Ga naar inhoud


Wetenschappers waarschuwen voor zonnestorm die ons vandaag kan bereiken


aquasat

Aanbevolen berichten

 

De Aarde kan vanaf vandaag geraakt worden door een zonnestorm, na grote explosies van de zon gedurende het voorbije weekend. Dat zeggen ruimtewetenschappers tegenover New Scientist.

 

De activiteit werd het voorbije weekend door verschillende satellieten waargenomen, waaronder de nieuwe Solar Dynamics Observatory van de Nasa. Die registreerde schokgolven die vanuit de zon recht richting Aarde de ruimte werden ingestuurd, meldt New Scientist.

 

Poollicht

Volgens experts kan deze golf vanaf vandaag onze planeet bereiken, en daar het natuurlijke magnetische schild rondom de Aarde verstoren. Naar verwachting zal dit mooie vertoningen van het poollicht tot gevolg hebben, maar er zijn ook minder fraaie gevolgen mogelijk. Wetenschappers hebben er al voor gewaarschuwd dat een grote zonne-eruptie funest kan zijn voor satellieten en wereldwijd communicatienetwerken kan verstoren.

 

Volgens Nasa kan een zware 'ruimtestorm' zelfs tot stroompannes leiden, al is het erg onwaarschijnlijk dat de storm die ons vandaag bereikt zo zwaar is. Eerder dit jaar stelden ruimtespecialisten dat ze een sterke stijging van magnetische energie verwachten eens de zon uit een 'diepe sluimering' ontwaakt, ergens rond 2013.

 

"Wonderbaarlijk vuurwerk"

In hoeverre de jongste uitbarsting een invloed kan hebben op onze communicatiesystemen, is onduidelijk. Maar dat ze uitzonderlijk is, staat vast. "De zon stak een wonderbaarlijk vuurwerk af", zegt de Britse experte Lucie Green van het Mullard Space Science Laboratory in Surrey. "Dit was een zeer zeldzame gebeurtenis: twee bijna gelijktijdige uitbarstingen op verschillende locaties werden richting de Aarde gelanceerd. Zulke uitbarstingen komen voor als enorme magnetische structuren in de zonne-atmosfeer hun stabiliteit verliezen en niet langer worden vastgehouden door de zwaartekracht van de zon. Vergelijk het met een gespannen veer die ineens wordt losgelaten."

 

"Beide uitbarstingen lijken onze kant uit te komen, maar ze kunnen aan verschillende snelheden reizen", vervolgt Green. "De kans is groot dat we er grote en langdurige effecten van zullen zien, zoals het noorderlicht."

Bron : HLN

Link naar reactie
Delen op andere sites


Deze rioolkrant wil weer eens paniekzaaierij zaaien. sick

Je moet maar eens die commentaren eens lezen bij artikels en je ziet wat voor laag niveau van personen deze krant lezen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: patje7of9
Je moet maar eens die commentaren eens lezen bij artikels en je ziet wat voor laag niveau van personen deze krant lezen.

dat zegt meer over het verstandelijk niveau van hun lezers dan over de krant. Maar bon, toegegegeven, HLN heeft de tendens om de feiten erger voor te stellen dan ze in realiteit zijn.

DreamBox 8000+Xtrend ET10000+Gigablue UHD 4K, openPLi, CCcam, CD+TVV kaarten (gene zever), wavefrontier T90, EMP Centauri 33/12 multiswitch en VEEL te weinig slaap.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Rekening houdende met de Greyline en de berekende tijd verwacht de Nasa zo tussen ongeveer 22:30 a 23:30 de eerste mogelijkheid boven Europa om het poollicht te kunnen zien.

 

Afhankelijk van de vervuiling en de bewolking is er over de periode van de Greyline het natuurverschijnsel te bewonderen.

 

De officiele term van het poollicht is plasma. De Nasa heeft voor de zekerheid een aantal satellieten uitgeschakeld, maar geeft niet aan wat de reden hiervoor is.

 

De laatste keer dat er een poollicht te zien was, was in 1989. Voor de komende jaren worden er veel meer explosies op de zon verwacht.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Origineel bericht van: Kimble
De Nasa heeft voor de zekerheid een aantal satellieten uitgeschakeld, maar geeft niet aan wat de reden hiervoor is.


Dat is niet zo moeilijk. Er is een heel kleine kans dat communicatie en elektriciteitscentrales op aarde getroffen worden door die zonnestorm, een heel kleine kans (ook in 2013 is die kans klein overigens).

De kans echter dat satellieten getroffen worden is vele malen groter (die hangen immers buiten de dampkring). Als je ze uitschakelt verklein je op de een of andere manier de kans op permanente schade.

Na jaren zonder, ben ik toch weer van plan een schotel aan te schaffen.

Link naar reactie
Delen op andere sites

Gast
Dit topic is nu gesloten voor nieuwe reacties.
  • Wie is er online   0 leden

    • Er zijn geen geregistreerde gebruikers deze pagina aan het bekijken
×
×
  • Nieuwe aanmaken...