Ga naar inhoud


Broncode Microsoft uitgelekt


Gast Kimble

Aanbevolen berichten

Beveiliging & privacy Geplaatst: 01:47 uur (bron Webwereld)

 

Delen broncode Windows uitgelekt via internet

Donderdag, 12 februari 2004 - Delen van de geheime broncode van de besturingssystemen Windows 2000 en Windows NT4 zijn uitgelekt via internet.

 

Door Maarten Reijnders

 

Dat heeft Microsoft bevestigd. Hoe de broncode is uitgelekt, kon Microsoft niet zeggen. Het softwarebedrijf stelt een onderzoek in.

 

Volgens mensen die de code hebben gedownload, gaat het om een bestand van 200 MB dat na het uitpakken 600 MB groot is. "Dat is veel minder dan de 6 of 10 GB waaruit het besturingssysteem volgens Microsoft bestaat", aldus beveiligingsdeskundige Thor Larholm tegenover de IDG News Service.

 

De gevolgen van het uitlekken van de broncode van de besturingssystemen kunnen verstrekkend zijn. "Als ik een belegger was, zou ik onmiddellijk put-opties op het aandeel Microsoft kopen", aldus een bezoeker van de discussiesite Slashdot.

 

Behalve financiële gevolgen kan het uitlekken van delen van de broncode ook leiden tot beveiligingsproblemen. Voor hackers wordt het door de beschikbaarheid van code wellicht eenvoudiger om gaten in de software van Microsoft te ontdekken.

 

Voor de officiële bevestiging van het uitlekken van de broncode had Microsoft echter al laten weten geen grote veiligheidsproblemen te voorzien. "Als een klein deel van de broncode van Windows beschikbaar is, is dat meer een kwestie van intellectueel eigendom dan van veiligheid", aldus het softwarebedrijf.

 

Het uitlekken van de broncode is hoe dan ook een tegenslag voor Microsoft dat eerder deze week al in het nieuws kwam door een patch (reparatiesoftware) voor een ernstig lek in Windows.

 

Schokkend

De eerste berichten over het uitlekken van de broncode doken aan het eind van donderdagavond op. "Schokkend en mogelijk verwoestend nieuws", luidt het oordeel van Neowin, de site die het bericht als eerste naar buiten brengt.

 

Microsoft houdt zich aanvankelijk op de vlakte. "Het gerucht over de beschikbaarheid van de broncode van Microsoft is gebaseerd op de speculaties van een individu die een klein deel van de ongeïdentificeerde code heeft gezien en dacht dat het op de broncode van Windows leek", aldus een woordvoerster van Microsoft. Wel kondigt het softwarebedrijf meteen een onderzoek aan.

 

Beveiligingsdeskundige Dragos Ruiu komt sneller met een oordeel over de inhoud van de op internet verspreide bestanden. "Het lijkt echt", verklaart hij tegenover CNet. Wel wijst hij erop dat het moet gaan om een deel van de broncode en niet de complete broncode. "Het zijn maar wat brokken van het besturingssysteem."

 

Joe Wilcox, een analist van Jupiter Research, kan zich dan nog maar moeilijk voorstellen dat er inderdaad broncode is gelekt. Hij noemt dat tegenover de IDG News Service 'erg onwaarschijnlijk'. "Maar als er broncode van één van beide besturingssystemen op internet opduikt, is dat dramatisch voor Microsoft."

 

Hoax

Het nieuws verspreidt zich als een lopend vuurtje over internet. Op Tweakers.net en Slashdot wordt al meteen druk gediscussieerd over de uitgelekte broncode. "Wat ik gezien heb, ziet er authentiek uit", aldus een van de deelnemers aan de discussie op Tweakers.net.

 

"De kans dat het een zeer geslaagde hoax is, is ook niet onwaarschijnlijk", zo houdt een ander nog een slag om de arm. "Als dit een grap is, heeft iemand heel veel tijd besteed aan een vervalsing", stelt iemand echter vast op Slashdot.

 

Op hetzelfde Slashdot stelt een van de bezoekers dat het er een keer van moest komen dat de broncode zou uitlekken. Hij wijst daarbij op de lijst van instanties die toegang hebben tot de broncode. Overheden en universiteiten kunnen de broncode inzien op voorwaarde dat ze de code niet verspreiden.

 

<img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites


inderdaad, in "het belang van limburg" heb ik het volgende gelezen:

 

Microsoft heeft donderdag gezegd dat delen van zijn Windows-broncode, de angstvallig bewaakte blauwdruk van zijn besturingssysteem voor personal computers, zijn uitgelekt via internet.

Woordvoerder Tom Pilla zei dat het softwarebedrijf uitzoekt hoe dit heeft kunnen gebeuren en contact heeft opgenomen met de politie.

Toegang tot de broncode kan hackers helpen de besturing over te nemen en computers die bepaalde versies van Windows draaien aan te vallen. Ook rivalen van Microsoft kunnen er profijt van hebben om te weten hoe de technologie van Microsoft werkt. De uitgelekte delen broncode betreffen Windows 2000 en Windows NT4.0.

Pilla zei dat er geen aanwijzingen zijn dat het bedrijfsnetwerk van Microsoft is gekraakt. Microsoft heeft delen van zijn broncode beschikbaar gesteld aan sommige bedrijven, Amerikaanse en buitenlandse regeringsinstanties en universiteiten, maar onder strenge restricties die openbaarmaking moeten voorkomen. "Het verbaast mij dat dit niet eerder is gebeurd, gezien het grote aantal organisaties dat toegang heeft gehad tot de broncode", zei Marc Maiffret van eEye Digital Security Inc.

Analisten en veiligheidsexperts waarschuwen dat het moeilijk te zeggen valt hoeveel schade het lek kan aanrichten, omdat er zo weinig details bekend zijn. "Eigenlijk kan niemand dat beoordelen, behalve Microsoft", zei Al Gillen van de onderzoeksgroep IDC.

 

Bron: "Het belang van Limburg"

Link naar reactie
Delen op andere sites

Uw bank zijn soft laat de bewerking met zoveel nullen niet toe! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Bovendien zijn Uw formulieren te klein om het bedrag op te schrijven, (getal te lang)! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/kweetniet.gif" alt="" />

 

Mogelijks gaan straks alle winapplic draaien onder Linux, dan hebben we er ook iets aan! <img src="/ubbthreads/images/graemlins/disc.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/disc.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/angel.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Misschien heeft Microsoft die BRONcode expres laten lekken, zodat iedereen de nieuwste Microsoft gaat kopen? <img src="/ubbthreads/images/graemlins/shocked.gif" alt="" />

 

Dat zou een stunt wezen ... hehe <img src="/ubbthreads/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

 

Hmzzz... tja, veel mensen zullen zich nu buigen over de kwestie "wel of niet" aandelen Microsoft verkopen/kopen. <img src="/ubbthreads/images/graemlins/confused.gif" alt="" />

 

 

 

De Mazzel,

Lucky Star <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

01 05 90 00 00 00 02 00 A9

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik heb gehoord dat het door een Fries is gedaan.

Dus hebben we binnenkort een upgrade van Raompies 2000 naar Raompies 2004 <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/biggthumpup.gif" alt="" /> <img src="/ubbthreads/images/graemlins/tongue.gif" alt="" />

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik heb gehoord dat het door een Fries is gedaan.


Zeker van een andere Hollander gehoord? die lullen zoveel... <img src="/ubbthreads/images/graemlins/loldev.gif" alt="" />

Maar goed, on-topic : er zijn voor en nadelen dat de source vrijgekomen is mijn inziens. Nadelen dat er inderdaad weer voor hackers (ehh virus-writers beter gezegd) weer voldoende materieel om weer eens wat nieuwe windows gaten te vinden.De rest van de nadelen zullen meer voor rekening van MS zijn ipv de consument
Voordelen zullen er ook zijn denk ik, nl bepaalde onderdelen van windows bv de active directory ontleden en voor gebruik in linux(samba) omgevingen op server nivo volledig compatible met de windows AD zou een bedrijf vermogens kunnen schelen waardoor MS wel eens genoodzaakt zou kunnen zijn om haar prijzen eindelijk eens wat te verlagen.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...