Ga naar inhoud


Mandriva linux 2007 tijdje terug released, nam de gok op mijn ATI chipset


Penthe

Aanbevolen berichten

Sinds ik mijn Compaq intel presario dual core heb met een ATI chipset was het voor mij onmogelijk een X scherm op mijn monitor te krijgen, heb enorm veel distros geprobeerd maar nee hoor of monitor out of range of trashed scherm.

 

Nu zag ik dat Mandriva 2007 released was een tijdje terug en las de release notes.

 

Changes to supported hardware and drivers

 

Mandriva Linux 2007 supports a wide range of hardware configurations,

and some of the most recent platforms:

* support for the latest Intel Core / Core 2 Duo CPUs (laptop,

desktop and server reference designs)

* advanced ACPI suspend/restore support (S3/S4), tested on many

notebook configurations, in particular Intel ICH6, ICH7, ICH8 (*)

* support for hardware virtualization features, like Intel VT

* support for all Intel graphic adapters, including the latest

GMA950(i945G) & x3000(i965G),

* support for all the latest Intel ICH8 based platforms, NVIDIA

nForce 5 and ATI SB600 chipsets

* support for the latest Intel WiFi adapters (ipw2200 / ipw3945),

the latest ndiswrapper, atheros and bcm43xxx modules

* support for all major graphic cards (Intel, ATI, NVIDIA) with

X.Org 7.1, VIA Unichrome, SiS (660), etc.

* support for all major xDSL adapters, including fixes for the

Speedtouch models

* support for the latest storage drivers, including updated Adaptec

drivers with Host RAID support

* support for the major sound chipsets with ALSA 1.0.12 final (note

Creative X-Fi cards are not supported in Linux)

 

 

Na al die tegenvallers heb ik toch de gok maar genomen en mandriva 2007 powerpack gekocht, en het werkt VLEKKENLOOS op mijn Compaq!!!

 

Dit is de eerste linux distro die voledig Nvidia en ATI chipsets ondersteund.

 

Install was zo gebeurd 15 minuten en alles stond al goed ingesteld zowel op gfx als audio ect, ook naar de bash shell vanaf KDE werkt vlekkenloos geen out of range meer maar keurig de shells met ctrl alt fx.

 

Ik ben nu weer trots dat ik op deze pc niet meer gebonden ben aan windows en er heerlijk linux op kan draaien, dit heeft echter wel 9 maanden geduurd helaas maar geduld wordt beloond.

 

Natuurlijk zitten er nog enorm veel meer leuke dingen in mandriva 2007 zo kun je nu ook windows games spelen en is 3D voledig functioneel. een goede antispam spyware en anti virus zit er ook bij, te veel om op te noemen een erg kompleet pakket.

 

Ik ben erg blij met deze release!

Link naar reactie
Delen op andere sites


Beste Penthe,

 

ik deel je ervaringen. Inmiddels draaien hier twee systemen met AMD64 processor en Nvidia adapter (met de laatste nvidia beta driver 9625 afkomstig van nvidia.com) probleemloos op de nieuwe 2007 versie. Alhoewel er altijd wel wat aanloop problemen zijn met een nieuwe Mandriva versie. En dat is ook hier het geval als ik de berichten goed heb gelezen. Het updaten via urpmi is nog niet optimaal.

 

Deze nieuwe versie 2007 is overigens pas een week uit en is nog niet vrij van kleine onvolkomenheden.

 

Een AMD64 systeem gebruik ik als media PC, waarop ik DVD's en HDTV (via Dreambox) afspeel.

 

Kortom alles werkt hier perfect en ik ben verder geen problemen tegengekomen.

 

Het installeren en updaten zijn met Mandriva zeer simpele handelingen. Heb in al die jaren nog nooit een virus gezien of een virusscanner gebruikt. Ik snap niet wat allerlei mensen met Windows allemaal zitten te klungelen met virusscanners, de laatste update van virusdatabase. Verder nog het risico van spyware en andere problemen.

 

Ik begrijp werkelijk niet wat men nu zo moeilijk vind aan een Linux Desktop systeem. Het is anders, maar eigenlijk veel logischer van structuur dan Windows.

En installeren van software via urpmi is bijzonder eenvoudig. En als je beide systemen wilt gebruiken dan is dual-boot een optie of een VM oplossing.

 

Natuurlijk kun je ook broncode programma's zelf compileren. Maar in prinbcipe is dit in de praktijk helemaal niet nodig.

 

En de veilige multi-user multi-tasking houdt de gebruikers perfect gescheiden.

 

Ik heb nog slechts een programma, waarvoor ik Windows nodig heb. Verder draait alles wat ik wil doen onder Linux. Inclusief de Bluetooth communicatie tussen mijn notebook en de Nokia GSM.

 

Veel plezier ermee

 

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Bedankt voor je reaktie, ik ben uiterst tevreden met Mandriva 2007 al is het niet dat ik nog erg veel moet instellen kwa netwerk sharing. Alles op zijn tijd want ik heb windows niet verwijderd van deze pc maar er een multiboot van gemaakt en ik moet nog het 1 en ander afronden kwa links in de browser en er lopen nog torrents die ik eerst graag binnen wil hebben voordat ik 100% mezelf op Mandriva richt en de nodige software gaat installeren. De bedoeling is dus wel Mandrive op deze pc mijn main OS te maken maar toch ook windows te laten staan.

 

Verders begrijp ik zelf ook niet wat er moeilijk is aan een linux desktop als KDE het ziet er veel beter uit en logischer inderdaad en heeft zo en zo al veel meer mogelijkheden. In princiepe kan iedereen zo over naar linux.

 

Het antivirus gebeuren is niet echt bedoeld voor linux zelf maar meer voor als je een linux server hebt bijv. ftp zo kun je files afscannen voor windows virussen spyware ect. zodat de gene die een file van je server afhaalt ook een echt virus vrije file krijgt dus uiteraart erg handig en nodig in dezer dagen.

 

Dat deze huidige release nog niet geheel optimaal is tja wat is er nu wel optimaal niets toch want alles blijft ten alle tijden fouten bevatten, het is in iedergeval al 50x beter dan windows en dat maakt me blij <img src="/forums/images/graemlins/grin.gif" alt="" />

 

Het enige wat ik mis onder linux is de win media want online streams met win media kun je niet afspelen en daar doet ik erg veel aan namelijk, misschien dat er 3e part files/codecs zijn die dit wel doen? Als dat zo is heb ik geen windows meer nodig.

 

Voor de rest deel ik de zelfde mening alles ziet er perfect uit!

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede avond Penthe,

 

het klopt inderdaad dat bepaalde media formaten niet standaard kunnen worden afgespeeld. Dit heeft te maken met mogelijke claims over licentie en patent rechten etc.

 

Zo kun je standaard geen DVD film afspelen. Hiervoor moet je het bestandje lib64dvdcss installeren. En ook zijn er diverse codecs, waaronder win32-codecs, die standaard niet in Linux kunnen worden opgenomen.

 

Deze zijn wel beschikbaar als PLF bestanden.

 

Je gaat hiervoor naar de Easy Urpmi site. Je geeft je systeem gegevens aan en vervolgens krijg je de commando regels van betreffende sites, waaronder ook de PLF sites.

 

Deze commando regels kopieer je met kopieren en plakken naar een root terminal en alle update en plf sites met de beschikbare bestanden kun je daarna terugvinden in de Mandriva configuratie setup.

 

Ook voor Mplayer kom je een PLF versie tegen, omdat deze ook allerlei formaten kan afspelen. Waaronder mpeg2 ts bestanden.

 

Let even op dat nog niet alles aangepast is aan Mandriva 2007.

 

Het is natuurlijk jammer, dat een aantal van deze files ontbreken in de standaard Linux installatie. Men wil echter geen betwisting krijgen over het gebruik van bepaalde codecs en andere multi-media formaten.

 

Vrijwel alle formaten zijn afspeelbaar op Linux.

 

Het is goed om dit te weten.

 

Groet,

 

 

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Goede avond Penthe,

 

ik speel hier vrijwel alles af wat ik tegen kom. Had alleen nog een probleem om de audio vaan mijn AMD64 systeem via SPDIF naar een receiver/versterker te leiden. Dit is inmiddels ook opgelost.

 

Wil het wel eens proberen met mijn instellingen. Waar is een dergelijke stroom te vinden ?

 

Groet,

 

Bram

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Al eens deze geprobeerd ?https://addons.mozilla.org/firefox/446/history


Deze heb ik al maar krijg dan keurig een schermpje met filmrolletje erop (Mplayer) en dan hoor ik audio wel maar geen beeld. Het is nog even afzien op dit gebied onder linux, ook op uitzendinggemist.nl zelfde verhaal, voor de rest kan ik vrijwel alles afspelen maar dat voldoet gewoonweg niet voor een linux only setup hier, alhoewel ik uitzending gemist ook wel via realmedia kan bekijken heb dat nog niet geprobeerd. Ik moet het naast linux nog steeds doen met windows, hopenlijk veranderd dat snel want wordt ziek van al die trojans als ik weer eens aan het browsen was en bitdefender 10 er in de nacht er zo 6 uithaalt die met popups(geblokkeerde) meekomen.

Dus die addon werkt wel maar heb niet de juiste codecs onder linux.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Al eens deze geprobeerd ?https://addons.mozilla.org/firefox/446/history Wel eerst xine-ui via urpmi ophalen en de win 32 codecs +libdvdcss2-1.2.1-1plf.i586.rpm
bij mij wertkt het perfect hoor...


Leuk zit te reageren op je bericht ben ik klaar is je bericht voledig veranderd <img src="/forums/images/graemlins/smile.gif" alt="" /> ok ik zal het allemaal eens gaan doen xine heb ik ook geinstalleerd staan.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Ok ondertussen heb ik die lib geinstalleerd wel de gene voor mandriva natuurlijk die zelfs een hoger versie nr heeft, en xine-ui had ik al maar nu krijg ik een mmsh plugin input error msg en weer enkel audio, welke plugin voor MMSH heb ik nodig om plaatje geheel te krijgen?

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
even dubbel klikken op dat filmrolletje ,maar ik gebruik xine en geen mplayer


Om op beiden te antwoorden. Scherm blijft zwart op talpa.tv en ook omroep.nl, heb zelfs codec packs installed alles wat men aangeraden heeft gedaan maar eind resultaat is wel audio maar geen video, en ik heb nu xine als player staan inderdaad. alle updates tegen welke vorm dan ook geven zelfde versie xine-ui, xine hangt op mmsh input error hier heb ik op gegoogled en dat is niet iets wat weinig voor komt maar juist erg veel.

Als men weet waar deze error door veroorzaakt wordt wat erg vaag is heb ik waarschijnlijk wel video, of is mmsh geven een bug in de streams want mrl en mss zonder die H.

nah ja we zien wel alles op zijn tijd en ondertussen is het toch windows voor de streams omdat dit nog niet anders kan.
Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...