Ga naar inhoud


van stereo naar mono, hoe? zonder dat ik iets stuk maak.


xinetic

Aanbevolen berichten


Standaard cinch (tulp) uitgangen kun je zonder problemen met elkaar verbinden.

Er zijn talloze koppelkabels om dit te realiseren.

 

Bij een speaker uitgang mag je dit alleen met een weerstandverzwakker uitvoeren.

 

Snurker (Media Research) <img src="/forums/images/graemlins/xyxthumbs.gif" alt="" />

( Straks zijn meer behangers nodig om OLED schermen tegen de wand te plakken)

Link naar reactie
Delen op andere sites

Dus met andere woorden, ik kan gerust de 2 tulp uitgangen links en rechts gewoon direct met elkaar verbinden, en daarbij gaat dan niets stuk (ook niet op langere termijn).

Heb ooit van iemand gehoord dat er toch iets van een weerstandje tussen moest, ivm de stroom??

In ieder geval bedankt voor jullie tips.

Link naar reactie
Delen op andere sites

misschien ben ik wel overdreven voorzichtig maar ik zet altijd een weerstand van 10kohm in de rechter- en linkersignaallijn, voordat ik ze met elkaar verbind.

maar ik stam nog uit de tijd van germaniumeindtransistoren.

 

bromtol

mij zie je hier niet meer posten, hoewel ik me soms erg in moet houden.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als je het helemaal goed wilt doen dan maak je gebruik van een zgn. stereo knijper.

Deze schakeling mengt het linker en rechter signaal naar 1 mono signaal zonder dat signalen bij elkaar worden opgeteld of elkaar negatief kunnen beinvloeden.

 

In de Electuur van jaaaren geleden heeft een keer zo'n schakeling gestaan en wellicht is die op hun site terug te vinden.

 

suc6

 

gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
...Deze schakeling mengt het linker en rechter signaal naar 1 mono signaal zonder dat signalen bij elkaar worden opgeteld...


<sarcasme>Knap staaltje techniek, dan. Stereo->Mono conversie betekent simpelweg dat je L en R moet optellen. Hoe je dat zonder optellen doet? Ik vind het knap, ik ga eens zoeken op zolder naar zo'n schakeling.</sarcasme>

Alle gekheid op een stokje, de suggestie van bromtol werkt perfect, ik koppelde op die manier de analoge uitgangen van 4 CD drives in twee groepjes aan elkaar voor m'n geluidskaarten, die weer gemixt werden met weerstandjes naar de eindversterker. Handig...

Zonder weerstand mag ook, daar gaat niks van stuk. Het mix-effect is dan wel vaak minder goed, omdat de uitgangsimpedanties nog wel eens fors verschillen, maar voor L+R uitgangen van hetzelfde apparaat mag je redelijkerwijs verwachten dat de impedantie gelijk is.
Link naar reactie
Delen op andere sites

<sarcasme>Knap staaltje techniek, dan. Stereo->Mono conversie betekent simpelweg dat je L en R moet optellen. Hoe je dat zonder optellen doet? Ik vind het knap, ik ga eens zoeken op zolder naar zo'n schakeling.</sarcasme>

 

Ik denk dat je toch maar eens moet gaan zoeken tussen je oude Electuurs, want dan zul je zien dat het van stereo naar mono niet zomaar een kwestie is van optellen van links en rechts.

Immers als je 2 gelijke sinussen bij elkaar optelt dan kan het uitgangssignaal te hoog kunnen worden om goed door andere apparatuur verwerkt te kunnen worden.

Tel je 2 verschillende sinussen bij elkaar op dan krijg je een compleet andere sinus.

Natuurlijk kun je er een weerstandbrugje tussen zetten om e.e.a te compenseren, maar zal bijv. het linker signaal een heel zwak signaal geven en rechts geheel niets dan zal het gecombineerde signaal op deze manier nog zwakker worden of zelfs geheel verdrinken in de ruis.

Als de kwaliteit niet zo belangrijk is dan is er niets aan de hand, immers alleen als je de 2 verschillende mono signalen naast elkaar zou horen dan pas hoor je het verschil

Maar is dat wel van belang, en dat gaf ik ook aan, "wil je het helemaal goed doen" dan zou je deze stereoknijper toe kunnen gaan passen.

De schakeling moet denk ik begin jaren 80 in de Electuur hebben gestaan.

 

suc6

 

gerrit B

zondag? nee dan kan ik niet dan ben ik vissen

Link naar reactie
Delen op andere sites

Hmm jaren 80 zeg je, dat wordt lastig, heb alleen de elektuur's op cd rom.

"stereoknijper" geeft met google helemaal geen resultaat.

Heb wel dit schema op internet gevonden, niet helemaal wat ik zoek, hier is de output voor mic.

maar welk gedeelte zou ik dan voor line kunnen toepassen, alleen de 2 weerstanden?

Het lijkt er wel op dat dit toch het meest gebruikte is.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Als de uitgangsimpedantie van je stereo lijnuitgang hoogohmig genoeg is (standaard is 600 ohm) kun je beide uitgangen inderdaad gewoon koud met elkaar doorverbinden (zoals o.a. Snurker al zei). Indien men de uitgangsimpedantie niet kent kan men veiligheidshalve via een 100 ohm serieweerstandje parallel schakelen. Maak dit weerstandje niet te groot, anders verzwak je misschien teveel. Dit hangt terug af van je mono-ingangsimpedantie (dikwijls 47 kohm). Het is ook niet gewoon optellen van links en rechts maar uitmiddelen (bij gelijke uitgangsimpedanties)+ verzwakken. En inderdaad als het ene kanaal zwak is en het andere kanaal sterk, dan zal het zwakke kanaal waarschijnlijk verdrongen worden door het sterke. Hier komen we dan terug op het schema in elektuur. Vermoedelijk worden hierin de impedanties eerst gelijk gemaakt, vervolgens via een compressor/expander op hetzelfde niveau gebracht en dan uitgemiddeld en terug op lijnimpedantie gebracht (600 ohm).Uiteraard heeft dit signaal nog maar weinig gelijkenis met het oorspronkelijke stereo signaal.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...