Ga naar inhoud


Versatel en de Mol gaan voor de Voetbal rechten !


ludacriss

Aanbevolen berichten

Citaat:
Ook Versatel biedt voor betaaltelevisie veel meer dan UPC/Canal+

 

BOD JOHN DE MOL 25% HOGER DAN NOS

 

door Jaap de Groot

 

ZEIST, maandag

De kaarten voor de rechten van de voetbaluitzendingen lijken geschud. Nu de biedingen van alle zendgemachtigden binnen zijn, blijkt er een groot financieel gat te gapen tussen de nieuwkomers op de markt (John de Mol en Versatel) en de gevestigde orde (NOS en UPC/Canal+). Voor het belangrijkste pakket (eerste recht van de samenvattingen) is bij de Eredivisie Coöperatieve Vereniging (ECV), dat de rechten namens de eredivisieclubs verkoopt, door John de Mol circa 40 miljoen euro geboden. Dit bedrag ligt 25% hoger dan het bod van de NOS, dat rond de 32 miljoen euro schommelt. Deze rechten leveren nu nog 24 miljoen euro per jaar op.

Hoeveel meer de eredivisie tot medio 2008 gaat verdienen blijkt ook nog eens uit de bedragen die voor de livewedstrijden voor abonneetelevisie zijn geboden. Canal+, dat inmiddels door de kabelexploitant UPC is overgenomen, telt nu nog 15 miljoen euro neer voor deze rechten. Versatel heeft inmiddels het dubbele geboden. Deze 30 miljoen euro ligt zo’n 10 miljoen euro hoger dan het bod dat UPC/Canal+ op dit pakket heeft gedaan.

 

Alleen al door deze biedingen hebben de achttien eredivisieclubs zich de komende drie jaar verzekerd van een enorme toename van inkomsten. De rechten voor de eerste samenvattingen en het zogenaamde ‘decoderpakket’, die nu jaarlijks zo’n 39 miljoen euro opleveren, worden naar 70 miljoen euro getild. Dit staat nog los van de verkoop van het tweede recht van samenvattingen, waarvoor RTL en de NOS in de markt zijn en die tussen de 3 en 5 miljoen euro moeten opleveren, en de radiorechten. Een simpele rekensom leert daarom, dat het totale mediapakket tussen de 70 en 80 miljoen euro per jaar gaat opleveren. Een stijging van zo’n 100%.

Voor vandaag heeft de ECV alle bieders ‘ergens’ in Nederland uitgenodigd om hun bod toe te lichten, maar gezien de enorme financiële verschillen lijken deze gesprekken grotendeels een formaliteit. Volgens de vooraf aangegeven procedure worden op woensdag 22 december de nieuwe rechtenhouders bekendgemaakt, maar gezien de huidige situatie is niet uitgesloten dat dit toch eerder gaat gebeuren.

 

Daarmee zou dus een einde komen aan de leidende rol die NOS Studio Sport decennia lang in het Nederlandse voetbal heeft vervuld. De publieke omroep loopt zelfs het risico het tot medio 2008 helemaal zonder Nederlands voetbal te moeten doen, omdat RTL een serieuze concurrent is voor het tweede recht van samenvattingen. Dit komt vooral, omdat deze commerciële zender alleen het recht op de vrijdag-live-wedstrijd wil kopen als deze met de samenvattingen gecombineerd kan worden. In dat geval kan RTL zowel op vrijdag- als maandagavond twee op voetbal gerichte programma’s uitzenden, zoals dat nu ook het geval is.

De NOS heeft meer problemen met dit dubbelpakket, omdat het op prime time ‘verplicht’ uitzenden van een livewedstrijd op de vrijdagavond op Nederland 2 niet bepaald een lokker is, omdat daarin maar één uitwedstrijd van zowel Ajax, Feyenoord als PSV is opgenomen.

 

Zoals ook de rol van UPC/Canal+ in het Nederlandse voetbal lijkt uitgespeeld, nu het telecombedrijf Versatel hoog op de rechten van de livewedstrijden achter de decoder heeft ingezet. Versatel hoopt met het verkrijgen van dit pakket een doorbraak te forceren bij de zogenoemde ’triple playdiensten’, het verzorgen van telefoon, internet en tv via één en dezelfde snelle glasvezelkabel.

Saillant detail is dat John de Mol via zijn investeringsmaatschappij Talpa voor 25% aandeelhouder van Versatel is.

 

Dat de Mol de samenvattingen zouden krijgen is eigenlijk al een tijdje bekend omdat ie ook met zijn nieuwe kanaal bezig is. Versatel in tegen heeft volgens mij niks ( geen transponder, kanaal of wat dan ook ) en vraag me dan ook af waar ze het gaan willen uitzenden ( digitale tv van Upc, Casema, Tv home ofzo? ). Btw volgens mij gaat Canal + nogal veel klanten verliezen omdat nogal veel mensen alleen een abbo hebben voor het voetbal en ik denk dat Upc ( nieuwe eigenaar van c+ rood en blauw ) veel geld gaat mislopen hierdoor!

w0000t?

Link naar reactie
Delen op andere sites


  • Reacties 147
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Beste reacties in dit topic

Geplaatste afbeeldingen

Inderdaad een grote klap voor zowel de Publieke Omroep als voor Canal+

 

Ben benieuwd of er nu een publiek kanaal gaat verdwijnen....

 

Dat Canal+ de live rechten verloren heeft is verrassender. Lijkt me een behoorlijke klap.

 

Hopelijk dat Versatel de live wedstijden op een sat-kanaal gaat uitzenden.....

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Inderdaad een grote klap voor zowel de Publieke Omroep als voor Canal+
Ben benieuwd of er nu een publiek kanaal gaat verdwijnen....


Het blijkt in ieder geval zo te zijn dat de hoeveelheid geld die de publieke omroep jaarlijks kwijt is aan het uitzenden van voetbal, ongeveer gelijk is aan de opbrengsten van de STER-reclame. Eens kijken of ze in Hilversum ook een beetje wakker zijn.

DM8000 + VU+Ultimo + GSO op Wavefrontier PLI Core Member www.openpli.org

Link naar reactie
Delen op andere sites

Zo zeker als hier over kabeldiensten gesproken wordt, ben ik niet zo zeker. We staan aan de vooravond van de uitrol van IP televisie. Hoe kan je beter marktaandeel vergaren, dan te komen met voetbal! Dat trekt huisgezinnen met ADSL al snel over de streep.

 

Versatel is nu toch al groot aandeelhouder van een internet provider? Gaat deze provider binnenkort niet haar naam veranderen naar Versatel?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
We staan aan de vooravond van de uitrol van IP televisie. Hoe kan je beter marktaandeel vergaren, dan te komen met voetbal! Dat trekt huisgezinnen met ADSL al snel over de streep.


Vooralsnog is dat een mislukking: kijk maar naar Italië (Fastweb met voetbalaanbod), TPSL in Frankrijk en Telefonica heeft ook tv via ip in Spanje wat ook een grote mislukking is. Mischien als er glasvezel komt dat het interessant is maar daar zijn de investeringen bij oude huizen niet rendabel genoeg voor waardoor het vooralsnog alleen interessant is voor nieuwbouwwijken.

Sony 46HX920 FullHD LED TV,

Humax iCord HD (320 GB)

Visiosat Bisat G4 Quadro

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hou er wel rekening mee dat bij IP tv uitzendingen van genoemde buitenlandse voetbaluitzendingen er ook een mogelijkheid was deze voetbalwedstrijden live via satelliet of kabel te kunnen bekijken.

 

In het Nederlandse geval zal het dan waarschijnlijk gaan om alleen IP TV. Hierdoor zullen waarschijnlijk vele toch om het voetbal makkelijker kiezen voor het onbekende dan in de andere genoemde landen. Voetbal, ook live voetbal, trekt altijd kijkers. Zeker als je weet dat je favoriete voetbalclub elke week live via deze vorm van "uitzenden" van voetbal te zien zal zijn.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Nu kun je nog rustig voor iets meer dan € 20,-- per maand naar LIVE voetbal kijken.... Straks met IP-TV kan dat wel € 10,-- per wedstrijd worden!!! Die miljoenen moeten gewoon terugverdiend worden!!!

Binnenkort is bijna alles in MPEG4 bij CanalDigitaal... je SD ontvanger kan dus in de Kliko
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ja dat is vrije markt economie.... dat heeft voordelen en nadelen.

 

We willen ook dat onze vaderlandse voetbalcluppies af en toe eens winnen in het buitenland. Dus moet er veel geld betaald worden aan spelers. Ja dat geld moet ergens vandaan komen.... van de supporter dus. Die betalen goed geld om op de eerste rang te zitten. Niet alleen in het stadion maar ook voor de buis.

Satwatcher

---------------------------------------

Link naar reactie
Delen op andere sites

Persoonlijk zie ik alle sport van een abonnee filmkanaal verdwijnen. Heerlijk als Canal + die rechten verliest! Het hele weekend van 12:00 tot 0:00 alleen maar voetbal, terwijl je juist in de weekeinden naar je abbo-kanalen kijkt. Voor mij kan het niet snel genoeg van de buis verdwijnen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Toch jammer dat Versahel nu waarschijnlijk de rechten voor live voetbal krijgt.

 

Dat betekent dat je, wil je voetbal kijken, straks flink per wedstrijd mag betalen en je dan maar een streampje van een halve megabit ervoor hebt, met alle nadelen van IP erbij. Omdat de 10Mbit die sommige zenders op de schotel hebben eigenlijk al te weinig is wordt dat natuurlijk rotzooi. Erg jammer dan ook dat deze bende prutsers geld teveel heeft. De kansen dat Versahel via kabel of satelliet gaan kijken, lijken mij ook 0,5%. Ze zullen eerst toch hun eigen medium willen promoten, misschien moet je zelfs ASDL bij Zonnet ervoor nemen. Kansloos dus.

 

En dat geld ook voor John De Mol trouwens, als je kijkt hoe men daar dat programma 'Oranje Uit' maakt, dan zal het nog decennia duren voor het op het niveau van de NOS (of Canal+) is.

 

Er zullen mensen zijn die blij zijn omdat ze denken dat ze nu minder belasting gaan betalen, omdat de PO het niet meer heeft maar dat is natuurlijk niet zo. Je betaalt een vast bedrag ervoor, en dat wordt niet minder. De NOS gaat nu gewoon wat meer geld over houden, en dat gaat zeker besteed worden aan goedkope rotzooi op de tv. En, nee, er verdwijnt echt geen tv kanaal omdat er twee uurtjes voetbal per week verdwijnen.

 

Ik denk dat er zelfs een nadeel is voor de clubs in de Eredivisie. Voor de samenvattingen: vanwege de lagere kwaliteit zullen uiteindelijk minder mensen naar die samenvattingen gaan kijken, waardoor minder mensen de reclame langs het veld zien, waardoor dat op de lange duur minder geld oplevert. Het is éénmalig meer voor de ECV, maar de clubs gaan minder vangen voor hun belangrijkste inkomstenbron. Voor de live-verslaggeving geld dat ook, alleen zullen daar echt een hoop minder mensen naar gaan kijken, want wie gaat er nu op zondagmiddag gezellig achter zijn computer zitten om voetbal te kijken op een behoorlijk lage kwaliteit? Oké, je kan je computer aansluiten op de tv maar veel mensen hebben hun computer ver van de tv staan, of hebben gewoon geen tv-out op hun pc.

 

Jammer, maar bij de volgende 'veiling' hiervoor, heeft Versatel al flink verlies gemaakt door de te dure rechten en zijn er weer twee 'chapter-11's' geweest, en voor de zender van De Mol voorspel ik toch weer de Sport7-status. Straks dus gewoon weer terug bij de Publieke Omroep (waar de samenvattingen horen, de enige plek waar het ook echt gratis kan) en de opvolger van Canal+.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...