Ga naar inhoud


Aktie van Tvv ...


Gast

Aanbevolen berichten


  • Reacties 38
  • Aangemaakt
  • Laatste reactie

Beste reacties in dit topic

Ja, en het is dus wel iets genuanceerder dan het fabeltje van de professionele gangsters.

Het is logisch dat de markt een evenwicht zoekt (vraag en aanbod). Zelfs als er zich daar een derde aanbiedt die onder de prijs gaat, dan zal dit slechts een kortere periode zijn, om marktaandeel te verkrijgen. De sleutel van het succes zal volgens mij inzake TV liggen in de diversificatie van het aanbod, niet zozeer in een prijzenslag.

Ik vrees dat de huidige tarieven dichter bij de bodemkoers zitten dan dat zij opportunistisch hoog zijn. Ik heb zelfs mijn twijfels over het feit dat de TV van zowel TN als die van BTV momenteel rendabel zijn. Integendeel vermoed ik. Vooral Belgacom zit met een fameus project bezig voor het aanleggen van glasvezel, gespreid over heel België. Daarnaast hebben die mannen grote poen op tafel gelegd voor het voetbalcontract. Telenet is volgens mij nog steeds het mislukt faillissement van een jaar of 5 geleden aan het verteren. Bovendien zijn beide beursgenoteerde bedrijven, hetgeen de druk op rendement en opbrengst vanwege de aandeelhouders nog een stuk verhoogt.

 

Je kan niet echt stellen dat de TN-BGC-story een echt verhaal is van twee honden die vechten voor een been…

Telenet is eigenlijk de opvolger van een monopolist inzake TV-distributie, maar relatief nieuw op de telefoonmarkt. Belgacom was als RTT monopolist voor de telefonie, maar ook nieuw als TV-distributeur.

Je mag gerust zijn dat die twee elkaar het licht in de ogen niet gunnen. Het kunstmatig hoog houden van de prijzen via prijsafspraken, daar geloof ik helemaal niets van. Ik vermoed dat zij echt niet lager kunnen, anders zou dit wel gebeuren. De Belgische en Vlaamse markt is nu eenmaal veel kleiner dat de markt in onze buurlanden.

Daarnaast bestaat er voor de telefonie –federale materie - in België nog zoiets als het BIPT, een sterk regulerend organisme van de Staat, dat ervoor zorgt dat de Belgacom-telefoontarieven verplicht een stuk hoger uitkomen dan de kleinere spelers op de markt (lees in deze context vooral Telenet).

Hoewel er voor de TV-distributie – gewestelijke materie – geen regulering bestaat, en de prijzen in principe vrij volgens het marktmechanisme kunnen worden bepaald, dient het plaatje toch in zijn geheel te worden bekeken : TV-distributie en telefonie.

TVV is momenteel het goedkoopst, en de kwaliteit is, volgens Belgische normen, niet slecht.

Toch vrees ik dat zij weldra met een aanbod voor de pinnen zullen moeten komen dat de 2 anderen niet hebben, willen zij hun marktaandeel vergroten.

Beeldkwaliteit is zeer subjectief en bovendien niet altijd een doorslaand argument voor de kijker om van leverancier te veranderen. Telenet verkoopt Prime, Belgacom zit met het voetbalcontract en TV Vlaanderen stelt daar inhoudelijk gezien momenteel te weinig tegenover.

Het grote voordeel dat zij hebben is de sympathie als de kleine nieuwe speler, de mobiliteit van de kaart (succes voor de Benidorm-kijkers) en een iets lagere prijs. Daartegenover staat dat je een schotel op je gevel moet plaatsen. Dit is een euvel waar velen niet over willen, kunnen of mogen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Ik vraag me af hoe de dealers dat gaan opvangen, na 2 maand niet tevreden geld terug.

Zo'n schotel installatie kan je toch nooit ongeschonden monteren en afbreken.

Daar gaat nog een hartig woordje gediscuteerd worden.

The key to happiness. Stay away from idiots

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:

ik hoor het al... Meneer heeft ambities om de wereld te verbeteren. 79 euro man... op restaurant gaan kost meer! En hoe wil je die schotel anders terugbrengen? in een zakske van den ##GECENSUREERDE TEKST OF URL## ofwa?

Ik zei btw 3 euro per maand meer. Niet 3 keer meer...


79 euro.. is voor mij een hap uit wat ik elke maand over heb. Misschien ben jij rijker dan mij ?
Het gaat ook om principes. Ik betaal niet graag 79 euro voor 'lucht'. Ik heb de indruk dat die kaart dure lucht is.
Zoals je in Nederland bv rijklaarmaakkosten betaalt op een nieuwe auto en in Belgie niet. Stel je voor dat de dealer zou zeggen bij de aflevering van je nieuwe auto : dat is dan wel nog 155 euro extra voor de sleutel meneer. Anders zetten we het ding wel gewoon voor je deur met een takelwagen.
Die schotel terugbrengen : ik denk dat de voorwaarden om je geld terug te krijgen gewoon onuitvoerbaar zijn. Al snap ik wel dat TVV die voorwaarden oplegt. Ik ben benieuwd hoe ze dat in de praktijk gaan toepassen / organiseren.

Het zal wel aan mijn budget liggen (dat op zijn beurt niet ondervindt dat de koopkracht in Belgie zo hoog is als Verhofstadt zegt), maar mijn restaurantbezoeken kosten nooit 79 euro (per persoon - ik ga meestal alleen omdat ik slecht gezelschap ben).

Van die drie euro : als DAT er echt stond is 't mijn fout ; slecht gelezen ! Sorry hoor !
Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ik betaal niet graag 79 euro voor 'lucht'. Ik heb de indruk dat die kaart dure lucht is.

 

Zoals je hele set is ook die dure lucht kaart gewoon geld waard bij verkoop, je moet dan wel 79 euro aankoop betalen en de nieuwprijs krijg je meestal niet terug maar een gedeelte zeker.

Omdat er voor de koper overschrijvings kosten aan vast zitten. <img src="/forums/images/graemlins/wink.gif" alt="" />

Link naar reactie
Delen op andere sites

Citaat:
Ja, en het is dus wel iets genuanceerder dan het fabeltje van de professionele gangsters.
Het is logisch dat de markt een evenwicht zoekt (vraag en aanbod).


We zijn het over een groot aantal dingen eens. Wat je schrijft, daar kan ik voor 80% inkomen. Moet nog gezegd worden : ik schrijf hier mijn persoonlijke mening, die ik nooit als 'Latijn' beschouw. Ik heb respect voor de mening van anderen, en ben er van overtuigd dat mijn mening zeker niet altijd gelijk is aan de absolute waarheid.
Een hoop losse ideeën, en dan stop ik met epistels schrijven : : :
Dat van die gangsters :
Ja, het is wat genuanceerder dan wat ik zelf eerst zei.
Monopoliehouders bezondigen zich dikwijls aan excessief winstbejag.
In Belgie denk ik dan aan de energiebedrijven, de banken, etc.
Vroeger kon je zonder twijfel zeggen dat Belgacom tot die groep behoorde.
De prijzen zijn altijd hoog geweest, net als de personeelskosten trouwens.
De winsten waren erg hoog. Zonder concurrentie kwam er geen daling in de prijzen. Ik denk in deze zin dat TN niet altijd de stok in het hoenderhok heeft gesmeten, maar dat het eerder de kleinere spelers op de markt waren zoals bv Scarlet.
Door het vrijmaken van de markt is er veel veranderd.
Een lijn kost nog altijd wat het was (ongeveer), maar de gesprekken zijn nu wel zo goed als gratis geworden. En dat was geen tijdelijk verschijnsel, maar een blijvende evolutie.
Ik denk dat er niet echt bewust afspraken gemaakt worden, maar eerder dat de grote spelers uit de markt zich ergens rond elkaars prijs 'parkeren' en het er dan maar bij laten.

Goed voorbeeld is internet : de grote spelers (TN en BC) zitten erg dicht bij elkaar qua prijs.
Als nieuwe spelers (bv edpnet,dommel,...), die gebruik maken van het netwerk van BC ADSL (en daarvoor ook moeten betalen) een veel lagere prijs kunnen maken voor een abonnement..... Zit BC dan al lang te verkopen aan de bodemkoers ? Kleine ADSL-bedrijven : ook geen tijdelijk verschijnsel. Zo te zien zijn het blijvers !

Voor TV is het inderdaad wel een ander liedje :
TN : bijna failliet , BC : ronduit stomme dure zet, dat voetbalcontract.
TVV : nieuw produkt.. Zoals ik al zei : ze zullen hun centen wel nodig hebben.

BC tv zou momenteel totaal niet rendabel zijn, enerzijds door het extreem dure voetbalcontract, anderzijds door tegenvallende verkoopsresultaten. BC had alles veel groter gezien dan het tot nu toe geworden is.

Het netwerk dat TN overnam van Electrabel vertoont tekenen van slijtage en zal dus voor kosten zorgen. Electrabel wist al lange tijd dat het zijn kabel-tv zou afstoten en heeft qua onderhoud alles op de lange baan geschoven. Dat heeft idd een negatieve invloed op de rendabiliteit van TN's kabelTV.

Van die twee honden : ik denk dat er nu wel degelijk meerdere honden vechten om hetzelfde been. Dat is niet altijd zo geweest, maar ik denk dat dat nu wel het geval is.
TVV staat er ergens buiten, richt zich op een andere markt. Verkoopt een produkt dat niet 100% vergelijkbaar is met dat van TN of BC (omwille van de schotel op je huis en de FTA-zenders).
Telenet rekent nu al extra bepaalde themakanalen aan die door TVV gratis worden voorzien. Als die strategie verder kan worden doorgevoerd hebben ze al sneller een voet binnen in vele huiskamers.
Ik denk ook dat TVV veel klanten over de streep zou trekken met een gratis kaart (-79 euro) en geen opstartkost (-30 euro). In combinatie met het vorige EN de betere beeldkwaliteit dan de standaard kabeltv, zou dat wel eens gauw voor 50.000 klanten kunnen zorgen.
Citaat:
Zelfs als er zich daar een derde aanbiedt die onder de prijs gaat, dan zal dit slechts een kortere periode zijn, om marktaandeel te verkrijgen.

Als ze eea aanpakken zoals Base deed in de mobiele telefonie kunnen ze zich in enkele jaren van niche-speler tot topspeler maken.
Kijk maar naar wat Toyota deed. Ooit waren zij verguisd en uitgelachen in de autowereld. Door betere auto's aan een betere prijs te leveren, die zuiniger waren, met een betere service geleverd werden, zijn zij nu ongeveer de grootste autofabrikant ter wereld. En daarvoor is een langere weg afgelegd dan TVV voor de boeg heeft. Er zijn wel valkuilen genoeg op die weg, meestal kuilen die gegraven worden met hulp uit de beurs van de bestaande 'reuzen'.
Maar : wie een put graaft voor een ander...

Slotgedachte, na het lezen van vele posts. Het is een hobby ! Ik heb me neergelegd bij de prijs van het kaartje en de kost van de activatie. Vanaf NU !
Ik ben nu gewoon blij met de sat-schotel en wil nooit klant worden bij BC of TN.
Link naar reactie
Delen op andere sites

We zitten inderdaad op dezelfde golflengte, maar ik wil toch nog een laatste keer enkele kleine nuances plaatsen, al vrees ik dat er wel eens een moderator zou kunnen opdagen die ons op de vingers tikt wegens off-topic…

 

Citaat:
In Belgie denk ik dan aan de energiebedrijven, de banken, etc.

Vroeger kon je zonder twijfel zeggen dat Belgacom tot die groep behoorde.

De prijzen zijn altijd hoog geweest, net als de personeelskosten trouwens.

De winsten waren erg hoog.

Hier meen ik een kleine nuance te moeten plaatsen. De winsten waren eigenlijk niet zo hoog, want de R.T.T. mocht als Regie eigenlijk geen winst maken. Het overschot op de eindbalans ging gewoon naar de schatkist. Wel was het rendement zeer laag en bijgevolg was er inderdaad een hoge personeelskost.

 

 

 

Citaat:
Goed voorbeeld is internet : de grote spelers (TN en BC) zitten erg dicht bij elkaar qua prijs.

Als nieuwe spelers (bv edpnet,dommel,...), die gebruik maken van het netwerk van BC ADSL (en daarvoor ook moeten betalen) een veel lagere prijs kunnen maken voor een abonnement..... Zit BC dan al lang te verkopen aan de bodemkoers ? Kleine ADSL-bedrijven : ook geen tijdelijk verschijnsel. Zo te zien zijn het blijvers !

 

Inderdaad, maar dan weer de nuance : als je spreekt van het ADSL-netwerk, dan spreek je van telefonie en niet van TV. De werking van regulator BIPT is niet te onderschatten. Zij, niet Belgacom, bepalen de prijzen van wat de bulkminuten moeten kosten die de kleintjes moeten betalen voor gebruik van het Belgacom-netwerk. En wees maar zeker dat die prijzen bijlange niet het onderste uit de kan zijn. De taak van het BIPT als waakhond is immers vooral de kleintjes beschermen en zorgen dat zij voet aan de grond krijgen. Daarnaast lopen er bij Belgacom enkele duizenden rond die het netwerk moeten aanleggen en onderhouden, zonder dat die echt commercieel rendabel zijn. Telenet heeft ook dit laatste verschijnsel, maar ik weet niet of zij hun netwerk ook moeten delen met de “other licenced operators".

 

Citaat:
Voor TV is het inderdaad wel een ander liedje :

TN : bijna failliet , BC : ronduit stomme dure zet, dat voetbalcontract.

 

Of het voetbalcontract een stomme dure zet is, zal de toekomst uitwijzen. Blijven stilstaan is achteruitgaan. En indien Belgacom, als historische telefoonoperator, zich alleen op telefonie had blijven toeleggen, zou de zaak snel om zeep zijn. Zoals je zelf zegt is het telefoneren bijna gratis geworden. Telenet, niet bij machte om het (niet voor niets fel begeerde) voetbalcontract binnen te rijven, zoekt het in een degelijk filmaanbod en alternatieve manieren om aantrekkelijk sport aan te bieden voor de liefhebbers (internationaal competitievoetbal). Zoals ik al in mijn vorige post zei, is het volgens mij de diversificatie in het programma-aanbod die het zal moeten doen.

 

 

En TVV ? Ja, die komen pas aan het venster kijken en die zijn verplicht om net onder de prijs te gaan omdat zij geen markleider zijn. Het aanbod is zus en zo, en nog een beetje zoeken. In deze optiek is het trouwens zeer spijtig dat de nieuwe zender NASN geen NBA aanbiedt. Voor de echte basketbal die-hards het beste excuus om onmiddellijk die schotel te plaatsen en een TVV-kaartje binnen te halen.

Niettemin proberen zij klanten te winnen, vandaar ook dit tijdelijk gratis aanbod. De prijs van de kaart en de activatiekosten ? Hun manier om ook zaad in het bakje te krijgen. Het is ofwel dit, ofwel hoger maandelijks abonnementsgeld. Stel daartegenover de verplichting van Telenet en Belgacom om verplicht hun hardware te huren of te kopen…

 

Tenslotte : ik ben zelf een TVV-kijker zonder andere alternatieven. Sat vind ik een mooie techniek, zelfs zonder het ovebodige interactieve gedoe met de rode knop. Ik ben tevreden, maar ik blijf toch angstvallig de actualiteit in de gaten houden. Niet vergeten (en dat is van horen zeggen) dat een dergelijk satellietproject jaren geleden ook al eens opgestart werd in Vlaanderen en op het moment dat er een aantal kaartjes verkocht waren, hield men het voor bekeken (wie weet hier trouwens miets meer van ?).

Link naar reactie
Delen op andere sites

Heb je het over FILMNET ? Dat darna werd overgenomen door canaldigitaal ? Waarna TV Vlaanderen op de markt kwam ?

 

(ik had net weer een epistel als antwoord geschreven, maar door het lot raakte ik de tekst kwijt voordat ik hem kon posten. Laat me hier maar een aanwijzing in zien dat ik beter stop met discussieren :-) )

Link naar reactie
Delen op andere sites

Maak een account aan of log in om te reageren

Je moet een lid zijn om een reactie te kunnen achterlaten

Account aanmaken

Registreer voor een nieuwe account in onze community. Het is erg gemakkelijk!

Registreer een nieuwe account

Inloggen

Heb je reeds een account? Log hier in.

Nu inloggen
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...