Jump to content

T90user

Members
 • Content Count

  1,220
 • Joined

 • Last visited

1 Follower

About T90user

 • Rank
  Sat4all Core Member

Recent Profile Visitors

3,323 profile views
 1. Die kanalen zeggen mij niets Wesel zond toch op de kanalen 35 en 48 uit? Of spreek je al over de moderne dvb-t kanalen? Ik heb destijds zelf wat van die Siemens antennes uit de oude kabelmast van Cuyk dat toen nog op het dak van onze flat stond gekregen, maar die waren zoveel slechter dan mijn Fuba antennes dat ik ze al heel snel uit de mast plukte. De leukste ervaringen deed ik op met mijn parallel opgestelde setje Fuba XC391A antennes waarmee ik zowel Frankrijk als Engeland (Crystal Palace) met grote regelmaat goed ontving.
 2. Dat type antenne heb ik hier in Nijmegen rond 1984 uitvoerig getest. Ik heb er zelfs een reportage over op Veronica's programme "De grote verwarring" over gepresenteerd. Omdat dat de enige antenne was waarmee je op relatief grote afstand nog een perfecte ontvangst van de AFN zender in Soesterberg op als ik me goed herinner kanaal A-73 mee kon realiseren. Maar ik heb hem al heel snel weer van het dak gehaald want dat was wel het enige kanaal waarop hij beter werkte. Zenders als uit Genk (44 en 47), Luik (42), Lille (21 en 24) en Lingen (59) werden allemaal slechter ontvangen dan via mijn setje gekoppelde Fuba XC 391 D antennes. Ook was de afscherming naar achteren enorm veel slechter. Ik heb er op een windstille dag nog geprobeerd om de ruimte tussen de spijlen met aluminiumfolie te dichten maar dat had ook nauwelijks effect. Zeker nu het UHF spectrum voor DVB-t2 nog een stuk verkleind is door de hoogste kanalen weg te nemen kan ik niemand aanbevelen om met zoiets te gaan werken. Nog afgezien van het feit dat er zowel horizontaal als ook verticaal gepolariseerde UHF zenders actief zijn. Wat is die meneer precies aan het doen Sprietje? Schuin omhoog is dus niet-terrestrisch, kennelijk iets satellieterigs, misschien iets op zendamateur gebied?
 3. Het niet willen luisteren naar commercie is voor mij geen dogma. Waar het om politiek neutrale dingen gaat zoals muziek of sport heb ik geen enkele moeite met het bestaan van reclamezenders zij het dat ik ze minder graag aan zet omdat al die reclame oprispingen me vaak erg irriteren. Maar waar het om nieuws en achtergrondinformatie gaat doen reclame zenders er veel om de publieke opinie met alle kracht richting rechts te trekken. Logisch want hun eigenaren hebben er alle belang bij om zo weinig mogelijk mee te hoeven betalen aan sociale voorzieningen, gezondheidszorg en onderwijs om maar enkele dwarsstraten te noemen. Nieuws moet objectief zijn en dus geen voorkeur tonen voor bepaalde politieke visies in vergelijking tot andere. Dat was vroeger redelijk gewaarborgd maar nu absoluut niet meer. Met als gevolg dat we al sinds jaar en dag te maken hebben met rechtsgerichte regeringen en media die ons steeds verder ophitsen in die richting. Zo straffen we al strenger dan enig ander land in Europa maar het is rechts Nederland nog steeds niet extreem genoeg. Dat soort eenzijdigheid zorgt ervoor dat ik nog maar mondjesmaat van Nederlandse bronnen gebruik maak. Gewoon omdat ik geen zin heb om me dagelijks aan al dat gemanipuleer te gaan zitten ergeren. Veel bekende feiten worden gewoon weggelaten als ze niet in het verhaaltje te pas komen.
 4. Ik kan elk van de door mij genoemde beoordelingen met gemak onderbouwen maar ik zei het al eerder, je hebt er een handje van om zelf met allerlei politiek getinte beweringen te komen en wanneer ik dan een antwoord erop geef de vermoorde onschuld uit te hangen of er allerlei dingen bij te halen die er volstrekt niets mee te maken hebben (zoals een negatief oordeel over Tagesschau 24, een programma dat ik toevallig de hele avond aan had staan wegens enorm interessante inhoud te vellen) terwijl ik alleen maar zei dat ik de Deutschlandfunk node miste. En nu ook weer zo'n onzinnige reactie: buiten de twee genoemde zenders plus eventueel France Inter waren er geen overdag goed te ontvangen nieuwszenders die je in Nederland op lange- en middengolf onderweg op je autoradio kon ontvangen. Ik ervaar het als uitermate kinderlijk om me dan in de schoenen te willen schuiven dat ik slechts twee zenders goed zou vinden. Ik ben graag bereid om alles wat ik zeg te onderbouwen maar dan wel met iemand die op een faire manier meningen wil uitwisselen. Met iemand als jij discussiëren heeft geen enkele zin omdat je liever met modder gooit en op geen enkel argument ingaat waar je geen weerwoord op hebt.
 5. Tja, onze afstandsbediening voor de auto (Peugeot) bleek al meermaals een Misubishi te ontgrendelen en omgekeerd. Ik denk erover om die functie softwarematig maar te laten schrappen en het karretje dan maar netjes handmatig op en van het slot te doen. Het gaat me daarbij niet eens om het risico van diefstal (zo waardevol is een 13 jaar oud karretje niet) maar om het feit dat bij het ontgrendelen van de auto tevens hoort dat de zijspiegels uitklappen, een ramp in onze toch al veel te smalle straat. Voor onze Volvo heb ik destijds maar liefst 12 keer een ander exemplaar op de sloop moeten kopen datdat onze gemeente zo slim was de weg dermate extreem te versmallen ten bate van het fietsverkeer dat de ene na de andere auto door met name vrachtwagens en aanhangers beschadigt raakt.
 6. Tja, dan moet je het begrip "beter" gaan omschrijven. Ik was een enorm grote fan van piratenzenders in mijn tienertijd maar daar kwam ik helemaal van terug toen ik in de VS gig wonen en vooral toen ik langere tijd in staten als Michigan en Montana verbleef en je dus helemaal niets serieus meer op de radio kreeg. Radio uitsluitend als vehikel om je rotzooi te verkopen zonder de geringste educatieve of objectieve waarde. Reclame tot je er gek van werd. Dan ga je dat nep-idealisme van piratenzenders al gauw in een heel ander daglicht zien. Ik ben zelfs uitzendingen van de EO gaan waarderen of in elk geval accepteren omdat hun bestaan een deel uitmaakt van een uniek omroepsysteem waar ook de VARA en de VPRO deel van uitmaakten. We praten hier over "achterlijk" en "achterhaald" maar er was geen enkel land in de wereld te vinden dat zo'n democratisch omroepsysteem had. Een systeem waarbij iedere stroming van betekenis aan bod kwam maar wat uiteindelijk door de invloed van rechts de nek is omgedraaid.
 7. Ik vergeet helemaal niets Eduard, ben zelf meermaals in de DDR geweest, in Berlijn en van noord naar zuid. En ja, een zender als RIAS zal hen zeker een doorn in het oog zijn geweest, mede en vooral omdat ik door daar te zijn ontzettend veel dingen heb waargenomen die pure leugens waren. Zeker een van de factoren waarom veel Oostduitsers zich ongelofelijk besodemieterd hebben gevoeld na de Wiedervereinigung toen ze erachter kwamen dat veel dingen die door westerse zenders gezegd waren stomweg niet klopten. Maar iedereen die een beetje met radio als hobby bezig was moet zich in Oost en West hebben gestoord aan dat die stoorzenders. Ik vind het een beetje raar dat we daar nu een discussie over zouden moeten hebben. Overigens werd de SFB ook niet gestoord voor zover ik weet. Of de RIAS in Hof (Noord Beieren) gestoord werd weet ik niet zeker, ik dacht het niet. Maar zoals ik al zei, een heen ander onderwerp, toch? Ik weet ook niet waarom je zomaar doet alsof radio en tv hetzelfde zouden zijn. Ik stem nooit af op de meeste Duitse nieuwszenders. En ook niet op nieuwszenders die niet objectief zijn maar door het bedrijfsleven aangestuurd zoals BNR. Van publieke zenders hoop en verwacht ik objectiviteit, van het bedrijfsleven uiteraard niet want het is niet bepaald in hun belang om een voorstander te zijn van een socialer beleid omdat dat automatisch ten koste gaan van hun vaak onevenredig hoge winsten. Maar goed, het enige wat ik zei en hier nergens weerlegd zie is dat je in Nederland geen zenders hebt van het kaliber BBC World Service, Deutschlandfunk of WDR5. De laatste noemde ik niet eerder omdat die dor alleen op FM ontvangbaar te zijn nu eenmaal een veel geringer bereik hebben. Maar goed, ik stel voor dat we dit hier stoppen. Ja, het is "off topic" omdat het niets met die klassieke muziek zender te maken heeft. Ik had niet voor dat het weer een hele discussie op zich zou worden en maakte daarom geen aparte topic aan omdat je anders dan weer dat gezeik krijgt dat het politiek zou betreffen. Mijn enige thema in dezen is dat waar de een (Eduard) een vooruitgang meent te ervaren de ander (ik) door die prachtige vooruitgang gedwongen wordt dan maar helemaal niet meer naar de autoradio te luisteren omdat er voor mij niets meer te beleven valt. Tja, als jij die man persoonlijk kent en hem daar tegenkwam dan heb je vast gelijk. Maar ik vrees dat je zoals zovelen onder ons het slachtoffer bent van vuilspuitende propaganda. Niet dat ik persoonlijk de man erg mocht, in tegendeel, hij was gehaat bij veel burgers van de DDR, maar het zonder enige kennis van zaken vuilspuiten vind ik enorm dom.
 8. Klopt helemaal. En anders dan bij ons heeft men juist dit voorjaar in Duitsland opnieuw beslist dat de GEZ (kijk-en luistergeld) er moet blijven "omdat anders de politiek directe invloed op de media krijgt". Hier is men kennelijk niet eens op dat idee gekomen. Dat een pluriform media systeem zoals wij dat bij uitstek kenden de allerbeste garantie is voor een werkelijk democratisch bestel hebben de minsten in de gaten. Zie een van de redenen waarom men in ons land steeds wispelturiger en met steeds minder objectieve kennis is gaan stemmen.
 9. Klopt helemaal Eduard. Tegenwoordig gebruikt men de kreet "het nieuws van alle kanten" terwijl men het omgekeerde levert. In mijn jeugd kreeg je werkelijk het nieuws van alle kanten en was het aan jezelf om te bepalen wat je het meest geloofwaardige vond. Nu maakt het niet uit naar welke omroep je luistert, zeker waar het buitenlands nieuws betreft weet je al wat je te horen krijgt voor de eerste zin is uitgesproken. Jantje is goed en Pietje is slecht en daar zijn we het allemaal helemaal mee eens ongeacht uit wiens mond het komt.
 10. Ik baseer me uiteraard alleen op datgene wat ik via B5 onderweg te horen kreeg, en daar werd de groei en populariteit van de Bayerische Rundfunk vooral verklaard door de vele luisteraars in de andere Bundesländer. Geldt trouwens ook voor mij, in Nederland wil ik ook nog wel eens Beieren 1 of 5 aan zetten, met name sinds ORF Wien haar "gouwe ouwe" formaat heeft opgegeven. Ik begrijp alleen dat gedweep met DAB+ niet zo goed. Om het maar cryptisch uit te drukken, Erich Honnecker zou een gat in de lucht gesprongen zijn met zo'n radiosysteem dat het gros van de bevolking dwingt om uitsluitend naar zenders binnen de landsgrenzen te luisteren. Voor mij mag het er best bij zijn, ik was zelfs een van de eersten die een DAB radio aanschafte, maar ik heb mijn leven lang altijd onderweg, ook binnen Nederland, naar zenders als de Deutschlandfunk en de BBC World Service geluisterd. In Nederland bestaat niets vergelijkbaars in het weekend alleen sport en dat soort rommel, en door de week een vaak enorm kinderlijke presentatie op NPO radio 1.
 11. Het verschil is alleen dat ik jou wel je zo volprezen DAB+ gun maar jij alleen aan jezelf denkt. Overigens beschikt tweederde van alle luisteraars in Beieren NIET over een DAB+ radio maar toegegeven, de trend is uiteraard steigend. Spreekt voor zich als je een nieuw systeem invoert waarop meer zenders te vinden zijn. Zeker als je daarbij weet dat de mensen in Beieren veel meer publieke radio horen dan commerciële. Over de VS: je inderdaad, ik was er aanvankelijk stomverbaasd over dat uitgerekend de VS heel grote gebieden zoals Nevada kende waar overdag geen spoortje landsradio, FM of middengolf, te bespeuren was. Echt een helemaal lege radio, alleen ruis op beide frekwentiebanden. Daar waren zelfs de bewoners van de Sowjet Unie beter af. Niet dat het onoplosbaar zou zijn, met een paar goede lange golfzenders zou alles zo zijn opgelost. Maar die wordt daar alleen maar in de buurt van luchthavens gebruikt voor communicatie tussen piloten en de verkeerstoren. Maar goed, Amerikanen zien radio als een commercieel product terwijl in beschaafdere landen men vindt dat de gehele bevolking, waar ze ook mogen wonen, het recht heeft op dingen als cultuur, nieuws en muziek. Ongeacht waar ze in hun land wonen. Dat is in essentie het verschil.
×
×
 • Create New...

Important Information

Onze Terms of Use en Privacy Policy