Ga naar inhoud


Verstopte afvoer


japino

Aanbevolen berichten

Wij wonen een jaar of 3 in een jaren-30 huis waarvan de afvoer van de keuken (en verder niks) via een pijpje naar buiten (de achtertuin in) loopt naar een putje. Het schijnt dat dit putje via een gemetselde zwanehalsconstructie is aangesloten op een rioolpijp die onder het huis door naar voren loopt. We hebben nu last van verstopping, d.w.z. het water in het putje loopt maar heel langzaam weg. Ik heb het putje al helemaal leeggeschept en ik kan nog net voelen dat de opening naar de zwanehalsconstructie vrij is. Ik kan natuurlijk een rioolontstoppingsbedrijf inschakelen die het zaakje voor mij klaart, maar is er nog iets wat ik makkelijk zelf kan proberen? Ik dacht zelf aan een flinke zooi caustic soda in het putje kieperen, kokend water erop en kijken wat er gebeurt. Maar ik heb wat gegoogled en caustic soda schijnt niet echt te worden aangeraden omdat afvoeren erdoor beschadigd kunnen raken (te bijtend). Iemand nog een leuk idee voordat ik de telefoon grijp?

TF4000PVR, TF5000ci, Dreambox 800HD, Visiosat Bisat, A1/A2/HB/A23.5

Link naar reactie
Delen op andere sites


Er zit waarschijnlijk zand o.i.d. in.

En dan helpt caustic soda ook niet.

Wat je wel kan doen is de lans van een hogedruk spuit (Kärcher) in de zwanenhals doen

en afdichten met oude lappen en dan de hele handel doorspuiten.

 

 

 

Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Te huur bij gereedschap verhuurbedrijven zijn handbediende rioolontstoppers. Hiermee heb ik regelmatig mijn stenen riool leeg gehaald van bladeren en ander tuintroep. Werkt écht goed en nog leuk om te doen ook....als het lukken wil.

VUplus DUO / Dreambox 7025s / 500s /2x Moteck SG-2100 / 2x 1M Schotel zonder naam / 42 Oost-58 West /

Link naar reactie
Delen op andere sites

Een aantal jaren terug heb ik dit ook eens aan de hand gehad. Een dag aan het knutselen geweest met water, ontstoppingsveren en wat we maar konden bedenken.

Man, wat was dat goor!!

 

Uiteindelijk ontstoppingsbedrijf erbij gehaald. Die was met 15 minuten klaar....

 

Ik weet het nu wel als ik weer zoiets krijg...

 

Succes!

Link naar reactie
Delen op andere sites

hoi bij veel dhz zaken kun je een ontstoppingsveer kopen die je op je boormachine kan zetten, die dingen kosten vaak weinig en als de verstopping niet al te ver weg zit meestal afdoende.

 

heb je hem weer vrij kun je de afvoer vrij houden door er gewone soda met heet water er zeg een keer per week, dat houd de afvoer lekker vrij ook van stank. maar dus ABSOLUUT GEEN CAUSTIC SODA, ALS JE ER DAN EENS BIJ MOET KUN JE JE HANDEN ED LELIJK VERBRANDEN.

 

groetjes............ <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik was een jaar of zeventien en moest beroepsmatig

naar een verstopte afvoerleiding in een keuken op

een bovenverdieping.

 

De afvoer diende onder andere voor een wasmachine.

Wasmachines staan er om bekend een dikke vette laag

baggen in de afvoer achter te laten.

 

Oplossing caustic soda, zo gezegd zo gedaan, of niet . . .

 

Caustic soda (toen in de vorm van zoutachtige platte

brokjes) er in gedaan, water aan de kook gebracht en

heel langzaam in de staande leiding gegoten . . . . .

 

Nog geen 4 seconden later spoot het mengsel bijna tegen

het plafond en kwam neer op het zijl. De toplaag van het

zjil was direct weggebrand, gevreten, opgelost en foetsie.

 

Dus wees gewaarschuwd, kan bij oneigenlijk gebruik

levensgevaarlijk zijn.

 

Dit was uit het dagboek van een slechte loodgieter.

Ben daarna maar de verwarming ingegaan.

 

HG CC

Groet, Con. Gloeiende, gloeiende, een beetje humor moet kunnen, anders ga je maar ergens anders heen..
Sinds maart 2021 glasvezel via KPN.

Internet/PC: modem/router Fritzbox en TP-Link accesspoint, switch (8), switch (4)

Intel Nuc i7 met W10, Gigabyte Brix met Home Assistant, 17 Shelly's en 2 ESP-tjes.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik had ook zo'n putje, in Nederland dan natuurlijk. Ook stonk dat putje regelmatig. De oorzaak is dat een hoop troep onderin het eerste gedeelte blijf staan, en die liep ook niet meer zo goed door.En natuurlijk gaat die plakkerige troep ook in je hoofdriool zitten. De oplossing die ik gemaakt heb is door het hele puje open te breken, dus ook de zwanenhals zodat je rechtstreeks het riool in kan. Je moet ook een stukje graven, want de ansluitingen moeten op gelijke hoogte zijn. Er zal wel een gresbuis zijn, daar kan je een verloop opzetten naar pvc en dan weer zo'n groot stuk pvc ( ik dacht 150 mm ) waar boven op zo'n grote afschroefbare deksel zit. Die heb je natuurlijk nodig als je er ook nog een keer bij moet zijn. Aan de andere kant van dat stuk met die deksel kan je dan weer een verloop op maken naar 40mm pvc, dus je afvoer. Alles zit dus dan aan elkaar in een gesloten systeem, dan kan er gewoon tegels overheen leggen. Ik hoop dat het een en ander zo duidelijk is. Alle onderdelen zijn gewoon verkrijgbaar bij de bouwmarkt.

 

gr.D.Quijote

2x M7 sat 801, Amiko HD 8155 en HD 8165 + combo

4 schotels op het dak, en 5 in de kelder

Link naar reactie
Delen op andere sites

wat je ook kan hebben bij ouwe huizen en buizen dat er worstels in zijn gaan groeien, met chemicalen altijd uitkijken, maar waarom mensen toch altijd een thermische reactie willen is mij een raadsel ??? , als het om het weg bijten van iets gaat , los het dan eerst op zie je gelijk waarom je dat niet in een afgesloten system moet doen , daarna in buis gieten als het om het weg bijten gaat lukt dat in opgeloste vorm ook wel <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

enne oplossen doet men zo he , eerst water dan kleine hoeveelheid vaste stof erbij nooit andersom <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> , is iets uit lab jaren <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" /> <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

 

en als men het nog leukker vindt , pak na onder olie en dan in buis, dan heb je pas boem <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus, GEEN caustic Soda...!!

 

Het enige dat echt werkt en met blijvend resultaat, is water, VEEL WATER, wel onder hoge druk.

Indien je in bezit bent van een hogedrukreiniger of huren (100- 120 bar) is het een klein kunstje, je dient wel een speciale hogedruk rioolslang te gebruiken, hiermee is het waarschijnlijk snel opgelost.

 

De dunne (10-12 mm) soepele rioolslang is speciaal ontworpen op zich snel en met gemak door een bochtig riool met drek en modder te wringen.

 

OPGELET!! het beste is om te beginnen daar waar het riool nog open is, dus tegen de vervuiling in aan de voorzijde van je huis.

Als je huis dertig jaar oud is zijn alle buizen waarschijnlijk reeds uit PVC vervaardigd, dit maakt het gemakkelijk voor de z.g.n. "rioolrat".

 

gamgra

Link naar reactie
Delen op andere sites

caustic Soda is ouwe naam waarom niet gewoon NaOH, soda lijkt zo onschuldig <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

natronloog wordt het als je het oplost meer dan 50% oplossing krijg je niet en wel rubbere handschoenen aan . kortom blijft gevaarlijk je moet weten wat je doet , gooi er ook geen zuur achteraan !!!! oja lab bril ook verplicht bij deze kunsten <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor alle reacties en in zo'n korte tijd! Ik heb uiteindelijk maar de raad van Bak opgevolgd, de caustic soda laten staan en een rioolspecialist gebeld. Hij komt een dezer dagen langs en vertelde me na het probleem te hebben aangehoord dat het niet ondenkbaar is dat het stankfilter verstopt zit. Het schijnt dat je bij oude huizen aan de achterkant vaak twee van die putjes naast elkaar hebt met een stankfilter ertussen. Volgens hem was dit een klusje wat ik ook zelf zou kunnen proberen, maar ik heb inmiddels zoiets van "laat maar". Ben al een paar uurtjes bezig geweest met klooien en heb inmiddels geen zin meer in graafwerk en rioolstank. 't Is mooi zo. Bedankt voor alle tips!

TF4000PVR, TF5000ci, Dreambox 800HD, Visiosat Bisat, A1/A2/HB/A23.5

Link naar reactie
Delen op andere sites

Het kan zelfs een asbestpijp zijn en geen pvc want 70 jaar geleden bestond pvc nog niet. <img src="/forums/images/graemlins/cool.gif" alt="" />

 

 

Leo

Vroeger waren de kratten bier van hout en moest je zuipen om de kachel aan te houden

 

Waar de darmen vol van zijn loopt de anus van over.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Sorry;

had begrepen dat het een dertig jaar oud huis betrof , blijkt inderdaad een huis uit de JAREN dertig te wezen.

In die tijd werden veelal gres buizen gebruikt, tenminste, dit is het geval bij ons ouderlijk huis.

 

Met betrekking tot asbest buizen: ik heb wel eens gelezen dat die plaatselijk zelfs gebruikt werden in waterleiding systemen.

gamgra

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...