden. Dit vond ik wel vreemd, want de Asscom had al weer tal van avonden prima gewerkt sinds ik een paar weken geleden de front controller print had geanalyseerd.

 

Front controller uitgebouwd en geïnspecteerd, niets zwarts te zien. Front controller print weer verbonden met de hoofdprint. Ik wilde kijken cq voelen of er iets erg warm werd als ik de Asscom aanzette, echter het front panel display ging in deze gedemonteerde toestand gewoon weer branden en alle voedingsspaningen waren weer normaal! Er treedt dus alleen kortsluiting op met het frontje in gemonteerde toestand.

 

Een kritische beschouwing van de wijze waarop het front controller printje in de behuizing steekt deed me concluderen dat dit printje wel erg dicht tegen het metalen chassis aanzit (enkele tienden van een millimeter) en daarmee gemakkelijk in aanraking kan komen. Ik heb uit een verpakkingsrestant (stevige doorzichtige verpakking van bouwmarkt artikel)een plaatje plastic geknipt ter grootte van het front controller printje. Daarin heb ik drie gaatjes geprikt op de plaats van de schroefgaten in het printje. Het printje heb ik terug geplaatst in het plastic front, afgedekt met het plastic plaatje (ter isolatie van het chassis) en vastgeschroefd als vanouds. Daarna het plastic front weer gemonteerd en de Asscom aangezet. Probleem opgelost, kosten nihil!

 

De wijze van montage van het front controller printje is het eerste onprofessionele detail dat ik in de Asscom heb aangetroffen. Het is goed voorstelbaar dat dit zwakke punt ook andere Asscom ontvangers fataal is geworden. Lijkt je Asscom dood, probeer dan eerst of het bovenstaande middel helpt voor je hem afdankt. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loep.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

ik ga meteen kijken, zover was ik nog niet geweest, ik dacht dat er een geschakelde voeding in zat, en meestal als je dan de belasting verwijdert, klapt de spanning ook meteen in elkaar als een soort zelfbescherming. Tenminste dat komt veelvuldig bij TV's ed voor.

Maar bedankt voor de tip, ik ga meteen even prutsen.

 

suc6

 

Gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...